Re: INVASIO BARBARORVM 2: CONQVESTVS BRITANNIAE
Mod po kolejnych ulepszeniach alej trzyma klimat i jest bardzo ciekawy. AI kompa tez całkiem dobre (zwlaszcza jest trudno jak sie walczy na raz z kilkoma przeciwnikami). Jedyne do czego mogę się przyczepić, to koszt utrzymania generalów ( zwłaszcza u Rzymian i głównej frakcji brytyjskiej) i wysokie koszty utrzymania wojsk u Rzymian .
A kim grasz?
Może też zainstaluję. Bitwy były dość długie dawniej.
Nic się nie zmieniło?
Witaj . Najpierw grałem tą najwiekszą frakcją brytyjską- Concilium Britanniae. Grałem na najwiekszych poziomach trudnosci. Walczac z jednym przeciwnikiem dawałem sobie dobrze radę, jednak jak przylaczyly sie do akcji na mnie inne frakcje, to juz bylo bardzo cięzko, do tego doszly koszty utrzymania generałów i armii, miałem gigantyczny minus na kasie i przegrałem. Tak jak bylo gdzies wpomniane, lepiej grac na medium/medium , komp nie ma tez wtedy jakis wielkich bonusów , jednak najgorszy jest ten koszt utrzymania generałów i czesciowo niektorych jednostek wojskowych Consilium Britanniae. Kolejna frakcje , ktora zaczelem grac- tak zeby sobie ja sprawdzic- to byli Rzymianie z kontynentu. Tutaj również wielkie koszty generałów i olbrzymie koszty utrzymania armii (jeszcze wieksze niz w Consilium Britaniae) psują wg mnie grę i tez jak zaatakuje nas kilka roznych przeciwnikow, to szybko mozna skonczyc grę, grałem tu rowniez na najwyzszych poziomach. Wrociłem znowu do gry Consilium i tym razem pozmieniałem koszty utrzymania generałów (zrobiłem to dla wszystkich frakcji, pozmieniałem wszystkim te koszty o mniej wiecej połowe) i zaczelem grac na pozimie medium/medium (zeby komp nie dostawal jakis wielkich bonusów) i teraz gra się całkiem dobrze, jest dalej trudno, ai kompa nadal dość dobrze sie zachowuje zarowno na mapie kampanii i w bitwach, trzeba na prawdę sie nameczyc, zeby odpierac przeciwnikow i cos pozajmowac. Tak jak wspomniałem pozmienialem tylko koszty utrzymania generałów, choc uwazac, ze ta frakcja brytyjska mogla by miec tez troche obnizone koszty utrzymania wojsk. Jezeli chodzi o Rzymian, to tam jakbym mial znowu nimi grac, to chyba raczej na pewno bym cos pozmienial w kosztach utrzymania wojsk, bo sa gigantyczne.
Witam. mam pytanie czy w tym modzie nie ma możliwości rekrutowania kapłanów, księży ? Nawracanie odbywa się tylko poprzez budowę budynków religijnych, czy jest inna możliwość ?
Jak można zmienić koszt utrzymania jednostek tak dla laika :mrgreen: bo faktycznie koszty zaporowe.
Koszt utrzymania? Wchodzisz w folder data, później w export_descr_units i szukasz interesującej Cię jednostki.
Będziesz miał takie coś (podaję z innego moda ale w innych jest analogicznie).
type eorlingas
dictionary eorlingas ; Eored Lancers
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_cavalry
banner holy crusade
soldier eorlingas, 30, 0, 1
officer rohan_captain_early_flag
mount eorlingas horse
mount_effect elephant -4, camel -4
attributes sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, can_formed_charge, knight, free_upkeep_unit
formation 2, 4.4, 3, 6, 2, square
stat_health 1, 3
stat_pri 7, 9, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
stat_pri_attr no
stat_sec 5, 5, no, 0, 0, melee, melee_blade, blunt, mace, 25, 1
stat_sec_attr ap
stat_pri_armour 6, 4, 4, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground 0, 0, -2, -1
stat_mental 15, normal, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 950, 330, 100, 100, 950, 3, 150
armour_ug_levels 2, 3
armour_ug_models eorlingas, eorlingas_upg
ownership milan
era 0 milan
era 1 milan
era 2 milan
recruit_priority_offset 10
Zaznaczyłem na żółto linijkę odpowiadającą za sprawy pieniężne ;) Pierwsze to czas produkcji, drugie koszt produkcji, a trzecie koszt utrzymania. Po prostu zmieniasz liczby, na takie jakie Ci odpowiadają.
A co do kapłanów... cóż dawno w moda nie grałem, ale wydaje mi się, że kapłanów nie było :) Wydaję mi się, jeśli jest inaczej to prosiłbym kogoś bardziej ogranego w IB o sprostowanie ;)
Pozdrawiam.
Kapłanów nie ma. W niektórych frakcjach- zwłaszcza Rzymianie i częściowo Consilium Britannae- warto troche pozmniejszac koszty jednostek, a na pewno pozmieniac koszty utrzymania generałow.
Dzięki za pomoc. Świat bez kapłanów ? :o Koszty faktycznie wysokie zagrałem Jutami po kilku turach gruby minus mimo, iż dostałem podarunek 40000 od Conslium -chyba trudniej jest utrzymać tylko nasz Sejm. pozdro