Re: GALERIA WOJOWNIKÓW! (starożytność - XXI wiek)
Cytat:
Zamieszczone przez Teodor
Cytat:
Zamieszczone przez Magister_Perotinus
piechota póxnego imperium
Fantasy warriors?
Teodor, wg mnie ta piechota jest historycznie odtworzona. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Piszcie mi co i z jakiego okresu chcecie to Wam w tygodniu zamieszczę bo widzę, że od paru dni galeria zamarła. :)
Szukam tablic z THE EASTERN ROMANS 330-1453, wydawnictwo chyba Concord-jeżeli ktoś ma, to proszę o zamieszczenie.
[quote=King Louise Assurbanipal]
Cytat:
Zamieszczone przez Teodor
Cytat:
Zamieszczone przez "Magister_Perotinus":3t517935
piechota póxnego imperium
Fantasy warriors?
Teodor, wg mnie ta piechota jest historycznie odtworzona. ;)[/quote:3t517935]
W sumie masz rację. historyczne jak na Xenę, wojowniczą księżniczkę :P
pokaż mi znalezisko zbroi skórzanej poza elementem z Dura i paradnej z krokodyla :P . Nie liczymy też dalekowschodnich patentów koczowniczych, bo gdzie Rzym a gdzie Krym :)
Naprawdę też coś wiem na temat uzbrojenia tego okresu :P i walcze z fantasy w dyskusjach historycznych
[quote="King Louise Assurbanipal"]Każdy element od hełmów, poprzez tarcze kończąc na zbrojach mogę Ci udowodnić. Uzbrojenie z IV-V w. znacznie się różniło od tego z I-II, oraz III. Tarcze były od owalnych po okrągłe, noszono lamelki lub kolczugi a hełmy zazwyczaj miały nosal.
I nadal czekam na argumenty? No gdzie ta dokumentacja pancerza skórzanego???
Cytat:
pokaż mi znalezisko zbroi skórzanej poza elementem z Dura
przesadzasz. Przeżywalność rzeczy z skór etc jest niska, b.niska. szansa, na to, że trafi się akurat na odpowiednie warunki środowiska etc i, ze nie ulegną one zmianie w wyniku jakiś oddziaływań, choćby człowieka, jest taka jak szansa trafienia 6 w totka. Taki sam problem jest z tarczami - zbyt duża liczba się nie dysponujemy. zatem wyłączanie jakiegoś znaleziska, jest śmieszna. Na podobnej zasadzie można podważyć wszystko.
Kurcze, ciężko....... Po jaką cholerą (za przeproszeniem) w ogóle robić zbroję skórzaną? Co to daje? Szczególnie z małych segmentów. Rozumiem, że lubicie gry w których biegają Xeny i Herkulesy, ale nie przekładajcie tego na historię. Nie ma zapisków, znalezisk itd Rozumiem, że tylko na to się uwzieli w omawianych czasach? Troche logiki.
Roman Military Equipment chociażby przeczytajcie czy cokolwiek sensownego, zamiast pisać bajki :)