A takie małe pytanie,jak zmienić skale oddziałów np o połowę,bo w większych bitwach może być problem z grą(1GB RAMu to troszkę mało)
Wersja do druku
A takie małe pytanie,jak zmienić skale oddziałów np o połowę,bo w większych bitwach może być problem z grą(1GB RAMu to troszkę mało)
Wejdź w Opcje, potem ustawienia kamery i zmien skalę na Normalną np. i zapisz te ustawienia. Nie wiem czy to działa na savy. Pozdrawiam.
Początkowo chciałem wydawać EDU w kawałkach, ale jakoś udało mi się ostatnio zebrać siły i dzięki temu prezentuję moje EDU 1.0 :D
http://www.speedyshare.com/zAf7p/export-descr-unit.txt
Wersja 1.0 to zmienione statystyki ataku i obrony, podwyższone koszta rekrutacji i utrzymania jednostek, zmieniona liczebność oddziałów, zrebalansowany system morale.
Na tej wersji można już śmiało rozgrywać kampanie tylko uwaga na starcie, bo wiele państw na samym początku ma już kilka mocnych jednostek, których utrzymanie wynosi nawet 500-600 denarów, także aby nie zbankrutować w ciągu paru tur lepiej te oddziały zwolnić lub użyć szybko w boju :D
Kolejna wersja EDU zostanie wydana dopiero gdy gracze zwrócą mi uwagi na jakieś nieścisłości lub bugi, inaczej sam tam nic nie wyłapię. Teraz zamierzam się zabrać za dopracowanie muzyki do MXL, bo obecnie jest za mało utworów, ale nie liczyłbym, że szybko wydam kolejną paczkę z soundtrackiem.
Pokornie proszę o krytykę mojego nowego EDU :D
1. Muzyka jest rewelacja! Jedna z melodii mocno przypomina mi muzę z Panzer Generala 3 Scorched Eartch (może ten sam utwór?).
2. Co prawda miałem crasha w 20 turze i nie pamiętam czy wrzuciłem przy instalacji patcha :/
3. Koszty utrzymania armii dają w kość. Zacząłem Danią i około 16-17 tury dopiero wychodzę z budżetem na dodatnio, choć ciągle dziura w skarbcu.
4. Zdziwił mnie na początku brak Mediolanu.
5. To tak naprawdę mój 1 mod który wgrałem (Medka mam od ok. roku) i zanosi się na długie godziny grania :)
- - - -
Ad. 2
Po wgraniu patcha gra poszła dalej, na szczęście na tym samym sejwie.
Cieszę się, że Ci się podoba i że patch pomógł. Co do Mediolanu to chodzi Ci o miasto czy państwo ? Bo miasto jest, a państwo Mediolan zostało zastąpione przez Genuę.
Mediolan frakcja. Spodziewałem się i Genui i Mediolanu. Włochy w średniowieczu to był niezły galimatias. Zdaję sobie sprawę, że skala gry nie nie pozwala na oddanie tego włoskiego "burdelu", bo praktycznie każde miasto trzeba by było robić frakcją. Ale nie można mieć wszystkiego.
Mam nadzieję, że prace nad dodaniem Czech trwają - nie mogę się doczekać.
Na razie na większe dziwactwa (bugi) nie trafiłem, ale zagrałem raptem dwadzieścia parę tur i walka tylko z rebeliami i rozjechanie Litwy.
Przy okazji pytanie: Jak jest z trwałościami sojuszy? Zaatakują mnie znienacka w dziwnym momencie? Czy można być w miarę spokojnym o granice?
---
Kolejne kilkanaście tur za mną i pierwsze uwagi poza zachwytami.
1. Gram Danią. Mam sojusz z HRE, Serbią, Rusią Kijowską i Włodzimirską. Mam zajęty Gdańsk, Polska mnie w nim atakuje. Polacy mają sojusz z Węgrami. Tura oblężenia. Początek kolejnej tury i HRE wypowiada wojnę ... Serbii, a zdaję się też mieli sojusz (muszę sprawdzić na starszym sejwie, bo nie jestem pewien na 100%).
2. Polskie jednostki ciężcy halabardnicy (czy jakoś tak). Raz że dziwna nazwa - halabarda trafiła do Polski bodajże z Boną dopiero, a dwa że machają dziwnymi toporkami, taki katowskimi nieco. Ani to halabarda ani topór.
---
Ad.1
Sprawdziłem - mieli sojusz. Czyli odpowiedź na pytanie o trwałość sojuszy sama przyszła.
Na plus dodam to, że Polska zaatakował mnie dopiero wtedy gdy ja zaatakowałem Nowogród - taki nóż w plecy. Dobrze świadczy to o AI.
Przy okazji sojuszy: Czy "Archaon's Loyal Allies" z tego forum http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=559 będzie kompatybilny z modem? Sprawdzał ktoś, czy będę pionierem? A może on jest zaimplementowany w modzie?
I jeszcze jedno: jakbym go wrzucił to czy pójdzie mi sejw wg nowych plików? Czy trzeba zaczynać nową kampanię? Próbował to ktoś np. na innym modzie?
Wydaje mi się, że powinien działać, jednak nie sprawdzałem tego. Musiał by Araven się wypowiedzieć bo on podsunął mi AI użyte w modzie. Co do halabardników to jak się nie mylę to jednostka z bellum crucis. Zastanawiałem się czy nie dać ich klasycznej wersji, ale znalazłem taką więc pomyślałem, że nieco urozmaici rooster.
Grost, co do sojuszy to są dość stabilne, ale w tym Ai liczy sie reputacja, im masz lepszą tym większe szanse, że Ai zawrze z Tobą sojusz i go dotrzyma. Ale AI kieruje się tez siłą, jak np. ma sojusz z tobą i innym państwem 3 x silniejszym jak Ty, to raczej dotrzyma sojuszu tym silniejszym. Archaona nie próbowałem. Jak masz dobra reputację i zbudujesz silne państwo mające wielu sojuszników, to AI Ci będzie sojuszu dotrzymywało.
wgrałem patcha i niestety dalej to samo:(
OK Dzięki za wyjaśnienia.
Kilka słów o dalszej rozgrywce: Wojna z Nowogrodem (Now), przyłącza się Ruś Kijowska (mamy sojusz). Atak Polaków od tyłu, ale po 2 turach proszą o rozejm. Zdobycie Nowogrodu (miasta). Wojnę Now. wypowiada Ruś Włodzimirska (RW)(mam sojusz). Zdobycie Pskowa - wspólnie z Kijowianami (tak na marginesie fajna bitwa była). Następna tura i dostaję info o wasalizacji Now. przez RW i bach - rozejm z Now., a już maszerowałem na Starą Ładogę. Zrobiłem eksperyment i zaatakowałem Now. Oczywiście skutek taki, że RW zrywa sojusz ze mną. Po zdobyciu Starej Ładogi wysyłam dyplomatę do Now. - misja "zostań wasalem" i Now. się zgodził :) I tu niespodzianka: wchodzę w dyplomację a tam mam sojusz z RW (zerwany chwilę wcześniej) a Now. jest wasalem RW i moim jednocześnie.