Potem komp znowu zacznie bankrutować i gorzej działać przynajmniej na moim AI (po podwojeniu kosztów jednostek)
Wersja do druku
Potem komp znowu zacznie bankrutować i gorzej działać przynajmniej na moim AI (po podwojeniu kosztów jednostek)
Tego niestety Piter nie da się uniknąć. Komp albo jest bankrutem, albo jest bankrutem z masową śmieciową armią. Jednakże na końcu i tak będzie bankrutem.
Koszty utrzymania to wręcz proponował bym zmniejszyć. Za to zwiększyć koszty rekrutacji. Oraz dodać każdej frakcji, kilka uniwersalnych jednostek, które będzie mogła rekrutować dosłownie wszędzie, w macierzystych regionach, jak i po wygraniu krucjaty. Jedną średnią konnice, jedną średnia jednostkę mieczników, i jedną średnią jednostkę strzelecką np. animacja lepiej się sprawdza w bitwie na murach niż kusznicy.
Ewentualnie mógłby pomóc jakiś uproszczony skrypt na kasę, aby nie spadł frakcjom skarbiec poniżej powiedzmy 5000 florenów, tylko że jeden ból wtedy. Trzeba by zablokować frakcjom AI możliwość rekrutacji na ten czas.
Który to jest ten poje... skrypt ? w sensie jaki jest jego opis w campain_sript ? Który podpunkt z komentarza ?
Wilk armie śmieciowe to komp ma na początku, nie wiem ile tur grałeś, ale w 6.2 komp po utracie śmieciowych armii z początku gry miał juz potem armie złożone z dobrych jednostek, czyli po jakiś 15 turach walk.
Później też, komp rekrutuje masę śmiecia. To jest chyba wynik zdjęcia przeze mnie limitów na agentów - kupców. W poprzednich wersjach komp w ogóle prawie nie rekrutował agentów, w 6.3 rozleźli się po mapie jak karaluchy po bloku z wielkiej płyty. :-P A jesli przywrócę limity, musze grać od nowa. :evil: Mam nadzieje że jest jak mówisz, najwyżej zwrócę się do Ciebie po AI na mapie kampanii. Właściwie to przydało by się kilka małych zmian. AI które kampuje w miastach, na dobrą sprawę, jest mniej upierdliwe, niż biegające samopas armie złożone z 2 katapult, 4 balist i jednej jednostki milicji. Takim złomem to raczej murów nie zdobędą. Chyba zbyt wysoki musi być ustawiony parametr recuit_piority dla sprzetu oblężniczego w EDU. Inna bajka, właśnie przeszpiegowałem kupca należącego do obcej frakcji. 9 oczek handlu, choć traity i ancillaries, wskazują że powinien ich mieć tylko 7. Coś dodaje agentom AI cechy widmo a w camapin_script nie widzę niczego, coby na to sugerowało. Jakieś sugestie były by bardzo mile widziane. :-P
viewtopic.php?f=367&t=9949 to link do tematu o nowym spolszczeniu do Bellum Crucis 6.3 z dnia 01.03.2012 r. - link do samego spolszczenia jest w poście nr 1 tematu o spolszczeniu. Pozdrawiam.Edit Ktoś chętny do pomocy? Teraz do poprawek juz spolszczonych plików? Literówki itp. ? Jak tak proszę o PW. Albo zgłoszenia w temacie o spolszczeniu BC 6.3. :P
Witam, czy jest jakaś możliwość przerobienia plików tak, aby mieć 4 tury na rok?
Narazie jeszcze nie ma moda na 4 tury ale mozesz w pliku ktory znajduje sie data\world\maps\campaign\custom i danej kampanii full/light czy jaka tam grasz zmienic w pliku descr_strat timescale 0.50 na o.25 i bedziesz mial 3 miechy jedna tura ;)
Marduq - Po zmianie timescale jaką opisał Arthas musisz zacząć kampanię od nowa. To nie działa na savy.
Edit: Jakbyś sam nie umiał tego zmienić, to daj znać. Ale to łatwe, dasz radę. Ścieżka dostępu jaką podał Arthas dotyczy oczywiście katalogu BellumCrucis6. Kampanie są 4. Zmień to we wszystkich albo w jednej jak tylko w nią grasz. Pozdrawiam. ;)
Kwestia odpalenia notatniczka ;) Chodziło mi tylko o ścieżkę docelową żeby czegoś nie schrzanić, bo już raz ratowałem się kopią zapasową. W wersji 6.2 grałem tylko Full, w 6.3 też zamierzam raczej grać tylko w tą wersję.
Nowa wersja jest świetna, wydaje mi się, że AI bitewne jest lepsze, dyplomacja utrudniona, ale jest mnóstwo małych zmian, które sporo zmieniają i gra jest dzięki nim przyjemniejsza, np. kuźnie budują się krócej dzięki czemu jest w ogóle sens je budować, kupcy przynoszą mniej dochodów, ale można to przeżyć, zwłaszcza, jak się po mapie rozstawi kilkunastu kupców, którzy zarabiają od 600 do 1200 florentów to zysk jest i tak kolosalny więc to dla mnie pozytywna zmiana, bo w 6.2 jednak zyski z kupców były przesadzone. Frakcje są bardziej wyrównane, ogólnie włosi wykonali znów kawał dobrej roboty :)