Re: De Bello Mundi- mod o starożyności.
JA chyba poczekam aż wydadzą jakiegoś porządnego, dużego patcha, ponieważ łatanie kilka razy na dzień moda mija się z celem :) Może ktoś coś powiedzieć o macedońskiej falandze? jak wygląda użycie jej na silniku Medka? Nie do przejścia od czoła czy łamie się jak zapałki?
Co do zachowania falangi, no cóż:
Starcie:
Macedońscy Levy pikeman vs Poeni infrantry
Falanga zdecydowanie za łatwo dopuszcza do siebie wroga, a gdy kilku przedrze się do falangitów czy też hoplitów ( sam nie wiem co to do końca jest ) Oddział automatycznie łamie szyk falangi i przechodzi do walki mieczami w której przegrywa :)
Walka z konnicą wygląda lepiej, testowałem levy Pikeman vs Sacred Band
Tutaj zwyciężyła falanga, z racji tego że sacred band ma cholernie wysokie morale nie chciała uciekać, ale przypuszczam że szarża słabszą kawalerią skończy się ucieczką
Nie gram macedonia ale powiem tak oddziały falang powyżej 200(226) moga sie złamać, a oddziały 188 i 163 ludzi sa bardzo dobre w kazdej nacji aż sie zdiwiłem gdy pont dawał mi nimi po jajcach w zwykłe oddziały falang
Nawet gdy są w otoczeniu łatwo się nie łamią (oczywiście chodzi tu o te lepsze oddziały)...
Pewnie tak, ale bardziej chodzi o utrzymanie falangi. U mnie wygląda to tak że podczas szarży piechoty na falangę ta sobie stoi, kilku z atakujących dobiega do falangitów i cały szyk szlag trafia. Następuje walka wręcz w której podstawowa falanga jest beznadziejna :)
Hmm to dziwne, bo u mnie nigdy mieczy nie wyciągają...Dopuszczają do siebie wrogów szybciej niż w roku, ale to już kwestia silnika.
U mnie właśnie przechodzą na miecze, gdy kilku wrogów dobiegnie do nich część zamienia sarrisy na miecze, powstaje luka przez którą wchodzą kolejni oponenci i wtedy falanga sie sypie:
Następuje walka wręcz
Testowałem na levy pikeman vs Poeni ifranatry
To jeszcze nic. Jak sobie stoją to pal licho. Spróbuj przeprowadzić nimi atak..... powiedzmy, że przeciwnik podszedł pod Twoje linie. Wydaj im rozkaz ataku na wroga. Chłopaki pchają się do przodu z sarrisami i łamią szyk, zostają wycięci w pień:) Prowadzenie falangi sprowadza się, niestety do ustawienia żołnierzy i grzecznego czekania na wroga. No chyba, że nie mam wprawy. Rozegrałem nimi tylko 3 bitwy pojedyńcze.
Cytat:
Zamieszczone przez tusek21
To jeden z ambitniejszych modów i chyba jedyny jak narazie o starozytnosci, wiec zeby wiecej osob sie o nim dowiedzialo prosilbym moderatora o przeniesienia tematu z modem, z mody wszelakie do mody ukonczone, zeby byl obok innych popularnych modow.
Ja zasugerowałeś a myśl była zasadna tak i jest o Szlachetny, mam nadzieję że dołożysz swoją cegiełkę do propagowania tego moda ;)