Cóż skoro premiera ma być za miesiąc, to jak oni dopracowali te frakcje? Np. Skoro miało być wiele plemion barbarzyńskich nie wystarczy, że dadzą im tylko inne twarze pare jednostek i inne uzbrojenie...
Wersja do druku
Cóż skoro premiera ma być za miesiąc, to jak oni dopracowali te frakcje? Np. Skoro miało być wiele plemion barbarzyńskich nie wystarczy, że dadzą im tylko inne twarze pare jednostek i inne uzbrojenie...
Ja chyba wiem w czym rzecz. Dali szybko Rzym, Kartaginę. Wiele osób im pisało co jest nie tak i co powinni zmienić. Oni oczywiście pościemniali i stwierdzili że nic nie zmienią. Pewnie się boją, że jak szybko zaprezentują wszystkie frakcje to fani będą pisać co jest nie tak i tłumaczyć, że mają dużo czasu na zmiany. Jak ostatnią frakcję zaprezentują latem to będą mieli wymówkę - nic nie można zmieniać, bo za mało czasu do premiery.
Litości KLA....czepiający się fani na TWC (Ty + 4 osoby) to wręcz niezauważalny procent człej społeczności...
Nie dali, bo nie mieli w planie. Od początku ich polityka polega na (póki co) prezentowaniu tylko Rzymu i Kartaginy.
Przecież mówili w wywiadzie, że robili Rzym i Kartaginę na początku i teraz biorą się za barbarzyńców
Wcale to nie kilka osób. Zapomniałeś jak było z NTW? Im bliżej premiery tym więcej osób. Pamiętacie petycje z ETW, masa osób pisała jak powinno być (ale potem nie było).Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Poza tym jedni patrzą na jednostki, inni na mapę, inni na kampanię. Jak widać po ich prezentacjach map bardzo dużo osób narzekało (powstał obszerny temat na TWC) aż w końcu WIll napisał że to tylko jakaś "artystyczna wizja" bo wstyd było się przyznać, że takie mają być prowincje. Zatem po co zamieszczać granice skoro to nie oficjalna mapa? Oczywiście, że była oficjalna (bo nic innego te preview nie wsnosiły) a ludzie z CA zobaczyli, ze dali plamę, a trzeba było jakoś fanom pokazać, że ''to nie błąd''.
A Ty jak nie masz argumentów to już od razu musisz bajki opowiadać? ;)
Will nie napisał tego po prezentacjach map tylko razem z prezentacją Kartaginy...
Wiesz ile osób (dane z początku roku) kupiło wiedźmina 2? Milion. A wiesz ile wykryto ściągnięć z neta? 4 miliony. Teraz mi powiedz ile osób razem z Tobą "wpływa na CA"...
Bajki? To raczej Twój argument jest całkiem nietrafiony, a mój się dalej broni. A co przed prezentacją Kartaginy nie było tydzień wcześniej prezentacji Rzymu? Kartagina nie była pierwsza. Ludzie zdążyli zobaczyć mini-mapkę Rzymu i pisać na forach jak wygląda tragicznie ta mapa - kilka prowincji, Grecja jeszcze słabiej rozwinięta niż w Rome 1. To Will sprzedał właśnie bajkę z prezentacją Kartaginy. Jakoś od razu nie było napisane o tej artystycznej wizji a przez tydzień czasu może wymyślić ładną bajkę. Ja tego nie kupuję. Zbłaźnili się z mapkami, widzę że ludziom to się nie spodobało, więc mimo że CA nie przyznają się do błędu to wygląda, że mapa chociaż będzie lepsza niż planowali. Poza tym przekonałem się, że w razie błędu ludzie z CA kłamią i gadka Willa jest dla mnie tym samym czym gadka Lusteda.Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
A skąd wiesz czy pośród tych milionów graczy nie jest wielu, którym to nie odpowiada? Nie każdy gracz wie o istnieniu TWC, tego forum i innych fanowskich by się dzielić wrażeniami. To, że gołe gry nie odpowiadają ludziom dowodzą mody, ściągane po kilkaset tysięcy razy. Nie szukając daleko to mój skinpack "Hoplites 2.0" pobrało prawie 70 tysięcy osób, a co dopiero wielkie znane mody takie jak EB, RTR, RS2 (podejrzewam że liczba powyżej 500 tyś.). Gdyby gry były idealne to mody by nie powstawały. Wiedźmin to trochę co innego - gra fantasy, więc detale mogą powstać w wyobraźni twórców (nie wszystko można wywnioskować z opisów Sapkowskiego), a CA zawsze zapowiada wielce historyczną grę, tłumacząc że bazują na najlepszych źródłach. Zawsze jest gadka "przy tej części kładziemy większy nacisk na historię". Po NTW nie zauważyłem, żeby w STW2 był jakiś większy nacisk.
Zaraz, zaraz... Ty zacząłeś pisać, że to tylko garstka ludzi (podałeś nawet liczbę chyba 5 osób ze mną, a wchodząc na TWC widać masę ludzi, którym przeszkadza zachowanie CA) więc nie muszę nic udowadniać. Tak poza tym nie mówiłem że ja z kilkoma osobami wpływam na CA (raczej odwrotnie, bo CA zlewa pisanie o błędach).
Wystarczy poprzeglądać tematy na innych forach. Nasze forum jest tylko jednym z wielu obcojęzycznych for fanowskich - społeczność turecka jest znacznie liczniejsza i tam więcej ludzi znajdziesz czemu dowodzi to, że CA przy NTW i ETW wysyłała im obszerniejsze niż anglojęzycznym materiały dotyczące frakcji wschodnich. Frakcję polską potraktowano tak, ze w przypadku MTW2: Kingdoms mimo wielkiej petycji nas po prostu olali i bylismy jedyną frakcją nie poprawioną w dodatku. Po prośbach w ETW dali nam husarię, co prawda nie taką jak powinna ale to i tak coś plus jedną jednostkę z DLC (grenadierów) na odczepnego. CA się z polską sceną fanowską nie liczy.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=578692
Proszę bardzo.
Pisałeś, że Will napisał o "artystycznej prezentacji" po prezentacjach frakcji, ja Ci pokazuję, że równocześnie z nimi.
Gdybyście Wy (osoby zarzucające CA niehistoryczność, w liczbie więcej niż 5 ;) ) rzeczywiście na nich wpłyneli to może zmieniliby mapę Kartaginy na historyczną? W końcu dlatego przestali pokazywać następne grakcje....ale nie oni nadal pokazali niehistoryczną mapę!
Informacje o wiedźminie podałem żebyś zdał sobie sprawę jak wielka jest masa odbiorców gier! Nie wiem jak sprzedają się TW, pewnie jeszcze lepiej.
Ale OK, weźmy takiego DModa pod Empire. Ile downloadów? Dużo (choć w skali paru milionów mało) - 324,360. Sęk w tym, że Vader co tydzień wypuszczał nową wersję i podmieniał pliki w tym samym downloadzie. Czyli jeżeli mamy ok. 80 kolejnych wersji Darthmoda to liczbę łącznych downloadów należy podzielić przez 80 (pomijam fakt, że niektórzy mogli ściągnąć więcej niż jeden raz tą samą wersję).
Ty masz 69,560 przez pięć lat - brawo. Mam podobne "zastrzeżenia jak do DModa.
Inne dane...ilu fanów ma Vader na FB? 1761 sHOGUN 2? 36.894.
Tak więc nawet gdybyśmy opierali się w 100% na tych danych wyszłoby (w dużym przybliżeniu na Twoją korzyść), że fanów TW jest 18 razy więcej od fanów Vadera....z tym, że pamiętajmy o graczach którzy są fanami, ale nie śledzą jej aktywnie! My (aktywni na forach itp.) jesteśmy najbardziej zagorzali przez co inaczej patrzymy na bycie fanem. Dla nas granie na modach to norma! Tymczasem najwięcej jest takich fanów jak ja pod wiedźmina, czy battlefielda. Lubią, kupią, pograją, ale na tym koniec!
Ostatnia żonglerka danymi...Ustaliliśmy, że w Wiedźmina 2 grało 5 milionów ludzi (załóżmy, operając się na danych kupna i ściągnięcia z początku 2012). Na TWC mamy 179 tysięcy członków z czego tylko 8 tysięcy aktywnych...
Nie oszukujmy się, gdyby na historii zależało tak sporej grupie jak uważasz zmieniliby swoje podejście...przez te...ile lat istnieją już TW?
PS:Powiedzmi gdzie CA pisało, że Polska pod E:TW nie dostanie husari...i gdzie fani ją wyprosili...
Powiem więcej, bo pliki pod E:TW znam od wewnątrz. Mieliśmy mieć jeszcze jedną jednostkę konną (prawdopodobnie pancernych), ale nigdy jej nie dodali. W plikach z UI widać jej ikonkę, również raz w chapterze o kampaniach była pokazana polska armia i widać było w jej składzie tą jednostkę.
Nie no bez jaj... Przecież drugi raz nie będę tego samego pisał. Przeczytaj mój powyższy post dokładnie - Rzym był tydzień przed Kartaginą, kiedy było widać mapę Grecji i Italii. Will swoją bajkę napisał przy Kartaginie (tydzień później) jak sporo ludzi narzekało na kształt mapy. Wyżej bardziej to rozpisałem, a Ty mi wyskakujesz z tym samym jakbyś nie czytał całego posta. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
A ja Ci pisałem, że nie znaczy to, że wśród tych 2 milionów nie ma sporej części niezadowolonych. TW to seria historyczna więc niezadowoleń może być więcej (wystarczy że ktoś się czymś z tego okresu nieco interesuje lub trochę zna to nie sposoba mu się kształt mapy). Poza tym pisałem, że nasze forum to żaden wyznacznik, bo to tylko jedno z wielu i wcale nie jakieś największe. Osób niezadowolonych jest więcej niż grupa na forum.Cytat:
Informacje o wiedźminie podałem żebyś zdał sobie sprawę jak wielka jest masa odbiorców gier! Nie wiem jak sprzedają się TW, pewnie jeszcze lepiej.
DarthMod na ETW jest mniej popularny niż na Rome1 czy mody takie jak Stainless Steel pod MTW2 lub EB, RS1 na RTW1. Tam pobrań będzie więcej ze względu na większą możliwość modowania.Cytat:
Ale OK, weźmy takiego DModa pod Empire. Ile downloadów? Dużo (choć w skali paru milionów mało) - 324,360. Sęk w tym, że Vader co tydzień wypuszczał nową wersję i podmieniał pliki w tym samym downloadzie. Czyli jeżeli mamy ok. 80 kolejnych wersji Darthmoda to liczbę łącznych downloadów należy podzielić przez 80 (pomijam fakt, że niektórzy mogli ściągnąć więcej niż jeden raz tą samą wersję).
Ty masz 69,560 przez pięć lat - brawo. Mam podobne "zastrzeżenia jak do DModa.
Co do skinpacka to dosłownie nie jest to 5 lat, bo przez ostatnie 2 lata może przybyły maksymalnie 2 tysiące. Przez pierwszy rok pobrało jakieś 50 tysięcy, bo popularność Rome1 wtedy była potężna a teraz stopniowo spada.
No to sam potwierdziłeś co pisałem. To działa w obie strony. Zarówno tych i tych jest dużo więcej. Są nawet ludzie, którzy nie wiedzą o modach a sami grę modują po swojemu. Dużo osób które gra w mody po prostu je pobiera a nie jest zarejestrowana na forach. Co dopiero mówiąc o fejsie (sam mam kliknięte gry z serii a modów nie).Cytat:
Inne dane...ilu fanów ma Vader na FB? 1761 sHOGUN 2? 36.894.
Tak więc nawet gdybyśmy opierali się w 100% na tych danych wyszłoby (w dużym przybliżeniu na Twoją korzyść), że fanów TW jest 18 razy więcej od fanów Vadera....z tym, że pamiętajmy o graczach którzy są fanami, ale nie śledzą jej aktywnie! My (aktywni na forach itp.) jesteśmy najbardziej zagorzali przez co inaczej patrzymy na bycie fanem. Dla nas granie na modach to norma! Tymczasem najwięcej jest takich fanów jak ja pod wiedźmina, czy battlefielda. Lubią, kupią, pograją, ale na tym koniec!
Jak już pisałem, nie każdy jest zarejestrowany na TWC. Są przecież fora regionalne jak nasze, a także różne społeczności na Steam. Nie każdy gra w jednym czasie.Cytat:
Ostatnia żonglerka danymi...Ustaliliśmy, że w Wiedźmina 2 grało 5 milionów ludzi (załóżmy, operając się na danych kupna i ściągnięcia z początku 2012). Na TWC mamy 179 tysięcy członków z czego tylko 8 tysięcy aktywnych...
No i raz zmienili. Przecież po klapie ETW kolejne gry wyszły całkiem przyzwoicie.Cytat:
Nie oszukujmy się, gdyby na historii zależało tak sporej grupie jak uważasz zmieniliby swoje podejście...przez te...ile lat istnieją już TW?
Cytat:
PS:Powiedzmi gdzie CA pisało, że Polska pod E:TW nie dostanie husari...i gdzie fani ją wyprosili...
Nigdzie nie pisali, ale wszędzie polscy fani wklejali jej zdjęcia i pisali do członków CA. Możliwe, że gdyby nie takie działania to husarii by nie było z prostego względu - CA głównie bazuje na zdjęciach, rysunkach a jest niezwykle trudno nie siedząc w temacie, zwłaszcza za granicą znaleźć husarię z XVIII wieku. Jest mnóstwo husarzy z XVII wieku. Gdyby nie mocne akcentowanie husarii przez graczy to CA mogłoby najzwyczajniej w świecie pominąć tą jednostkę nie wiedząc po prostu, że taka w armii polskiej w XVIII wieku była.
Niekoniecznie. Mogła być to inna ikonka husarii. W każdej z ich gier są jednostki których nie dodali, nawet nie tylko UI, ale też tekstury lub modele.Cytat:
Powiem więcej, bo pliki pod E:TW znam od wewnątrz. Mieliśmy mieć jeszcze jedną jednostkę konną (prawdopodobnie pancernych), ale nigdy jej nie dodali.
Grę robili chyba ze 4 lata (3 lata od momentu jak zapowiedzieli i pisali że robią już ją jakiś rok). Na początku nie było nic poza kilkoma screenami, a tematy fanów powstawały już od zapowiedzi, te o husarii też. Zanim dodali tą i różne inne jednostki musieli widzieć posty fanów, które były dużo wcześniej niż standarodowe screeny. Kieran non stop siedział na TWC.
No czytam dokładnie, nawet dokładniej od Ciebie :PCytat:
Nie no bez jaj... Przecież drugi raz nie będę tego samego pisał. Przeczytaj mój powyższy post dokładnie - Rzym był tydzień przed Kartaginą, kiedy było widać mapę Grecji i Italii. Will swoją bajkę napisał przy Kartaginie (tydzień później) jak sporo ludzi narzekało na kształt mapy. Wyżej bardziej to rozpisałem, a Ty mi wyskakujesz z tym samym jakbyś nie czytał całego posta. ;)
Piszesz, że po prezentacjach map!Cytat:
Jak widać po ich prezentacjach map bardzo dużo osób narzekało (powstał obszerny temat na TWC) aż w końcu WIll napisał że to tylko jakaś "artystyczna wizja" bo wstyd było się przyznać, że takie mają być prowincje.
Zresztą nie dopowiedziałeś na jedno. Skoro już po Rzymie ludzie narzekali to czemu CA zamiast zrobić dobrą mapę do Kartaginy zrobiło złą i napisali, że to artystyczne wizje.
Przez to, że gra była niehistoryczna, czy przez to, że była klapą na każdym polu?Cytat:
No i raz zmienili. Przecież po klapie ETW kolejne gry wyszły całkiem przyzwoicie.
Najpierw piszesz, że husarii miało nie być, lecz polscy fani ją uratowali, a teraz, że nikt nigdzie nie pisał i nic nie wskazywało, że ma jej nie być, ale zapewne by nie było gdyby polscy fani nie wrzucili paru obrazków na TWC, skąd CA czerpie źródła o jednostkach...:PCytat:
Nigdzie nie pisali, ale wszędzie polscy fani wklejali jej zdjęcia i pisali do członków CA.
wWidziałeś to UI, czy nie? Bo ja widziałem i zapewniam, że to nie była husaria.Cytat:
Niekoniecznie. Mogła być to inna ikonka husarii. W każdej z ich gier są jednostki których nie dodali, nawet nie tylko UI, ale też tekstury lub modele.
Idąc tym tropem jeśli teraz przy Rome 2 nie zaprezentowali jeszcze katafraktów, a ja wkleję ich zdjęcia na TWC to będą dzięki mnie, bo wtedy zobaczą, że fani (ja) o tym piszą?Cytat:
Zanim dodali tą i różne inne jednostki musieli widzieć posty fanów, które były dużo wcześniej niż standarodowe screeny. Kieran non stop siedział na TWC.
Taka Twoja logika. Nic nie wskazywało, że husarii ma nie być, nic nie potwierdza, że jest dzięki fanom.
Co do reszty...Juć Cię nie rozumiem...Z jednej strony zgadzasz się, że fora to niewielki procent fanów i żaden wyznacznik, z drugiej cały czas zaznaczasz, że to dzięki fanom na forach gry są bardziej historyczne...Skąd CA może wiedzieć czego chcą fani nie posiadający kont na TWC? Skoro kupują to chyba im się w obecnej formie podoba?