Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Witam
Moja konfiguracja sprzętowa:
i5 4670k 3,4 GHz
16 GB DDR 3 1600 MHz
Gigabyte GTX 770 2 GB
SSD Intel 240 GB
Windows 8 x64
-------------
Ustawienia wszystko on i ustawienia ekstremalne - benchmark średnio 35 fps (min 13fps max ~70 fps) , ale ....
żeby grać w pełni płynnie musiałem wyłączyć roślinność alfa.
Nie wiem czemu nie mogę włączyć opcji DRA - jest nieaktywna, po najechaniu na nią pojawia się tip - opcja dostępna dla posiadaczy procesorów Haswell - mój i5 4670k to jest Haswell ale mimo to opcja jest niedostępna.
UPDATE: Wyczytałem na forach gry że najprawdopodobniej DRA jest aktywne dla Haswella tylko kiedy używamy zintegrowanej karty graficznej - ale nie jest to do końca potwierdzone
Cytat:
Zamieszczone przez [IG
Misiak]
Cytat:
Zamieszczone przez MaciekSoad
możesz ręcznie ją aktywować w pliku preferences.script znajdujacym się w folderze appdata/the creative assembly /rome2/scripts
U mnie ręczne wpisanie z false na true nie przyniosło żadnych efektów ;) od wczoraj próbuje się dowiedzieć dlaczego tak jest i zero odzewu ;)
Niestety albo nie potrafię tego zrobić albo się nie da... :?
Jeżeli ktoś miałby jakiś inny pomysł proszę pisać tu lub na PW:) Będę naprawdę wdzięczny.
Witam, mam prośbę. Powiedzcie mi czy na takim sprzęcie da radę pograć ?
Procesor: AMD Athlon(tm) II X4 645 Procesor 3.10 GHz
RAM: 6 GB
Windows Vista 32 mb
Karta graficzna- Nvidia Geforce GT 430
Testowałem grę na komputerze znajomego. Wszystko w zasadzie na extreme, wyłączone były tylko z 2 z opcji.
I5 3570k podkręcony na 4.1 GHz, 12 gb ramu i karta gtx 580 (nie Ti). Wynik benchmarku 31.8
Widać po wynikach tego haswella 4670k z kartą gtx 770 która jest podana wyżej, że pomimo przepaści pomiędzy kartami graficznymi wyniki tak bardzo nie odbiegają.
"Wyłączone ze 2 opcje" - jeśli te wyłączone opcje to roślinność alfa i SSAO lub 'efekt odkształcania' to może mieć kolosalny wpływ na fps - ja robiłem benchmark na wszystkim ON.
HAHAHAHAHAH
No no jestem załamany kompletnie, tracę nadzieję że nowy patch w czymś pomoże, same kłamstwa z strony CA...
Otóż sprawa się przedstawia tak :Nvidia Geforce expedience zainstalował i można też tam gry optymalizować do poziomu który zaleca nvidia dla Danej gry i co wyszło ? Taki np Shogun Expedience proponuje mi ustawić wszystko na maksymalne detale, nawet wyższe niż te na których grałem a do RTW II... wszystko najniższe, najniższa rozdzielczość i na dodatek ostrzega mnie że mój sprzęt nie spełnia minimalnych wymagań :D czuję się okradziony przec Sage i CA .
SSAO było wyłączone na pewno. Roślinność na 90 % była na on.
Jeśli możesz podać jakiej firmy jest ten gtx 770, byłbym wdzięczny. Zaczynam brać ten gtx pod uwagę, skoro tutaj Twój się sprawdza to może dopłacę. Miałem brać Gigabyte GTX 760 windforce. ehhh sorry już widzę, Gigabyte, nie doczytałem edit
Cytat:
Zamieszczone przez Klierowski
HAHAHAHAHAH
No no jestem załamany kompletnie, tracę nadzieję że nowy patch w czymś pomoże, same kłamstwa z strony CA...
Otóż sprawa się przedstawia tak :Nvidia Geforce expedience zainstalował i można też tam gry optymalizować do poziomu który zaleca nvidia dla Danej gry i co wyszło ? Taki np Shogun Expedience proponuje mi ustawić wszystko na maksymalne detale, nawet wyższe niż te na których grałem a do RTW II... wszystko najniższe, najniższa rozdzielczość i na dodatek ostrzega mnie że mój sprzęt nie spełnia minimalnych wymagań :D czuję się okradziony przec Sage i CA .
mam tak samo..tylko nie wiem czy to wina Segi czy Geforce że tak chce "zoptymalizować" grę..:)
Cytat:
Zamieszczone przez Klierowski
HAHAHAHAHAH
Pogratulować:) A nie możesz po prostu sam zmienić ustawień tak żeby działało. (Tak dla ułatwienie co najmniej poziom niższe niż w STW2)
W takim wypadku jak się czuję okradziony przez Blizarda i CD Projekt bo nVidia Experience pokazuje mi za niskie detale a w przypadku Wieśka brak spełnienia wymagań minimalnych. Oczywiście gry działają bez problemu.
Z tego co zauważyłem to procki mają gigantyczny wpływ na jakoś gry FPS i problemy z nim związane.
Np. Większość gier na sprzęcie i5 + 660m + 8GB chodzi odczuwalnie lepiej niż na moim i7 + 650m + 8GB.
Z tego co widzę po wpisach pomimo gorszego sprzętu ogólnie to Romek u mnie chodzi dobrze jeśli chodzi o FPS.
Jeśli macie nVidie wypatrujcie nowych sterowników beta pod Romka, często sporo zmieniają ich stery po premierze gry.
Podejrzewam, że ustawienia "Ekstremalne" powinny być traktowane dosłownie w tym przypadku czyli dla posiadaczy ekstremalnego zestawu komputerowego - czyli pewnie GTX Titan lub jakieś zestawy SLI (2x GTX 770/780). Cóż - ekstremalnie to ekstremalnie, popatrzcie jaka jest grafika w tej grze - DX 11 daje popalić a żeby oglądać wodotryski dostępne w DX11 z w marę sensowną prędkością potrzebny jest conajmniej GTX z serii 600 i to też nie słabszy niż 660 Ti. Z pojawieniem się na rynku konsol następnej generacji standardy graficzne w grach znowu ulegną podwyższeniu - podejrzewam że Rome jest poprostu jednym z pierwszych - poczekajmy na Battlefielda 4 czy Wiedźmina 3 - podejrzewam że o ustawieniach 'ekstremalnych' w tych grach należy zapomieć bez conajmniej GTX Titan lub 780.
Reasumując - jest DX 11 ale kiedy twórcy gier zaczynają z niego naprawdę korzystać to wychodzi dopiero fakt, że dzisiejsze karty graficzne do obrabiania materiału w trybie DX 11 są jeszcze za słabe - podobnie było z GeForce FX i Pixel/VertexShader 2.0 - karty obsługiwały efekty ale z prędkością kilku - kilkunast fps.
Pozdrawiam