Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Cytat:
Zamieszczone przez Sajojr
Witam czy mógłby ktoś napisać o co chodzi z: Nie możesz prowadzić handlu. Nie można stworzyć drogi morskiej z ich stolicy. Gram Spartą i jedyne z kim mam umowę handlową są Ateny. Z innymi Państwami nie mogę. Dlaczego?
No to chyba przecież podałeś sam powód (a raczej gra ci podała), to o co chodzi? Oni po prostu mają już maksymalną liczbę szlaków handlowych w swojej stolicy (oczywiście morskich lub wcale nie mają portu).
Co do tłumaczenia to niestety tak jest, nie potrafimy zrozumieć, że dla anglików shield bearers brzmi tak samo beznadziejnie jak dla nas nosiciele tarcz, mimo, że nam może się wydawać, że oni mają fajnie bo ich nazwy brzmią epicko xD.
Ja mam pytanie czy frakcje obecnie niegrywalne jak kieruje nimi komputer też mają unikalne bonusy i kary? No i tutaj jestem prawie pewny, ale też zapytam czy frakcje grywalne u komputera mają bonusy i kary? :P
Bitwy są trochę za szybkie racja.U mnie np. po zbliżeniu kamery na jednostkę powstaje efekt przyspieszenia czasu.Nie wiem,czy ktoś też ma takie coś.
A co do tłumaczenia - z tak beznadziejnym jak żyje się nie spotkałem.Gdzieniegdzie brakuje W OGÓLE TŁUMACZENIA,nazwy jednostek są po prostu śmieszne. Cenega spieprzyła sprawę,wygląda to tak,jak by to tłumaczenie robił jeden zapracowany facet...
U mnie jak już pisałem gra działa dobrze ale te 3-5 minutowe bójki kiboli mnie tak odpychają że chyba wstrzymam z graniem się do wydania patcha, który to pozmienia. No i interfejs. Pewnie to się akurat nie zmieni ale i wygląd (co z tego że stylizowane na epokę ale zwyczajnie brzydkie te wszystkie ikony) i funkcjonalność. Ciężko się połapać. Jest to możliwe ale zupełnie nieintuicyjne. Najgorsze z całej serii, a grałem we wszystkie Totale oprócz Shoguna2.
Co do bitew to chyba siła Rzymu opierała się na walczących w zwartych szykach jednostkach? Jeszcze hastati nie mają na karcie jednostki informacji że walczą w szyku. Ale już Principes i Triari mają. To odpaliłem własną bitwę żeby zobaczyć jak to z tymi szykami jest. I dalej kiepsko. Może trochę trzymają się w bardziej zwartej kupie ale nadal to , a nie szyk.
Gratuluję otrzymania ostrzeżenia za używanie nie przyzwoitych słów. Oprócz wspomnianego ostrzeżenia zdecydowałem się na wyczyszczenie fragmentów. Masz coś komuś do przekazania, rób to z głową.
Samick
Edit:
Cóż mi pozostało jak serdecznie przeprosić wszystkie te nieskalane duszyczki, których ową niewinność brutalnie swym niewyparzonym językiem pogwałciłem :) Niestety pewne środowiska skrzywiają nieco. Cieszcie się niewiniątka że po angielsku nie pisałem.
Cytat:
Zamieszczone przez bachuxd
Radzę ci zrobić jakąś cenzurę na tego posta, zanim admin to przeczyta i wyłapiesz warna. ;)
Donosiciel ;)
Prędzej liczył bym na moda niż na patcha.
Radzę ci zrobić jakąś cenzurę na tego posta, zanim admin to przeczyta i wyłapiesz warna. ;)
To prawda ja też jestem zawiedziony AI wroga...gram na poziomie legendarnym i podbijanie coraz to nowych ziem w kampanii idzie po prostu jak bułka z masłem. CA chwaliło się, że komputer będzie wykorzystywał każdą naszą słabość i próbował nas flankować itd ... gdy ich jedyną częstą zagrywką jest szarża wprost na naszą falangę elitarnych jednostek i 5 metrów przed robieniem odwrotu :D albo podczas szturmu na miasto byli tak bardzo zajęci moimi piechurami atakującymi bramę, gdy od strony morza zrobiłem desant przez ich port i zdobyłem gwiazdkę bez żadnej przeszkody... nawet nie pomyśli, żeby może tak zrobić odwrót .... Ogólnie grę jako ogrom pracy oceniam na 8/10 ... lecz AI oraz łatwość gry i pełno bugów na 2/10 niestety...
Zdecydujcie się jedni piszą o bardzo dobrym AI "O bitewną SI użytkownicy bali się równie mocno, jak o tę strategiczną. Sądzę jednak, że ta radzi sobie całkiem dobrze. W porównaniu do SI z Shoguna 2, SI w drugiej odsłonie Rome prezentuje poziom o dwie klasy lepszy. W Shogunie 2, SI często wysyłała generała oraz kawalerię na samobójcze szarże prosto pod ogień naszych łuczników bądź artylerii. Nie spotkałem się z czymś podobnym w Rome 2. Wręcz przeciwnie, komputer stara się ustawiać swoje armie równolegle do szyków gracza i podczas walki wykorzystuje zarówno specjalne umiejętności jednostek, jak i generałów, których umieszcza za swoimi liniami, by wspierali swoje oddziały. Umiejętnie wykorzystuje kawalerię, którą zawsze stara się oflankować nasze armie, by zaatakować harcowników oraz wspomóc swoich walczących towarzyszy szarżą od tyłu." (recenzja voitka, innych tak piszących też widziałem), a inna grupa o katastrofalnej AI. Natomiast nikt o średniej xD.
Co do rejestracji Rome II w ramach kompanii graczy dostałem odpowiedź z kluczem rejestracji elektornicznej. Co ciekawe dostałem 340 punktów, a kolejne 90 jest za zarejestrowanie EU III + Rome. Zatem mam razem 430 punktów. Brakuje mi jeszcze 70, by móc kolejną grę kupić ze zniżką "40% ZNIŻKI NA GRY PC PRZEZ 30 DNI". Dosyć ładne combo :D
A ja mam takie pytanie. Czy punkt zwycięstwa w czasie normalnej bitwy w polu nie jest przypadkiem bugiem?
Jeśli jest to świadome utrudnienie to naprawdę cholernie głupie, przecież podczas każdej bitwy wybór terenu jest szalenie ważny a tutaj twórcy nie pozwalają nam dogodnie się ustawić bo tak im się podoba.
Cytat:
Zamieszczone przez Wismerin
A ja mam takie pytanie. Czy punkt zwycięstwa w czasie normalnej bitwy w polu nie jest przypadkiem bugiem?
Jeśli jest to świadome utrudnienie to naprawdę cholernie głupie, przecież podczas każdej bitwy wybór terenu jest szalenie ważny a tutaj twórcy nie pozwalają nam dogodnie się ustawić bo tak im się podoba.
Niestety tak ma być trzeba czekać na mod w oblężeniach jest to fajny system ale w normalnych bitwach porażka
Cytat:
Zamieszczone przez ajax
Cytat:
Zamieszczone przez Wismerin
Niestety tak ma być trzeba czekać na mod w oblężeniach jest to fajny system ale w normalnych bitwach porażka
W oblężeniach jest to fajne jak są 3 punkty lub więcej...ale kiedy jest jeden punkt to możesz wygrać bitwę nie tracąc przy tym ani jednej jednostki ... tak jak opisywałem kilka postów wyżej. Nie jestem trollem, gram w serię total war od gówniarza od pierwszej części shoguna... Rome 2 uważam za najbardziej miodną lecz również najbardziej zabugowaną i najłatwiejszą ze wszystkich części, mam nadzieję, że to szybko poprawią w patchach... no i oczywiście czekam na Darth Mod!
Dodam też, że głupotą jest bronienie jeszcze niestety imo wersji BETA gry... polecam ten filmik :D
http://www.youtube.com/watch?v=VdpIENG0 ... e=youtu.be