-
Re: Poszukiwania książek
Poszukuje książki lub książek o tematyce heraldycznej, głównie takiej gdzie są spisane w większości herby i nazwiska szlacheckie i arystokratyczne, rodów polskich i niemieckich. W szczególności nacisk na herby z Wielkopolski, a z Niemiec z regionów Nadreńskich.
Lub podobne egzemplarze gdzie takowe informacje mogę uzyskać.
-
Znacie może jakieś profesjonalne opracowania do Roku 1984 albo Folwarku Zwierzęcego?
No dobra nie muszą być profesjonalne, potrzebuję jakichś do matury
-
Jest taka książka traktująca o średniowiecznych wojakach, bogata w ilustracje. Wiele razy widziałem obrazki w niej zamieszczone tutaj, czy na twcenter. Przykład:
http://www.imagebam.com/image/42438c67612573
Jaki tytuł ma ta książka i jak zwie się jej autor?
-
Pytanie. Chciałem zaopatrzyć się w "Sztukę Wojny" Sun Tzu ale na wiki pisze, że są różne tłumaczenia, więc jakie wybrać?
To one:
Sun Tzu, Sztuka wojny, wydawnictwo Przedświt, Warszawa 1994 (przekład z tłumaczenia angielskiego, nie podano nazwiska tłumacza)
Krzysztof Gawlikowski, O sztuce wojny mistrza Sun i Reguły wojowania mistrza Sun, w: Azja - Pacyfik, t. 1/1998 (przekład fragmentów bezpośrednio z chińskiego oryginału)
Sun Zi, Sztuka wojenna, spolszczył Robert Stiller, Vis-à-vis Etiuda, Kraków 2003 (kompilacja dokonana z różnych tłumaczeń angielskich i rosyjskich)
Sun Tzu i Sun Pin, Sztuka wojny, tłum. Dariusz Bakałarz, wydawnictwo Helion, Gliwice 2004 (przekład z tłumaczenia angielskiego)
Sun Tzu, Sztuka wojny, tłum. Jarosław Zawadzki, Hachette, w serii Biblioteka Filozofów, tom 13, Warszawa 2009, (przekład z oryginału)
A może jest jakieś inne jakie polecacie?
-
Orientuje się ktoś czy znajdę gdzieś online (do pobrania lub przejrzenia) podręczniki szkolne do nauki historii wydane w latach 1970-1972 oraz te wydane w latach 90? :)
A może ktoś z forumowiczów posiada takowe w domu i chciał bym pomóc studentowi piszącemu swoją pracę magisterską? 8-)
-
Online to nie wiem, ale papierowo to widuję takie rzeczy na kiermaszach bibliotek, na półeczkach w poczekalniach urzędów i w ramach akcji "żywa książka" - oczywiście te z 90 lat te z 70 to chyba nigdy nie widziałem.
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...rt=540#p270825
niestety nie wiem czy akcja ma swoją stronę.
-
Poleci ktoś książkę na temat historii póżnego Państwa Seleucydów? Bądż na temat kryzysu III wieku w Cesarstwie Rzymskim? Od razu mówię ze Wolskiego przeczytałem ;)
-
Czy ktoś mógłby polecić książkę ogólną o starożytności, typu "Średniowieczne dzieje Europy" Kwiatkowskiego, bo większość jakie udało mi się znaleźć to rozbite na różne "frakcje" książki a chciałbym coś w jednym kawałku :P a że, starożytność mniej mnie interesuje to chciałbym ugruntować sobie wiedzę przed podejściem do czegoś bardziej szczegółowego :)
-
A jakieś książki o temacie Czarnobyla?
-
Witam to znowu ja :D
Tym razem poszukuję książki która opowiada o militarnym aspekcie RON . To znaczy poszukuję książek które opisywałyby sposób funkcjonowania armii, rodzaj "najmowania" wojskowych itp.
Jest może taka "jedna" książka która to opisuje? Czy raczej takie informacje są zawarte np przy opisie konkretnych kampanii wojennych?
Pozdrawiam.