Mimo wszystko uważam że zrobię jakiś podział na tiery, przy czym będzie on raczej umowny, bo statystyki nie będą tego aż tak obrazować. Ostatecznie pozostaje elita.
Wersja do druku
Mimo wszystko uważam że zrobię jakiś podział na tiery, przy czym będzie on raczej umowny, bo statystyki nie będą tego aż tak obrazować. Ostatecznie pozostaje elita.
Dla zaciekawionych informacja taka,że najprawdopodobniej Jeff van Dyck nie będzie komponował muzyki do Młotka.
http://www.twcenter.net/forums/showt...9#post14639829
Tak gwoli ścisłości Nuln nie jest stolicą nacji, choć stanowi bardzo ważną rolę w Imperium (tak samo jak Middenheim). Stolicą Imperium jest Altdorf.
Chodziło mi o to, że kiedyś nią był Nuln, aktualnie jest Altdorf.
Nuln chyba też nie jest nawet stolicą elektoratu. Przynajmniej w COW tak jest ale nie jestem pewien czy to prawda.
Nuln ma specyficzny charakter, to miasto - elektorat, a nie stolica prowincji... Dla Imperium jest ważne z wielu powodów, ale przede wszystkim z powodu Imperialnej Szkoły Artyreli. To tu zbudowano prototyp czołgu parowego i tu powstaje większość dział Imperium. To także centrum religijne, handlowe oraz naukowe.
https://www.facebook.com/TotalWar/vi...45/?permPage=1 teaser Sunday, a w nim krasnoludy.
Bardzo treściwy filmik ;)
Patrząc po trailerach i teaserach gra się na całkiem fajną zapowiada. Wie ktoś jak planują zrobić te demony i inne stwory służące Chaosowi?
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
A oto i kolejny wódz - król Krasnoludów Thorgrim
Zapewne niedługo ukaże się gameplay Krasnoludów - takie są moje domysły.Spoiler:
Thorgrim Strażnik Uraz ;)
Gra Krasnoludami może być bardzo ciekawa. Choć mam jednego głównego króla to samodzielność pomniejszych prowincji (tu twierdz) jest je większa niż w przypadku Imperium (elektoraty)
Krasnoludy w mogą mieć fajne jednostki, powolne, ale niesamowicie trudne do zatrzymania i dobrze uzbrojone.
Jeśli zrobią system podobny do tego z EU IV HRE, gdzie elektorzy są formalnie zależni, ale tak naprawdę robią co chcą, a jedynie płacą podatek cesarzowi to, może być bardzo ciekawie.
Grę w Imperium bardziej sobie wyobrażam jako walkę z innymi wielkimi rodami o zaszczyty i wpływy, a grę Krasnalami jako typowy conquest z małą zależnością od innych rodów.
Elektoraty nie są tak niezależne jak mówisz.
Kolejny filmik.
Kolejny filmik do kolekcji o krasnoludach:
Proponuje nie umieszczać od razu i w temacie o filmach/zdjęciach itp. tylko niech jakaś dobra dusza zbierze po jakiś czasie kilka rzeczy i wrzuci to masowo.
Tak, z czasem oczyszczę temat screenów i wideo, tak aby znajdowały się tam same materiały, a dyskusja tutaj.
Kolejna marka robiona pod Blizardowską metodę wysysania kasy od fanów. Prosta sprawa. Pierwszy Starcraft oferował 3 kampanie plus dodatek i kolejne 3 kampanie. Starcraft 2 oferuje 1 kampanie na jedną grę, i masz na 5 lat zarobek na naiwniakach , którzy tę serię lubią.
Sega idzie o krok do przodu. Dają 4 rasy w jednym egzemplarzu gry, bo będą się diametralnie różnić rozgrywką, dlatego tylko zrobią 4. Potem wyjdzie ze 3 dodatki, bo cały Chaos to na jeden dodatek, potem może Elfy, Zwierzo-ludzie, Szczurki, Mumie etc, może Kislev, Bretonia, Araby, inne kraje Imperium, mają dużo możliwości. Wszystko to połączą by działało na mapie globalnej i masz. Zarobisz znacznie więcej niż na jednej grze z większością ras. Plus polityka DLC, bo jakoś krwi w rozgrywce nie uświadczyliśmy. Na plus na pewno wygląda jednej mapy i silnik graficzny i bohaterowie. Ale polityka by wydoić fanów mi się mocno nie podoba, bo śmierdzi na kilometr Blizardem, który doi naiwniaków WoWem od lat.
1. Arabia NIE MA SZANS pojawienia się ani w podstawce, ani w DLC - oficjalnego armybooka nacji nie ma, tak samo jak Estalii.
2. Zbytnio przesadzasz, łatwo nie jest zrobić od nowa wszystkich nacji, różniących się wszystkim - 4 nacje na sam początek wystarczą.
A moim zdaniem 4 nacje to zdecydowanie za mało jak na podstawkę, bo powinny być wszystkie główne z Warhammera a w dodatkach ew. jakieś mniej ważne.
Powiedz mi w takim razie, które uważasz za mniej ważne? Jak na taki mały teren, te 4 nacje są wystarczające. Patrząc na ilość nacji w 8 edycji to na Bretonnię chyba nie ma co liczyć. Zresztą jak nie podoba się wam TW: Warhammer to kupcie sobie Medieval II z Kingdomsem i pobierzcie Call of Warhammer, od razu będzie mniej narzekaczy.
Ale nie bo to mod. :OO
Norska, Arabia, Estalia i te przeróżne, które nie mają oficjalnych AB. Ale takie jak Chaosy Khorne'a, Nurgle'a, Tzeentcha i Slaneesha, Skaveni czy wszystkie odmiany Elfów to podstawa...
Nie byłbym taki pewny, że Arabia nie pojawi się prędzej czy później, w końcu więcej nacji=więcej DLC=więcej kasy
http://wiki.totalwar.com/w/Dwarfen_Melee_Infantry_Blog
Dziennik dewelopera o Khazadach
Mówiłem - nacje bez oficjalnych armybooków nie pojawią się, jeśli GW nie zrobi armybooków do nich. Ale GW nie zrobi tego, bo teraz im w głowie Sigmarines'i.
A co do Chaosu - jeśli to okres przed Końcem Czasów, gdy Chaos nie atakuje, tylko przygotowuje się do inwazji, to jest to dobre.
Nie ma co gdybać, przecież dodatki już są zapowiedziane. W każdym po dwie rasy z puli: Elfy, Skaveni, Jaszczuroludzie i Ogry.
Dla mnie lepsza jest grą, która daje mało nacji, ale dopracowane i możliwość dokupienia kolejnych w DLC. Jak nie lubię jakiejś to DLC nie kupię, bo po co. Poza tym w ten sposób spada lekko cena gry, bo dodatki cześć tego biorą na siebie.
Licząc 8 edycje jest 12 ras. Licząc że niektóre nacje mają pod rasy, oddzielne jednostki, nie wiem jak deweloper tę kwestie rozwiąże. Pierwszy trailer sugerował że pojawi się Chaos. To nie będzie Arabów, a dlaczego nie ma być Bretoni>? Czy Kislevu jako pomocników, subrasy , tez nie mają Arrmy books>?(nie wiem). Zrobili sobie dobrą drogę by zrobić 2 dodatki by wysysać kasę.
Co do DLC, to najgorsza możliwa rzecz jaka powstała. Płacę za produkt który jest szatkowany przed premierą z rzeczy które powinny tam być. To tak jak by pisarz wycinał z rozdziałów pewne wątki, które wysyłał by Ci w DLC na mail.
Ares wolisz politykę w stylu DLC, czy w stylu płatnych patchy, żeby mieć patch musisz mieć dodatek?
Najlepszy jest tutaj przykład z Paradox Interactive, typową odpowiedzią ich supportu przy EU III i wcześniejszych grach było, kup sobie dodatek, problem został w nim rozwiązany. A od CK II mają bezpłatne patche, które naprawiają grę i wprowadzają sporo rzeczy i płatne DLC, które dodają nowe rzeczy i pierdoły graficzne.
Dla mnie opcja z DLC jest o tyle dobra, że nie muszę och kupować, żeby mieć wszystkie patche i jak chce to kupię.
1. CA robi TW: Warhammer bazując na 8 edycji, wykluczając poprzednie - w tym Zwierzoludzi, Kislev i Bretonnię.
2. Nie podoba Ci się polityka DLC? To nie kupuj, proste. Mnie taka polityka odpowiada dlatego, że mogę wybrać, co kupić dodatkowo, a czego nie.
Kislev został zniszczony?
Nie całkiem, chodzi mi o to, że Kislev w ogóle nie miał swojego Armybooka - w 6 edycji wypuszczono broszurę z 4-5 jednostkami nacji, które w figurkowym Warhu były beznadziejnie słabe i mało punktów armii dawały. W 4 i 5 edycjach byli jako pomocnicy Imperium w armybooku Empire. W siódmej i ósmej edycji już się nie pojawili - głównie z przyczyn marketingowych.
Co do Bretonnii i Zwierzoludzi - małe sprostowanie. To, że w 8 edycji nie mają AB, nie oznacza, że nie można ich kupić. Wręcz przeciwnie, można na stronie Games Workshop kupować je dalej.
Czyli podobnie jak zrobiono w 40k, jedną z ras usunięto i zmieniono w (JESZCZE RAZ ZOBACZĘ TO OKREŚLENIE MĘSKOŚCI TO POLECI KOLEJNY OST - LWIE SERCE) historii przy jej usuwaniu.
Dziwi mnie trochę Twoja postawa, bo ja jakbym był zagorzałym fanem tego świata wręcz zapluwałbym się domagając powiększenia mapy, dodania nowych frakcji a nie zapewnień, że dostanę te frakcję w dodatkach, za które zabulę. A tymczasem zachowujesz się trochę jak fanatyk, który będzie bronił "świętej" polityki CA i GW przy tej odsłonie. Zważywszy, że wszystkie znaki na ziemi i na niebie wskazują, że z gracza ma być dojna krowa, która da mleko i dwie firmy będą się o niego bić.
Po drugie GW nie zrobi nowych AB nawet jakby miała czas i ochotę, bo to pewnie zrobiłaby dawno. A tak skupi się na istniejących dodając nowe wymyślne jednostki, które później będzie można kupić i dodać sobie do gry.
Zresztą jak wyobrażacie sobie dodanie jaszuroludzi, ogrów i elfów skoro ich tereny leżą dalej od podstawki? Dostaniemy coś na kształt Emipre? Zapewne tak, albo też CA i GW wyeliminują pewne frakcje z gry jak choćby Krasnoludy Chaosu.
A dziwne, że nikt się nie burzy, że nie będzie Chaosu czy też zwierzoludzi, które to frakcje tworzą młotkową narrację.
Nie bronię polityki CA i GW, a oficjalnych tworów - to zasadnicza różnica. Dodam więcej, widać regres w stosunku do poprzednich edycji Warhammera, ba - nawet teraz coraz większe ubijanie Fantasy nad 40.000.
Dwa - dodawanie nowych nacji po tak długim czasie (którą to mamy już edycję? Ósmą?) byłoby nie na miejscu - znowu wywracanie do góry nogami całego uniwersum.
Trzy - może nie każdy uważa, że Chaos powinien być od razu - okres przed EoT nie zapowiada się na okres walk z Chaosem, a na przygotowywanie się na tę inwazję.
Poza tym patrzmy, którą mamy edycję. Myślisz, że nagle zrobią zwrot do tyłu i dadzą Zwierzoli i Bretonnię, która skończyła się na 6 edycji? Nierealne. Zresztą Krasnoludy Chaosu i tak już zostały w 5 edycji wyeliminowane... Wszelkie zażalenia raczej kierujcie do GW, bo to oni trzymają CA na smyczy odnośnie tego, by było to zgodne z 8 edycją. Albo na TWCenter - w końcu to tam CA ma swoich przedstawicieli, niźli tu na naszym skromnym forum ;)
Ja się bardziej spodziewam czterech ras, ale dużej ilości frakcji w stylu Rome II. Co by miało niejaki sens. Największe księstwa imperium, border states etc, kilka klanów krasnali, kilka klanów orków i północne plemiona i trochę kultów Chaosu?
No niestety co do Imperium to odpada :( Wspomniano już wielokrotnie, że Imperium będzie jako jedno państwo - mam nadzieję jednak na zrobienie unikatowych jednostek w każdej ze stolic księstw. Oby krasnoludy były jednak na te klany podzielone. Orkowie odpadają jako pojedyncze plemiona. Głównie ze względu na to, że Grimgor złączył ich w jedną wielką hordę. Chaos raczej też - Archaon dalej żyje i knuje przeciw Imperium, co innego, gdyby zginął, to byłby podział Chaosu na 4 kulty.