Prawdą jest to, że bitwy są chyba jednak ociupinkę za bardzo dynamiczne kiedy dochodzi do starcia. Człowiek nie zdąży popodziwiać fajerwerków, bo musi obsłużyć skrzydła, a tu już bitwa mija. Za szybko strzelają, zdecydowanie.
Wersja do druku
Prawdą jest to, że bitwy są chyba jednak ociupinkę za bardzo dynamiczne kiedy dochodzi do starcia. Człowiek nie zdąży popodziwiać fajerwerków, bo musi obsłużyć skrzydła, a tu już bitwa mija. Za szybko strzelają, zdecydowanie.
No w Empire strzelają ok jest przerwa dość spora miedzy salwą a przeładowaniem ale w Napoleonie faktycznie wygląda to jak w westernie... :lol:Cytat:
Zamieszczone przez grimero
Ale z drugiej strony Seria zmierza w kierunku Arcade a nie Symulation więc w sumie nie ma się czemu dziwić... A teraz powiem wam coś ciekawego po tym jak wyszedł Napoleon i dodali te łatki też do Empire (było jakieś uaktualnienie choć oficjalnie nic o tym nie powiadamia w stemie) Można wreszcie grać z przyjemnością w Empire i dopiero teraz widzę jakieś pozytywy w tej grze. Napoleon moim zdaniem po rozegraniu kampanii Egipskiej i kilku bitew Gracza jest faktycznie ulepszonym dodatkiem ale niestety trochę za bardzo zrobili z tego zręcznościówkę. No ale w sumie nie ma co narzekać wobec braku konkurencji i tak jest nieźle.
A co czyni Napoleona bardziej arcadową grą niż Empire, czy Medieval 2?
Akurat brak możliwości poruszania się, aż tak bardzo nie boli.Cytat:
Zamieszczone przez ManUtd
Czworobok to skomplikowany szyk i poruszać się w czworoboku podczas bitwy, były w stanie jedynie najlepiej wyszkolone jednostki, a to i tak dużo wolniej niż np. w kolumnie. I tak jedynie mogłoby to być zrobione. . . że ruszać się może tylko kilka najbardziej elitarnych formacji.
Druga sprawa to czas formowania. Powinien być po pierwsze zróżnicowany dla różnych unitów o różnym doświadczeniu, a po drugie w czasie formowania jednostka powinna być bezbronna i formowanie powinno być anulowane kiedy dochodzi do walki.
Ale to są w sumie szczegóły bo i tak dziala to całkiem nieźle. . . w końcu kawaleria może niszczyć piechotę liniową efektownymi szarżami :)
Najbardziej boli jednak ostrzał piechoty. . . a mianowicie jego jednoszeregowość. Niby szczegół, a tak wkurza.
A tak btw. Ma ktoś może linka do jakiejś strony ze statystykami wszystkich unitów w NTW ? Do Empire udało mi się coś takiego znaleźć, do Napoleona, nie.
http://totalwar.honga.net/napoleon_faction.phpCytat:
Zamieszczone przez Beynes
Mam pytanie, czy można w koalicji odblokować wszystkie nacje ? Bo gra Prusakami, Brytolami, Austriakami i Ruskami jest już nudna a kampanie napoleona już prawie przeszedłem :?
Szukajcie, a znajdziecie...
viewtopic.php?f=163&t=3936
Mam jedno malutkie pytanie: Czy w Napoleonie można tak jak w poprzednich grach TW grać dalej kampanie mimo skończonego czasu na wypełnienie głównych zadań (np kampanie w europie po 1812r)?
Tylko kampanię europejską można kontynuować po zakończeniu zasadniczego czasu. Włochy i Egipt się kończą.
Ja mam takie pytanie , a jak jest teraz z multi , czy zmieniło się coś odkąd poprawili Empire i wprowadzili Napoleona ? Jest więcej chętnych ? Bo ostatnim razem gdy się pytałem było już coraz mniej grających na multi , i takie jeszcze jedno pytanie czy teraz już warto kupić empire:tw ? Bo gdybym kupował to od razu z Napoleonem.
Cytat:
Zamieszczone przez Maestro
Na wizytacje (tryb multi) zawsze ktoś chętny sie znajdzie, przynajmniej ja nie miałem z tym problemów.
Są 2 różne gry Empire Total War oraz Napoleon Total War. Polecam tą drugą czyli Napoleona, bo Empire to odradzam.
aa , czyli Napoleon działa bez E:TW ? Jeśli dobrze rozumiem oczywiście
Map pytanie czy da się jakoś mapy z bitew Napoleona wrzucić do własnych bitew ? Czy są już jakieś nowe mapy do własnych bitew ?
Cytat:
Zamieszczone przez Maestro
Tak dokładnie Napoleon to osobna gra i do uruchomienia jej wystarczy ona sama.
Wizytacje są zwałowane.
Gdy gram kampanie, działa to w miarę ok i faktycznie ktoś się pojawia.
Z kolei sam wizytacji boję się grać bo system jest najwidoczniej tak skonstruowany, że kiedy zbyt wiele osób woła o wizytacje, przydziela losową bitwę dwóm wizytującym. Nie było by w tym nic aż tak złego gdyby nie to, że system domyślnie ustawia wielkość jednostek na mini i jednostki są tak małe, że nawet czworoboku nie można sformować. Poza tym, kaszana z takimi bitwami. . . idzcie w cholere. .. już w ultra są dla mnie za małe.
dzięki bardzo za odpowiedź , wiec zapewne w niedługim czasie przy odpowiedniej ilości funduszy zawita na mojej półce ;)Cytat:
Zamieszczone przez dkescn
Cytat:
Zamieszczone przez Beynes
Ja gram czasami nawet na największych jednostkach, wszystko zależy od tego z kim grasz. Czy to kampania twoja i tam oczekujesz kogoś. Czy też szukasz osoby, jak szukasz to wtedy jest ryzyko zagrania na mniejszej skali.
Cytat:
Zamieszczone przez dkescn
No chyba tak wlaśnie napisałem nie ? Kampania ok, ale jako wizytator nieok. Kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem ?
Mam zamiar dodać do polski kilka jednostek z zagranicy, jednak mam problem. Zakładam, że chodzi o linijki wascape_animated_lod i wascape animated. W ETW nie było z nimi większych trudności jednak tu już są. Wiem, że jest toturial na TWC jednak nie znamangielskiego, a tłumacz mógłby źle przetłumaczyć bardzo istotne kwestie.
jakaś łatka się ściąga zobaczymy co to 8-)
Edit:
6 nowych jednostek i brytyjskie waterlo? :shock: fajnie nawet ale oczekiwałem ostrzału szeregmi 8-)Cytat:
To celebrate today's release of new DLC, save 10% on Napoleon: Total War through March 30th. Owners of the base game will get the new DLC, Imperial Guard, for free starting today.
The Imperial Guard Pack features 6 brand new units and contains an alternative version of the Battle of Waterloo, fought from the British perspective.
A wśród tych 6 jednostek polscy lansjerzy :)
http://store.steampowered.com/app/34177/
Czy komuś po ściągnięciu tego DLC zniknęły napisy w grze? :)
w sensie że niema napisów w ogóle(nigdzie) czy napisy które możesz sobie włączyć w opcjach? :)
No zgadnij :)
zgaduje ze to pierwsze :P
otóż miałem to samo w empire i uratowała mnie zmiana sterownikow(pojawilo sie w momęcie wydania 1.3 albo 1.2 nie pamietam juz ;) )
teraz tak patrze to udostepnili dla brytani tez krolewskie legiony niemieckie ;) (wypas liniowka, dobra lekka i dragoni lekkokonni i zwykli czyli 4 jednostki....)
Wow, wyjebiście. Od początku zastanawiało mnie dlaczego w podstawowym roosterze brytyjczyków nie ma Królewskiego Legionu mimo, że pod Waterloo jest.
Może gracze będą znali odpowiedź na nurtujące mnie pytanie:
viewtopic.php?f=66&t=4449
z tego co wiem to problem z białymi mundurami to nie tylko problem okresu historycznego ale prawdopodobnie to pierwszy bug w grze Napoleon bo powstał już nawet odpowiedni ku temu temat na forum. Mundury Białe pojawiają się od czasu do czasu u wszystkich jednostek i z tego co wyczytałem należy wtedy albo wczytać grę od nowa albo wyjść do pulpitu podczas bitwy i ponownie wejść wtedy barwy wracają na swoje miejsce. Co ciekawe grając w Kampanię Włoską i Egipską takiego problemu nie widziałem dopiero od Kampanii Europejskiej co takiego się zaczęło dziać i jest to też widoczne w Kampanii Koalicji.
To akurat bug. Każda tekstura podobnie jak w ETW ma biały mundur który jest dopiero kolorowany za pomocą odpowiednich plików skryptem. Widocznie czasem coś nie łapie.
Do obeznanych w temacie: czy oprócz 6, 12-funtówek pieszych i jednego rodzaju haubic, Księstwo dysponowało jakąś inną artylerią (znajdującą się w rosterze innych państw), którą możnaby dodać?
Jak ma się kwestia zmiany portretów polskich generałów? Jak patrzę na biednego księcia Poniatowskiego to mi się serce kraje, co CA zrobiło z jego, jakby nie patrzeć, przystojną twarzą...tak sprawa tyczy się Tadeusza Kościuszki...
Możliwe, że tylko zdawało mi się, ale ktoś wspominał zaraz po wyjściu NTW, że w patchu ma pojawić się odpowiedni portret księcia Poniatowskiego. Był w ogóle jakikolwiek odzew w tej kwestii z CA?
Jest możliwa edycja naszych generałów, tak, by nadać im imiona i nazwiska tych realnie dowodzących w okresie napoleońskim?
I jak wygląda sprawa zmiany nazwy Polska->Księstwo Warszawskie? Jakiekolwiek ciekawe odkrycia w plikach?
Z góry dziękuję za udzielenie wyczerpujących informacji na nurtujące mnie pytania ;)
po takich zmianach możesz dostać bana na steamie np. za cheaty...wiem steam jest głupi.
A TW w ogóle objęte jest systemem VAC? Jak zrobi się to w formie modyfikacji to nic się nie stanie, tyle osób gra na modach.
A czy wie ktoś kiedy i czy w ogóle wyjdzie do Napoleona jakaś Łatka ? Te Białe mundury mnie już trochę irytują co jakiś czas trzeba wychodzić z gry frustrujące. :(
Wreszcie mialem okazje troche pograc - IMO gra jest duzo trudniejsza niz ETW. Komp jest troche sprytniejszy podczas bitew (ale tylko troche - np. zupelnie nie radzi sobie z atakowaniem budynkow), ale najwiekszym utrudnieniem jest zmniejszony limit amunicji - przez to praktycznie nie mamy szans pobic o wiele liczniejszej armii, bo sie nam ammo skonczy a walce wrecz wygra ten kogo jest wiecej. Komputer tez w koncu buduje w miare normalne armie i laczy je ze soba a nie wysyla na nas po 2 oddzialy milicji na raz.
Spodobaly mi sie tez bitwy morskie - raz, ze jest zancznie wiekszy wybor okretow a czas budowy tych wiekszych jest na tyle dlugi, ze trudno odrobic straty, dwa ze graficznie bija na glowe ETW.
Mi się ostatnio coś ściągało. Wersja gry w dolnym rogu się nie zmienia, nowych jednostek też nie zobaczyłem. Komuś też coś ściągało?
witam wszystkich
słychać coś o nowym DLC dla Napoleona?
podobno miało coś być po świętach
Nic, zapewne dowiemy się dopiero jak na steamie będzie taka wiadomośc. Nic tylko czekać.
od 2 tygodni reklamują nowego Steam-a więc już się boję co wykombinują żeby tylko nie wpadli na genialny pomysł jak Ubisoft i nie wprowadzili tylko gry online bez możliwości wyłączenia neta. I tak mam dość problemów.... :x
Czy w bitwach multi juz nie strzela tylko pierwszy szereg?