Może się zmienić.
Wersja do druku
Może się zmienić.
Husarz w 9mm blaszaku? Chyba raczej rzadkość, no chyba, że zmierzymy przy samej ości napierśnika.
Jak dla mnie kirasjer powinien za zbroję mieć zdecydowanie więcej.
Razi też spora różnica w ataku: husaria 17, kirasjerzy 10. Wiadomo, że Polacy w większości wypadków byli zdecydowanie lepszymi szermierzami,niż np. Szwedzi, ale aż taka przebitka? Kirasjerzy to jednak przeważnie elita wśród jazdy była. Czekam aż wyjdzie ostateczna wersja, bo nie wiem czy dojdą jeszcze jakieś jednostki i chętnie pobawię się z EDU.
Chciałem zauważyć, że to kirasjerzy mieli kirysy, a husaria była zakuta w pełną zbroję. I do tego zbroja husarza była lepiej wykonana. No, a jazda szwedzka pod względem ćwiczenia w fechtunku była o wiele od polskiej słabsza.
To sobie poczekasz z parę lat.Cytat:
Zamieszczone przez rafalek91
Jakbyś czytał moje posty to byś wiedział, na pewno dodadzą.Cytat:
Przecież będziemy robić sub moda i KAM2150 zajmie się EDU...Cytat:
BETA nie jest do grania tylko do testowania. Błędy zgłasza się autorom, a nie nam.
Poza tym jakbyś wchodził na rosyjskie forum to byś wiedział że trwa dyskusja na temat pancerzy...
----------------------------------------------------------
Autorzy zalecają ustawić poziom trudności: kampania trudny, bitwy bardzo trudny.
Mogli by zmienić husarii te skrzydła bo są brzydkie, jak by też dodali flagi na kopiach husarzy bym był wniebowzięty.Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Uwagi proszę zgłaszać do twórców modyfikacji.
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
To będą chorągwie ?
Czy ten mod nie "gryzie się z innymi modami"? Pytam bo zauważyłem że w instalce są nie tylko pliki do folderu mods, ale także do głównego katalogu z grą. Pozdrawiam
U mnie kingdoms jak i Thrid Age jak i Królestwo Polskie działa więc raczej nie
Niech mnie...
Wprawdzie jeszcze nie ściągnąłem tego moda, ale widziałem na youtube filmik z bitwy Polska vs Szwecja. Nie wiem, czy w tym długim temacie ktoś już to zauważył (jeśli tak, to wybaczcie), ale jednostki wyglądają identycznie, jak w grze komputerowej "Mount Blade: Ogniem i Mieczem Dzikie Pola"! Zresztą nie tylko jednostki, ale również pojedyncze elementy garderoby. Radzę się przyjrzeć, zwłaszcza 0:06.
http://www.youtube.com/watch?v=Jmfj3o4jIG4
Ci, co grali w "Dzikie Pola", na pewno poznają strój polskiego dragona... Chyba nawet pistolet ten sam...
No i co w tym dziwnego czy zaskakującego? Przecież to są jednostki historyczne więc husar stąd i husar stamtąd wyglądają bardzo podobnie. Swoją drogą z tego co wiem część jednostek do moda była już zrobiona przed tym jak ta gra wyszła.
Cymberkaj - była już o tym mowa w tym temacie.
Cytat:
Zamieszczone przez JanHetman
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Miałem na myśli kirasjerów w pełnych zbrojach (_czarnych, jak już pisałem). Poza tym kiedy husaria używała pełnych zbroi???
Ok, może nie ostateczną wersję, ale taką, kiedy nie będzie wchodziła nowa łatka co kilka dni.
Skoro już nie można nic pisać, bo wszystko trzeba zgłaszać na ruskim forum to po co tu ten temat w ogóle? Nie można czysto merytorycznie podyskutować?
Temat jest przeznaczony do dyskusji, a nie do zgłaszania błędów. Jednak jeżeli chcesz prowadzić dyskusje, które nić nie zmienią, to droga wolna.
Nigdy takie czegoś nie sugerowałem.Cytat:
Popieram Ensisa, po co pisać o błędach na tym forum? Nikt ich stąd nie zmieni :) i właśnie ta dyskusja jest bezcelowa. Chcesz poprawy błędów, translator i do Rosjan ;)
Z tym, że ludzie piszą o tymże brakiem realizmu jest brak 100000 mieszkańców w Moskwie itd, więc wolę spytać co ludzie myślą o tym i czy podzielają moje zdanie w tym temacie. Może ktoś mnie wyprowadzi z błędu np. i po co zgłaszać wtedy coś twórcom i truć im pierdołami?
Co do mieszkańców to jest chyba silnik medivala a po 2 są poziomy miasta co to za gra jak by ostatni poziom od 40 tys a jest po 100 tys mieszkańców na początku ?> Wole żeby warszawa miała np. 5000 i sobie ją rozwijać niż iż na łatwizne. A jak tak bardzo chcecie to sobie można dodać populacje. Chyba ,że Rosjanie by grzebali w silniku zwiększając przyrost , lv miast itp. Może i pierdoła ale jak poprawią może będzie mod lepsza.
Po pierwsze silnik MTW nie zezwala na miasta ze 100000 populacją i w ogole nie rozumiem tej dyskusji o liczbie ludności w miastach, przecież już w tą grę rozegraliście nie jedną kampanię i dobrze wiecie co się dzieje jak liczba mieszkańców miasta dobija do chociaż 40000.
Co do ataku husarii i kirasjerów to polecam czytać ten wątek. Husaria ma 17 ataku kopią, a szablą 12, czyli tyle ile inne elitarne oddziały jazdy. Husaria powinna mieć lepsze pancerze od Kirasjerów, bo pancerz był u nich grubszy.
Quiz o RON: http://rp1569.com/
W angielskiej wersji quiza niektóre pytania są nieprzetłumaczone i nadal tekst jest po polsku.Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Napisz e-maila do autorów. ;)
Nowa wersja spolszczenia:
viewtopic.php?f=496&t=11722&start=80
Czy wy też tak macie że jak husaria szarżuje to się nie raz 1 linia zatrzymuje albo wszyscy prócz 1 lini ? Potem szarżują i zachwile to samo
Też tak mam,wygląda jakby na prostej trafiali na przeszkodę,albo hamowali przed sojuszniczą jednostką i mam to nie tylko z husarią....
Co mi się rzuciło w oczy na tym filmiku to kopie trzymane w górze (a nie wymierzone we wroga) w chwili zetknięcia z wrogiem w szarży, albo nawet używanie szabli od początku.Czyli coś tu nie działa tak jak powinno bo pierwsze uderzenie powinno być wykonane kopiami a dopiero w zwarciu powinni zmienić broń na szablę. Poza tym zbroje wyglądają marnie - jakieś takie szare kolory zamiast metalicznych. "Plastikowe" zbroje chyba wszyscy noszą...Cytat:
Zamieszczone przez Cymberkaj
Gram Kozakami Hard/Hard i jest zdumiewająco łatwo. Nikt mnie nie atakuje, choć zdobyłem już po dwa miasta na Turkach i Tatarach. Sama idea, jednostki itd, jak najbardziej ok. Jednak w tym modzie nie ma żasdnych skryptów, a niestety na samym medku daleko sie nie zajedzie. Drugą sprawą jest zbyt duża gęstość miast. Do takiej ich ilości należałoby zrobić większą mapę. Reasumując jeśli twórcy zrobią coś z ai to mod będzie super.
Na ruskiej stronie jakiś fix na 1.1.13 jest to ten patch ?
Spokojnie, tutaj jest najnowsza wersja:
viewtopic.php?f=496&t=11763
Fiks jest dla zaawansowanych użytkowników, a widząc cuda w problemach technicznych zrezygnowałem z takiej opcji na rzecz łatwej instalacji.
Czy wraz z nowym patchem są jakieś odczuwalne zmiany w czasie gry? Opłaca się go instalować czy zmiany są raczej mało odczuwalne? I nie pytam tu o listę zmian tylko o odczucia graczy?
Nowa wersja spolszczenia jest :D Ja tylko zwykłe bitwy grałem więc odczułem taką jak by zmianę w salwach itp. bardziej realistyczniejsze.
A czy poprawili szarże jazdy kopijniczej, czy nadal robi hopki co parę metrów?
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Każdego patcha warto instalować.Cytat:
To się przydać może
http://www.husaria.jest.pl/taktyka.html
Nie może, bo nie da się tego w grze odwzorować. Była już o tym dyskusja.
Przepraszam, bo ja z rynku właśnie wracam, czy patch jest w pełni kompatybilny ze spolszczeniem ????
I tak do dyskusji ogólnej: myślicie, że XVII wiek wyjdzie tez np. pod Empires? Empires mi się nie podobało, ale miało w sobie taki hm... potencjał. Może kiedys ktoś z tego coś fajnego wskrzesi?
Tak.Cytat:
Zamieszczone przez CzłowiekRzodkiewka
Mimo wszystko jeszcze się wstrzymam, Rzeczpospolita własnie podbija Kaukaz :D
I mamy reklamę OiM2 i zarazem naszej strony, na głównej i stałą reklamę po prawej stronie w "Gry sarmackie". ;)
http://sarmacja.wordpressy.pl/
Czy tylko ja mam wrażenie że nasza husaria jest brzydka w tym modzie, pytanie do kogoś co zna się na modowaniu, czy dało by się podmienić tekstury albo zamienić husarie na tą, http://img153.imageshack.us/img153/8531 ... 851484.jpg ma fajniejsze skrzydła, i do tego biało-czerwone proporce na kopiach czego mi brakuje w husari z OiM 2.
Wydaje ci się, obecna jest zdecydowanie lepsza (pomijając kopie i skrzydła)