Nie.
Wersja do druku
Nie.
Dopiero co powstaly dwie KO. Wez najpierw cos z zastepstw, nauczysz sie i potem nie bedzie rozczarowania jak wezmiesz panstwo w nowej ko.
Tu masz liste: viewtopic.php?f=3&t=3772
Mam takie pytanie - na jakim poziomie trudności kampanii i bitew gra się zazwyczaj KO?
Które?Cytat:
Dopiero co powstaly dwie KO.
Wcale nie jest aktualny. Np. jest tam napisane, że sytuacja Bizancjum w MKO XVIII jest "bdb." - a faktycznie Bizancjum to prawie trup.Cytat:
jest sporo, poszukaj w temacie "wolne miejsca w KO" choć nie jest zbyt aktualny to coś się znajdzie.
1) średnim
2) Post Joopitera jest z kwietnia ^^
No tak, obecnie warto moze zalozyc nowa KO, bo w starych niewiele miejsc, dawno juz (stosunkowo) nie powstala zadna KO.
Nie miałbym nic przeciwko temu
ja moge grac, bo zanim sie ogarnie to powinienem miec pełny dostęp.
znaleźć tylko ludzi i pytanie priorytetowe.
jaki mod?
znów WWmwE
ta bo na innego to trzeba znaleźć zapaleńców i jest duże prawdopodobieństwo że padnie przez brak późniejszego zapału, tak więc jak ruszy wpiszcie mnie
Jak ruszy dajcie znać w tym temacie.
To co zakładamy nową KO, wakacyjną, dla tych którzy będą dostępni przez wakacje ? :P
Jak się nad tym zastanowić to lepiej aż do końca sierpnia nie będę lepiej zapisywać się na ko bo mam od końca lipca do końca sierpnia same wyjazdy :P
Jeśli będziecie zakładać nową KO wwmwe (podstawka w sumie też może być) to zapiszcie i mnie. Wyjeżdżam na tydzień a nie chcę przegapić okazji do pierwszej KO.
I proponowałbym zaktualizować albo usunąć temat "Wolne miejsca w KO."
To jak, nowa KO teraz czy we wrześniu dopiero?
Edit: Ew. teraz może mko dla ok. 10 (max. 12-13) graczy?
Proszę sojuszników o robienie tur za mnie bo nie mam internetu, postaram się go jak najszybciej zrobić.
Mam pytanie dotyczące statków, akurat zawsze mnie to zastanawiało.
Punkt regulaminu dotyczy tylko zatapiania statków przebywających w porcie za pomocą buga, tak? /blokuję port 2+ statkami i zaznaczam jeden, aby zaatakować/Cytat:
a) Zabrania się zatapiania statków przebywających w porcie oraz wypływania statkami z zablokowanych portów.
Czyli jeśli postawię statek obok drugiego stojącego w porcie, to będzie można go zaatakować, mimo że zaatakowany zostanie również ten w porcie?
No i kiedy np. podbiję miasto, do którego należy port z flotą w środku, tamte statki się wysuną, to wtedy mogę je zatapiać w tej samej turze, czy nie?
Co do ostatniego, to jasne. Port już nie jest w posiadaniu przeciwnika, przeto statki jego pod ochroną być przestają.
No i w sumie co do pierwszego pytania to też możesz. Jego problem jeśli ma coś obok portu, co może wprowadzić statki z portu do bitwy.
Po co są takie tematy ,,pokonane armie", dlaczego, po co i co należy robić. Jestem wdzięczny za odpowiedzi.
Z powodu mechaniki. Anglia jest w kolejce przed Francją. Jeżeli Francją pokona jej armie, ta będzie się mogła ruszać w nowej turze, ale Anglia już wykonywała ruchy w obecnej turze, czyli unieruchomienie jej armi przechodzi bez konsekwencji. W odwrotnym przypadku, gdy Anglia pokona Francję, ta nie będzie się mogła ruszać cała turę, możliwość ruchu ma dopiero w następnej kolejce. Mam nadzieje, że jasno wyjaśniłem. Ogólnie państwa na początku kolejki miały ciągle ruch i mogły atakować bez postojów, przez co te późniejsze miały trudniej i nie było to sprawiedliwe.
Czyli w tym przypadku Anglia nie powinna sięruszac tą armią według zasad KO?
Tak. Francuz zglasza, ze pokonal w danej turze armie Anglii, ktora wycofala sie w dane miejsce i Anglia nie moze ruszac ta armia (a takze odbijac oblezen) mimo, ze mechanika jej na to pozwala.
Nie widać tego w singlu, bo twoje państwo jest zawsze pierwsze w kolejce.
Sam sobie sprawdź w hotseat, wybierz np. Anglię i Francję, pokonaj jakieś jednostki jedną i drugą frakcją i zobacz, która ma ruch, a która nie :)
Szykuje się jakaś nowa ko?Ostatnia wko założona przeszło 2 miesiące temu.
Chciałbym spróbować zagrać od początku,niezależnie jak miałoby mi pójść :)
sam załóż temat i jedziesz
Hmm nowicjuszom nie wskazane jest zakładanie kampani :P
a to niby czemu? każdy kiedyś zaczynał i takie kingdomsówki to najlepsze przygotowanie do wk
Jbc. to ja mu to napisałem. Jeśli to się mija z prawdą, to możecie krzyczeć. Jednakże jestem niemal pewny, że tak mi kiedyś pisał Joop lub Avasil. A może ktoś inny...Cytat:
a to niby czemu?
I czy jest sens nowej wk przy tak powolnych obecnych? Ja bym proponował WB (Krzyżaków) po drobnych zmianach. Wystarczy zamienić forty stałe na zwykłe (no chyba, że chcemy grać bez fortów lub ze stawianiem stałych) - co trwa minutę - i pewnie jakieś armie trzeba przesunąć. Np. jeśli mnie pamięć nie myli, to Dania ma sporą armię norweską w zasięgu na starcie.
1.nigdy się z czymś takim nie spotkałem ;o
2.jeśli ktoś będzie chciał sobie zagrać na tym modzie to nich rozpocznie temat do tej pory takowego nie widziałem
Chodziło mi raczej o wwmwe,chociaż faktycznie tury się ostatnią wleką,może nowa ko byłaby takim bodźcem dla graczy.
Nie byłaby. Wko32 miało być bodźcem i gówno z tego wyszło. ;)
to załóż nową mk w czym problem?
Kingdomsówek dawno nie było.
Joopiter, nie myślisz, że przydałoby się głosowanie nad sterowaniem wasalem przez seniora, jeżeli ten pierwszy zniknie? Teraz jest luka, bo od decyzji MG zależy, czy senior może atakować czyjąś nacją. Decydowanie za dwie nacje jest wg. mnie niedopuszczalne. Kiedyś, w złotych czasach KO "staruchy" od razu by o to sapały, decydowanie za dwie nacje to patologia i niezbyt uczciwa rzecz. Już dostatecznie regulamin idzie na rękę graczom i pozwala chociaż się bronić, dzięki czemu nie powstają farmy.
Myslalem nad tym. Czekalem az ktos zaproponuje, zeby nie wyszlo, ze ja bylem w wk30 poszkodowany i tylko dlatego nad tym glosujemy :D
A co z tym kolegium, którego powołanie kiedyś proponowałem, a które ułatwiłoby rozwiązywanie takich spraw? Mieliście się zastanowić z Amrodem, ale coś ucichła cała sprawa.
Tak wtrące jako zwykły gracz, odnośnie sprawy w temacie kolegium, całkowicie abstrahując od konkretnej sytuacji, bo jej nie znam.
To normalne zagranie, po prostu gracze często podpisywali sojusze, jako taki lepszy PoN, ot żeby 4 tury wypowiedzenia były w razie czego. Takie a nie inne zasady, powinny tego oduczyć. Tak po za tym, MG może oceniać wyłącznie stan z forum, a nie domysły typu, bo my to i tak bedziemy mieć wojnę, ale jeszcze nuikt nikomu nie wypodzial jej, sojuszu zresztą też.
PS: Jeszcze raz zaznaczę, nie odnoszę się konkretnie do wk30, tylko ogólnie.
PS2: I tak na koniec, trochę niepoważne jest odwoływanie się do rady, z pominięciem MG...
E?
MG sprawdza zgodność z regulaminem, a ta jest niezachwiana - to po cholerę mam się do niego z tym zwracać?
Z kolei to, że regulamin pozwala na coś takiego jest bez sensu. Teraz ja, wypowiadając mu Sojusz będę od razu wystawiony na pięść w oko.
Ostatnio trochę przejrzałem forum i zauważyłem że co roku robicie konkurs na najlepszego dyplomate itd...
Może warto zrobić coś takiego na kończący się dziś rok ;)
Załóż temat, a ludzie się wypowiedzą.
Nie tylko na najlepszego dyplomatę, ale też na jalepszego gracza, tego co tworzy najlepszy klimat, było kilka takich "sondaży".
Zostawię to modom,ja tylko o tym przypomniałem :D
ACN chyba mówi o oficjalnym konkursie (pewnie z nagrodami - zmianą rangi), a nie o jakiejś dyskusji rozpoczętej przez szarego gracza (nie-moda).