-
Re: Pytania początkujących moderów
Ok oto on:
Kod:
type Dismounted Dunedain
dictionary Dismounted_Numenorians ; Dismounted Numenorians
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier dismounted_numenorians, 100, 0, 1.5625
officer arnor_captain_early_flag
officer arnor_captain
mount_effect horse +1, camel +1, elephant -4
attributes sea_faring, hide_forest, very_hardy, can_withdraw, frighten_foot, frighten_mounted, free_upkeep_unit
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 1, square
stat_health 1, 3
stat_pri 15, 8, no, 0, 0, melee, melee_blade, slashing, sword, 0, 1
stat_pri_attr no
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 17, 12, 0, metal ; advanced plate ; defense 6 + 3 exceptional +1 numenorean
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 3
stat_ground -1, -2, -1, -3
stat_mental 18, disciplined, highly_trained, lock_morale
stat_charge_dist 6
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 150, 75, 100, 100, 1500, 1, 350
armour_ug_levels 3, 4
armour_ug_models dismounted_numenorians, dismounted_numenorians_upg
ownership byzantium
era 0 byzantium
era 1 byzantium
era 2 byzantium
recruit_priority_offset 5
type Black Dunedain
dictionary Black_Numenorians ; Black Numenorians
category cavalry
class heavy
voice_type General
banner faction main_cavalry
banner holy crusade
soldier black_numenorians, 100, 0, 1
officer arnor_captain_early_flag
officer arnor_captain
mount northern heavy horse
mount_effect elephant -4, camel -4
attributes sea_faring, hide_forest, very_hardy, can_withdraw, frighten_foot, frighten_mounted, can_formed_charge, free_upkeep_unit
move_speed_mod 0.95
formation 2, 4.4, 3, 6, 2, square
stat_health 1, 3
stat_pri 15, 15, no, 0, 0, melee, melee_blade, slashing, sword, 0, 1
stat_pri_attr no
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 18, 9, 0, metal ; Numenorian advanced plate + 1 from nazgul horse
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 2
stat_ground -1, -1, -4, -2
stat_mental 20, disciplined, highly_trained, lock_morale
stat_charge_dist 20
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 70, 20, 75, 75, 750, 4, 100
armour_ug_levels 3, 4
armour_ug_models black_numenorians, black_numenorians_upg
ownership byzantium
era 0 byzantium
era 1 byzantium
era 2 byzantium
recruit_priority_offset 5
a z tego powodu chyba nie mogę ich rekrutować
Kod:
building black_numen_barracks
{
levels black_numen_barracks
{
black_numen_barracks requires factions { england, byzantium, } and hidden_resource black
{
capability
{
recruit_pool "Dismounted Numenorians" 1 0.07 1 0 requires factions { england,} and region_religion catholic 80 and hidden_resource black
recruit_pool "Dismounted Dunedain" 1 1 1 0 requires factions { byzantium,} and region_religion islam 2
recruit_pool "Black Dunedain" 1 1 1 0 requires factions { byzantium,} and region_religion islam 2
religion_level bonus 1 requires factions { england, byzantium, }
law_bonus bonus 1 requires factions { england, byzantium, }
}
material wooden
construction 3
cost 3200
settlement_min village
upgrades
{
}
}
}
plugins
{
}
}
dodałem ich w Mos 1.5 ale tu też będę próbował
a w battle_models dodałem tylko byzantium przy teksturze. :)
-
Jak dopadniesz sformatowany battle_models do MOS 1.6.1 się pochwal.
Ok ?
-
Ok ;)
Sądzę że w MOS 1.5 moje zmiany by działały bo w 1.6.1 dużo pozmieniali i nie działają zmiany poza mercenary_unit. :)
-
Właśnie w tym problem. Jak w 1.6.2 nie dadzą sformatowanego battl-_models, to pozostanie mercenary_unit do zmian, ale tych jednostek jest masa, więc nie jest źle.
-
Tyle dobrego że jest ich dużo szkoda, że większość to buntownicy :( .
Zabieram się za zmiany w 1.5. :D
-
Mógłby mi ktoś wysłać IDX extractor? Ja niestety nie wiadomo czemu nie mogę pobrać z TWCenter tego pliku, mimo, że mam założone konto.
-
Właśnie zaczynam zabawę z modowaniem MTW2. Z tego co zauważyłem jest do tego masa różnych programików robionych bezpośrednio pod MTW2. W związku z tym mam pytanie - Czy jest gdzieś spis albo jakaś paczka programów, które są potrzebne do ogólnie pojętego modowania? Aktualnie chodzi mi głównie o wyjęcie tekstur i modeli wraz z animacjami tak żeby dało się je obrabiać w 3DSmax i żeby je można było później z powrotem wcisnąć do gry. Może są też jakieś wtyczki do 3DS'a? Będę wdzięczny za wszystkie informacje. Nie chodzi mi od razu o jakiś wielki tutorial. Wystarczą mi linki do odpowiednich tematów bo jakoś nie mogę namierzyć tych właściwych.
-
Witam
Od jakiegoś czasu próbuje modować Medievala II i mam pytanie jak zrobić moda pod dodatek kingdoms chodzi mi tu o plik uruchamiający go czyli bat i cfg.
Chciałbym przenieść Medievala II do kingdoms tzn.(zrobić mod z mapą i frakcjami z podstawki przenosząc go poprostu :) )
Pytanie musiałem zadać ponieważ nigdzie nie mogę znalezć tematu dotyczącego mojego problemu :(
Pozdrawiam
-
Witaj.
Poczytaj tutaj. viewforum.php?f=247
A mod jaki chcesz robić, już jest to Kingdoms Grand Campaign Mod 4.3 i ma spolszczenie.
-
Witam
Poradniki już czytałem przynajmniej 3 razy ;) .
Jest tam opisane jak zrobić plik bat i cfg do zwykłego Medievala II.
Co do Grand Campagin wiem co to za modyfikacja , a ja chcę się nauczyć samemu modować.
Chciałbym zrobić moda bardzo dokładnego historycznie :D
I oczywiście samemu :) lecz potrzebuje waszej pomocy :) .
-
Napisz do Hellvarda, on w miarę coś działa. Powinien Ci coś pomóc.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez Dunedain1996
Witam
Poradniki już czytałem przynajmniej 3 razy ;) .
Jest tam opisane jak zrobić plik bat i cfg do zwykłego Medievala II.
Co do Grand Campagin wiem co to za modyfikacja , a ja chcę się nauczyć samemu modować.
Chciałbym zrobić moda bardzo dokładnego historycznie :D
I oczywiście samemu :) lecz potrzebuje waszej pomocy :) .
Jeżeli o dokładność historyczną chodzi - potrzebowałbym wsparcia przy ustaleniu pewnych danych historycznych do mojej mapy. Przy okazji mogę poduczyć tego i owego. ;)
-
Witaj Zyndramie widziałem próbkę twoich prac na Geomodzie.
Śliczna mapka :D jeżeli chodzi o pomoc w ustaleniu historyczności to chętnie ci pomogę ;) ale najpierw może odpowie ktoś na moje pytanie :) ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Dunedain1996
Witaj Zyndramie widziałem próbkę twoich prac na Geomodzie.
Śliczna mapka :D jeżeli chodzi o pomoc w ustaleniu historyczności to chętnie ci pomogę ;) ale najpierw może odpowie ktoś na moje pytanie :) ?
Akurat najwięcej jest robione w Gimpie i bezpośrednio na plikach tekstowych. Geomod przydaje się tylko do niektórych rzeczy oraz eliminowania pewnych błędów. Zapłakałbym się gdybym miał robić mapę w Geomodzie. ;)
Co do Twojego pytania, nie bardzo rozumiem problem, ale oto przykładowa treść pliku cfg w trybie do modowania:
[features]
editor = true
mod = mods/baltic
[io]
file_first = true
disable_file_cache = true
[log]
to = logs/system.log.txt
level = * error
[game]
allusers = true
label_characters = true
auto_save = true
unlimited_men_on_battlefield = true
[video]
windowed = true
Najważniejsze jest zrobienie odniesienia do ścieżki do plików moda (tu: "mod = mods/baltic") i ustawienie priorytetu odczytu dla plików niepakowanych ("file_first = true").
Co do pliku bat musi być w nim odwołanie do kingdoms.exe i pliku cfg moda, czyli np. "kingdoms.exe @baltic.cfg".
-
Witam
Tak o to mi chodziło lecz jest kilka rzeczy o których zapomniałeś napisać oto one musiałem pogrzebać na TWC ;)
Ale i tak dziękuję ci za pomoc ;)
Jeśli potrzebujesz pomocy dotyczących historyczności do twojej mapki to służę pomocą sam się tym zajmuję mój mod bedzie toczył się w latach 1050 do 1500 więc jeśli twoja mapka łapie się na któryś z tych dat to śmiało pytaj mam dużo czasu :D
Oto wpis :
[features]
editor = true
mod = mods/Anno_Domini_1236
[log]
to = logs/M2TW.system.log.txt
level = * error
[io]
file_first = true
[misc]
show_hud_date = true
bypass_to_strategy_save = 1
[game]
allusers = 1
auto_save = 1
unlimited_men_on_battlefield = 1
[video]
windowed = false ## used for modding
movies = false
[multiplayer]
playable = true
## faction mask for setting default starting factions in hotseat campaign
factions = 1 #1 = england, 2 = france, 4 = hre, 3 = england+france, etc
[hotseat]
scroll = false ## disable start turn scroll in hotseat campaign
turns = false ## disable forced separate human faction turns (including diplomacy) in hotseat campaign
disable_console = false ## enable cheat console in hotseat campaign.
admin_password = password ## specify password for administrator access to the dev console when console disabled. Change 'password' to a suitable password
update_ai_camera = true ## enable camera updates during ai turn in hotseat campaign
disable_papal_elections = false ## enable voting in papal elections in hotseat campaign (only first valid human faction votes)
autoresolve_battles = false ## disable forced autoresolve all battles in hotseat campaign
validate_diplomacy = false ## disable diplomacy validation for incoming propositions
save_prefs = true ## disable forced relevant hotseat options to be saved with game.
autosave = true ## autosave hotseat game at start of players turn
save_config = true ## save config file in save dir containing information about next players turn
close_after_save = false ## close medieval II directly after a hotseat autosave
gamename = hotseat_gamename ## sub directory name for hotseat save games
validate_data = true ## ensure game data files used in previous save match current campaign data files.
allow_validation_failures = false ## prevent game to load if savegame or data validations fail
I jeszcze plik bat.
cd ..\..
start kingdoms.exe @mods\Anno_Domini_1236\Anno_Domini_1236.cfg
cd mods\Anno_Domini_1236\
-
Witam panowie przepraszam że głowę zawracam ale kto pyta ten wie,a chodzi mi o działa chciałbym zwiększyć liczbę z 2 do 4 sztuk tak jak w nie których modach są 4 działa czy to możliwe a jak tak to co i jak mam zrobić :shock:
Z góry wielkie dzięki
-
Wstaw tu plik export_descr_unit i napisz jak się nazywa jednostka z działami. Powinno dać radę.
-
Przeczytałem kilka poradników, ale nadal nie łapię podstaw. Sprawa jest następująca - załadowałem do Milkshape'a model wyciągnięty wcześniej z gry (zwykły piechur) wraz z teksturą. Jak mam do tego dołożyć animację (np. biegu lub walki) i jak ją uruchomić w MS, żeby można było model zobaczyć w ruchu? Poradniki koncentrują się na różnych modyfikacjach i łączeniu elementów, ale nigdzie nie mogę znaleźć jak przeglądać poszczególne rodzaje animacji. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
-
Ja działałem na milku ale nigdy nie odpalałem animacji jestem debilem w tej kwestii, jedyne co umiem to dopasować animacje tak żeby jednotka działała w bitwach po co ci ruchome animacje w milku???
A odpakowałeś animki z med 2???-przy którymś poradniku tak kazali zrobić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Turumbar and death
Ja działałem na milku ale nigdy nie odpalałem animacji jestem debilem w tej kwestii, jedyne co umiem to dopasować animacje tak żeby jednotka działała w bitwach po co ci ruchome animacje w milku???
A odpakowałeś animki z med 2???-przy którymś poradniku tak kazali zrobić.
Uff, jakoś sobie poradziłem. Ściągnąłem zestaw skryptów pod Maxa i teraz wszystko działa tak jak chciałem. Robię moda pod pierwszego Medievala i przerabiam animacje 3d na animowane sprite'y 2d. Do tego jest potrzebna pełna animacja z teksturami żeby porobić screeny każdej klatki pod różnymi kątami i potem spiąć je w jeden plik.
No i tak jak radziłeś, ściągnąłem cały zestaw rozpakowanych animacji z medka. Przydatna rzecz.
-
Jak ktoś wie jak dodawać nowych członków rodziny królewskiej do drzewka, to bardzo bym prosił o instrukcje. Może też ktoś wyjaśnić dlaczego jak zmieniam imię księżniczce to wywala mnie do windy?
-
Witam
Mam pytanie czy ład publiczny w miastach da się regulować tylko garnizonem czy istnieje też jakiś plik gdzie są zapisane startowe wartości dla ładu i poprzez edycję tego pliku można się bawić wartością ładu
-
Sadam86
descr_campaign_db
i export_decr_buildings różne bonusy z budynków do prawa, szczęścia itd.
Artem.pl
Imię księżniczki, można się poruszać w ramach imion z pliku names. Dodanie imienia jakiego nie ma w tym pliku dla danej nacji to ctd.
-
Araven dzięki za odpowiedź, ale pytanie dawno nie aktualne :-) Za to mam inne- jak zrobić event który nie będzie miał określonej tury w jakiej się pojawi, ale żeby wiązał się z objęciem władzy przez króla?
-
Dzięki Araven a czym ten plik ugryźć bo mi otwiera go internet explorerem:) i może jakaś podpowiedź który fragment odpowiada za ład
-
Sorki to descr_settlements_mechanics użyj na nim edytuj. Prawy przyciski i edytuj będzie wtedy jak plik tekstowy. Po nazwach się zorientujesz. Tam można sporo pozmieniać.
Artem.pl napisz do Mietka77 on zrobił kilka eventów do Bellum.
-
W descr_campaign_db widziałem właśnie agentów i szanse powodzenie ich działań itp., a teraz wszystko gra jeszcze raz dzięki.
-
Problem w tym że Mietek mnie ignoruje, coż napiszę do niego jeszcze raz.
-
Przeglądnij pliki w data to na pewno znajdziesz ;)
-
Czy istnieje w miarę prosty sposób na ograniczenie możliwości werbunku danego oddziału dla frakcji, chodzi mi o to żeby np. Polacy mogli mieć na raz tylko np. 5 jednostek husarii a dalsze szkoleni było możliwe dopiero po starcie oddziału.
-
Nie natrafiłem nigdzie na tego typu warunek.
Jedyne co można to np. ustawić rekrutację tylko w stolicy albo kilku regionach i to niską. A gdzie indziej co najwyżej tylko doszkalanie husarii, bez opcji rekrutacji nowych jednostek.
Może Ktoś zna taki sposób o jakim piszesz, ja nie znam.
-
Wytłumaczy mi ktoś gdzie są te pliki np.
Description Poor_with_Infantry_desc
EffectsDescription Poor_with_Infantry_effects_desc
Lub jak modyfikować export_dec_character_traits tak żebym mógł dodawać własne cechy i odpowiedznie opisy do nich itd.
Trait BadInfantryGeneral
Characters family
AntiTraits GoodInfantryGeneral
Level Poor_with_Infantry
Description Poor_with_Infantry_desc
EffectsDescription Poor_with_Infantry_effects_desc
Threshold 2
Effect InfantryCommand -1
Level Inept_with_Infantry
Description Inept_with_Infantry_desc
EffectsDescription Inept_with_Infantry_effects_desc
Threshold 4
Effect InfantryCommand -2
Level Confused_with_Infantry
Description Confused_with_Infantry_desc
EffectsDescription Confused_with_Infantry_effects_desc
Threshold 6
Effect InfantryCommand -3
-
Poor_with_Infantry_desc te wpisy są w katalogu text w pliku export_vnvs cechy postaci generałów w grze.
Modyfikacje export_descr_character_traits na pewno wymagają wprowadzenia takich samych wpisów w export_vnvs. Sam tego nie robiłem nigdy.
Poradniki moderskie poczytaj na Forum u nas i na TWC. Dodawałęm tylko nowego członka świty w export_anicillaries Dziedzica Korony.
-
To tak znalazłem jak robić warunek dodania cechy np.
Trigger eligiousctivity444
WhenToTest CharacterTurnEnd
Condition FactionType hungary
and PopulationOwnReligion < 99
Affects ReligiousActivity 4 Chance 100
oraz gdzie są nazwy danych cech itd.
Ale nadal nie mogę znaleźć gdzie są opisy danej cechy że np zmienię RansomChivalry z chivalry-1 na -5 i chce to dopisać do opisu bo tak to pozostaje ten stary
np. gdzie to się znajduje>?
Description Conspicuous_desc
EffectsDescription Conspicuous_effects_desc
Threshold 2
-
Poszukaj w katalogu głównym moda pliki tekstowe, a jak tam nie ma to w katalogu text w export_descr_character_traits i ew. export_vnvs
Po zmianach usuń plik map.rwm z base, może wtedy załapie zmiany jakie porobiłeś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez sadam86
Czy istnieje w miarę prosty sposób na ograniczenie możliwości werbunku danego oddziału dla frakcji, chodzi mi o to żeby np. Polacy mogli mieć na raz tylko np. 5 jednostek husarii a dalsze szkoleni było możliwe dopiero po starcie oddziału.
Sam się nad tym zastanawiam. WYDAJE MI SIĘ, że można zrobić tak, że w każdej prowincji wyszkolimy tylko pojedynczy oddział danego typu (ustawiając bardzo wysoko "replenish" czy jak się to tam nazywa).
W Rome TW była modyfikacja, w której mieliśmy mozliwość wyszkolenia maksymalnie X oddziałów jakiegoś typu i coś mi świta w głowie, że w którymś Total Warze (chyba gołym medku) też była jednostka, którą mogliśmy zrekrutować tylko x razy. Generalnie będę badał ten problem i jak coś wymyślę, to dam Ci znać.
EDIT: To jest możliwe, ale z tego co widzę wyłącznie z perspektywy regionu, tzn można ustawić, by możliwe było wyszkolenie wyłącznie pojedynczej jednostki w każdym z regionów.
Trzeba poprostu ustawić zerowy replenish w EDB. Tak to wygląda oryginalnie:
Cytat:
recruit_pool "Town Militia" 1 0.2 2 0 requires factions { Normans, }
1 = liczba jednostek dostępnych natychmiast po wybudowaniu danej struktury (stajni, koszar etc.)
0.2 = tzw "replenish", czyli liczba jednostek, którą co turę można będzie rekrutować. W tym przypadku 0.2 oznacza, że nową jednostkę będzie można zrekrutować co 5 tur.
2 = Maksymalna liczba dostępnych jednostek.
0 = Poziom doświadczenia każdej nowej jednostki.
Po wprowadzeniu zmian, powinniśmy mieć coś takiego:
Cytat:
rrecruit_pool "Town Militia" 1 0.0 1 0 requires factions { Normans, }
Te samą czynność musimy powtórzyć dla każdego poziomu danego budynku. Dzięki temu ograniczamy liczbę jednostek danego typu do liczby prowincji, w których jest wybudowany odpowiedni budynek.
-
Wie ktoś może, jak mogę podmienić piosenkę do moda tak, by nie ścinało go do długości podmienianej piosenki? Chcę załadować sobie piosenki z Gry o Tron i Króla Artura do Call of Warhammer.
-
To chyba musisz stworzyć nowy plik muzyczny(na podstawie tego z CoW-a po prostu do starych muzyk dodajesz nowe) w grze wraz z nowymi nutami.
Link do tuta na Tw-klopie http://www.twcenter.net/forums/showt...-Music-To-M2TW
-
Dzięki wielkie :) Jak będą problemy jakieś (choć w to wątpię) to dam znać :)