Witam. Ikonki dowódcy armi posiłkowej rzeczywiście nie ma, w 6.2 też nie było. Pozdrawiam.
Wersja do druku
Witam. Ikonki dowódcy armi posiłkowej rzeczywiście nie ma, w 6.2 też nie było. Pozdrawiam.
Niestety i u mnie spowalnia. Gram Rumem. Pierwszy raz chyba w 77 turze potem kilka tur wporzadku, i znowu zwalnia na mapie kampanii. Same bitwy mozna wtedy wtedy grac bez przeszkód .Teraz jestem w 92 i 93 znów zwalnia. Nie potwierdzam ,aby u mnie przyczyną były krucjaty. Tak naprawde to nie mam wogule pomysłu ''o co kaman'' Powoli mam dość .
Pisownia!! Co ważniejsze podkreślone, reszta ujdzie, bo można nie docisnąć klawisza.
Samick
Róbcie po dwa lub trzy savy co kilka tur. Mi raz zwolniły turki ale po kilku się naprawiło. Mod jest rewelacyjny.
Mi jeszcze nie zwolniło nigdy,choć też nie gram specjalnie często :D
Wiem że nie ten dział,ale tu zagląda kilku co lepszych moderów,może coś poradzicie
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...?f=372&t=10222
Ja gram 2 do 3 godzin dziennie i jest ok nic nie zwalnia,chciałem się zapytać czy jak jakaś państwo zostanie zniszczone w moim przypadku to Francja padła z rąk Anglii to czy mozna ją jakoś przywrócić do życia
Nie da rady, już jedną frakcję masz mniej.
Edit: Mam dziwną sytuacje, mianowicie w 115 turze pojawiła mi się informacja o przybyciu Mongołów i jest na mapie gwiazdka, która wskazuję miejsce ich przybycia, ale na mapie żadnych oddziałów nie ma. Czy to normalne?
Edit: Dzięki bo już się przestraszyłem, a jeszcze jedno już sytuacja z agentami innych państw normalizuje się, pojawili się kupcy ruscy i bizantyjscy i kardynałowie szkoccy.
Ordenus z tymi Mongołami to normalne. Gwiazdka oznacza przybycie 2 armii, przez kilka tur są ukryci. Kilka do kilkunastu tur później przybędzie pierwsza fala - kilkanaście armii. Także czekaj cierpliwie.
Wytłumaczy mi ktoś po kolei jak usunąć skrypt na ataki rebeliantów na moje miasta? Nie mogę tego znaleźć bo wcześniej już ktoś coś o tym mówił
Usuwasz po prostu treśc pomiędzy nazwami skryptów w camapign_script kampanii w jaką grasz, ma zostać jedna linia przerwy jak poniżej. Tylko, że Ty masz usunąć wpis z external invasion - skryptu nr 40. Tutaj piszeemy o czystym BC 6.3 takie pytania zadaj w temacie o indywidualnych kompilacjach skryptowychCytat:
Zamieszczone przez matmat2000
Po usunięciu:
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;13- udienza papale;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;
Osłabiono znacznie Bizancjum czy mi się wydaje ;) ?
Zależy od kampanii, ale Bizancjum dużo mniej szaleje niż w 6.2 i 6.1. Ogólnie 6.3 jest lepiej zbalansowany.
Pytanie do osób, które już miały Kazimierza Wielkiego, do jakiej dynastii Włosi go wrzucili, pewnie do Piast dynasty?
Edit: bo powinien w tym przypadku pochodzić z dynastii mazowieckiej.
Ostatnio jakieś muzułmańskie brudasy zdobyły Konstantynopol w 45 turze mojej kampanii Anglią :? trochę się zdziwiłem. Dotychczas z moich doświadczeń z BC się takie cuda nie działy ;)Cytat:
Zależy od kampanii, ale Bizancjum dużo mniej szaleje niż w 6.2 i 6.1. Ogólnie 6.3 jest lepiej zbalansowany.
W mojej kampani Szkocją też Turcy około 45 tury przemianowały Konstantynopol na Istanbuł. Widząc zbliżającą się armię turecką, która stanęła pod miastem i miała zaatakować w następnej turze garnizon opuścił miasto zostawiając w środku 1 lub 2 jednostki. Obok miasta stały 3 pełne armię Bizancjum nie robiąc nic żeby zatrzymać Turków. Oczywiście miasto padło w następnej turze. Armie Bizancjum pokręciły się jeszcze z dwie tury wokół miasta po czym rozeszły się w niewiadomych kierunkach.
No u mnie, jak wpisałem toggle fow to komp tez ma trochę tych armii na bałkanach, bije się hardo z Wenecja i Węgrami natomiast w dupie to ma, że zrobiono mu dżihad na stolic. Zamiast rzucić się do obrony miasta - wysyła jakieś mało znaczące siły. :evil:
Są kampanie gdy u mnie Bizancjum spoko wytrzymuje jihad i masakruje Turków. Nawet po stracie stolicy potrafi ją odbić za jakiś czas. Mam nowe AI startegiczne, na razie testuje, ale to jedno z najlepszych na jakich grałem do tej pory. Oczywiscie testuje je na Belllum Crucis 6.3 :mrgreen:
;) Oj czarujesz czarujesz :lol:Cytat:
Są kampanie gdy u mnie Bizancjum spoko wytrzymuje jihad i masakruje Turków. Nawet po stracie stolicy potrafi ją odbić za jakiś czas. Mam nowe AI startegiczne, na razie testuje, ale to jedno z najlepszych na jakich grałem do tej pory. Oczywiscie testuje je na Belllum Crucis 6.3
Mnie znudzio troszkę wybijanie francuskich armii złożonych z konnicy zbrojnej i tych gównianych włóczników + chłopi. W sumie fajnie się ogląda jak angielscy łucznicy mordują, ale ilez można?
Chyba w 6.2 Francja więcej fajnego wojska robiła na tym etapie gry.
Działa z savami z 6.2?
nie działa
Witam. Mam kilka pytań dotyczących BC 6.3 (jako osoba dość świeża, choć kilka kampanii rozegrałem)
1. Jak organizuje się bale, turnieje, sobory - kiedyś przypadkiem klikając na karcie Kardynała na lokalizacje (lupa) wyskoczyła mi wiadomość o zorganizowaniu soboru (czy synodu, wszystko jedno...). Jakie są wymagania, żeby zorganizować inne eventy?
2. Co trzeba zrobić, żeby dany kardynał otrzymał tytuł np. arcybiskup Canterbury, Gniezna?
3. Takie głupie pytanie w 6.3 komp nie robi autosavów, czy da się to jakoś przywrócić?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
1. Tylko kampanie pełne, poczytaj tu w poradnikach o kursach dla agentów viewtopic.php?f=367&t=8785 Generalnie w historycznej stolicy budujesz odpowiednie budynki by doszkalać agentów dla kupca III-ci poziom targu, dla księżniczek trybunał (corte), dla kapłanów III-ci poziom kościoła itd. Szczegóły w poradniku. Doszkalanie agentów i generałów jest super, ale nie wszyscy je stosują. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Mr.M
2. Tu pewności nie mam, ale trzeba albo kapłan musi być tam wyszkolony znaczy np. w Gnieźnie, albo należy go tam skierować z innej prowincji. I raczej kardynał nie zostanie arcybiskupem bo kardynał stoji wyżej w hierarchii kościelnej od arcybiskupa.
3. W katalogu głównym Bellum jest plik o nazwie BellumCrucis - plik CFG otwórz go notatnikiem i zmień autosave = 0 na autosave = 1 Pozdrawiam.
Chciałem już kiedyś wstawić ten obrazek,ale zapomniałem,niektórzy już pewnie widzieli :D
To z mojej 1 kampanii,coś bardzo dziwnego 8-)
http://img651.imageshack.us/img651/9914/0000al.jpg
Bitwa rozegrana na automacie,ale i tak ciekawe prawda? :lol:
Może to cheat auto_win ? A pozatym, albo masz wszędzie szpiegów albo używasz kodu toggle_fow.
Nie to nie jest auto_win ;)
Tak w 37 turze miałem tylu szpiegów :lol:
hm, z tym kodem jest dużo łatwiej, komp Cię nigdy nie zaskoczy, zawsze wiesz gdzie jest dokładnie przeciwnik i tak komp jest głupi, a co dopiero Ci będzie łatwo jak z tym kodem będziesz grał :P Ale jak kto co lubi ;)
To była moja 1 kampania,nie znałem nawet położenia prowincji,poza tym chciałem zobaczyć jak komp zajmuje rebelie itp :)
Hmm, po dosyć długim rozbracie z BC powróciłem do tego moda, żeby zobaczyć co tam nowego dodano. Mam mieszanie uczucia. Podoba mi się nowa nacja, także poprawiono trochę kraje już istniejące. Gorzej sprawa ma się ze statystykami jednostek. O ile bardzo cieszę się z osłabienia oszczepników (Jineci wcześniej wycinali mi nawet łuczników na murach!) to reszta statów poszła w dziwną stronę. Obecnie Polska ma jedną z najsłabszych kawalerii w grze, wzmocniono tylko polskich halabardników, chociaż nie wiem za co oni mają te 10 pancerza. Od Polski potężniejszą jazdę mają nawet Skandynawowie, baa, oni chyba mają nawet najlepszą jazdę, nie dość że wysoki atak i obrona to jeszcze nawet tacy konni huskarle z toporami mają bonus do walki z jazdą, że o skuteczności przeciwko pancerzom nie wspomnę. Chyba trzeba będzie się trochę pobawić ze statystykami. Na spory minus zasługuje także brak stabilności, BC 6.2 praktycznie nigdy mi nie crashowało, natomiast 6.3 crashuje w trakcie bitwy, po bitwie, w trakcie tury, w trakcie oglądania mapy....
Co nie zmienia faktu, że to dalej super mod i mimo narzekania świetnie się w niego pocina :D
Witam. Nie odczuwam slabości polskich wojsk w szczeglności jazdy w boju. Ctd praktycznie nie mam. :mrgreen:
Wiadomo, jak się samemu dowodzi to nawet milicja wymiata, ale najlepsza jazda polski ma 23 obrony, podczas gdy elity innych nacji w przedziale od 26 do 28. Zresztą wystarczy popatrzeć na jednostki Danii, gdzie są aż dwa oddziały jazdy, Jarlowie 25 lub 26 obrony i kapłani wojny, 27 obrony, którzy nie dość że są skuteczni przeciwko pancerzom to jeszcze mają bonus do walki z jazdą. I jeszcze Dania przy wyborze nacji ma dopisek - brak dobrej ciężkiej jazdy xD Polscy rycerze mają na sobie zbroje płytowe, ale ich bonus za pancerz to tylko 7, a ta nasza elitarna jazda ma 9 za pancerz. Wartość ataku, czy szarży także niższa u polskiej jazdy w porównaniu do elit innych nacji. Zmienienie tego w plikach tekstowych to tylko krótka chwila roboty, ale jak ktoś spoza naszego kraju sobie tego moda zainstaluje i obejrzy jednostki Polski to raczej nie zachęcą go do grania ; )
Tylko, że ja gram bitwy głównie na automacie, czasem ręcznie i Polska całkiem dobrze sobie radzi, statystyki jednostek w 6.3 są na ile się orientuję wzorowane na submodzie jaki był zrobiony do 6.2. Ogólnie 6.3 jest wg mnie bardzo dobrze zbalansowany i ekonomicznie i co do siły jednostek, ale jak Ci nie odpowidają zawsze możesz je zmodyfikowac jak masz czas i pomysł. Jak skończysz to sie ew. pochwal wynikami, chętnie wypróbuję. Pozdrawiam.
W porównaniu do poprzedniej wersji to faktycznie balans się poprawił, ale też w niektórych miejscach uległ pogorszeniu ; P Zobaczę to i owo to może wrzucę zmienione pliki, główne moje zastrzeżenia są kierowane do jednostek polski (jazda mogłaby być mocniejsza, polscy halabardnicy słabsi), jazdy skandynawskiej oraz ogólnie jednostek z bonusem do przebijania pancerzy. Aby te ostatnie nie były za mocne powinny mieć właśnie niższy atak od mieczników ze względu na przewagę jaką daję skuteczność przeciwko pancerzom. Taka piechota wenecka ma jednoręczne młoty i nadziaki, a ich atak to aż 14, czyli jak u wielu jednostek z bronią dwuręczną. Przegięciem jest tak jak wcześniej pisałem jazda skandynawska, która ma bardzo wysoką obronę, atak, morale, do tego skuteczność przeciwko jeździe i pancerzom.
EDIT: Skończyłem robić mały rebalans, w sumie ruszyłem tylko jazdę polską i skandynawską, resztę tak pobieżnie z braku czasu. Trochę zmieniła się kolejność jednostek w Polsce, Chorągiew Piastowska spadłą niżej w hierarchii i teraz rolę elity przejęli Polscy Rycerze, których przesiadłem na konie opancerzone w ladry, z gotyckimi lub kopijnikami raczej dalej przegrają, ale stali się o wiele silniejsi oraz nowy wygląd dodaje im sporo do uroku :D Jazda skandynawska została osłabiona, staty poszły im mocno w dół, a mimo to i tak dalej potrafią kłaść lub mocno siekać elity innych państw, co tylko tym bardziej dowodzi temu, że w zwykłym BC 6.3 byli aż nazbyt potężni.
Tutaj jest link do mojego zmienionego pliku:
http://www.sendspace.com/file/f88qbw
Witam fanów tego zacnego moda :D . Wróciłem do bellum po dłuuugiej przerwie i tak jak myślałem gra pochłonęła mnie całkowicie, no ale do rzeczy. Panowie, pomocy. Po rozegraniu ok 40 tur chciałem podnieść troszkę statystyki kilku bizantyjskim jednostką w pliku export_descr_unit jednak po zmianie kampania już rozpoczeta nie działa, nowa owszem działa. Czy to oznacza ze po każdej zmianie musze zaczynać grac od nowa, czy jest może jakiś trigger o którym nie wiem?
Niestety 6.3 nie przyjmuje zmian, nowa kampania konieczna. W 6.2 w submodzie Aravena coś tam pozmieniałem w pliku cfg i przyjmowalo zmiany ale nie pamiętam dokładnie co wtedy zmieniłem :mrgreen: . Grasz na czystej wersji czy na submodzie jakimś?
Czysta wersja Aravenie. Przyjże się temu plikowi cfg, może coś odkryję. Planuje także przenieść kilka teksturek bizantyjczyków z boken crescent do bellum.
Mam problem. Już drugą grę wywala mnie na 50 turze - w czasie ruchu papiestwa. Ekran czarny i dźwięk jakby wyskakującego okienka. Masakra. Świetny mod, ale cholernie niestabilna ta nowa wersja. Na 6.2 zdarzały się crashe ale rzadko a tutaj bardzo często. Pomocy, bo nie mam zamiaru kończyć drugiej gry. Gram na submodach:
- wyznaczanie dziedzica frakcji
-na trwalsze sojusze od Aravena
-darmowe jednostki
-mietka 77 ze zmienioną Polską i Węgrami
Mnie nie wywala. Sterowniki masz najnowsze do karty graficznej? Zrób defragmentację dysku. Rób kilka savów by mieć do czego wrócić. Pozdrawiam.
hej czy może mi ktoś objaśnić jak to zainstalować bo zainstalowałem part 1 potem 2 jak włączam moda to mnie wywala do pulpitu czy coś muszę wcześniej zainstalować albo później ? jak instalowałem moda Third age to nie miałem z tym problemów.
Bellum 6.3 jak instalujesz podajesz tylko ścieżke Medka D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods ja tak mam. Nie dopisujesz nic po mods. Podajesz swoją scieżkę Medka\mods i ani literki więcej i tak dla part 1 potem dla part 2 i bugfixera.Cytat:
Zamieszczone przez Optymista24
Nie zainstalowałeś bugfuxera 1.2 on jest konieczny by mod zadziałał. Pozdrawiam.
Araven (poprawiłem nick) mam pytanie odnośnie relikwi. Król zmarł nagle a z nim znikła relikwia którą miał w ekwipunku . Czy można ją jakoś odzyskać ? A może należało ją prędzej przenieś do innego generała ?
Jestem Araven (nie Arawen). Tak relikwię należało pzrenieść i dać innemu młodszemu generałowi. Jak nie masz wcześniejszego sava to musisz zdobyć kolejna relikwię. :mrgreen: