Z góry przepraszam bo mogę trochę tu opóźnić, ale jutro lub w czwartek będzie.
Wersja do druku
Z góry przepraszam bo mogę trochę tu opóźnić, ale jutro lub w czwartek będzie.
Kiedy Seba wraca :?: Bo trochę się nie wyrabiam z turami, ale Seby i tak chyba jeszcze nie ma - a pewnie chciałby sam zrobić.
Z drugiej strony nie chcę za długo opóźniać.
Wracam 28 i 29 wyjeżdżam do 5.
To do 28 wstawię, żebyś mógł sam zrobić.
Jeśli dobrze zrozumiałem to Seba pisał mi na GG, że przedłużył mu się wyjazd i że mam jednak za niego zrobić turę.
Już praktycznie kończę robić turę Węgier, ale w takim wypadku od razu zrobię za Bułgarię.
Anglią gra Sabal :?:
Ale nie mam hasła do tej Anglii. Poza tym czy Anglia nie ma innych sojuszników oprócz mnie i Genui :?:Cytat:
Zamieszczone przez Sabal
Polska chyba też jest sojusznikiem Anglii - może niech gracz Polski zrobi turę :?:
Wypraszam sobie, ale jedynym sojusznikiem jaki powinien zrobić za Anglię turę to jestem ja obecnie, Polska nie ma żadnego sojuszu z Anglią. Od paru tur proszę o hasło ale widocznie coś mr Sabalowi chyba nie pasuje skoro wogole nie odpowiada na moje pw, jeżeli w tej turze znowu ktoś inny zrobi za Anglię to ja w dupie mam takie sojusze.
MG mogę hasło czy znowu mam czekac na Sabala
Milanos - Dzięki za sprostowanie. Właśnie nie byłem pewien czy walczysz z Anglią czy masz z nią sojusz.
Niech Milanos zrobi, ja się nie orientuję w sprawach Anglii.
Cytat:
Ale nie mam hasła do tej Anglii. Poza tym czy Anglia nie ma innych sojuszników oprócz mnie i Genui
Polska chyba też jest sojusznikiem Anglii - może niech gracz Polski zrobi turę
ja nie mam podstaw czekam jedynie na propozycje dyplomatyczną jaką wysłałem do anglika no chyba że Milanos przejął kompetencje gracza i w zastępstwie mnie zaatakował :D
Proste, bo tak miało być już dawno :P , tlyko że nowy gracz co przeją tą anglię się jakoś nie kwapił do tego. Zobaczymy co powie jak wróci. Spokojnie nie odbiłem tych miast bo zasięgu nie bylo.
Żeby nie było, że Mediolan nie robił tak długo tury. Tura wstawiona 19.08
Mefisto jednak nie podejmie się prowadzić Mediolan :(
http://www.sendspace.pl/file/290061a181c7feab9763708
Bizancjum
Egipt
http://speedy.sh/sBejS/mko23t27-egipt.sav
Sorry za spóźnienie tury
Dania po Aragonii???
tura dla Polski
dzieki za info Zachar Rome przysłoniło oczy ,bedzie dzisiaj do wieczora
Jednak muszę sie wstrzymać z turą aż otrzymam konkretną odpowiedz :
w tej turze Milanos traci 5 miast ,wlazł na teren Włocha :lol: co daje pretekst do kolejnej wojny -ale to nie moja sprawa ale co istotne pytanie jest czy Milanos przejmuje nacje angielską i będzie nią grał .Taka bowiem zmiana wymusza na mnie zmianę strategii a sory ale wojna to wojna i w zastępstwie nie powinno sie jej wypowiadać sam sojusz do tego nie daje prawa no chyba że wasalczy sojusz.
Chyba że Milanos bedzie grał anglią i danią ale w tedy oczekuje z jego strony jednoturowej karencji dla armii angielskiej włącznie z wycofaniem sie z mych ziem np na statki ,po prostu z innym graczem byłaby szansa sie dogadać ja na tym właśnie straciłem.
Jeżeli Duńczyk wkroczył na moje ziemie to złamał regulamin, ponieważ opowiadając się po stronie jednego sojusznika miałem prawo zamienić sojusz z drugim na 5 turowy pakt o nieagresji, co zresztą zrobiłem i odnotowałem w jego ambasadzie.
No to tak zacznijmy od tego że dawno było ustalone że Anglik idzie mi pomóc, nowy gracz który kurde ile zrobił max 2 tury? nagle chyba coś chciał innego wykombinować. Kurde przestańmy tu narzekać raz że wziołem danie która już stała na przegranej pozycji bo 1 vs 2, dwa w obliczu tak licznych porzuceń KO myślę że nikogo na miejsce Angli nie znajdziemy więc oczywiste wychodzi że ja będę zanią robił tury.
Co do tego wejścia no wlazłem ale w taki sposób że Polska armia się schroniła na granicy no fakt stała już na terytorium makaroniarzy i gdy ją pokonałem moja armia wlazła automatycznie na ten teren. Zresztą tutaj MG może nakładać kare bo złamanie jest, tury nie cofnę :P .
Co do tej armii Anglii walnę focha jak Mg każe mi ją wycofać bo Polski i Anglii mimo wszystko żadne pakty nie łączą więc mogłem wchodzić nawet w zastępstwie gdyż uważałem iż to będzie na korzyść danego państwa ooo :P .
ok. Kary nie będę się domagał. Proszę tylko o wycofanie w następnej turze i dotrzymanie obowiązującej nieagresji.
Milanos gra Anglią będzie na korzyść Danii przede wszystkim ,to nie jest tak że nie ma znaczenia ty zrobiłeś turę w zastępstwie po mojej gdybym wiedział że bedziesz grał Anglią nie wykonywałbym ataku na północ ,sorki nie ma żadnego info że anglia idzie ci z pomocą gracz Anglii widać miał inne plany nacja nie była zgłoszona do przejęcia .Ty przejmujesz nacje w ważnym momencie wojny i dziwisz sie że protestuje gdym przecież był złośliwy to powiedziałbym nie ma zgody na gre w zastępstwie przez ciebie bo następuje jawne wykorzystywanie nacji w zastępstwie dla własnej korzyści ,ja jednak znając sytuacje z brakiem graczy proponuje nie ma sprawy graj dwiema nacjami ale dajesz mi ture do dostosowania do nowej sytuacji naprawdę nie oczekuje wiele.
Jeśli sie nie zgadzasz to niech decyduje MG.
Będę robił za Anglię, w zastępstwie za Milanosa. Wyjeżdzam jutro rano i wracam dopiero w piątek na wieczór, także jakby doszło, to proszę poczekać.
czekamy na decyzje MG
Decyzją MG jest wycofanie wojsk Milanosa z terenu Polski i zawieszenie broni na jedną turę.
czekam na odpowiedz od MG
Po proteście Markusa ogłaszam jednak, że konflikt toczy się dalej bez jakiejkolwiek interwencji MG.
mój przeciwnik dostaje nacje dodatkową zaatakuje mnie tam gdzie nie było podstaw do tego a ja jeszcze mam przerwać oblężenia i zdobywanie jego prowincji bo bedzie zawieszenie broni :DCytat:
Decyzją MG jest wycofanie wojsk Milanosa z terenu Polski i zawieszenie broni na jedną turę.
=jak żyć (grać) panie premierze
=krótko :lol:
Ok więc nie wyrażam zgody na wykonywanie tur nacją angielską przez gracza grającego danią ,na forum ani prywatnie gracz danii nie dostał żadnego potwierdzenia dla swoich własnych planów wykorzystania armii angielskich na dowód braku takich praw zamieszczam:
Cytat:
A czy krol zamierza wspolpracowac tak jak wczesniej pisalem? czy tlyko na pozor ten sojusz? bo jak na pozor i dalej armie zamierzacie sobie trzymac w stolicy zamiast sojusznika wspierac to za takie sojusze to dziekiujemy.
Cytat:
Wypraszam sobie, ale jedynym sojusznikiem jaki powinien zrobić za Anglię turę to jestem ja obecnie, Polska nie ma żadnego sojuszu z Anglią. Od paru tur proszę o hasło ale widocznie coś mr Sabalowi chyba nie pasuje skoro wogole nie odpowiada na moje pw, jeżeli w tej turze znowu ktoś inny zrobi za Anglię to ja w dupie mam takie sojusze
Cytat:
Proste, bo tak miało być już dawno :P , tlyko że nowy gracz co przeją tą anglię się jakoś nie kwapił do tego. Zobaczymy co powie jak wróci.
widać że Anglia nie kwapiła sie do wojny , zatem czekamy na zastępce i na odpowiedz w sprawie mojej propozycji dla anglika do tego czasu nacja będzie przeklikiwana przez MG i stan gry będzie zgodny ze stanem umów na forum .
Jeśli nie to szukajcie również gracza na Polske.
wegry
http://speedy.sh/CQx7j/mko23t27wegry.sav
Nie to żebym się wtrącał, ale swojego czasu jak przejmowałem Danie, to Polska szykowała się do wojny z Anglią i żądała ode mnie, abym zostawił jej tamte ziemie i zajął się wschodem. Gdy się nie zgodziłem, nagle wypowiedziała mi pakt i zaproponował pon Anglii. Ja byłem szybszy i zaklepałem już sobie sojusz z Anglią i jej pomoc z Polską.
I teraz taka sprawa. Nie może być tak, ze wchodzi jakiś szczyl, zagra dwie tury, a potem totalnie oleje KO i jego ustalenia są potem obowiązujące. Gracz który prowadził Anglię od początku, zdecydował o wojnie z Polską, zresztą słusznie, bo po rozwaleniu samotnej Anglii, przyszłaby kolej na niego. Zamiast sztywno trzymać się przepisów, może lepiej wczuć się czasem w sytuacje innych i spojrzeć szerzej, co się działo w danej kampanii. Bo ostatnio to jest plaga, plaga amatorów i szczyli, którzy psują kampanie, biorą na kilka tur, zmieniają diametralnie politykę albo tracą pół państwa i rezygnują.
Obaj wiemy Marat że są Ko w których są nacje -sieroty opuszczone które są przeklikiwane i wchłaniane ,nie gram dla potocznych złotych gaci ale pewne zasady i standardy zawsze trzymam i oczekuje od innnych. Jak pewnie czytałeś w postach wcześniej sam proponowałem aby Milanos przejął sobie nacje angielską i grał obiema ale pod warunkiem że w najbliższej turze anglika wycofa swoją angielską z moich terenów na swoje lub statek i powstrzyma sie od ataku innymi oddziałami angielskimi ja również pozostaje neutralny wobec anglika -czyli tura pona .Czy oczekiwałem wiele moim zdaniem nie jednak ani Milanos ani MG sie nie zgodzili więc ja sie również nie zgadzam.Było jasno że anglik nawet jak grał nie kwapił sie z pomocą dlatego wykonałem takie ataki a nie inne zresztą w tej turze nadal atakowałem tak jakby anglik był nadal neutralny .Tak wiec jak widzisz jestem za tym abyśmy grali ,proponuje rozwiązania nawet dla mnie nie korzystne w dłuższej perspektywie ale nie przesadzajmy forum ma odzwierciedlać gre to dla mnie fundamentalna zasada.A Anglika nie miałem i nawet obecnie nie mam zamiaru atakować . ;)
A przy okazji Marat nie zechciałbyś przejąć ponownie funkcji MG w WKO 33. :?::
PS.
my tutaj dyskutujemy a sprawa rozwiązana
tak więc Mendrzec gra Anglią i on zadecyduje za nas jak sie to dalej potoczy.Cytat:
Markus pisze:
Pilnie poszukiwany gracz do Mko23 do przejęcia Anglia.
Biorę.
Mg ? .
Jakby tura doszła wtedy kiedy miała dojść (4 września), to bym zrobił 5 września. Poczekajcie jeszcze trochę, ja czekałem dwa tygodnie.
Pyknąc za ciebie?
A pyknij jak masz czas i chęci (jak nie to ja jutro spróbuję). Zajrzyj też na PW.Cytat:
Zamieszczone przez adi087