I w tym momencie dostajesz Hetman drugie ostrzeżenie za prowokowanie do kłótni. Uprzedzam, że odpowiadanie na powyższe prowokacje również będzie karane.
Wersja do druku
I w tym momencie dostajesz Hetman drugie ostrzeżenie za prowokowanie do kłótni. Uprzedzam, że odpowiadanie na powyższe prowokacje również będzie karane.
Hetman jedzie po bandzie widzę. :lol: A tak w ogóle to zastanawiam się po co mają dawać Partię? Dadzą pewnie Ptolemeuszy i Seleucydów i mapę zakończą na Edessie :lol: Skoro frakcji mniej niż w jedynce to i mapa nie musi być taka duża. W takim wypadku rozumiem też, kiedy mówią o multum jednostek. Na małej mapie, mało miast a w nich pełno dostępnych jednostek :lol:
Prosiłem o coś - Marat
Ja byłem pewny że dadzą Cherusków. CA poztywnie mnie zaskoczyła.Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Ja zaś sądzę, że nie tyle wywalą Partów co raczej dadzą ich w kolekcjonerce/DLC. Pozostaje czekać na screeny z bitwy pod Akcjum oraz previewy Ptolomeuszy i Seleucydów.Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Frakcji akurat będzie więcej, z tym że większość niegrywalna. A grywalnych pewno tylko o 2 mniej (z powodu podziału Rzymu na trzy rody jako osobne frakcje w jedynce).Cytat:
Zamieszczone przez LEGION
9 frakcji z blokadą i 18 bez blokady! Nieosiągalny wynik dla obecnej ekipy! :lol:
Sądzę że będzie dokładnie 9 frakcji z blokadą (w kolekcjonerskiej, bo w zwykłej edycji 8) i na pewno więcej niż 17 (biorąc pod uwagę że rody rzymskie z jedynki + Senat w dwójce stanowić będzie słusznie jedną i ta samą frakcję) bez blokady. Istnieje tylko pytanie kiedy się uda jakiemuś moderowi zdjąć owa blokadę.
Z punktu widzenia historyczności - trzy frakcje barbarzyńskie miały znikome znaczenie,ale z punktu grywalności - napewno będą mieć bardzo interesujące jednostki...
Prawdopodobnie zabraknie więc jednej z helleńskich nacji - Ptolemeuszy lub Seleucydów,a szkoda...
Z tego co pamietam to Cymbrowie i Teutoni podczas swoich inwazji walczyli w prymitywnej formie falangi wykorzystując włócznie,więc jakaś taka jednostka powinna być (W Rome I wymiatali...)Cytat:
Co do samego previewu, wyglądają przyzwoicie, nie ma falangi macedońskiej, więc kamień spadł mi z serca ;)
Nawet Juliusz Cezar w "O wojnie galijskiej" napisał o falandze Germanów.
Żadna falanga. Należy odróżnić skomplikowany mechanizm od zwyczajnej masy piechoty walczącej w zwartym szyku.
Zastanawia mnie jak planują "oddać" historyczność ziem na wschód od tych Swebów. Przecież to niemal jednak wielka niewiadoma. Tak patrząc na mapę to można odnieść wrażenie że na wschodzie tam jest jedna wielka prowincja ciągnąca się od Prus do przynajmniej górnej Mołdawii, zatem może na wschód od tej linii nic nie będzie (nie licząc okolic Morza Czarnego). W przeciwnym razie dodanie Prus do Sarmatii a nie do jakiejś prowincji nadbałtyckiej byłoby dziwne, w końcu ludy stepowe raczej nad Bałtyk się nie zapuszczały. Z drugiej strony dodanie jako grywalnego plemienia które miałoby prawie tak samo daleko do Renu jak i do kresu mapy byłoby nieco dziwne.
http://wiki.totalwar.com/images/1/1e/Suebi4.jpg
Owszem, a za nią pewno będzie jeszcze większa prowincja - Scytia. Poza tym nie zajmuje całych Prus. No i wątpię by były to grywalne nacje.
Od Swebów jednak oddzielają ją:
- od północy duża prowincja zawierająca między innymi Bydgoszcz (Ascaucalis)
- od wschodu mniejsza prowincja Silesia zawierająca między innymi Wrocław (Budorgis)
- od południa prowincja Hercynia z Pragą (Casurgis).
I nie jestem pewny czy jest to błąd - grecki geograf Klaudiusz Ptolemeusz wyróżniał obok Germanii – Sarmację europejską, położoną między Wisłą i Dnieprem, oraz Sarmację azjatycką. Północną granicą tej krainy geograficznej był Ocean Sarmacki (Bałtyk). Poza tym badania haplogrupy R1a1 wskazują także, że w Europie występuje ona w dużym skupieniu na terenach m.in. współczesnej Polski, Węgier i Ukrainy. Świadczy to o dużych związkach genetycznych populacji zamieszkującej te tereny z ludnością indoirańską, z czego w dalszej mierze wynikać może prawdziwość teorii o pochodzeniu jej, przynajmniej w pewnej części, od Sarmatów.
Swoją drogą to przecież ta Sarmacja podzielona jest na co najmniej dwa regiony, więc niekoniecznie jedno plemię będzie okupywać tak duży obszar - pewnie wrzucą ich kilka, w tym jedno na tereny nadbałtyckie.
http://wiki.totalwar.com/images/d/d7...rkers_TWR2.png
Wielka szkoda ze zamiast meczy nie maja toporow :cry:...
Dokładnie - ja już widzę trzy, choć nie ma pokazanych granic tej prowincji. Na tej mapie w całości z prowincji widać tylko Silesię podzieloną na dwa regiony :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
A może to Twoje ego szukające trzeciego neuronu bez którego niedokształcony historyk staje się niedorozwiniętym histerykiem?Cytat:
Zamieszczone przez Hetman
Musicie się zachowywać jak dzieci? Chociaż ty nie mogłeś sobie odpuścić? Jestem zmuszony wstawić ci ostrzeżenie - Marat
Z tą Brytanią to dali by sobie spokój ... ja rozumie że Angole swoją dumą i pychą już tworzą nawet w starożytności Wielką Brytanie :D Jak ja gram w wszystkie total wary (poza shogun) to nigdy na to zadupie nie ląduję jakimiś siłami O_o kurde to taki twór na zaspokojenie nacjonalizmu Angoli :P Może Śródziemne to główny teatr zmagań a oni pewnie tak dopakują tą ich wysepke że szok . Lepiej jakby skupili się właśnie na frakcjach śródziemnomorskich oraz kilku barbarzyńskich na kontynencie :P Brytania 3 wioski zrobić i masę buntowników harcowników :D i oddają pełną historyczność ;) Sory za zwałe ale jak zobacze że 100% taka Macedonia czy Kartagina to 2 może 3 miasta każdy a Brytowie 4 albo 5 to mnie totalnie zniszczy ;)
A Rzymianie jakoś na ta wyspę się pchali (nawet sam Cezar) i pomimo całej swojej potęgi nigdy nie udało się im jej opanować w całości. W późniejszym czasie tacy Sasi czy Normanie tez na to zadupie się pchali.Cytat:
Zamieszczone przez Wezo
Akurat pomysł z Brytami mi się podoba, bo jak Asuryan napisał była areną ciekawych konfliktów, oraz kultura jest ciekawa, ale kiedy tak mało frakcji będzie grywalnych, dawanie aż trzech barbarzyńskich to lekka przesada, przecież są ważniejsze frakcje, jak Ptolemeusze, Partia...
Coś mało tych frakcji :(
Ale, że aż tyle barbarzyńskich to mnie akurat cieszy. Liczę na klimatyczne Germańskie lasy pokryte mgłą i przeraźliwe okrzyki Germańskich wojowników :twisted:
Z drugiej strony Parthia była jedną z moich ulubionych nacji w Rome I, jedną z najtrudniejszych i najciekawszyszych . Seleucydzi i ich różnorodność jednostek też będzie mi tego brakowało :cry:
Może usuną Armenię i Scythię ? Wtedy mogli by dać w ich miejsce frakcje typu Parthia i Seleucydzi ?
Na te pytania odpowie mi chyba tylko premiera ...
Na te pytania dostaniesz odpowiedź w ciągu najbliższych 2-3 tygodni ;) . Wtedy powinny już być znane wszystkie grywalne frakcje.
Partami będzie się grało o wiele lepiej, głównie moim zdaniem przez udostępnienie łucznikom konnych opcji szarży.
Chociaż pewnie i tak będą niedostępni. 8 frakcji to total porażka. ;p
No cóż, w kwestii barbarzyńców najbardziej pragnąłem Scytów, ale to mój gust. Byłaby jakaś odskocznia od tych co preferują piechotę, ale dobra tam ujdzie.
Pół biedy gdyby te 3 frakcje barbarzyńskie się różniły w znacznym stopniu, bo jak będą podobni do siebie pod względem jednostek to ciekawie nie będzie... Dobrze by było gdyby je zróżnicowali. Ciekawa sprawa byłaby z tymi Seleucydami, niewątpliwie byliby ciekawą nacją, ale skoro jest Macedonia to ich może nie być, wszak te państwa pod względem kulturowym wiele się nie różniły.Cytat:
Ale, że aż tyle barbarzyńskich to mnie akurat cieszy
Ja się na tym zbytno nie znam, ale wydaję mi się, że Selukidzi byli mieszanką kultury,,orientu'' i grecji.
Czyli różnili się, nawet dość chyba znacznie.
Obstawiam że pojawią się Egipcjanie (CA coś o nich mówiło...) i Partia bo to jedyna frakcja wschodnia :/
Musiały być na pewno duże wpływy orientu, ale armia nadal składała się raczej z wojaków na wzór hellenistyczny.Cytat:
Zamieszczone przez JanHetman
Ja cały czas mam nadzieję, że następne dwie frakcje to nie koniec, po prostu chcą podtrzymać dyskusje na forach nie pokazując jeszcze np. kolejnych dwóch slotów na państwa. Przecież Armenia, Pont, Scytowie czy Sarmaci, Trakowie (w serialu Spartacus dość popularnym w USA ich pokazali przecież) oraz Luzytanie (z podbojem Hiszpanii Rzymianie męczyli się 60 lat chyba) są naprawdę ciekawymi frakcjami, które jeśli już pojawiają się na mapie (a w sumie muszą odgrywać dużą rolę) będą miały jakieś swoje własne jednostki. Skoro więc będą już w grze i tak.. Dodanie ich byłoby świetną niespodzianką i dobrym ruchem dla CA. Pewnie to nie jest takie proste, skoro PC Gamer pisze o odmiennym interfejsie dla każdej kultury i innych "drzewkach rozwoju", ale napewno muszą mieć speców od marketingu, a oni już wiedzą ile zależy od opini graczy na metacriticu itp.
Dla CA dobrym ruchem będzie umieszczenie wielu ciekawych frakcji w DLC, w ten sposób zarobią mnóstwo kasy ;)
Jeśli będzie to tak jak obiecują, a nie jak w Shogun 2 gdzie klany są prawie identyczne (przeszedłem trzema rodami kampanie i dopiero Otomo robi różnicę w rozgrywce), to może im to się jeszcze uda. Ale przykład polityki EA czy Activision pokazuje, że takie zbyt chciwe zachowanie może sprawić, że zanim się obejrzą staną się symbolem pazerności i wyleje się na nich fala krytyki jak np. na Mass Effect 3 do którego szybko dorabiali DLC z zakończeniem :/
Frakcje beda Ale niegrywalme dlc chyba beda na odblokowywac by mozna bylo grac
Zastanów się dobrze, co mieli zrobić w Shogunie jak Japonia to jedna kultura, jeden kraj. I tak zrobili dużo jak na możliwości.Cytat:
Zamieszczone przez Kerdej
Albo poczekamy na moda od Dartha* z wielkoma frakcjami.Cytat:
Frakcje beda Ale niegrywalme dlc chyba beda na odblokowywac by mozna bylo grac
*choć na emeryturze to może zrobi moda.
Trza zarabiać w końcu, trudne czasy na rynku gier, studia padają wydawcy też choćby takie THQ.Cytat:
Dla CA dobrym ruchem będzie umieszczenie wielu ciekawych frakcji w DLC, w ten sposób zarobią mnóstwo kasy
Darth nie robił chyba dotąd modów na wiele frakcji, poprostu go pożyczał (mod total factions, czy coś w tym rodzaju).
Darth tylko to wszystko do siebie sklejał, organizował i dodawał nowe AI (nawet launcher nie jest jego autorstwa ) i efekty. Do tego chyba jeszcze balans jednostek.
Polsza trudny język. Proponuję zapoznać się z interpunkcją i ogólnymi zasadami języka polskiego.Cytat:
Zamieszczone przez polakma
DLC na bank będą.
Spieszylo mi sie i mam na fonie neta wiec sorka, ale zbyt duzo klikania.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Też często piszę z telefonu na forum i jakoś problemów nie ma, zwłaszcza przy tak krótkim poście, gdzie stawianie kropek, przecinków to nawet nie sekunda - K A M 2150
Myślę, że nie będzie kalki jednostek, jak w Rome I i że się postarają w zróżnicowaniu.Cytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce
Co do Scytów to też bym ich chętnie zobaczył w grze, w Rome I byli jedną z ciekawszych nacji :mrgreen:
DLC to zło ... Gdzie się podziały te czasy, gdy gry były wypuszczane w całości, a nie cięte na części przez wydawców i wydawane w częściach ( a za każdą część trzeba osobno płacić ) ??
[spoiler:mq1lfmtw]Tylko raz kupiłem DLC - dodatek "Zmierzch Samurajów" do TW: Shogun 2.[/spoiler:mq1lfmtw] Oby nie dali Seleukidów do DLC! Moja najukochańsza frakcja stracona kosztem jakiś Swebów, Eduów czy Brytów?! To nie może być! Niechaj wywalą Partię do DLC, ale nie Monarchię Seleukidów.Cytat:
Zamieszczone przez Rzyminin
A ile można grać tym samym na wschodzie? Co to za Rome II jak byłyby te same frakcje w 100%?
Lepiej jak jest ich mniej, dzięki temu Rome 2 będzie super :P ?
Zapewne każdy ma czas zagrać 40 frakcjami i doprowadzić je do końca powiedzmy zajmuje to 30h gry na jedną. Dopowiedzmy sobie szczerze, że każdy wybierze max 2-3 frakcje i pójdzie na multika, kampania online ze względu na rozgrywanie bitew za kompa jest jeszcze dłuższa, więc gdzie tu sens robienia 565431 frakcji?
Ale takie najważniejsze jak Seleucydzi czy Partia powinni być, spójrz na to z tej strony że to były dwie największe potęgi bliskiego wschodu, oraz ich sposób walki i typy jednostek bardzo się różnią od prawie wszystkich innych, dlatego zapewne ciekawie taką frakcją będzie pograć.Cytat:
Zamieszczone przez Hetman
Jest wielu graczy (bardzo wielu można rzec) nie grających na multi, takich nawet którzy nie znają tego forum więc kampania single powinna być dopracowana i rozbudowana, w czego skład wchodzi ilość frakcji :) Ich potrzeby CA też powinna zaspokoić, więc im więcej frakcji tym lepiej, a powinny być takie które choć w pojedynkę wśród innych dostępnych przedstawiają daną kulturę.Cytat:
Dopowiedzmy sobie szczerze, że każdy wybierze max 2-3 frakcje i pójdzie na multika, kampania online ze względu na rozgrywanie bitew za kompa jest jeszcze dłuższa, więc gdzie tu sens robienia 565431 frakcji?
Tak, że gracz będzie miał wybór czym chce grać. Zwłaszcza, że tacy Seleucydzi różnią się bardziej od Macedonii niż Arwernowie od Swebów. Najbardziej i tak marzyła mi się Baktria, ta nacja to dopiero miała by ciekawą kampanię, jednostki i możliwości rozwoju.
Co do multi, to wbrew temu co chce wielu graczy, stanowi on dla większości tylko dodatek do singla.
Rzeczywiście Baktria byłaby ciekawą frakcją, choć szczerze wątpię czy będzie, może w DLC.