-
Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Jak robię algorytmy, w których komp ma robić częste desanty to zaczyna się motać w atakach na lądzie, nie wiem dlaczego i nie mam czasu żeby to rozgryźć. Jestem już zadowolony z tego co jest. Co do floty to już coś namieszali twórcy bellum, bo na innych modach z moim AI nie ma takich problemów. Szpiegów i zabójców komp robi ale tylko przed wybuchem wojny, przygotowując się do niej i korzysta z tego co ma przez cały jej okres, chciałbym żeby robił i w trakcie wojny ale to nie jest takie proste.
-
Zatem wyciągnąłeś z tego Ai co się dało. cha - trudno, nie można wymagać za wiele od tego poczciwego staruszka, i tak jest już dobrze, jak przypomnę sobie tą klepankę w podstawce to litość mnie bierze. A jak czekałęm na Kongdoms... - nockę zarwałem jak grę mi kurier dowiózł.
Piter - polityka komputera jest dobra, jest balans a to jest w każdej strategicznej grze najważniejsze, jak coś jeszcze odkryjesz i zmienisz to będzie już tylko lepiej.
Teraz mam ochotę zagrać Jerozolimą ale mogę musieć wyjechać na kilka dni, jeżeli jednak będą w domu i będę miał czas na grę to napiszę jak Ai sprawuje się w tej części mapki. W kampanii Polską było ok. nie licząc tradycyjnych kłopotó z respektowaniem a w zasadzie nie respektowaniem sojuszy, to jednak jest tak stare jak sama gra.
-
Do tej pory rozegrałem jedną kampanie Bizancjum na Megasubmodzie 2.0 bez ograniczonej rekrutacji poziom M/M i oto wrażenia:
-AI szczwane jak lis gdy rywalizuje z nami o jakąś prowincję nie atakuje naszej armii która oblega osadę tylko czeka aż my wykrwawimy obrońców, a potem samo tylko zamiata na oryginalnym bywało że najpierw atakowało nas a potem oblegało; komp szkoli kupców i co mnie wnerwiło często wykopywał moich z interesu; kapłani, szpiedzy i zabójcy tez pałętają się po mapie i komp robi z nich użytek:)
-AI szkoli flotę ale wtedy gdy jest mu potrzebna np. Egipt gdy się bronił przed moją inwazją opanował morze, a ja musiałem pchać się lądem żeby ich zaatakować
-na mapie kampanii dzieję się oj się dzieje w sumie wszystkie frakcje dają radę dopóki walczą rozsądnie z 1-2 państwami jeśli igrają z większą liczba wrogów to nawet Francja która była moim sojusznikiem pomimo pomocy finansowej z mojej strony i tego iż miała 15 prowincji została rozebrana przez Szkotów, Niemcy, Aragonię i Kastylię
Co do proponowanych zmian:
-Szczecin zostawiłbym Polsce
-jeśli chodzi o balans państw jest dla mnie ok dużo w rozwoju danej nacji zależy od kilku małych decyzji i każda nacja może zostać potęgą lub czyimś wasalem
-Braci Dobrzyńskich dałbym na stałe, pozostałe zakony rekrutacja tylko w czasie krucjat
-w Pradze zamiast chyba templariuszy można by dać Zakon Krzyżowców z Czerwoną Gwiazdą od ok. 1230 r. dla frakcji katolickich jako taki regionalny rarytas:)
-hołd lenny Polski wobec Niemiec wg mnie to zły pomysł( chyba zhołdowana nacja wpłaca coś ze swoich dochodów na rzecz lennika, a ja nie zamierzam dzielić się moimi ciężko zrabowanymi bizantami)
-
Tutaj to zwykły sojusz Polski i Niemiec nie stosunek wasalny, świadomie nie zrobiłem nas wasalami Niemiec. Nic im nie płacimy a to, że mamy sojusz daje Polsce więcej czasu na rozwój nim Niemcy go złamią, często to czynią. Dzięki za wypowiedź, czekam na kolejne, tak o ai jak i zmianach kolejnych. Kolejny zakon w Pradze wymagałby nowych tekstur i zmian w plikach, zostaną tam templariusze. Agentów jest dużo, ale ai ich używa jak są potrzebni. Potwierdzam jak grałem Jerozolimą, Egipt ładnie mi porty i transport morski blokował. Nawet imperia upadają, jak walczą z kilkoma to fakt. Nacja z 2 prowincji może się odbić od dna i stać Imperium.
-
No, czyli z flotą też jest w miarę ok, ja AI na Bellum nie testowałem tylko na innych modach więc nie wiem dokładnie jak tu jest.
Edit:
"nawet imperia upadają" - Araven
I tak powinno być :mrgreen:
"- dyplomacja oparta na dążeniu do zachowania równowagi przez frakcje "komputerowe", frakcje starają się zawiązywać sojusze przeciwko silniejszym wrogom,"
To z opisu zmian w moim AI ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez EliminatorT
Na pewno nie dawać dobrzynów tylko podczas krucjat.Hołd lenny też raczej zły pomysł.Usunięcie sojuszu polska-niemcy jak najbardziej.
Ok, ale prośba do EliminatoraT i wszystkich - podawajcie uzasadnienia, żeby można było ocenić wasze propozycje.
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Co do agentów to komputer dobrze gra dyplomatami, kupcami choć czytałem relację, że nie gra nimi wcale - gra, gra i to wcale nieźle, do tego księżniczki których na mapce błąka się wiele choć jakoś nie wydają się zbyt często. Szpiedzy, zabójcy i flota - bardzo słabo, brakuje zwłaszcza floty, nawet ta upierdliwa rebeliancka jakby zniknęła zupełnie z gry.
Właśnie owa upierdliwość obcych wojsk, kupców, zabójców, floty itd to była wspaniała rzecz, jaką widziałem na czystym modzie - to dzięki temu AI ma możność nawiązania walki z człowiekiem w kampanii.
Gdy rozgrywałem pierwszą bitwę w BC, byłem dość zaskoczony - konnica AI biegała bardzo szybko, trochę jak w vanilli, zupełnie przeciwieństwo ospałej konnicy w SS. I gdy ja uwijałem się za jedną jazdą, która co rusz mi uciekała i uderzała akurat tych, co byli nieobstawieni - drugi oddział gdzieś za moimi plecami robił to samo i miałem kłopoty, by się od nich opędzić. W ten sprytny sposób AI mnie rozwalił, a mnie szczęka opadła. Pierwszy raz od dawna w prosty sposób przegrałem bitwę z AI. To przykład, że nie warto we wszystkim poprawiać Włochów i usuwać to, co nam się wydaje błędne.
Dlatego postacie kupców, flot, piratów, zabójców itd - musza być natrętnie obecne, tak jak to było zamierzone przez Włochów, bo tylko tak AI może skutecznie dać radę człowiekowi. Nie wiem czy to że teraz ich nie ma, to zasługa AI czy ograniczonej rekrutacji czy czegoś innego, ale gracze powinni mieć chociaż wybór, czy chcą być tego pozbawieni czy nie przy instalacji.
Z tych samych powodów (i z tego co pisałem wcześniej) Szczecin powinien być miastem buntowniczym, jak Gdańsk. Polska nie jest skazana na porażkę, jeśli będzie buntowniczy - przeciwnie, będzie za bardzo przypakowana.
Jest dość prosty sposób jak chronić słabsze kraje na starcie gry - wystarczy dać im początkowe oddziały z dodatkowym doświadczeniem i to utrudni podbój tych krajów, a im samym ułatwi podbijanie niezależnych. Można też pozbawić silne kraje budynków prowadzenia naboru - by mieli ich dokładnie tyle, co kraje słabe - to też wyrówna szanse. To wszystko jest możliwe bez gmerania w ustawieniach balansu ekonomii - bez potrzeby zmian kosztów naboru, utrzymania ani budowania. Dlatego można Szczecin zrobić buntowniczy.
Cytat:
Czuję i wiem, że będą kolejne poprawki- przeróbki dlatego zaproponuję od siebie:
-Zmiana relacji startowych z sojuszami i wojnami dla dla Jerozolimy ale nie tylko
-Uaktywnienie a w zasadzie to większe uaktywnienie flot, zabójców i szpiegów
-Odebranie Polsce i Węgrom możliwości rekrutacji zachodnich zakonów w kapitularzach i zamianę ich na Braci Dobrzyńskich (dołożenie Węgrom). Dla Węgrów dołożyłbym dodatkowo możliwość rekrutacji krzżaków w kapitularzach - zakon zagościł u nich szybciej choć krócej niż u nas.
(...)
Usunięcie sojuszu Polski i Cesarstwa na starcie a zastąpienie go ew. ewentem z lennym poddaniem Polski z zapytaniem czy zaakceptujemy było by świetnym rozwiązaniem.
Ja nie likwidowałbym tych wojen i sojuszy na starcie ale skompletował czyli rozszerzył na wszystkie nacje zgodnie z historią. Co z tego wyjdzie - zobaczymy, jedno jest pewne - nigdzie jeszcze tego nie widziałem a szkoda.
Gnejuszu, popieram wszystko co powyższe, choć nie pozbawiałbym Polski bożogrobców, czy joannitów, skoro są historycznie potwierdzeni.
Też marzę o Litwie i równie mocno o państwie zakonnym, jesteśmy Polakami, takie coś wypadałoby mieć w modzie, ale raczej nie ma szans w 6.3. Mietek sam nie wyrobi, a chyba tylko on mógłby to zmienić. Zaczekajmy na 7kę, tam będzie Litwa, a teraz zbierajmy doświadczenie, poprawiając co się da w 6.3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez darius_d
Cytat:
Co do agentów to komputer dobrze gra dyplomatami, kupcami choć czytałem relację, że nie gra nimi wcale - gra, gra i to wcale nieźle, do tego księżniczki których na mapce błąka się wiele choć jakoś nie wydają się zbyt często. Szpiedzy, zabójcy i flota - bardzo słabo, brakuje zwłaszcza floty, nawet ta upierdliwa rebeliancka jakby zniknęła zupełnie z gry.
Właśnie owa upierdliwość obcych wojsk, kupców, zabójców, floty itd to była wspaniała rzecz, jaką widziałem na czystym modzie - to dzięki temu AI ma możność nawiązania walki z człowiekiem w kampanii.
Chyba coś Ci się pomieszało, na czystym modzie tak nie ma, a Gnejusz pisze, że to jest na AI z megasubmoda, a Ty mu odpowiadasz tak jakby on pisał, że to dobre, że tego nie ma i to jest dobre :? Może grasz na kampanii light, a przedtem grałeś na full? Na light komp szkoli mniej agentów ale na moim AI więcej niż na oryginale, a na full szkoli też więcej niż na oryginale, choć na oryginale też ponoć źle nie jest :)
Edit: Jesteś pierwszym człowiekiem, który uznaje, że na moim AI komp szkoli mniej agentów niż na oryginale :shock: Ogólnie całe wypracowanie napisałeś na ten temat całkowicie dziwnie interpretując posty kilku graczy, którzy napisali, że z agentami jest lepiej :lol:
Ps: W instalce jest opcja czy chcesz instalować nowe AI czy nie, a tylko ono w megasubmodzie wpływa na agentów
-
Pytanie co do tego hołdu lennego cesarstwu przez Polskę. Sadam napisał, że wtedy wasal płaci seniorowi. Chciałbym się dowiedzieć czy to w końcu prawda czy nie? Bo już z wieloma opiniami się spotkałem. Jeszcze czy w tym submodzie jak i ogółem samym BC zwierzchnictwo jest utrzymywane dłużej? Wasale nie zdradzają, seniorzy pomagają?
-
Jak dla mnie Bracia Dobrzyńscy na stałe do rekrutacji, tylko po prostu sporo czekania na kolejny oddział ;)
-
Cytat:
Ok, ale dlaczego Szczecin tak, a Gdańsk nie? Pomorze Gdańskie było wymieniane jako część dzielnicy senioralnej, lub też rodzaj zwierzchności tego, kto włada dzielnicą senioralną (rządzili miejscowi Sobiesławice, analogicznie do Gryfitów). Brak tu logiki.
Wobec powyższych jestem za oddaniem Szczecina buntownikom, a ponadto za oddzieleniem Gdańska od Prus. To byłoby coś. Zabrałbym jakąś ziemię np. Węgrom, bo mają sporo regionów i są mocni. Mapa Włochów dla naszego regionu jest najbardziej niedopracowana z wszystkich elementów gry i tym bym się zajął. Mietku, zachęcam z całych sił, żebyś szedł tą drogą.
Za to Francja - historyczna potęga porównywalna z Cesarstwem jest na granicy upadku - Niemcy zajęły jej wschód, a Aragonia południe (Aix, Lyon, a może coś jeszcze). Jak dla mnie Aragonia, Niemcy i Węgry są za mocne.
Jeżeli u Was też tak jest, to znaczy, że brakuje równowagi w grze.
- Wiele państw jest wiecznymi bankrutami. Pieniądze - i to wielkie - mają nieliczne małe państwa, zablokowane w podboju (Szkocja, Piza, Wenecja, Lombardia). ZMIANA: cofam to, jeżeli są bankrutami to wydają wszystko co mają na rozwój, to jest OK.
- AI nie robi postaci, jedynie posłów i trochę szpiegów. AI nie robi kapłanów (poza tymi z początku gry), zabójców ani kupców! Moi kupcy za darmo przejmują najbogasze zasoby w Italii, dają mi 5 tys na turę. Inne kraje nie mają ani jednego (!) kupca.
- AI prawie nie robi floty! Tylko kilka stateczków bojowych, możliwe, że z początku gry. Nawet piratów morskich jest mało. Kupców morskich -zero, kaperów/korsarzy - zero.
- Zrobiłem jeden statek kaperski i pokazuje mi, że następny będzie dostepny za 50 tur - to chyba o jedno zero za dużo.
- Widoczne są spore oszustwa na skarbcu. Bywają tury, że nie prowadzę oblężeń, nie mam wielkich wydatków, ale zamiast zakładanych 20tys mam tylko kilka tys przyrostu.
- Brak jest krucjat. Do tej pory (50 tur) była ogłoszna tylko jedna krucjata, gdy Piza zajęła Rzym. Tylko mój kraj inwestuje w światynie i jako jedyny ma max krzyżyków u papieża, reszta nie. Nie inwestują nawet w kapłanów. Może dlatego nie mogą zwołać krucjaty.
- Gdy papież ogłosił krucjatę na Rzym, kilka armii utknęło w marszu (na mojej ziemi) i nie mogło go podjąć. Dopiero jak ogłoszono koniec krucjaty, to ich odblokowało i powrócili oni na swoje tereny (przypadek Francji i Węgier).
- ZMIANA: jeszcze muszę dopisać: rozwijam doki, żeby mieć statki kupieckie, ale pojawiają się tylko galery bojowe (zwykłe i italskie, potem dochodzą statki kaperskie i galery na wynajem. Kupieckich ani śladu). Nie wiem co mam zbudować, by się doczekać statku kupieckiego.
Ten brak postaci u AI, zwłaszcza kupców i łodzi, bardzo razi. Wiem, że na czystym modzie to działa dobrze, nie można się było opędzić od obcych kupców. Submod jest potrzebny, ale na pewno jeszcze sporo pracy nad nim. Mogę podrzucić mój plik z zachowaną grą.
Bo pomore Gdańskie ze względu na limit prowincji traktuje jak pomorze + prusy. Zastanawiam się nad odzieleniem Prus od Ponorza gadańskiego, ale z uwagi, że nie ma w grze krzyżaków i Litwy sądzę, że zabardzo by to wzmocniło Polskę. W tym czasie zamieszkiwało ją ponad milion mieszkańców a np. Francję kilkanaście milionów. W grze niestety prowincja prowincji niemal równa i Francja jak sam piszesz ze swoimi 4 prowincjami dostje baty.
Ja Francji dodałem Flandję i jest lepiej. Najnowszy money script jest dużo leprzy od poprzedniego i państwa nie są ciągle bez grosza. Co do krucjat i ich braku to zapewne pamiętasz, że na przestrzeni kilku wieków było ich 7 przeciw muzumanom i jescze kilka innych. W grze natomiast chciałbyś co roku krucjatę mieć? Ja jestem temu przeciwny bo po pierwsze to nie zgosne z prawdą, a po drugie zaburzy rozgrywkę i zniszczy szybko muzumanów.
Co do rekrutacji księży, kupców itd. Znalazłem skrypt który naprawia ten problem :D właśnie go implementuje do moda. Sądzę, że w tej materi powinno być dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mizutsu
Pytanie co do tego hołdu lennego cesarstwu przez Polskę. Sadam napisał, że wtedy wasal płaci seniorowi. Chciałbym się dowiedzieć czy to w końcu prawda czy nie? Bo już z wieloma opiniami się spotkałem. Jeszcze czy w tym submodzie jak i ogółem samym BC zwierzchnictwo jest utrzymywane dłużej? Wasale nie zdradzają, seniorzy pomagają?
Na moim AI gdy zostaniesz czyimś wasalem czy protektorem to priorytety ataku między frakcjami zmniejszają się z tego co pamiętam o 2000 (max. priorytet inwazji to 4000 czy 5000, a żeby dokonać inwazji musi się uzbierać przynajmniej chyba z 1000 priorytetu (już dokładnie nie pamiętam)), dodatkowo każdy poziom relacji od 6/10 wzwyż to -500 priorytetu ataku. Jeśli masz wysokie relacje z seniorem/protektorem to jest bardzo mało prawdopodobne żeby Cię zdradził. Układ wasalny w medku jest traktowany podobnie jak sojusz, więc trudno zrobić tak żeby wasal pomagał seniorowi i na odwrót, po prostu ten pakt to taki umocniony sojusz. Opcja wasalizowania jest słabo rozwinięta w grze i nie ma wielkiego pola manewru przy jej modowaniu ale na moim AI jest zapis z 1000 czy 2000 priorytetu ataku gdy cel dla którego komp liczy priorytet inwazji walczy z sojusznikiem. W oryginalnym AI z Bellum chyba w ogóle nie ma zapisów dot. stosunków między seniorem i wasalem poza samym algorytmem żądania zwasalizowania gdy ma się znaczną przewagę więc szału nie ma ale wasal z seniorem trochę mogą sobie pomagać ale nie dużo więcej niż jak zwykli sojusznicy choć rzadziej się zdradzają.
Edit:
Mietek, a czy w kampanii full nie ma już przypadkiem skryptów, które dodają agentów? ;)
Edit 2:
Darius na bank opisujesz oryginalne AI, a nie AI z megasubmoda, którego nie trzeba instalować, pojawia się jako opcja, a sam megasubmod nie zmniejsza ilości szkolonych agentów w stosunku do oryginału tym bardziej moje AI.
-
A kiedy zaimplementujesz to Mietek77 do megasubmoda? Znaczy rekrutację większej liczby agentów? Fakt ai co jakiś czas w Full dostaje grupki agentów, ale osobny skrypt, byle nie przesadzony nie zawadzi. I te poprawki linii brzegowej i kwestię Rygi podeślesz Mietek77 ? Damy to jako patch, albo zawrzemy w Instalce nr 3. Za jakiś czas pewnie będzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Jakie ai i poziom trudności? Ja też rozegrałem kilka kampanii.
Gram na oryginalnym ai i poziom trudności h/vh.
Z tymi Anglikami to problem polega na tym, że angażują się w wojny na kontynencie i cała wyspa pozostaje słabo obsadzona, a wtedy Szkocja robią blitzkrieg i prawie cała wyspa jest już ich, natomiast na kontynencie nie są specjalnie agresywni i też po jakimś czasie obrywają od Francji.
Jeśli chodzi o płw. Iberyjski to trzeba byłoby coś wymyślić, żeby państwa takie jak Portugalia, Kastylia i Aragonia współpracowały ze sobą aż nie osłabią wystarczająco Maurów i nie wypędzą ich np do Granady. W moich kampaniach mają wojnę z Maurami to jeszcze walczą ze sobą.
Co do sułtanatu Rum to trzeba byłoby podnieś im agresję wobec Bizancjum, które jak zaczyna wojnę to w większości przeciw Węgrom, Wenecji i całe siły rzuca w tym kierunku, a w Azji Mniejszej ma mniejsze siły i sułtanat powinien to wykorzystać i większymi siłami zaatakować, wtedy automatycznie osłabiłby Bizancjum, które przeciw Węgrom już by tak łatwo nie miało.
-
Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
Cytat:
Jakie ai i poziom trudności? Ja też rozegrałem kilka kampanii.
Gram na oryginalnym ai i poziom trudności h/vh.
Z tymi Anglikami to problem polega na tym, że angażują się w wojny na kontynencie i cała wyspa pozostaje słabo obsadzona, a wtedy Szkocja robią blitzkrieg i prawie cała wyspa jest już ich, natomiast na kontynencie nie są specjalnie agresywni i też po jakimś czasie obrywają od Francji.
Jeśli chodzi o płw. Iberyjski to trzeba byłoby coś wymyślić, żeby państwa takie jak Portugalia, Kastylia i Aragonia współpracowały ze sobą aż nie osłabią wystarczająco Maurów i nie wypędzą ich np do Granady. W moich kampaniach mają wojnę z Maurami to jeszcze walczą ze sobą.
Co do sułtanatu Rum to trzeba byłoby podnieś im agresję wobec Bizancjum, które jak zaczyna wojnę to w większości przeciw Węgrom, Wenecji i całe siły rzuca w tym kierunku, a w Azji Mniejszej ma mniejsze siły i sułtanat powinien to wykorzystać i większymi siłami zaatakować, wtedy automatycznie osłabiłby Bizancjum, które przeciw Węgrom już by tak łatwo nie miało.
Czyżbyś opisywał wady oryginalnego AI czyli badziewną dyplomację? Gnejusz pisał, że grając na moim wielokrotnie ostatecznie Maury dostawały baty od chrześcijan, a Turcy atakowali już Węgry- z tego wniosek, że to nie jest kwestia balansu tylko tego, że na oryginale jak frakcje się po napadają na starcie tak walczą ze sobą większą część gry nie zwracając zupełnie uwagi na to co dzieje się wokół, a i napadają się na początku gry bez głębszej logiki.
-
Piter więcej szacunku oryginalne ai nie ma badziewnej dyplomacji, a całkiem dobrą. Na twoim też wszystko nie jest super. Moje spostrzeżenia co do kampanii dotyczą ai Pitera na Megasubmodzie nr 2, nie oryginalnego. Pewnych rzeczy nie da się zaprogramować, można zmienić warunki zwycięstwa, może to wpłynie nieco na priorytety ai, ale nie mam pewności. Mimo wszystko dalej gram na ai Pitera wersja 3.6.
-
Cytat:
Piter więcej szacunku oryginalne ai nie ma badziewnej dyplomacji, a całkiem dobrą. Na twoim też wszystko nie jest super. Moje spostrzeżenia co do kampanii dotyczą ai Pitera na Megasubmodzie nr 2, nie oryginalnego. Pewnych rzeczy nie da się zaprogramować, można zmienić warunki zwycięstwa, może to wpłynie nieco na priorytety ai, ale nie mam pewności. Mimo wszystko dalej gram na ai Pitera wersja 3.6.
Moim zdaniem ma, frakcje AI rzucają się wszystkie bezsensu na gracza na początku, chyba, że się ma relacje ponad 8/10 lub wcześniej je inna frakcja AI zaatakuje, a inne frakcje AI kierują się jedynie tym by atakować słabszych od siebie i nic więcej tam nie ma. Akurat priorytety inwazji da się zaprogramować, a w Bellum opiera się to jedynie na tym co napisałem wcześniej + relacjami, które są lepiej rozbudowane i wpływają na lekkie skomplikowanie i ubogacenie dyplomacji, co nie zmienia faktu, że na oryginale i tak jest to mało złożone. Komp niemal nigdy nie chce też zgodzić się na pokój :mrgreen: Oryginalnemu AI trzeba przyznać to, że gdy powstało, to było najlepsze w dziedzinie walki, najlepiej poruszało wojska po mapie w czasie walk, lepiej niż wszelkie AI z jakichkolwiek modów, które powstały wcześniej ale jeśli chodzi o dobór celów i sojuszników, to naprawdę szału nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Cytat:
Cytat:
Chyba coś Ci się pomieszało, na czystym modzie tak nie ma, a Gnejusz pisze, że to jest na AI z megasubmoda, a Ty mu odpowiadasz tak jakby on pisał, że to dobre, że tego nie ma i to jest dobre :? Może grasz na kampanii light, a przedtem grałeś na full? Na light komp szkoli mniej agentów ale na moim AI więcej niż na oryginale, a na full szkoli też więcej niż na oryginale, choć na oryginale też ponoć źle nie jest :)
Edit: Jesteś pierwszym człowiekiem, który uznaje, że na moim AI komp szkoli mniej agentów niż na oryginale :shock: Ogólnie całe wypracowanie napisałeś na ten temat całkowicie dziwnie interpretując posty kilku graczy, którzy napisali, że z agentami jest lepiej :lol:
Ps: W instalce jest opcja czy chcesz instalować nowe AI czy nie, a tylko ono w megasubmodzie wpływa na agentów
Gnejusz ma podobne uwagi nt floty, piratów i zabójców. Różnimy się w ocenie działania kupców, ale on nie napisał jakim grał krajem, ani na jakich ustawieniach.
Ani razu w megasubmodzie mój kupiec nie był zaatakowany przez innego (tylko raz wojsko weneckie odsunęło mnie - na mojej ziemi koło Bolonii - od zyskownego pergaminu), w ogóle z nikim nie musiałem ścigać się na zaklepanie najlepszych surowców, bo leżały i czekały, aż raczę podejść. Prawie nie widziałem obcych kupców - wkrótce po starcie gdzieś poznikali, wszystkie surowce Italii byly dla mnie. Więc jest ich za dużo.
Jak nie wierzysz, to ma pomysł - włącz Sycylię (pełny megasubmod, poziom normal) i sam się przekonaj.
Zainstaluję z powrotem czystego BC i spróbuję dowiedzieć się, co się tam dzieje z kupcami.
Czy móglby ktoś podpowiedzieć jakie polecenie jest w konsoli na odkrycie całej mapy - toggle_off? jak to trzeba wpisać?
-
map.rwm usunąłeś? Pisze wogóle w instrukcji do megasubmoda żeby to zrobić? Bo w temacie o moim AI tak. W każdym razie powtarzam, moje AI nie ma żadnego wpływu na mniejszą ilość agentów. Zbyt wiele osób mówiło, że na moim AI jest ich więcej i ja też grałem na kilku modach i widziałem pozytywną różnicę więc jakoś nie mogę Ci uwierzyć :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Mietek, a czy w kampanii full nie ma już przypadkiem skryptów, które dodają agentów? ;)
Możliwe, ale ja go go jakoś nie dostrzegam zarówno w skrypcie jak i w grze. Jeśli wiesz który to skrypt to powiedz proszę.
Cytat:
A kiedy zaimplementujesz to Mietek77 do megasubmoda? Znaczy rekrutację większej liczby agentów? Fakt ai co jakiś czas w Full dostaje grupki agentów, ale osobny skrypt, byle nie przesadzony nie zawadzi. I te poprawki linii brzegowej i kwestię Rygi podeślesz Mietek77 ? Damy to jako patch, albo zawrzemy w Instalce nr 3. Za jakiś czas pewnie będzie.
Postaram się dziś wieczorem.
-
Wciskasz tyldę ` i komenda toggle_fow odkrywa mapę.
Ai co jakiś czas dostaje kupców, ale który to skrypt może nr 27 ?
-
Cytat:
Wciskasz tyldę ` i komenda toggle_fow odkrywa mapę.
Ai co jakiś czas dostaje kupców, ale który to skrypt może nr 27 ?
Zapewne jest to "Nuovi agenti" ;) Bo nie ma tam tylko alchemików itp- czyli nowych postaci, ale są też skrypty dot. zwykłych postaci, kupców, księżniczek + podane x i y, czyli współrzędne gdzie mają się pojawiać choć pewności nie mam, a nie chce mi się dokładnie wczytywać.
-
Niemal na 100% masz rację Piter, Nuovi Agenti to jest ten skrypt.
-
Jak wcześniej pisałem gram Bizancjum megasubmod 2.0 bez ograniczonej rekrutacji poziom M/M i tocząc wojnę z Egiptem AI szkoliło ciągle nowych kupców, gdy tylko któregoś egipskiego mój zabójca odesłał do raju na jego miejsce pojawiał się nowy a najlepiej wyszkolony egipski dusigrosz rugował moich kupców z interesu aż miło:) tyle o agentach. A teraz o największym zaskoczeniu jakie wywołało u mnie AI Piter, otóż mam sojusz z Rusią Kijowską/Władymirską jak ktoś woli dotrwałem do najazdu Mongołów, którzy radośnie oblegli mi Asperon, za armiami wroga wlokły się armie mego sojusznika, pierwsza myśl już po sojuszu sępy lecą na padlinę która zostanie po przejściu Mongołów. A tu zaskoczenie nie dość że Rusini kąsali ostatnie armie Mongołów, to przy ostatnim szturmie aktywnie pomogli mi odeprzeć atak Mongołów, co w oryginalnym AI się nie zdarzało.
-
Cytat:
Zamieszczone przez sadam86
Jak wcześniej pisałem gram Bizancjum megasubmod 2.0 bez ograniczonej rekrutacji poziom M/M i tocząc wojnę z Egiptem AI szkoliło ciągle nowych kupców, gdy tylko któregoś egipskiego mój zabójca odesłał do raju na jego miejsce pojawiał się nowy a najlepiej wyszkolony egipski dusigrosz rugował moich kupców z interesu aż miło:) tyle o agentach. A teraz o największym zaskoczeniu jakie wywołało u mnie AI Piter, otóż mam sojusz z Rusią Kijowską/Władymirską jak ktoś woli dotrwałem do najazdu Mongołów, którzy radośnie oblegli mi Asperon, za armiami wroga wlokły się armie mego sojusznika, pierwsza myśl już po sojuszu sępy lecą na padlinę która zostanie po przejściu Mongołów. A tu zaskoczenie nie dość że Rusini kąsali ostatnie armie Mongołów, to przy ostatnim szturmie aktywnie pomogli mi odeprzeć atak Mongołów, co w oryginalnym AI się nie zdarzało.
Czyli działa tak jak planowałem. Za to gdybyś grał na vh, to na 90% by Cię zdradzili :)
Edit: Zdradzilby, chyba, że sami mongołowie już im mocno dopiekli, wtedy nawet na vh byliby wierni :)
-
Piter dzięki za odpowiedź, a czy są jakieś straty finansowe za bycie wasalem albo bonusy za posiadanie go?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mizutsu
Piter dzięki za odpowiedź, a czy są jakieś straty finansowe za bycie wasalem albo bonusy za posiadanie go?
Nic mi o tym nie wiadomo. Zastanawiałem się kiedyś żeby zrobić tak aby przy żądaniu wasalizacji komp żądał też trybutu, bo w końcu staje się wtedy protektorem frakcji ale nie miałem czasu z tym kombinować.
-
Za bycie wasalem opłat nie ma. Na ai Pitera przynajmniej. Na oryginale nie pamiętam. Sojusze potrafią być bardzo trwałe na ai Pitera, jak się ma wspólnego wroga, ale ai potrafi też szybko zdradzić sojusznika. Ja gram tylko na VH. Potwierdzam też, że często najlepszy wrogi kupiec chodzi i kosi naszych, zabójcy bywają wtedy nieocenieni.
Edit: Siła naszego wasala w rankingu jest dodawana do naszej (jako seniora). Jesteśmy wtedy silniejsi ogólnie i ai dłużej pomyśli nim na nas uderzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Co do rekrutacji księży, kupców itd. Znalazłem skrypt który naprawia ten problem :D właśnie go implementuje do moda. Sądzę, że w tej materi powinno być dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
map.rwm usunąłeś? Pisze wogóle w instrukcji do megasubmoda żeby to zrobić? Bo w temacie o moim AI tak. W każdym razie powtarzam, moje AI nie ma żadnego wpływu na mniejszą ilość agentów. Zbyt wiele osób mówiło, że na moim AI jest ich więcej i ja też grałem na kilku modach i widziałem pozytywną różnicę więc jakoś nie mogę Ci uwierzyć :)
Może Mietek znalazł lekarstwo. Gdyby jednak nie, to Piter, nie wierz mi na słowo, tylko sam wgraj sobie Sycylię i sprawdź. Ja zamierzam sprawdzić czystą wersję.
@ Araven dzięki za pomoc.
Cytat:
Bo pomore Gdańskie ze względu na limit prowincji traktuje jak pomorze + prusy. Zastanawiam się nad odzieleniem Prus od Ponorza gadańskiego, ale z uwagi, że nie ma w grze krzyżaków i Litwy sądzę, że zabardzo by to wzmocniło Polskę. W tym czasie zamieszkiwało ją ponad milion mieszkańców a np. Francję kilkanaście milionów. W grze niestety prowincja prowincji niemal równa i Francja jak sam piszesz ze swoimi 4 prowincjami dostje baty.
Ok, wiem o ograniczeniach, ale popatrz, sam dorzuciłeś Polesie. Czy jednak nie lepiej byłoby zamiast tego usamodzielnić Prusy? One były wyróżniającym się regionem, zamieszkałym przez osobny lud, uparty, waleczny i pogański, zaś Polesie było jeszcze jednym kawałkiem pogranicza polsko-rusko-litewskiego, więc, moim skromnym zdaniem, Prusy byłyby ciekawsze. Wtedy zachowujemy dotychczasową liczbę ziem. W dodatku możemy osłabić Polskę odbierając jej na starcie Szczecin ;-) za czym mocno tu gardłuję. Więc Prusy byłby wydzielone, a w ich stolicy dałoby się bardzo silną załogę (duże doświadczenie), żeby Polska za szybko nie mogła jej zdobyć. Na wszelki wypadek dodatkowo skrypty buntów wypychających obcą załogę (gdyby jednak Polacy albo inni w wyniku krucjaty ją zajęli przed pojawieniem się tam Krzyżaków ok 1228r.) oraz skrypty najazdów pruskich na Mazowsze. Stolicą Prus to bym zrobił silne grodzisko (czyli drewnianą wersję zamku) umiejscowione blisko Malborka na mapie tak, że po podbiciu go nastąpiłaby zmiana nazwy na Marienburg (o ile się da). Sprawdziłem teraz, że w Pomezanii było wyróżniające się grodzisko pruskie o nazwie Zirguns w okolicach Dzierzgonia, czyli blisko Malborka. Dałbym to miejsce jako jeden z możliwych celów krucjat u papieża, a ok 1228roku skrypt stawiający tam kilka silnych zgrupowań Krzyżaków. Namiastka, ale zawsze coś. No i Krzyżacy po podboju Prus mogą chcieć zabrać się za Gdańsk i resztę naszych ziem :twisted: Można to też fajnie powiązać z Hanzą. Acha - w Prusach możnaby powoływać tylko Krzyżaków a nie np wszystkie oddziały niemieckie jak leci.
Cytat:
Ja Francji dodałem Flandję i jest lepiej. Najnowszy money script jest dużo leprzy od poprzedniego i państwa nie są ciągle bez grosza. Co do krucjat i ich braku to zapewne pamiętasz, że na przestrzeni kilku wieków było ich 7 przeciw muzumanom i jescze kilka innych. W grze natomiast chciałbyś co roku krucjatę mieć? Ja jestem temu przeciwny bo po pierwsze to nie zgosne z prawdą, a po drugie zaburzy rozgrywkę i zniszczy szybko muzumanów.
Dobra, jeśli to ma tak być to w porządku, pisałem wszystko co wydawało mi się dziwne.
-
A moim zdaniem nie powinno się odbierać Polsce Szczecina.
-
Cytat:
A moim zdaniem nie powinno się odbierać Polsce Szczecina.
Nie bo nie, czy może jest jakiś sluszny powód? Prosiłem, by argumentować.
-
Nie jestem (i pewnie sporo graczy w bellum nie jest)zbyt dobry w medka i ciężko jest mi wygrać kampanie na poziomie Hard w megasubmodzie dlatego uważąm że usuwanie prowincji to będzie kropla ,która przeleje czarę goryczy i będę zmuszony grać na Easy lub Medium a na tych poziomach nie ma zabawy.Poza tym mam sentyment do Szczecina :).
-
Jeśli po zdobyciu Szczecina Gryfici będą dostępni, to zabrać Szczecin. W czystym BC nie mieli więc tu też nie powinni i tyle. Dyplomacja - jakiekolwiek sojusze i wojny nie powinny być na starcie z tego samego powodu - w BC tego nie ma i tu też nie powinno być.
To my piszemy historię na nowo a nie odgrywamy rolę już napisaną. To że mieliśmy z Niemcami na pieńku w realu, to dlaczego w jakiejś kampanii nie możemy być najlepszymi sojusznikami i ramię w ramię walczyć ze wspólnymi wrogami? Z kolei w kolejnej kampanii zarzynać się z nimi przez 200 tur? Niech los, układ stosunków z innymi frakcjami i inne zmienne powodują, że każda rozgrywka będzie różna od poprzedniej, bo inaczej się znudzimy tą grą mając za każdym razem to samo. Bo nie wiem jak Wy, ale ja gram w grę. Niestety widzę, że wiele osób chyba robi co innego. Słabo mi się robi jak czytam te wszystkie posty odwołujące się do historii.
Zróbmy ujemne współczynniki stosunków Szkocji z Angolami, Turków z Bizancjum czy Iberyjczykom z Maurami, ale nie decydujmy o ich losie! Czy za każdym razem grając Portugalią mam podbijać półwysep, a potem huzia na północną Afrykę? A dlaczego nie mogę raz np. sobie zrobić z nich najlepszych przyjaciół, hajtać każdą księżniczkę z nimi, a podbijać chrześcijańską Europę? Robienie na siłę sojuszy czy wojen z kimś na starcie jest głupie.
-
Darius_d Prusy można by zrobić zamiast Grodna ale po co skrypt który ma wypychać zdobywcę prowincji aż do pojawienia się Krzyżaków, można tam zrobić kapitularz krzyżacki i rekrutować tam krzyżackich żołnierzy jeśli Prusy będą we władaniu katolików, a nie od razu nastawiać się na wojnę z zakonem. Choć w grze będzie można pograć tak jak by Krzyżacy wywiązali się z umowy z Konradem Mazowieckim.
-
Cytat:
Darius_d Prusy można by zrobić zamiast Grodna
Po co tworzyc Prusy kosztem Grodna, najlepiej zlikwidowac Maurom jakąs mala znaczaca prowincje z dolnej w Afryki, i bedziemy mieli
Grodno i Prusy. W koncu to submod Polski tak wiec nasze ziemie powinny byc bardziej szczegolowe.
Co do dyplomacji marza mi sie takie mozliwosci jak w nowszych total warach albo chocby jak w MOSie, gdzie nasz sojusznik dolacza do wojny z naszym wrogiem.
-
Browar dla osoby, która znajdzie błąd w tym pliku. Są gotowe wszystkie nacje i część jednostek regionalnych. Gdzieś musiało mi się coś usunąć lub dodać spacja i BC nie chce się włączyć, a plik zapasowy nie zawiera połowy tego co tutaj jest. Specjalnie chciałem nadrobić to, że w nocy nawaliłem z tym plikiem i teraz przez pośpiech znowu dałem ciała.
Błąd prawdopodobnie wkradł się do jednostek z bronią o wpisie < axe > lub do jednostek Cumanów i Węgrów. Prawdopodobnie chodzi o kropkę zamiast przecinka, spację lub cyfrę za dużo. Jednak raczej chodzi o jednostki z bronią < axe> i linijkę attributes, gdzie mogłem jakąś literkę usunąć. Sam dopiero w niedzielę będę mógł to przerobić od nowa.
http://www.speedyshare.com/t66SD/export-descr-unit.txt
Ewentualnie można szukać po wskazanych jednostkach lub przekopiowywać EDU kawałek po kawałku i sprawdzać czy działa, wtedy jak wywali to wiadomo na jakim fragmencie, jednak jest to i tak czasochłonne.
-
Można i tak jak proponuje Tusek21, a idąc dalej w rozważaniach gdyby w Prusach był kapitularz krzyżaków oraz kombinując w stronę stałych krucjat nadbałtyckich dać wszystkim zakonom na terenie Polski stałą rekrutację, Węgrom dorzucić też krzyżaków można by piechotą zakonną zastąpić spieszonych rycerzy w Polsce i na Węgrzech
-
Cytat:
Nie jestem (i pewnie sporo graczy w bellum nie jest)zbyt dobry w medka i ciężko jest mi wygrać kampanie na poziomie Hard w megasubmodzie dlatego uważąm że usuwanie prowincji to będzie kropla ,która przeleje czarę goryczy i będę zmuszony grać na Easy lub Medium a na tych poziomach nie ma zabawy.Poza tym mam sentyment do Szczecina :).
EiminatorT, Twoja wypowiedź to jest właśnie przykład, że czasem nie rozumiem ludzi grających w Med2. Jak mówię, żeby utrudniać grę Polską, bo zbyt przypakowana już na starcie, to narzekają, ale za to wolą grać na Hard. Gdzie tu logika? Poziom H daje sztuczne bonusy kompowi, i np sprawia, że zachowanie SI w kampanii jest złośliwe, mniej "realne" (jeśli to słowo pasuje do tej gry), mniej przestrzega umów, itd. Ja właśnie dokładnie z tego powodu nie gram na H i VH, bo po prostu psują kampanię. W bitwach jestem skłonny grać na H (ale nie VH!) bo SI jest za łagodny. Nieprzypadkowo co lepsze mody zalecają grę na Normal (Europa Barbarorum, czy BC) Ale co kto lubi.
Jednak moim zdaniem, Twe obawy są niepotrzebne. Wierz mi, że tak jak ja to widzę, jeśli najpierw powalczysz o Szczecin, będziesz mieć więcej radochy. Zawsze można przypakować polskich wojaków na starcie w doświadczenie, żeby Niemcy ich za szybko nie zjadły, jak się gra innym krajem. Ale znów - jak grasz innym krajem, to nie Polską, nie masz kontroli nad tym co z nią zrobi komp, a ograniczeń nie przeskoczysz.
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Jeśli po zdobyciu Szczecina Gryfici będą dostępni, to zabrać Szczecin. W czystym BC nie mieli więc tu też nie powinni i tyle. Dyplomacja - jakiekolwiek sojusze i wojny nie powinny być na starcie z tego samego powodu - w BC tego nie ma i tu też nie powinno być.
To my piszemy historię na nowo a nie odgrywamy rolę już napisaną. To że mieliśmy z Niemcami na pieńku w realu, to dlaczego w jakiejś kampanii nie możemy być najlepszymi sojusznikami i ramię w ramię walczyć ze wspólnymi wrogami? Z kolei w kolejnej kampanii zarzynać się z nimi przez 200 tur? Niech los, układ stosunków z innymi frakcjami i inne zmienne powodują, że każda rozgrywka będzie różna od poprzedniej, bo inaczej się znudzimy tą grą mając za każdym razem to samo. Bo nie wiem jak Wy, ale ja gram w grę. Niestety widzę, że wiele osób chyba robi co innego. Słabo mi się robi jak czytam te wszystkie posty odwołujące się do historii.
Zróbmy ujemne współczynniki stosunków Szkocji z Angolami, Turków z Bizancjum czy Iberyjczykom z Maurami, ale nie decydujmy o ich losie! Czy za każdym razem grając Portugalią mam podbijać półwysep, a potem huzia na północną Afrykę? A dlaczego nie mogę raz np. sobie zrobić z nich najlepszych przyjaciół, hajtać każdą księżniczkę z nimi, a podbijać chrześcijańską Europę? Robienie na siłę sojuszy czy wojen z kimś na starcie jest głupie.
Nawet jak Gryfici są buntownikami, to możesz ich mieć w swojej rodzinie - albo wysyłasz księżniczkę, żeby poślubiła Gryfitę i jeśli się uda, to on do Ciebie dołącza, albo próbujesz przekupić. Jasne, trzeba mieć księżniczkę albo pieniądze. Albo jeszcze inaczej: robisz oblężenie Szczecina i dopóty składasz propozycję opuszczenia grodu, aż się zgodzą. Wtedy wychodzą z grodu i będą sobie łazić po swoim Pomorzu przez dość długi czas. Jak doczekasz się swojej księżniczki, albo jak będziesz przy kasie, to go werbujesz i już. Akurat to dobrze działa w megasubmodzie ;-)
Jasne, że to jest gra. Ale właśnie ona dlatego tak wciąga, że możesz przeżyć historię na nowo. Poza tym o czym my mówimy - o punkcie startowym, a potem to gracz sam pisze historię. Nie wiem jak przynależność Szczecina w 1155r miałaby przesądzać losy całej kampanii Polski.
Cytat:
Darius_d Prusy można by zrobić zamiast Grodna ale po co skrypt który ma wypychać zdobywcę prowincji aż do pojawienia się Krzyżaków, można tam zrobić kapitularz krzyżacki i rekrutować tam krzyżackich żołnierzy jeśli Prusy będą we władaniu katolików, a nie od razu nastawiać się na wojnę z zakonem. Choć w grze będzie można pograć tak jak by Krzyżacy wywiązali się z umowy z Konradem Mazowieckim.
O tym skrypcie rzuciłem, bo pożądanym byłoby aby Krzyżacy, gdy się w końcu pojawią, walczyli z poganami, a nie Polakami, czy kimś innym. Dlatego nawet jakby komuś udało się zdobyć tą krainę, to pożądane byłyby silne przewroty/bunty miejscowych, który by zrzucali obcą władzę i tak aż nie pojawią się tam Krzyżacy. Są różne sztuczki w skryptach, więc może dałoby się coś tu zrobić. Mietek na pewno będzie wiedział, jak wycisnąć maksimum z tego pomysłu.
Na temat budynków nie wypowiadam się, są mądrzejsi ode mnie. Aczkolwiek może tylko tyle - miło by było, żeby jazdę mazowiecką powoływać tylko na Mazowszu, braci dobrzyńskich też na Mazowszu, bożogrobców w Ziemi Krakowskiej, Joannitów w Poznaniu, a Templariuszy na Śląsku. A Krzyżaków w Prusach i Ziemi Świętej. itd.
Cytat:
Zamieszczone przez tusek21
Cytat:
Darius_d Prusy można by zrobić zamiast Grodna
Po co tworzyc Prusy kosztem Grodna, najlepiej zlikwidowac Maurom jakąs mala znaczaca prowincje z dolnej w Afryki, i bedziemy mieli
Grodno i Prusy. W koncu to submod Polski tak wiec nasze ziemie powinny byc bardziej szczegolowe.
Co do dyplomacji marza mi sie takie mozliwosci jak w nowszych total warach albo chocby jak w MOSie, gdzie nasz sojusznik dolacza do wojny z naszym wrogiem.
Tak też myślałem, ale Mietek ma rację, że póki nie ma w grze Litwy, to tyle regionów do wzięcia wokół Polski zaburzyłoby jej balans gry.
-
Te nowe tłumaczenie jest świetne, pozwala się wczuć w klimat gry, czekam na więcej :P ! (niektórzy tu narzekali, że dzisiejsze słowa lepiej oddają znaczenie niektórych poleceń ale co z tego? Przecież i tak zrozumiecie o co chodzi, a tak jest jakoś tak... zajeb... :mrgreen: )
Wino gdybyś był tak dobry i przeniósł bonus w postaci agentów z kampanii full na light to bym był niezmiernie wdzięczny, bo przez małą ilość agentów na light w tym modzie kiepsko się gra, nie wiem jak to Włosi zepsuli ale udało im się :mrgreen: Na full mam niestety za słabego kompa. Ograniczenie rekrutacji też jest świetne, zawsze chciałem na takim zagrać ale jakoś do SS mnie nie ciągło, a nie znałem innego moda z tą opcją do teraz. Dawno nie grałem w Bellum i widzę sporo świetnych rzeczy zrobiliście ;)
-
K A M 2150, przeglądam i widzę, że jednak wywaliłeś linijkę np. move_speed_mod 1.2 tym co mieli. Pisałeś, że nie wywalałeś, albo że wywaliłeś tym, co mieli 1.
darius_d, mamy inne podejście, ja uważam, że megasubmod powinien być submodem, Ty chcesz tworzyć moda.
Piter, można zrobić w kolejnej wersji, ale ja nie wiem jaki plik za to odpowiada.
-
Cytat:
Zamieszczone przez wino
K A M 2150, przeglądam i widzę, że jednak wywaliłeś linijkę np. move_speed_mod 1.2 tym co mieli. Pisałeś, że nie wywalałeś, albo że wywaliłeś tym, co mieli 1.
Bo prędkości chciałem na końcu dorobić, po tym co mi plik rozwaliło ; )