Mała aktualizacja, najemni rycerze z Prowansji ;)
Spoiler:
Wersja do druku
Mała aktualizacja, najemni rycerze z Prowansji ;)
Spoiler:
Tak się zapytam, czy na mapie moda będzie Konstantynopol? Z tego co wydaje mi się, oglądając screeny z pierwszego posta, to nie. Czemu się pytam? Wśród frakcji będzie Bułgaria, a oni mieli ambicje aby zdobyć to miasto.
Co do samego moda, wyjdzie, to na pewno ogram. :) Możliwość poprowadzenia Serbii kusi. Powodzenia w pracach!
Niestety Konstantynopola w moim modzie nie uświadczysz ;) Mapa ma maksymalny rozmiar dopuszczalny przez silnik gry, bardziej na południe ani w żadnym innym kierunku jej nie rozszerzę. Ale spokojnie, na Bałkanach nawet mimo braku Cesarstwa nudno nie będzie ;)
No cóż, szkoda że nie będzie miasta "którego pożądał świat" - chciałem zrobić z niego stolicę imperialnej Serbii :( Ja bym jednak nieco zmienił proporcje mapy i dodał Konstantynopol z Ces.Łacińskim jako frakcją rebeliantów. Tym bardziej, że pomimo 4 krucjaty, już symbolika tego miasta jako Drugiego Rzymu rozpalała wyobraźnie prawosławnych (w sumie po dziś dzień tak jest). No ale to Wasz mod, Wasza mapa i Wasza koncepcja, więc nie będę robił krucjaty o to jedno - jak by ważne ono nie było - miasto.
W to nie wątpię :) Tym bardziej, że poza Tzardomsami, Great Conflicts i pewnym niemieckim modem (nie grałem, bo mam uraz do tego szwargoczącego języka) ta część Europy jest skrajnie niedopieszczona.
Przesuwając mapę na południe musiałbym "obciąć" ją na północy, odpadłaby Norwegia, być może również Szwecja. Jest to wykonalne, ale czasochłonne, a wszyscy moi pomocnicy gdzieś się zapodziali bez pożegnania i pracuję sam :P Do tego nie chcę rezygnować z państw skandynawskich, gdyż były ważnym graczem w tym regionie i konkurencją dla Nowogrodu, Hanzy i Zakonu.
Wprowadziłem pewne zmiany względem mapy. Skróciłem ją na wschodzie, kasując przy tym Moskwę (która i tak nie miała większego znaczenia w XIII wieku) i osadę Połowców na stepach czarnomorskich. Zamiast tego dodałem 3 ważne niemieckie miasta - Trewir, Moguncję i Kolonię, które są mi potrzebne ze względu na planowany skrypt wyboru cesarza niemieckiego. Jednakże rodzi się tu pewna zagwozdka, miasta te nie należały do żadnej z dotychczas stworzonych w moim modzie frakcji niemieckich, a nie mogą być własnością buntowników, gdyż wtedy zamiast arcybiskupów którzy historycznie nimi rządzili, mielibyśmy heretyków ;) Wpadłem na pomysł stworzenia nowej, niegrywalnej frakcji, powiedzmy "Kościelnych Elektorów Rzeszy", która miałaby ai podobne do państwa papieskiego, tj. nie prowadziłoby wojen, o ile samo nie zostałoby zaatakowane pierwsze. Frakcja skupiałaby te 3 miasta, napadnięcie na nią wiązałoby się z pogorszeniem stosunków ze wszystkimi rodami niemieckimi i wykluczeniem naszego księcia z elekcji cesarskiej. Co o tym sądzicie? :)
Spoiler:
Moim zdaniem zmiana na plus. Lepiej domknąć sprawę Niemiec, kosztem mało znaczących ziem.
Założenie ciekawe z tymi elektorami. Fajnie że walczysz nadal, mimo zniknięcia współpracowników. Wiele modów jakie nie dawno były w produkcji raczej nie powstanie niestety.
Genialny pomysł! :D
Post jednego z naszych rodaków na temat innego moda na TWC w pewien sposób otworzył mi oczy. Nie zanosi się na to, by któryś z moich starych współpracowników się odezwał, nowych chętnych brak, a pracując sam dokończę moda może, MOŻE za rok. A Medieval 2 nie jest nową grą. Swoje lata świetności ma za sobą, graczy mu już nie przybędzie, przeciwnie, będzie tylko ubywało, czy kiedy ukończę moda, pozostanie jeszcze choćby licha garstka osób, która by w niego grała? Im bardziej prace się rozwlekają, tym mniejsza robi się liczba jego potencjalnych graczy. Stwierdziłem więc, że wydam jakąś wersję alpha. Bez zaawansowanych skryptów, bez specyficznych dla danych frakcji systemów rekrutacji, bez niektórych jednostek, bez wielu pomysłów których nie wprowadzę w życie, bo pracuję sam i zwyczajnie nie starczy mi na wszystko czasu. Wersję pozwalającą na podstawową rozgrywkę na mapie kampanii i z działającymi bitwami. Może wtedy ktoś z testujących mojego moda wyrazi chęć dalszego poprawiania go, jeśli nie, będzie to chyba znak by dać sobie spokój, bo sam zwyczajnie tego nie udźwignę :) Nawet wtedy jednak nie porzucę moda całkowicie, bo praca nad nim po prostu sprawia mi przyjemność, ale przy obecnym tempie prac prędzej wyjdzie Medieval 3 z masą modów niż mój projekt ;)
Nie poddawaj się, choć rozumiem, że czasem nadchodzi zwątpienie w sens dalszej pracy. Po screenach mogę stwierdzić, że niewiele osób na świecie może się z Tobą równać pod względem tworzenia modeli jednostek(a w kilka modów na Medka już grałem). AI możesz zawsze pożyczyć od Pitera(chyba się nie obrazi) przy muzyce może pomoże Wino. Szkoda że jesteś sam, to już nawet we dwójkę jest zawsze raźniej. :)
Jasne, Medieval II jest starą grą, ale mody do niego dają więcej zabawy niż nowe odsłony serii :D Do Medka ciągle też napływają nowi gracze - wiem to z rozmów z widzami, których wielu zachęciłam do kupna Medka II swoimi filmami ;)
Zaś mody do nowych TW - albo skupiają się na naprawieniu gry (jak większość modów do Warhammera) albo są ciągle w rozwoju i przez ograniczenia modowania (choćby brak edycji mapy kampanii) osobiście nie pokładam w nich wielkich nadziei. Chyba tylko modów do Shoguna 2 naprawdę wyczekuję.
A Medieval III? Co nam po nim, to nie będzie ładniejszy Medek II tylko Warhammer w innych fatałaszkach :P
Jeśli wypuścisz teraz wersję nawet alpha to chętnie w nią zagram, nawet pewnie nagram jakieś filmy z niej by zrobić ci trochę rozgłosu ^^
Jeśli chodzi o mnie, to ja może i miałbym zapał do pomocy, ale problem w tym, że mnie te czasy nie kręcą :( Wolę Bellum Crucis, czyli XII/XIII wiek (potem to już i tak się gra robi nudna), czy The Last Kingdom, a więc czasy Wikingów. Co prawda nie znalazłem nigdzie info w jakich czasach ten mod się toczy, ale zakładam, że w okolicach potopu ;) Nie moja bajka.
Z tego co się domyślam to rozbicie dzielnicowe, więc jak najbardziej Waści klimaty. :P
Wino to fajnie jakbyś pomógł HellVardowi. Ja sam tez coś tam może zdołam pomóc ale moder ze mnie marny. Dla mnie tez mody powyżej średniowiecza już są dużo mniej interesujące.
Faktycznie, na TWC podałem datę startową moda, 1232 rok, tutaj o tym zapomniałem, ale choćby po lekturze listy frakcji można się domyślić, że chodzi o czasy rozbicia dzielnicowego ;)
@Araven
Czasem można pomóc nawet bez jakiejkolwiek wiedzy na temat moddingu, np. wyszukując jakieś informacje ;) Aktualnie brakuje mi m.in. drzewek rodziny dla Norwegii, Szwecji, Węgier i Księstwa Czernichowskiego. Czyli imiona ich władców, małżonek i ewentualnych dzieci, w jakim byli wieku w 1232. To chwila roboty, ale jeśli ktoś zrobi to za mnie, to będę mógł spożytkować ten czas na bardziej skomplikowane kwestie ;)
Osobiście najpierw zająłbym się brakującymi flagami i symbolami dla niektórych frakcji, może znalazłby się ktoś, kto ogarnie rekrutację jednostek? W wersji alpha nie będzie nowych systemów rekrutacji, więc zacząłem wszystkie jednostki przyporządkowywać do zamków i murów miejskich, oczywiście każdy kolejny poziom to coraz lepsze jednostki. Skończyłem już jednostki polskie, niemieckie, serbskie, pruskie i litewskie, to głównie zabawa w kopiuj-wklej i zmianę cyferek.
Jeśli szukasz ludzi do pomocy, to mogę uruchomić portal i FB orga, a nuż jakiś chętny do niej wielbiciel historii się znajdzie.
@HellVard nie poddawaj się, masa ludzi gra w mody do M2 i nawet jeśli wyjdzie za rok ze wszystkimi nowinkami planowanymi przez Ciebie na pewno znajdzie odbiorców. Zwłaszcza, że czasy i region do tej pory niezbyt poruszane w modach.
Jak będą zasady rekrutacji ustalone mogę porobić rekrutację. Ale to trzeba przemyśleć w Last Kingdom jest sensowny system rekrutacji. Pzre zasady chodzi mi o dostępność jednostek, ja jestem za systemem zbliżonym do RR/RC osobiście.
Szczerze mówiąc nie miałem okazji wypróbować Tle Last Kingdom i nie wiem jak to tam wygląda. Na razie chciałem zrobić tą rekrutację na szybko, żeby wszystkie frakcje miały zwyczajnie możliwość szkolić wojsko na mapie kampanii, zacząłem tworzyć całkiem nowe systemy oparte na nowych budynkach dla Polski i Cesarstwa, no ale to już ewentualnie pieśń przyszłości ;)
Ja bym pooglądał kampanie na moim AI, już tyle jest i tylko jedną widziałem :( Silverek, poddał się, bo jak zrobił z Polski imperium w Bellum to sąsiedzi się zjednoczyli i go zaatakowali. Może to małostkowe ale chciałbym ;D
Testowanie kampanii nie ma sensu póki nie da się wszystkim frakcjom możliwości rekrutacji jednostek ;)
HellVard ja się zadeklarowałem to coś pomogę z tą rekrutacją. Ale mam mało czasu, więc cudów nie będzie. Mam zajęte często i weekendy. Ale uważam, ze to powinien być przemyślany system by potem nie przerabiać całej rekrutacji. Wklejanie wpisów do edb jest żmudne i łatwo się pomylić. Trochę to potrwa z racji na moja sytuację. Chyba, ze wino się zgłosi do pomocy i to ogarnie zamiast mnie. Super by było.
Wspominałeś, że dobry system jest w The Last Kingdom, ale przejrzałem to sobie pobieżnie i widzę, że rekrutacja opiera się tam na kilku nowych budynkach, do tego dochodzą wymagania procentowe co do religii czy też kultury i regionów... Czyli kupa roboty i mniej więcej to co planowałem, z tym że u mnie będzie to jeszcze rozdrobnione na kilka grup frakcji :)
Nie wiem jak jest tu, ale wiem jak jest w Last Kingdom ;) Tam masz 2 budynki służące do rekrutacji wojsk. W jednym rekrutujesz jednostki regionalne (czyli np. na terenie Szkocji rekrutujesz Celtyckich Wojowników i każda frakcja to może robić), a w drugim frakcyjne (czyli np. Łuczników Normańskich, których zrekrutujesz na całym "świecie", o ile grasz frakcją Normańską i masz odpowiedni poziom kultury). Czyli pierwszy budynek to jednostki AOR, drugi budynek to system znany z Królestw, z kampanii brytyjskiej :)
Co do kwestii ukończenia moda: dla mnie osobiście okres 1232 - 1600 (jeśli dobrze wyczytałem) jest średnio podniecający. Niemniej jednak lubię pogmerać w modach do medka i z pewnością w kilku rzeczach mógłbym może pomóc, Araven też się zgłasza. Myślę że kilka konkretnych ruchów mogłoby spowodować, że znajdzie się i ktoś jeszcze i pchniemy ten wózek do przodu. A na pewno warto, bo jednostki jakie stworzyłeś są zwyczajnie tego warte, żeby ukończyć tego moda.
Przede wszystkim przydałoby się trochę posprzątać, czyli zrobić porządek w pierwszych postach każdego z wątków. Bo jak ktoś nowy przyjdzie i zobaczy, że w wątkach opis jest do d... i żaden link nie działa, to podziękuje. Po drugie zrobić porządny opis moda, nie taki z tysiącem zdań, bo tego nikt nie będzie czytał, ale z ogólnymi informacjami, a przede wszystkim z podaniem gdzie się toczy rozgrywka, jakie tereny obejmuje i jaki okres dziejów (bo ja też nie wiem czy na pewno to jest 1232 - 1600), a także kilka zachęcających informacji czy elementów wyróżniających go od innych modów. No i po trzecie w wątku "Poszukiwani chętni do współpracy przy modzie" należy zrobić spis rzeczy do zrobienia. To jest sprawa kluczowa. Ja sam mam opory do tego by się gdzieś deklarować do pomocy, bo jestem leń. Raz mam ochotę coś porobić, a potem przez pół roku nie mam. Deklarowanie się, że się coś zrobi jest więc dla mnie swego rodzaju "karą", bo czuję wtedy presję, że "muszę" i że mam na to jakiś określony termin. I pewnie nie tylko ja tak mam. A jak będzie lista rzeczy do zrobienia, to zawsze mogę sobie coś, kiedyś, samemu wybrać i pogmerać. Zawsze to inaczej, niż się zgłosić i czekać jak na skazanie z myślami typu "co tym razem szef mi będzie kazał zrobić". Do tego można walnąć posta np. w Zbrojowni o zbliżonym tytule (poszukiwani chętni do pomocy), gdzie w kilku zdaniach się napisze, że powstaje ciekawy mod z pięknymi oddziałami i że poszukiwani są chętni potrafiący to, to i to czy tamto.
Takie moje zdanie :)
Nie wiem gdzie wyczytałeś o roku 1600 jako dacie końcowej :D Planuję zakończyć na roku 1370, ale to się może zmienić, choć ewentualne przesunięcie nie będzie zbyt duże. Pomysł z wypisaniem listy rzeczy do zrobienia jak najbardziej słuszny, opis też można ogarnąć, słuszna sugestia.
Też nie wiem :) No ale to pokazuje, że nie wiadomo podstawowych rzeczy o tym modzie, czyli niezbyt dobrze.
I jak tam, grzebiesz coś jeszcze przy modzie? :)
Niestety nie, gdzieś uciekła mi motywacja ;)
Szkoda, bardzo wielka szkoda bo odwaliłeś kawał świetnej roboty. Ale rozumiem, robić taki mod praktycznie w pojedynkę to żmudna i wyczerpująca praca. Jeśli nie będziesz kontynuował prac, zawsze możesz podrzucić np. swoje mega jednostki (np. lazarytów :cool:) jakimś zagranicznym ekipom, może wtedy nimi powalczymy jeszcze.
Jestem w trakcie przygotowań do formatu kompa, popakowałem wszystkie pliki w bezpieczne miejsce, jak już postawię nowy system i zainstaluję Medka to może coś mnie natchnie, a jak przez dłuższy czas nadal nic nie ruszę to chyba po prosto udostępnię to w jakim stanie jest i może ktoś inny się tym zajmie ;)
No to chyba najlepsze rozwiązanie :) Tak czy siak trzymam kciuki za Twoją wenę.
Witam wszystkich na naszym reaktywowanym forum :)
W sprawie mojego moda wielkich postępów nie ma, choć odzyskałem wenę i znów przy nim grzebię. Niestety nie ma szans na wydanie go w takiej formie, w jakiej bym sobie życzył, planuję wydać wersję alfa bez skryptów, nowych budynków i systemów rekrutacji. Muszę popracować nad zbalansowaniem statystyk jednostek, bo niektóre są z różnych modów i kompletnie ze sobą nie współgrają, a nikt przecież nie chce, by jego rycerstwo dostawało baty od chłopów innej nacji ;) Na szczęście znalazłem ochotnika, który robi dla mnie karty jednostek. Poniżej coś z jeszcze niepublikowanych tu materiałów, rycerstwo słonecznej Toskanii ;)
Spoiler:
O widzisz, i jednak muszę znowu Medievala zainstalować :D Pamiętam, że miałem Ci robić statystyki do moda i w sumie dalej aktualna propozycja, chyba że sam wolisz ;) O ile wygrzebię grę którą znów gdzieś wrąbałem...
Witam wszystkich.
Trochę czasu minęło odkąd ostatni raz grałem w jakże tę wspaniałą grę. I teraz gdy człowiek chciałby sobie znów pokierować Królestwem Polskim uświadamia sobie, że istniał kiedyś taki mod jak ten, lecz wszystkie linki do moda dla podstawowej wersji wygasły :(. I tu pojawia sięmoje pytanie czy istnieje jeszcze jakaś dobra dusza która po tylu latach ma go gdzieś zchomikowanego na swoim dysku bądź innym magicznym urządzeniu? :D