Panowie gdzie ten folder z screenami nie moge znaleźć go?
Wersja do druku
Panowie gdzie ten folder z screenami nie moge znaleźć go?
ok znalazłem ale nie mogę tu dodać bo wyskakuje na tym forum Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona.
Bo nie dodawaj w załączniku tylko wrzuć zdjęcie na Imageshack i link do zdjęcia wklej w wiadomości w
https://imageshack.com/i/f3oev8j tutaj jest moje ustawienie, ale grafika to porażka jak w rome I, i ta brzydka krew, jak zrobic by grafika była jak w shogun II
Nie dziw się, że ta gra tak u Ciebie wygląda jak masz cienie i filtrowanie ustawione tak nisko, shader model też na minimum. Ta gra nie ma prawa wyglądać dobrze na takich ustawieniach.
Zmniejsz jakość modeli jednostek na wysokie, a zwiększ shadera i filtrowanie.
Czy gra obsługuje sli bo zastanawiam się nad zmianą karty graficznej i nie wiem co kupić?
Nie opłaca się SLI kupować, lepiej kup sobie jedną mocniejszą. Rome 2 ma problemy z SLI, jak wiele gier. Kupować SLI to jak kupować 32Gb ram, skoro 8Gb i tak nie zawsze jest wykorzystywane.
A czy GTX 770 wystarczy do komfortowego grania, mój procesor to AMD 965 bo teraz mam od 15 do 30 fps
Ja gram na GTX 560 i gra chodzi bardzo dobrze na ultra-esktremalnych do 6-8 tysięcy wojowników.
Przy tym procku to nawet jak bedziesz mial Titana to gra podczas duzych bitew na przyblizeniu bedzie miala 15 klatek allbo jeszcze mniej, zerknij sobie na te testy http://pclab.pl/art51958-7.html wynika z nich ze pierwszorzedna role odgrywa procek a nie karta.Cytat:
Zamieszczone przez Lampon
To co radzicie wymienić procesor? Ale na jaki?
Ja mam ten i nie narzekam:
http://ark.intel.com/pl/products/52213/ ... o-3_80-ghz
Koszt w granicach 800-1000zł.
Płytę mam pod am3+ więc może zmienić na FX 8350? koszt to 730zł i dokupić do niego dobre chłodzenie ok 250 zł i podkręcić. Jak przeglądałem testy to wyszło coś koło tego Intela od Kama.
Nie kupuj AMDa, sam mam Phenoma 955, powiem ci ze procki tej firmy nie nadają się za bardzo do Total Warów( zobacz wykresy do ktorych link podalem, najmocniejszy AMD podkręcony jest wolniejszy od i5-2500 niepodkręconej). Oprócz tego najnowsze AMDy sa robione na przestarzalym procesiem technologicznym 32 nm co za tym idzie maja wieksze zuzycie energi (duzo wieksze niz najwydajniejsze Intele) Moja rada zainwestuj i5 4670 (patrz wykres do ktorego link podalem, duzo wydajniejszy od FX 8350. a kosztuje ok 800 zl) sam mam go kupic.Cytat:
Witam dałem jednostki na wysokie shadera mogę tylko na 4 ustawić max, a filtrowanie dałęm na x6 i tak dalej brzydko wygląda https://imageshack.com/i/jmk4f6j :(:(
A co sądzicie o AMD FX-9370 i AMD FX-9590?
Te procki są w miare wydajne jako calosc bo maja 8 rdzeni, tylko ze Romek 2 wykorzystuje góra 4 rdzenie albo jeszcze mniej, wiec rownie dobrze mozesz kupic duzo tansza 4 rdzeniowke o takiej samej wydajnosci jednego rdzenia, gra ci bedzie dzialac tak samo. jak na tych 8 rdzeniowkach. Jesli chodzi o procesory, to moje zdanie jest takie, ze w srednio wysokim segmencie cenowym, AMD nie ma nic do zaoferowania dla graczy.Cytat:
Zastanawiam się nad czymś takim: Intel Core i5-4670K + ASUS MAXIMUS VI HERO. Jeszcze nie wiem czy ta płyta to dobry wybór co wy na to. Dzisiaj jeszcze testowałem swój obecny zestaw żeby się upewnić co i jak. Jak nie ruszam jednostkami to jest ok 40 fps. jak zaczynam coś robić to leci w dół. Kiedy dochodzi do walki wręcz to wychodzi od 13-21 FPS, czasem jeszcze pokazuje ok 30 FPS. A po chwili znowu leci w dół. Armie po 12-15 oddziałów pełne składy, gram na DEI. Jeżeli chodzi o ustawienia grafiki to też szału nie ma, medium większość albo wyłączone całkiem co się da i w sumie i tak źle wychodzi.
Model K czyli z odblokowanym mnoznikiem, dobry wybór. Jesli chodzi o plyte glowna, poczytaj opinie na temat tego modelu. Mam phenoma x4 955 i u mnie tez wczasie walki potrafi spasc do 11 FPS, jest to bardzo irytujace. A jak u ciebie chodzi mapa kampani, tez masz spadki?
Na mapie kampanii też nie chodzi idealnie ale można przeżyć, jest czas wtedy na obelgi pod adresem CA! Gorzej jak kupie ten intel a tu też okaże się że gra chodzi tak jakby wcale. To chyba dam sobie spokój z grami od CA. Właściwie to gdyby nie DEI i inne mody to powiem szczerze, że szkoda czasu na rome II (fantasy). Zresztą rome I też była do bani (oczywiście od CA). I na dodatek kupiłem sobie wszystkie DLC. na dniach pójdę do sklepu i zmienię płytę oraz procek na intel resztę zostawię bez zmian. Zobaczymy jak będzie chodzić.
Testowałem jeszcze dalej. Ustawienia takie same jak poprzednio ilość jednostek taka sama, tylko w opcjach bitwy zaznaczone dodatkowo mgła. Czy w oddaleniu czy blisko 10-20 FPS z przewagą do 10 FPS. Mgła zabija totalnie mojego AMD.
Mam prośbę jak kupisz nowy procek i płytę, to napisz w tym temacie, jak ci chodzą bitwy i mapa kampanii na nowym sprzęcie, będę bardzo wdzięczny.
Jak kupie to dam znać co i jak.
Czy ten laptop poradzi sobie w romie ? http://www.x-kom.pl/p/125061-notebook-l ... ec992fa655
Jest sens kupować grę ?
Porodzić poradzi , ale na średnich lub średnio-wysokich, poszukaj czegoś od GF740-750 w podobnej cenie.Cytat:
Zamieszczone przez wrobellito
Ja proponuj w tej cenie specjalnie dla Ciebie http://allegro.pl/laptop-asus-x550vb-i5 ... 96209.html
Tu masz lepszy i z Romkiem w prezencie , X-kom to dobra pewna firma , kupiłem już u nich z 8 laptopów i nigdy nie było problemów ;)
Do 2500 zł z systemem doradzili mi tego acera i mówili ze ten gt 730 to wersja po OC , która zrównuję się wtedy z gt 740.
Jeśli już kupiłeś to trudno , R2 uruchomisz tak czy inaczej , jeśli nie to kup ten co podałem bo może jest o 99 zł droższy ale z Romkiem , myszką i torbą , po za tym ASUS to zdecydowanie lepsza marka od Acera biorąc pod uwagę jakość wykonania i awaryjność.Cytat:
Zamieszczone przez wrobellito
Siemka złożyłem dziś zamówienie na nowego PCta oto jego zawartość:
Procesor; Intel Core i3-4130, Dual Core, 3.40GHz, 3MB, LGA1150, 22nm
Pamięc RAM: Corsair 2x4GB, 1600MHz, DDR3
Dysk Twardy: 3.5, 1TeraBajt
Karta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX 650 OC, 2GB DDR5(128bit)
Windows 8 64 bit
Na starym Lapku Lenevo mam procka Intel Pentium P6200 2.13ghz 3 GB Pamieci RAM i karta graficzna GeForce 310M Windows 7 64 bit Romek chodził mi śreedniawo na mapie kampani na ustawieniach niskich miałem 15FPS w bitwach 20-25 FPS na wysokich (w bitwach) miałem 15-20 FPS.
jak na nowym sprzecie powinno dzialać ? ;D
Witam serdecznie,
Moja konfiguracja:
AMD FX8350 . 4119 Mhz
8gb Ram
Asus Ge force 760 (specjalnie kupione dla tej gry za ok 1000zł tydzień temu)
Windows 7
Płyta główna Gigabyte GA-970A-DS3
W bitwach na polu gdy bierze udział ok 6000 jednostek chodzi na ultra i ze wszystkimi ustawieniami graficznymi (antyy liasing 4x, shader 4.0, jednostki na ultra) poza efektem odkształcania(sprawdzone w bitwach w kampanii Rzymem) i generalnie bez ścinek. Natomiast podczas bitew ok 9-12 tys gdy gram galami nawet na medium skacze strasznie. Jest to frustrujące bo podczas gry na b.trudny najczęściej do takich bitew dochodzi i nie da się normalnie przyjemnie grać.
Może ktoś mi poradzić czy np. warto wymieniać na procesor intela (jeżeli tak to na jaki - niestety płyta główna będzie też do wymiany).
Bardzo proszę żeby wypowiedziały sie osoby które toczą bitwy po 10 000 jednostek, jakie mają sprzęty i jak chodzi gra podczas takich bitew.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Zajrzyj do wykresu z testami wydajności procesorów w Rome 2, do których podałem linka na poprzedniej stronie tego tematu.
Oto najlepsza propozycja laptopa do gry na R2 i inne nowości do 3000 zł , wg mnie naprawdę warto za tą cenę
http://allegro.pl/lenovo-y510p-i5-3-1-g ... 74862.html
A tu recenzja na nootebokcheck.pl:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Le ... 858.0.html
Mialem Amd FX965 i nie dało się graC w Rome 15-30 FPS z przewagą ok 18 FPS. może trochę mniej. Zmieniłem płytę i procek na intel. Na razie testuję ale jak włączyłem bitwę 20 na 20. Ustawienia terenu średnie ilość w oddziałech Max. W takiej bitwie mam 34-60 fps na przybliżeniu. Moja karta grafiki to GTX 670 top najsilniejsza z 670. Procesor to intel i74770k. na razie nic nie podkręcałem. Widać słabą optymalizację.
Widzę że kopiłeś Intela jak ci radziłem, skok wydajności jest spory, przetestuj jeszcze większe bitwy takie pow. 5000 jednostek, na ekstremalnych albo ultra, i podziel się tu na forum swoimi wynikami. Słaba optymalizacja? Po 9 patchu już wcale nie taka słaba, u mnie już dorównuje tej z Shoguna 2, przynajmniej w bitwach.
Przetestuję jeszcze taką sama bitwę we mgle i deszczu. potem przejdę do zmiany ilości oddziałów 40 na 40. A potem Ultra. Ale sądzę że szału nie będzie. Zastanawiam się czy nie zmienic karty na GTX 780Ti. Ale jeszcze nie wiem.
Masz na chwile obecną chyba jeden z najlepszych procesorów pod tą grę, i żeby zwiększyć wydajność, nie pomoże tu wymienienie grafiki na Titana albo dwa, bo wąskim gardłem będzie procesor (obecnie chyba lepszych nie ma pod tą gre) co prawda możesz go jeszcze podkręcić żeby zwiększyć wydajność o te 10 % i to wszystko. Pozostaje czekać na premierę procesorów w mniejszym procesie technologicznym. Nie ma co narzekac ze optymalizacja zła bo Crysis 3 chodzi mi na ultra, a w Rome 2 mam pokaz slajdów, różnica jest taka że w takim Crysisie 3 mamy kilka postaci na ekranie podczas gry, a w Rome 2 podczas bitwy mamy tysiące jednostek na ekranie.
Hej na jakim sprzęcie gracie w Romka2? ja mam bardzo dobry komputer, kupowany z myślą o tej grze w marcu ubiegłego roku. Wczoraj jednak mój sprzęt nie dał rady podczas szturmu Marsyli gdzie w sumie walczyło 14 tyś woja... :evil: jaki sprzęt daje gwarnacje spokojnej rozgrywki na full?
Przy 14 tys. woja to dziwne że jakikolwiek sprzęt dał radę. Serio.Cytat:
Zamieszczone przez Stalowy Karaluch
Rome 2 obciąża procesor szczególnie. Jaki masz ? Na takie bitwy na wysokich wymaganiach myślę że jakiś solidny i7 tylko.
mam i7-2700K, Quad Core 3,50GHz. To raczej jedena ze słabszych i7-ek, choć windows wskazuje że najsłabszą mam płyte główną. Tak myślę że przed wyjściem Wiedzmina3 będzie trzeba wymienić procesor
Do Rome 2 najlepszym procesorem na chwile obecną jest i7 4770 K albo i5 4670 K, testy mówią same za siebie http://pclab.pl/art51958-6.html
Najlepszym tematem do dyskusji o sprzęcie do Rome 2 jest ten temat, gdzie teraz znajdują się te posty. Radzę wymienić układy odpowiedzialne za niechęć do przeszukiwania forum przed napisaniem posta albo aktualizację sterowników podzespołów odpowiedzialnych za nie robienie burdelu i pracy moderatorom.