-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Dlaczego to, co wybuduję na mapie kampanii nie pojawia się na mapie podczas bitwy jak to miało miejsce np. w Rome I, tylko widać za każdym razem to samo ? Pisałem o tym w pytaniach dla początkujących graczy ale tam nikt mi nie odpowiedział więc może tu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez KSYSU
Dlaczego to, co wybuduję na mapie kampanii nie pojawia się na mapie podczas bitwy jak to miało miejsce np. w Rome I, tylko widać za każdym razem to samo ? Pisałem o tym w pytaniach dla początkujących graczy ale tam nikt mi nie odpowiedział więc może tu.
Osobiście nie zwróciłem na to uwagi, ale na zagranicznych forach też coś o tym pisali. Bug, lenistwo twórców albo niedoskonałości silnika gry... Czytaj - CA dało ciała!
-
Cytat:
Zamieszczone przez KSYSU
W sumie nie zwróciłem na to uwagi... może tak być, że CA to okroiło bo nie miało wyjścia...powód? Każde miasto i wioska jest inna, inaczej zaprojektowana co chyba jest lepsze niż dodawanie na sztywno budynków do miasta :D Takich okrojonych elementów w porównaniu do poprzednich części serii TW jest niestety setki.
-
Ja chcę normalne drzewko rodziny. Chcę mieć i widzieć swoje córy i żony.
-
Momentami AI faktycznie nie jest głupie, na mapie kampanii w mieście miałem armię 10 jednostek, obok wodza z 20 jednostakmi, kawałek dalej uciekali z mojego terenu przeciwnicy 20 jednostek. Zaraz obok było drugie moje miasto więc szybko zająłem je tym wolnym wodzem. Sytuacja wyglądała tak: po lewej miasto obstawione 20 jednostkami, w środku uciekający przeciwnik, po prawej miasto z 10 jednostkami. W następnej turze AI zamiast uciec na swoje terytorium atakuje mi miasto z 10 jednostkami i wygrywa bitwe.
Natomiast 10 minut później z kolei w bitwie się nie popisali...bronili się, rozstawili na środku jakieś zapory i coś w rodzaju pali, które miały mnie ranić. Ustawili się za nimi i tu się ich rola skończyła. Myśleli, że rzuce się szarżą przez te pale...podbiegłem 3 oddziałami łuczników i wymiotłem całą pierwszą linię czyli 10 jednostek rekrutów z maczugami. AI stało całą walkę i zgarniali od moich łuczników czekając, aż podbiegne reszta armii :|
-
Poddaje sie ;c czekam aż CA zrobi coś z tym czymś co wyszło 3 września ;d
-
Może mi ktoś powiedzieć, co zrobić z tymi przeklętymi buntownikami?
Regularnie co 2 tury buntują mi się dwie z moich prowincji i nie umiem temu zaradzić, jak tylko nieustannie te bunty tłumić. Jak można nim przeciwdziałać?
-
Cóż, gra przyjechała dziś, pograłem i wiem jedno... Czeka mnie zmiana procesora :D mój intel core duo nie potrafi pociągnąć 600+ ludzi :( Grafika bardzo ładna. Świetne animacje i zostawanie strzał czy innych broni miotajacych wygląda epicko :D od strony AI się nie wypowiem, bo gralem za krótko, ale co do całości jestem pełen optymizmu ;)
-
@UP znam ten bol :D rzeczywiscie wymiana procka daje ogromnego kopa w tej grze
-
I tak się dziwię, że wgl zadziałało :D jakoś tak porobiło się, że wymieniałem wszystko prócz procesorka bo ten zawsze dawał radę :(
-
Panowie...
czy po tych kilku poprawkach na steamie AI dalej blokuje porty i nie można podbić danej osady?
Mam zaczęte dwie kampanie Rzymem i Egiptem i tych kwiatków jest od hu.. groma znaczy się.
-
Wczoraj rozegrałem bitwę. Moi legioniści byli w mniejszości, jak naliczyłem 1:5. Byłem pewny, że polegnę (tryb: trudny), więc postanowiłem popełnić pełne godności, rytualne seppuku w trybie nieautomatycznym. Wygrałem. Straciłem może 50-100 legionistów. Wróg wycięty w pień! Nigdy tak o sobie nie myślałem, ale od wczoraj mówię do siebie: Genialny Strategu. I jest naprawdę cool, zwłaszcza, jak ktoś chce sobie podnieść samoocenę…
-
Ja dalej użeram się z tym problemem, że AI blokuje porty i miasta nie podbije się ni huhu. Przez 10 tur trzymałem armię na jednej wyspie bo miałem nadzieję, że AI w końcu odstąpi. W mieście jest 20 jednostek buntowników, a port blokują 2 jednostki Kartaginy.
-
jeśli ktoś ciekaw opinia jednego z moich ulubionych zagrajmerów. Dodam tylko, że mocno niepochlebna.
http://www.youtube.com/watch?v=KcjtWyfrNQE
-
Niestety, sporo z tego co było powiedziane w recenzji wskazanej przez Nocnego Grabarza, jest prawdą. Nie można obejść się bez uczucia zawodu. Tym bardziej, że z tym tytułem wiązały się spore nadzieje rozdmuchiwane przez twórców. Ja nawet nie narzekam na wydaną kasę, jest mi przykro, ponieważ obiecywano mi epicką przygodę, a zamiast tego czuję się jak ofiara kampanii marketingowej. Szkoda…
-
Wszyscy narzekają o ludzie. A ja mam dopiero kilkanaście tur Rzymem i jak na razie rozprawiam się z Etruskami. Regiony 3 już im odbiłem zostało im tylko to co mają na morzu -więc ich tury są policzone -sami zaczęli.
Jedno co mnie ukłuło w oczy to na własnej bitwie został mi wódz z jazdą, konni oszczepnicy i łucznicy bez strzał przeciwko hoplitom, zaprawdę zawzięte to bestie jak już wzięli na celownik mojego wodza to łazili za nim po całej mapie za nic mając że łuczników i oszczepników atakujących wręcz z powodu braku amunicji.
Oni po prostu szli jak zaklęci z opuszczonymi pikami, żałuję tylko że nie miałem stada wściekłych jamników żeby ich poszczuć.
Pewnie by tak szli aż do bieguna ale gra się zacięła po prostu stanęła a dźwięk dalej w najlepsze se leci.
Dziwne jak na razie szarpie mi tylko na mapie kampanii ..... :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Nocny Grabarz
Ten pseudo zagrajmer ma zawsze problemy z sejwami gdy mu nie idzie zbyt dobrze w Total War. I to obojętnie od części, zawsze mu albo sejwy znikają albo się psują. Ja nie miałem takich błędów jak on, a już troche gram.
-
Ciekawe. Ja widziałem jego kampanie chociażby z shoguna kiedy kampanie przegrał a mimo wszystko grał do końca... ciekawe
-
A zauwazyliscie jak uciekaja jednostki? Wezykiem. Tego nawet nie bylo w takim stopniu we wczesniejszych czescia TW. Albo tak jak ktos napisal po obejrzeniu gameplaya; jak zombi albo tofiki czy cos tam(bo przybieraja taka poze jak uciekaja). A drugi dodal,ze to dlatego,ze to beta. No to jak widac nie:)
Cytat:
Zamieszczone przez leo
Przypuszczam ze tym miastem było KAralis. Ja grając kilkadziesiąt tur KArtaginą zawsze przy oblężeniu Karalis miałem 1h czekania .
NIe, to Kartagina. Jak dobrze pamietam, to we wczesniejszych czesciach TW tez sie takie czekanie zdarzalo wiec jak wczesniej wspomnialem slaby postep w Rome 2 jesli chodzi o (nie wiem jak to nazwac)poruszanie oddzialow?
A i stary bug z miotaniem oszczepow tez jest. Czasami miotacze potrzebuja dodatkowego kliku zachety a moja kartaginska piechota niestety z tego co zauwazylem nie rzucila jeszcze ani razu swoim "pilum".
-
adi zauważ że niemal każda jednostka czasem wymaga dodatkowej zachęty do ataku ja tak straciłem już kilka oddziałów miotaczy i kawalerii dodatkowo to u mnie oddział po wykonaniu swojego rozkazu stoi i nic nie robi o.O i tak może wokół niego bić się ponad 3000 ludzi a on dalej stoi i patrzy sobie zamiast zaatakować wroga i wesprzeć swoich sojuszników.
-
Cytat:
Chyba czas wrócić do shoguna2 ;) imo najlepszej części total war patrząc również na modyfikacje.
PS: wiadomość z CA
"Hiya, we are hoping to implement patch 2 early next week. It is currently undergoing intense internal testing and we are hoping to release it as soon as we can."
-
Cytat:
Zamieszczone przez Sethinify
adi zauważ że niemal każda jednostka czasem wymaga dodatkowej zachęty do ataku ja tak straciłem już kilka oddziałów miotaczy i kawalerii dodatkowo to u mnie oddział po wykonaniu swojego rozkazu stoi i nic nie robi o.O i tak może wokół niego bić się ponad 3000 ludzi a on dalej stoi i patrzy sobie zamiast zaatakować wroga i wesprzeć swoich sojuszników.
No to tez dosc denerwujace. Albo daje sie wybic miotaczom. Mogliby zrobic jakas mala inicjatywe dla oddzialow. Oddzial ustawia sie atomatycznie w strone wroga i przyjmuje pozycje obronna albo atakuje gdy wrogi oddzial chociaz ostrzela go, o albo wycofa sie poza zasieg.Ale czego to ja wymagam:)
A poleccie jakies mody do Szoguna 2? Bo cos widze,ze jeszcze rozegram kampe MP na nim.
Cytat:
Zamieszczone przez ajax
Mod Radoius + legandary przywrócił blask grze :D uffff koło 20 tury grania Kartaginą przegrałem praktycznie::D
Co prawda AI dalej głupie szczególnie przy oblężeniach ale wróg już nie ma problemów z kasą i niepokojami i tworzy spore stacki armii.
Zostałem okrążony przez 2 floty i jedną armię lądową.
Nigdy w życiu nie byłem tak szczęśliwy z porażki w grę z serii TW :D
Obawiam sie,ze to sam poziom legendarny:)Ja gram na nim samym bez modow i mam podobna rozpie..Ai nie ma klopotw z kasa na legendarnym(w ogole ma?wiem gracz zawsze je ma ;)). W Szogunie 2 na tym poziomie 3 prowowy Takeda mial 15 tys armie. Mozliwe,ze gra "najlepiej" bedzie grywalna na legendarnym plus jakies mody.
-
Mam głupie pytanie: jak zwerbować championa?
-
Cytat:
Ciekawe. Ja widziałem jego kampanie chociażby z shoguna kiedy kampanie przegrał a mimo wszystko grał do końca... ciekawe
Ale musisz przyznać, że kampanie kończy dość często, a czy zwalone savy, czy coś innego się nie dowiemy.
-
A jak myślicie, dodadzą Family Tree?
-
Cytat:
Zamieszczone przez radoxx4
A jak myślicie, dodadzą Family Tree?
Z ich tempem to pewnie w dodatku :mrgreen:
A tak serio, jak dobrze zrozumiałem, ten patch ma wyjść oficjalnie na początku następnego tygodnia.. w sumie po co oni wydają te bety?
-
Jedno jest pewne, po takiej wtopie podnieść im się będzie ciężko, zwłaszcza jeśli faktycznie przepuścili taki budżet o jakim była mowa. Przyznam, że pierwszy raz poczułem niepokój jak zobaczyłem te przerośnięte miasta na mapie kampanii (skojarzyły mi się z Cywilizacją) i ten nieszczęsny filmik z E3. Od tej pory moja irytacja na tego przesadnie rozentuzjazmowanego debila z kucykiem, z Rally Point znacznie wzrosła.
Niestety, rzeczywistość okazała się jeszcze gorsza...
Pewnie wybaczyłbym CA bugi i niedopracowania (w końcu przez te wszystkie lata można się było przyzwyczaić), ale kilku rzeczy nie jestem w stanie zaakceptować - zdobywania punktów w bitwach, większej niż potrzeba ilości umiejętności specjalnych dla jednostek, braku trzymania szyku w walce. Osobiście kojarzy mi się to z Królem Arturem, który klimatem przypadł mi do gustu, ale grać się w niego nie mogłem, głównie z tych powodów.
Żeby nie było samego narzekania, to może ktoś się orientuje, czy jest temat (oficjalnie lub przez mody), na poprawkę tych rzeczy? Głównie chodzi o wywalanie tego durnego capture the flag i szyków, tak żeby chociaż w części przypominało to walkę dwóch starożytnych armii, a nie sylwester w remizie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez ziolo9712
Cytat:
Ale musisz przyznać, że kampanie kończy dość często, a czy zwalone savy, czy coś innego się nie dowiemy.
tu masz racje choć ja obstawiam, że za dużo bawi się modami i przez to traci save'y
-
Cytat:
Zamieszczone przez rutek21
Ja już nie wiem nic.
Mój znajomy po moim krzyku rozpaczy kiedy to kupiłem grę, stwierdził, że chce zobaczyć to na własne oczy ale szkoda mu kasy i ściągnął z neta wersje RLD. O dziwo dzwoni do mnie po kilku godzinach i pyta się mnie o co mi chodzi, że i owszem jest mega dużo błędów ale z modami, które mu przesłałem gra śmiga aż miło. Cóż, moja szczęka chwilę szorowała po ziemi, i długo nie czekałem jak tylko ściągnąłem tą samą wersje co on. Jakież było moje zdziwienie, że instalacja przebiegła bez żadnych problemów, gra po zaopatrzeniu jej w mody jest bardzo stabilna i "szybka". Grafika wygląda bardzo dobrze i gra chodzi płynnie! <szok> Jedyna różnica to to że gram w języku angielskim, ale nie przeszkadza mi to. Zacząłem grać Spartą na poziomie normall. Dyplomacja funkcjonuje, AI więcej robi niż ja wychodząc z propozycjami sojuszy, praw handlowych i zbiorowych ataków. Frakcje mimo, że giną po kilku turach powracają i znowu są w grze i walczą. Tura trwa średnio 40 sekund! mierzyłem stoperem (z wyłączoną opcją śledzenia ruchów AI). Wróg atakuje mnie dużymi armiami i na polu bitwy już nie raz przegrałem. (moje zdziwienie kiedy konnica ateńska mnie oflankowała - bezcenne). Szpiedzy i Championi sieją spustoszenie w mojej armii co chwila mi zabijając generała. Wszystko gra i huczy! Jedyny mankament, który pozostał to te punkty kontrolne, ale i tak mam wrażenie, że lepiej to działa. Bitwy na normalnym polu bitwy bez punktów, stanowią już jakieś wyzwanie, dzięki modowi to teraz moje jednostki prędzej uciekają niż wrogie. Po prostu cud miód malina. No i grafika nie pokazała mi dotychczas ani na morzu, ani na lądzie żadnych rażących craschów jak to miało miejsce w oryginale. Mam ochotę napisać do dystrybutora, żeby ściągnął wersje RLD i to zaczął wypalać na płytkach a mi oddał kasę...
Wymyslasz:D. Zadzialal u Ciebie tzw. efekt placebo;). U mnie gra tez smiga, nie mam zadnych crashow czy CTD ale strata generalow co chwila, to dosc wkurzajace. I tez mam powracajace frakcje. Co samo w sobie jest dziwne czyz nie? Skoro jedna frakcja powraca ciagle;)Widocznie jest spora grupa graczy, ktorzy jak Ty zadowalaja sie tym co dostaja i daja sie "przeblagac" drobnymi korektami(stad Ca nie stara sie wiecje niz tzw. min.). Oczywiste jest,ze przegrasz gdy atakuje cie przeciwniki co ma kilkukrotna przewage. Rownie dobrze mogliby kazdemu Ai dowalic 20 tys woja na starcie;).
Cytat:
tu masz racje choć ja obstawiam, że za dużo bawi się modami i przez to traci save'y
Moze sie bawi za duzo lulokiem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez rutek21
Mam ochotę napisać do dystrybutora, żeby ściągnął wersje RLD i to zaczął wypalać na płytkach a mi oddał kasę...
Była o tym już moda w jednym temacie, jeżeli odpali się tryb offline w steam (a piraci nie mają w ogóle steama) to gra potrafi chodzić szybciej.
Mi się nie chce babrać w testowanie tego, ostatnio jak przeszedłem w tryb offline, to przez kilkadziesiąt minut steam sądził iż na online wrócić nie mogę...
-
Cytat:
Moze sie bawi za duzo lulokiem ;)[/quote]
Nie wiem co to lulok ale jeśli to, to co myślę to nie wiem pod sukienkę mu nie zaglądam ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Ficzery nowego patyka bardzo ładne.
Wszystko idzie w dobrym kierunku, żeby jeszcze naprawili podpalanie metalowych bram :).
Ta. Napisz to CA wtedy utwierdzisz ich w przekonaniu,ze moga robic co robia;)
Ale nie wkurza was,ze wojo ucieka wezykiem i przybiera poze "tofikow":DI zauwazylem,ze jak postawie wojo im na drodze, to nic im nie robi. W Szogunie 2 takie wojo zabijalo ich. Krok wstecz kolejny:P
A tu kolega z metalowymi bramami. Ten bug mozna sobie naprawic sammeu; wyobraz sobie,ze to drewniane bramy;) CA liczy,ze wiekszosc bugow gracz sobie usunie wlasna wyobraznia :D
Czy mi sie wydaje ale hoplici lamia falange gdy daje im atak na wroga?
-
Cytat:
Wszystko idzie w dobrym kierunku, żeby jeszcze naprawili podpalanie metalowych bram :).
It's not a bug, it's feature :mrgreen: Podpalanie bram było już w Szogunie 2. Dobrze że odpuścili sobie wspinaczkę na mury. Podpaleniu zresztą jest dość łatwo zaradzić - 3,4 jednostki procarzy na murach przy bramie + wieżyczki robią swoje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Cytat:
It's not a bug, it's feature :mrgreen: Podpalanie bram było już w Szogunie 2. Dobrze że odpuścili sobie wspinaczkę na mury. Podpaleniu zresztą jest dość łatwo zaradzić - 3,4 jednostki procarzy na murach przy bramie + wieżyczki robią swoje.
Ale wtedy pojawia sie nowy "bug" a mianowicie jesli ustawisz swoich procarzy, to Ai swoimi procarzami wystrzela Twoich. Bo oczywiscie dlaczego wojo na murach ma miec lepsza oslone niz te pod murami :D. A swoja droga, to niech podpala brame i szturmuja. Jeszcze wpadna na jakis lepszy pomysl i zaczna szturmowac mury albo inne bramy;)
Smiesznie tez zrobili z ta flota. POmysl moze mieli dobry ale wyszlo tak,ze standardowa flota jest juz niepotrzebna. Transportowce sa za silne:) Na co mi kosztowna rozbudowa wojennych portow i utrzymywanie floty.
No i Syrakuz nie zajme. Sojusznik blokuje port i pewnie nigdy nie przestanie. A propos oblezen. No wlasnie, powinni to naprawic,ze AI oblega a nie tlyko szturmuje. Chociaz raz mnie Ai oblegalo i musialem aatakowac. Moze trzeba miec silny garnizon zeby oblegalo tlyko, oby;)
-
Polecam mod From Darkness.
Bitwy staja sie epickie (jak na wymagania RTW II), to znaczy dwie pelne armie bija sie nie 2 minuty, lecz okolo 4,5 minuty,
aczkolwiek nie wyeliminowano bledow prealfy, w ktora gramy,
tzn bitwy sa dlugie, bo armie stoja naprzeciw siebie,
a jak sie przyblizy kamerke blizej to widac np. ze procarze przeciwnika po prostu stoja do nas plecami i otrzymuja dzidy w tyl.
To oczywiscie wydluza bitwe o te 2 dodatkowe minuty.
Cale szczescie oddziały nie tancza bezmyslnie w kolko, tylko po prostu ida przed siebie, cala naprzod, bez flankowania itp.,
kawaleria jest już znacznie szybsza od opancerzonej piechoty (na co CA nie wpadło), Kartagina zawsze upada w pierwszych dziesięciu-piętnastu turach, niemniej postęp jest gigantyczny.
Podsumowujac jednak na mapie strategicznej raczej nie ma strategii, na mapach taktycznych (bitewnych) oczywiście nie ma taktyki.
Trudno, by modem napisać gre od początku, prawda?
-
@Pampalinex
Mam małe wymagania, jakkolwiek byśmy sie nie podniecali to tylko "głupia" gra, znam i używam poważniejszy droższy software gdzie również zdarzają sie debilne błędy a większe "aktualizacje" kosztują tyle co używane auto a użytkownicy moga sobie co najwyżej pierdnąć w proteście a konkurencyjne oprogramowanie ma podobnie,
ba co więcej jeśli np zepsujesz klucz zabepzpieczający to dupcia, nie odpalisz programu a refundacji czy zapasowego nie dostaniesz bo czegoś takiego jak Steam tam nie ma a gwarancja nie obejmuje ;).
Także naprawdę zabawne są te "wielkie rozczarowania" i "czucie się oszukanym" i inne dramatyzowanie.
A już niektórych pojazdy o ambicjach etc w innych postach są do sześcianu dziwaczne, chyba lepiej ambicje realizować w realu niż żyć grą komputerową ;), to tylko zabawka bez jaj :lol:
-
Umbrecht wszystko prawda,
ale..
Po wielkich obietnicach ze strony CA jaka ta gra będzie piękna, wspaniała, genialna, +300 kolejnych epitetów
Po zapewnieniach ,że gra po prostu epicka i wykonana z rozmachem,
Po obiecywaniu że gra będzie dopracowana i rozgrywka będzie sprawiać przyjemność
Po ujawnieniu wymagań sprzętowych równoznacznych z jej optymalizacją..
Nastąpił wreszcie długo oczekiwany 3 wrzesień.
Wraz z tym dniem ruszyła międzynarodowa akcja "Wszyscy jesteśmy Beta Testerami"
Przykro to mówić ale gra wykonała krok wstecz, liczyłem na grę która przykuje mnie do fotela na długie godziny i co?
Dostaliśmy pół produkt z którego dopiero bo jakimś czasie może powstać coś godnego pieniędzy które trzeba za to na dzień dzisiejszy zapłacić.
Dużo się mówi o potencjale który ta gra niezaprzeczalnie ma, cóż szkoda że jest to potencjał niewykorzystany ( przynajmniej na dzień dzisiejszy )
Umbrecht wspominał coś o używaniu "drogiego i poważnego softwaru" cóż:
Nie wszyscy tu pracują , część z użytkowników tego forum uczy się i te 130zł to jednak jest dla nich trochę grosza.
Na dzień dzisiejszy to już wole pograć w Podstawowego Romka 1 niż w dwójeczke
Pozdrawiam
-
@Arwidox
Ja Rome 2 będę bronił do upadłego, ma bugi ale to najlepsza część serii a za niedługi czas będzie także bardziej akceptowalna dla tych, którzy ją teraz tak jadą.
Zresztą co daje to jechanie? Nie lepiej jak się ma już tyle czasu nauczyć się chociaż trochę modować? Ja pierdziele czysta strata energii. Niektórzy od 3 września, poświęcają każdy prawie post na obwieszczanie jak bardzo są oszukani i załamani nowym Romkiem no kurde balde.
130 złoty to jest trochę grosza dla każdego zapewniam, a studenci to do książek się uczyć i na praktyki a nie pykać w gierki bo coraz większe pacany kończą uczelnie, hehe, swoją drogą pokolenie fejsa zabija :lol: co z tym krajem będzie za 20 lat :D .
Z tym Rome 1 w podstawowej wersji to był żart no nie? :shock:
-
Cytat:
@Arwidox
Ja Rome 2 będę bronił do upadłego, ma bugi ale to najlepsza część serii a za niedługi czas będzie także bardziej akceptowalna dla tych, którzy ją teraz tak jadą.
A dlaczego uwazasz,ze to najlepsza czesc serii?
No jak wyeliminuja bugi, to przeciez nikt nie bedzie Rome 2 krytykowal za nie;)
-
Widzę że na forum wiele krzykaczy, a może by tak opisać co do poprawy i co powinno być zawarte w grze? Macie od tego ten temat; viewtopic.php?f=471&t=14040