-
Re: Pytania początkujących graczy
Cytat:
Zamieszczone przez pawelk198604
Jak grać Rzymem? Chodzi mi o frakcje
Chyba zacznę kampanie od początku, bo coś mi nie idzie mam 170 p.n.e a nadal nie mam 20 prowincji, mam misie opanować 20 prowincji, podbić afrykę, magna gretia, Hiszpanie, Galie.
Mam całą magna gretia, opanowałem wymagane prowincje w Afryce, zająłem się za podbój Hiszpanii, i tu jest problem, bo dwa miasta na zachodnim wybrzeżu Hiszpanii, należały do do Epiru, pomyślałem zajmę te miasta, potem podpisze pokój i będzie spokój :D
Niestety ten cholerny Epir nie chcę podpisać pokoju nawet za kasę, i muszę się użerać z jego sojusznikami.
Chyba rozpocznę kampanie od początku, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak najlepiej grać Rzymem w którą stronę się rozwijać i z kim najlepiej wejść w sojusz?
A tam zaczynać od nowa. Jedziesz chłopie z Epirem i sojusznikami, podbijaj, burz i niszcz albo zrób z nich protektoraty. Sojusze - to zależy w którą stronę chcesz się rozwijać, ja trochę z "musu" polubiłem się z Germanami, dzięki czemu mogłem podbijać Kartaginę. Całkiem niezłe stosunki miałem z Grekami. Pamiętaj, że nie polubią Cię przyjaciele tych, którym nadepnąłeś na odcisk.
Najlepszą opcją jest zawsze sojusz z wrogami Twoich wrogów :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Bojaki
Cytat:
Jak grać Rzymem? Chodzi mi o frakcje
Chyba zacznę kampanie od początku, bo coś mi nie idzie mam 170 p.n.e a nadal nie mam 20 prowincji, mam misie opanować 20 prowincji, podbić afrykę, magna gretia, Hiszpanie, Galie.
Mam całą magna gretia, opanowałem wymagane prowincje w Afryce, zająłem się za podbój Hiszpanii, i tu jest problem, bo dwa miasta na zachodnim wybrzeżu Hiszpanii, należały do do Epiru, pomyślałem zajmę te miasta, potem podpisze pokój i będzie spokój :D
Niestety ten cholerny Epir nie chcę podpisać pokoju nawet za kasę, i muszę się użerać z jego sojusznikami.
Chyba rozpocznę kampanie od początku, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak najlepiej grać Rzymem w którą stronę się rozwijać i z kim najlepiej wejść w sojusz?
A tam zaczynać od nowa. Jedziesz chłopie z Epirem i sojusznikami, podbijaj, burz i niszcz albo zrób z nich protektoraty. Sojusze - to zależy w którą stronę chcesz się rozwijać, ja trochę z "musu" polubiłem się z Germanami, dzięki czemu mogłem podbijać Kartaginę. Całkiem niezłe stosunki miałem z Grekami. Pamiętaj, że nie polubią Cię przyjaciele tych, którym nadepnąłeś na odcisk.
Najlepszą opcją jest zawsze sojusz z wrogami Twoich wrogów :)
Najgorsze jest to że ja nie mam żadnego sojusznika, jedyny sojusz jaki miałem to były Syrakuzy, ale ten sojusz rozwiązałem w momencie gdy mogłem to uczynić bez kary, potem im wypowiedziałem wojnę i zająłem ich miasta. Wkurzyli mnie trochę tym że sprzątnęli mi z przed nosa Kartaginę, a dodatkowo wykorzystali moją flotę desantową która akurat była koło Kartaginy.
Więc im więcej sojuszników tym lepiej?
-
Tak, w końcu ich prowincje wliczają się do ilości prowincji przez Ciebie kontrolowanych, utrzymują własne armie. Osobiście widzę w nich realną podporę własnych działań.
-
Chyba ponownie rozpocznę kampanie Rzymem tylko w którą stronę iść z podbojem na północ, czy na południe podbijając Syrakuzy?
-
Mała podpowiedź: misje jakie otrzymujesz mogą pomóc w wyznaczeniu kierunku ekspansji. :)
-
Cytat:
Chyba ponownie rozpocznę kampanie Rzymem tylko w którą stronę iść z podbojem na północ, czy na południe podbijając Syrakuzy?
Opcja 1. Zaatakuj Kartaginę, uprzedzając przy tym Syrakuzy. A z nimi, zawrzyj pokój, póki co. Kiedy już utrwalisz swoją pozycję na Kartagińskich fundamentach, pokonaj Syrakuzy, gdy te wyślą armię poza miasto, albo po prostu weź ich szturmem. Naturalnie, możesz też zacząć wszystko od Ligi Etruskiej, jednak, to już zależy od ciebie.
Opcja 2. Atakując północ, kraje plemion celtyckich, zaatakuj tych, którzy będą słabsi w danym momencie i powoli przyj dalej a z Kartaginą, Syrakuzami i Ligą Etruską, zawrzyj tymczasowe pokoje.
Pozdrawiam ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez xXkamoskiXx
Cytat:
Opcja 1. Zaatakuj Kartaginę, uprzedzając przy tym Syrakuzy. A z nimi, zawrzyj pokój, póki co. Kiedy już utrwalisz swoją pozycję na Kartagińskich fundamentach, pokonaj Syrakuzy, gdy te wyślą armię poza miasto, albo po prostu weź ich szturmem. Naturalnie, możesz też zacząć wszystko od Ligi Etruskiej, jednak, to już zależy od ciebie.
Opcja 2. Atakując północ, kraje plemion celtyckich, zaatakuj tych, którzy będą słabsi w danym momencie i powoli przyj dalej a z Kartaginą, Syrakuzami i Ligą Etruską, zawrzyj tymczasowe pokoje.
Pozdrawiam ;).
Dzięki, chyba tak zrobię, na razie trochę od gry w total war boli mnie głowa, ale nadal chcę grać ta gra strasznie wciąga :D
A jaką technologię najlepiej opracowywać, ja za bardzo do tego się nie przykładałem, brałem po trochu wszystkiego
-
Zapoznaj się z tym (szczególnie ważny fragment o technologiach):
viewtopic.php?f=471&t=14655
-
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez xXkamoskiXx
Cytat:
Pozdrawiam ;).
Dzięki, chyba tak zrobię, na razie trochę od gry w total war boli mnie głowa, ale nadal chcę grać ta gra strasznie wciąga :D
A jaką technologię najlepiej opracowywać, ja za bardzo do tego się nie przykładałem, brałem po trochu wszystkiego
Szczerze, jak dla mnie, polega to na osobistych preferencjach. Jeśli będziesz skupiał się na wojnie, to polecam przeć w wojskowości, by dobić się do Rzymskich weteranów, oni po prostu miażdżą. Możesz też skupić się na ilości a nie jakości, wtedy po prostu dojedź gdzieś do 3 poziomu koszar piechoty, a potem skup się na gospodarce. Jest też wiele innych opcji, jak powiedziałem, to zależy od preferencji, no, chyba, że są odgórnie ustalone schematy rozwijania w stylu: "Co robić by miażdżyć", ale sam tego nie używałem.
-
Teraz gram w kampanie od nowa. Liga Etruska to już historia. Ale mam problem z jednym Germańskim plemieniem zamieszkującym osadę Patavivium to nie ja ich zaatakowałem tylko oni mnie zaatakowano, mam też konflikt z Kartaginą też nie ja go rozpocząłem, ale zająłem jedno miasto :D
Ale mam problem z patavivium konflikt z tym plemieniem wiązał moje spore siły, ale udało mi się zając to miasto, tu jest moje pytanie, czy lepiej jest przejąć czy z zwasalizować?
-
Myślę, że z przejęcia tym bardziej we wczesnym etapie gry będziesz mieć więcej korzyści. Ja również mam pytanie czy zdarzają wam się takie historie, że wojnę wypowiada wam frakcja położona na drugim końcu antycznego świata? Irytuje mnie to, co trzy tury wypowiadają wojnę, a następnie oferują daninę z propozycją rozejmu i tak bez końca. Fakt, że ładnie dofinansowali mnie w ten sposób, ale gra powoli traci sens, bardzo szybko przerosłem militarnie i gospodarczo sąsiadów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Elnanter
Myślę, że z przejęcia tym bardziej we wczesnym etapie gry będziesz mieć więcej korzyści. Ja również mam pytanie czy zdarzają wam się takie historie, że wojnę wypowiada wam frakcja położona na drugim końcu antycznego świata? Irytuje mnie to, co trzy tury wypowiadają wojnę, a następnie oferują daninę z propozycją rozejmu i tak bez końca. Fakt, że ładnie dofinansowali mnie w ten sposób, ale gra powoli traci sens, bardzo szybko przerosłem militarnie i gospodarczo sąsiadów.
Nie, nie miałem tak. Często jednak moi sojusznicy wzywali mnie do wojny z jakimś krajem, a ten przez to, rzucał się od razu na mnie. Tym ciężej jest, że gram na na bardzo trudnym, co sprawia wiele trudności. Dodaje to sporo pikanterii. Jednak tego co mówisz, jeszcze, szczerze, nie miałem.
-
Witam. Niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Czy w grze występuje reforma Mariusza :?: Jeśli tak, to jak ją przeprowadzić :?: Z góry dziękuje za pomoc.
-
Jest w formie technologi, śmiesznie szybko dostępnej do opracowania.
-
Tak jak pisałem wcześniej gram od nowa już prawie podbiłem całą Grecję. Mam misje aby zebrać 60 oddziałów i cel drugorzędny zając półwysep Peloponez, właśnie złupiłem Ateny :D
-
Witam
Ostatnio ostro obrywam od AI na normalnym...Po bitwie widzę że moje niektóre jednostki (szczególnie hoplici) nie zabili ani jednego wrogiego żołnierza. Pytanie moje, czy jeżeli piechota wroga atakuje na moje szyki stojących hoplitów to muszę wydawać im rozkaz ataku żeby się bronili? czy prawidłowo sami powinni się bronić bez rozkazu? Analogicznie jak działa w romku atak hoplitami? Jeżeli kliknę 2x myszką to jest to szarża a jeżeli kliknę raz to bedą atakować szykiem, w zwarciu???
-
Zasada działania wydawania ataków itp. zasadniczo się nie zmieniła. Jeżeli klikniesz 2x, to pobiegną i zaszarżują, jeżeli raz, to zamiast biegu będą po prostu iść, ale i tak potem atak zakończy się szarżą. Podchodzić powoli przez cały czas będą jedynie wtedy, kiedy będą mieli włączoną falangę.
Twoi hoplici mogą nic nie zabijać (albo zabijać po prostu mało), jeżeli każesz im się bić z piechotą z mieczami. W dodatku większość jednostek hoplitów jest, mówiąc szczerze, całkowicie do dupy (poza paroma wyjątkami, typu Spartanie czy SB). Na twoim miejscu rekrutowałbym falangitów, radzą sobie o wiele lepiej z barbarzyńcami (i Rzymem, ale on raczej pada dość szybko).
-
Moim zdaniem najlepszy kierunek ekspansji to ziemie Północnoafrykańskie. Nasz pierwszy krok to oczywiście pokonanie Ligi Etruskiej. Szybkie zdobycie Velathari. Jeżeli ma się szczęście to uda nam się flotą Decimusa Brutusa zdobyć już w pierwszej turze Alalię. potem gładziutko zdobyć Ariminum. W międzyczasie rozwinąć Legio I Italica, przerzucić go na Korsykę i stamtąd zdobyć Caralis. Potem Lilybaeum, Syrakuzy, Kartagina, Thapsus i Lepcis. Jeżeli nie mamy wojny z Garamantami i Maesylami powinniśmy mieć na długo spokój w Afryce. potem już podbijanie według swoich zachcianek. Ostrzegam że ta strategia najlepiej wychodzi na poziomie Trudny.
Mam też jedno swoje pytanie - Czy powinno się Ligurię zdobyć jak najszybciej, z marszu, czy poczekać na koniec pozostałych wypraw? Bo wielokrotnie się zastanawiałem, bo zawsze po 10 turach maja już półtorej pełnej armii (przynajmniej u mnie).
Oraz jeszcze jedno - gdzie najlepiej oprzeć granice na wschodzie Galii? Podbijać Magna Germanię czy nie?
-
Jak masz problem z Liguryjczykami, to po prostu trzymaj u nich szpiega i zatruwaj im studnie. Dobrze rozwinięty szpieg potrafi osłabić taką akcją wartość bojową armii nawet o 1/4-1/3, a jak masz 2 to praktycznie trzymasz front pod kontrolą (jak nie możesz rekrutować większej ilości agentów, to staraj się przejmować wrogich). Ogólnie agenci w tej grze (zwłaszcza szpiedzy) są dość dobrzy i warto ich ciągle rozwijać, nawet kosztem rozwoju armii/gospodarki (do pewnego stopnia oczywiście). No i dyplomacja, trzeba co turę próbować podpisywać umowy handlowe z kim się da, parę takich umów i możemy sobie pozwolić na trzymanie w domu jednej armii na wypadek, gdyby jakaś nacja chciała nam wbić nóż w plecy.
-
Czy ma ktoś sposób na te ciągle wybuchające bunty,powstania :?: od kilkunastu tur nie robię w zasadzie nic tylko tłumię powstania, poobniżałem podatki na min, budynki rozwijam regularnie ale to nic nie daje i co turę mam wysyp buntów, nawet w prowincjach macierzystych.
-
Myślę że pomoże ci najpierw przeczytanie opisów budynków, tego co napisali o prowincjach w encyklopedii i przejście samouczka ;)
Normalnie nie wierzę że można mieć w tej grze takie problemy.
-
jeżeli masz problemy z buntami we wszystkich prowincjach to najwidoczniej źle je rozbudowałeś
-
Cytat:
Zamieszczone przez PaskudnyPludrak
poobniżałem podatki na min
Hm jak zwiększyć/zmniejszyć podatki? Ja mam tylko opcję opodatkowanie i okienko na "ptaszek" ?
-
Można tylko zwolnić z podatków. Nie da się ich zmniejszyć.
Up up
Sprowadź dyplomatę, tego trzeciego agenta. Jeśli niepokoje są związane z kulturą.
-
Nie da się zmniejszyć podatków dla wybranej prowincji - podatki zmniejszamy dla całego państwa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez nowy2142
Myślę że pomoże ci najpierw przeczytanie opisów budynków, tego co napisali o prowincjach w encyklopedii i przejście samouczka ;)
Czytam opisy budynków,rozwijam również technologię sprzyjające zadowoleniu społecznemu, militarne odstawiłem na bok, a opisy prowincji chyba będę musiał przestudiować.
Cytat:
Zamieszczone przez wybobrak
jeżeli masz problemy z buntami we wszystkich prowincjach to najwidoczniej źle je rozbudowałeś
Chyba faktycznie tak jest, przeczytałem właśnie mini poradnik Samicka i moje państwo czekają wielkie zmiany, dobrze, że przynajmniej kasy mam pod dostatkiem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
Można tylko zwolnić z podatków. Nie da się ich zmniejszyć.
A da się, ikonka ze skrzynią-Trade & Finance, jest tam suwak poziomu podatków, tyle,że dla całego państwa.
-
He he
Tak mi się nie spodobało to uproszczenie zarządzania podatkami że przestałem go używać. I nawet zapomniałem że taka opcja istnieje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez PaskudnyPludrak
Cytat:
Zamieszczone przez wybobrak
Chyba faktycznie tak jest, przeczytałem właśnie mini poradnik Samicka i moje państwo czekają wielkie zmiany, dobrze, że przynajmniej kasy mam pod dostatkiem ;)
Drogą sprostowania, nie tylko ja tworzę ten poradnik. Cały czas dodawane są nowe treści i warto co pewien czas zaglądać. Co ważniejsze, cały czas mile widziane są wszelkie uwagi, uzupełnienia, korekty i teksty opisujące kwestie pominięte (szczególnie budowa armii, bitwy multi i kampanie online). Podrzucam odnośnik: viewtopic.php?f=471&t=14655
Jednocześnie cieszymy się, że poradnik odwiedza ktoś więcej poza wymienionymi w liście płac i googlebotami (ktoś te 1300 odwiedzin musiał zrobić :)), a co ważniejsze słowa w nim zapisane znajdują recepcje w działaniach. :)
Od siebie dodam, że agenci awansując dają bonusik do ładu, który można wykorzystać przez użycie ich zdolności na terenie własnej prowincji. :)
-
Bingo!, poradnik jest tym,czego najbardziej potrzebuje gracz nowy w total war lub o niewielkim doświadczeniu. Zwykle przyzwyczajamy się do pewnego automatyzmu w grze. Tymczasem można w ten sposób pominąć, przeoczyć najbardziej odpowiednią chwilę do wprowadzenia zmian we własnym państwie. Wszelkie współczynniki warto śledzić na bieżąco, nie pomijając informacji o możliwości zmian w panelu wiadomości, jak też innych "migających powiadomień" (cechy agentów, dowódców). Gra nabiera głębszego wymiaru, a dopilnowanie każdego aspektu procentuje w przyszłości.
-
Jak pisałem, zapraszam do komentowania, poprawy i dodawania własnych przemyśleń. Projekt od początku nastawiony jest na uczestnictwo w nich większej grupy osób, bo nie sposób w niecałe 3 miesiące przewiercić się przez wszystkie państwa i ich specyfikę. :)
-
Mam pytanie czy we wszystkich państwach moze wybuchnąć wojna domowa? Np. w atenach też?
Jeżeli tak to ile trzeba miec poparcia wsród rad, sedziów, wodzów i tak dalej...
-
Wojna wybucha u każdej nacji, chyba że zastosujemy się do porad z poniższego poradnika (albo zagramy na czuja i utrzymamy równowagę):
http://forums.totalwar.org/vb/showthrea ... 2-politics
-
A czy ktoś mógłby mnie uświadomić w jaki sposób zdobywać ciężki hajs na "przygodach" naszych agentów :) Jeden z moich herosów zdobył cechę odpowiadającą za większe przychody w trakcie "przygody" lecz nie za bardzo wiem jak mam taką akcje rozpocząć ;) Z góry dziękuję za pomoc :)
-
Szczerze? Nie wiem. Teoretycznie powinno to działać jak kupcy w Medku2 - im dalej i wyższy poziom tym lepiej. Czempion powinien stać i nic nie robić, nie ruszać się, nie aktywować zdolności, nie wykonywać misji. W praktyce nie mogę wychwycić czy to w ogóle działa i w którym polu tabelki z przychodami/rozchodami zyski z przygód są odnotowywane. Jest to jedna z tych rzeczy, która czeka na swojego odkrywcę. :)
-
Hej, czytałem na twcenter, że tzw. adventuring czyli przygody naszego championa/agenta zasadzają się na podróżowaniu nim, takie mityczne wędrówki Herkulesa jak w serialu z Kevinem Sorbo ;) Podobno im dalej znajduje się on od stolicy, tym lepiej. Natomiast wszelkie bonusy są wyszczególnione w lewym dolnym rogu jego portretu, panelu z wizerunkiem. Generalnie, to jeden z bardziej zagadkowych aspektów Rome2, tak tajemniczy, że nawet w CA tego nie wiedzą :lol:
-
Osobiście podejrzewam, że to jest tak jak z tym systemem politycznym - nie wiadomo o co chodzi, a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. W styczniu CA chce wydać poradnik odnośnie polityki i myślę że wtedy wydadzą DLC poszerzający politykę. Jednocześnie dokooptują sprawny system czempionów i tymi przygodami, troszkę rozszerzą i także wydadzą jako DLC. Nie zdziwię się jak za sam poradni trzeba będzie zapłacić. :)
-
Chyba to było wałkowane tysiąc razy ale muszę zapytać. Co dają "przygody"? Piszę że to generuje dochód w zależności od odległości, ale ja swoją czempionkę wysłałem do rejonów górnego Nilu grając Swebami i chyba nic nie dostawałem z tego :D
-
Tak wałkowane, że aż ciężko spojrzeć na posty wyżej, które o tym traktują. ;)
-
Wiedziałem że gdzieś o tym czytałem, omg co za fail ... Proszę o bana.
-
A ja mam nieco inne pytanko - z natury technicznej. Jest jakiś sposób, bądź mod który w każdej chwili można wyłączyć i włączyć, ukrywający interfejs? Lubie porobić screeny w trakcie bitew ale przeszkadza mi w tym interfejs.