Bez DLC krwi nie będzie.
Wersja do druku
Bez DLC krwi nie będzie.
Mam pytanie. Wiadomo czy szykuje się jakiś unit pack dla frakcji wschodnich? Chodzi mi tu głównie o Partię, bo wygląda ubogo w porównaniu z resztą państw.
Z czasem będzie dla wszystkich ;) Teraz na bank barbarzyńcy, legiony i auxilia.
Dzięki wielkie KAM :P Tak poza tym super wyglądają Ci nowi generałowie co mają dojść w wersji 0.7 http://www.twcenter.net/forums/showthre ... n-Generals :)
Ja mam kłopot - 221r pne. - od wielu już tur moje regiony - prowincje nie rozwijają się. Pasek rozwoju jest pusty, po najechaniu na niego kursorem informacja podaje rozwój "0", wszystkie prowincje mają dodatni poziom zadowolenia, opracowałem wszystkie technologie związane z rozwojem i ani drgnie.
Złapałem jakiegoś buga czy problem tkwi w czym innym? Z dodatków instalowałem jedynie Radiousa na grafikę ale gram z nim od samego początku i przez większość tur było ok.
Edit:
Czynniki rozwoju wykazują, żę miasta powinny się rozwijać - mam z reguły kilkanaście do dwudziestu kilku na plusie po podsumowaniua, niestety gra tego nie widzi i nie zlicza.
Edit:
W kampanii Spartą jest to samo, wróciłęm do starego sava i miasta nie rozwijają się pomimo sprzyjających czynników .
Edit:
W kampanii założonej od nowa (Kartagina) rozwój miast jest ok. - przynajmniej na starcie.
Czy może ktoś mi poradzić jakiegoś przyzwoitego moda (może submoda) na podmianę wyglądu ikonek jednostek? I najważniejsze aby by kompatybilny z DeI. Powiem jeszcze, że gram na razie Rzymem i nie będą mi potrzebne ikonki nowych zmienionych (dodanych) jednostek przez ekipę DeI
EDIT
Bo wyczerpałes możliwosci rozwoju. Jeżeli w prowincji nie masz czarno białej ikonki ze strzałkami i liczbą wymaganej populacji to oznacza, że prowincja rozwinięta na maksaCytat:
Ja mam kłopot - 221r pne. - od wielu już tur moje regiony - prowincje nie rozwijają się. Pasek rozwoju jest pusty, po najechaniu na niego kursorem informacja podaje rozwój "0", wszystkie prowincje mają dodatni poziom zadowolenia, opracowałem wszystkie technologie związane z rozwojem i ani drgnie.
A coś takiego ?
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 8v-0-06%29
Źle mnie zrozumiałeś - mam to we wszystkich prowincjach, możliwość rozwoju istnieje jeszcze w większości z nich ale gra o tym "zapomina". po prostu zawiesiła się ta opcja. Wyczerpanie możliwości rozwoju odpada.
Widziałem. Zastanawiałem się nawet na tym ale boję się podmiany w oryginalnych plikach. Dzięki za pomoc. Może poszperam cos w workshopie albo poczekam jak stworzą cos w DeICytat:
A coś takiego ?
To nie wiem o co kaman. Albo się nie rozumiemy albo rzeczywiscie cos się porobiło . A może dasz jakiegos screenaCytat:
Źle mnie zrozumiałeś - mam to we wszystkich prowincjach, możliwość rozwoju istnieje jeszcze w większości z nich ale gra o tym "zapomina". po prostu zawiesiła się ta opcja. Wyczerpanie możliwości rozwoju odpada.
Po usunięciu moda Radiousa na grafikę - to samo - brak rozwoju regionów. W panelu budynków regionów które nie osiągnęły full rozwoju zawsze jest jedno miejsce (kwadrat) w którym pisze ile nadwyżek populacji potrzeba do awansu rozwojowego. - U mnie to miejsce jest puste - taka czarna dziura. :)
Sądzę, żę to bug który pojawia się po jakimś wydarzeniu - może ma związek z triumfem lub czymś podobnym. W każdym razie moje miasta już się nie rozwiną bez względu na to ile paneli z możliwości stawiania budynków mają wolnych.
Trzeba przeanalizować paczkę od Radiousa i zobaczyć ewentualną przyczynę tego buga. Można potem stworzyć fixa.Cytat:
Po usunięciu moda Radiousa na grafikę - to samo - brak rozwoju regionów. W panelu budynków regionów które nie osiągnęły full rozwoju zawsze jest jedno miejsce (kwadrat) w którym pisze ile nadwyżek populacji potrzeba do awansu rozwojowego. - U mnie to miejsce jest puste - taka czarna dziura.
Nie za bardzo Cię rozumiem - dla mnie Radious Graphic Mod to jeden pliczek, sądzę jednak, żę to nie on jest winowajcą ponieważ:
1.Gram na nim długo i przez większość tur miasta się rozwijały
2.Jego usunięcie niczego nie zmieniło
Jeżeli ktoś z Was doszedł już do tej +200 tury i nie ma tego problemu tzn, żę bug występuje jedynie u mnie.
Nie potrafię nic przetłumaczyć ani napisać programu czy submoda, mogę jednak pomóc w rozwoju DEI i ew. poprawek testując grę i pisząc o pozytywach czy problemach. Wygląda jednak na to, że mająć to samo Spartą - ok 74 tury i Rzymem ok 207 tury problem z rozwojem miast siedzi w plikach.
Niestety nie potrafię dokładnie podać kiedy problem wystąpił - gram znim już dobrych kilka/dziesiąt/naście? tur i samoistnie nie zniknął.
Dobrze byłoby, żeby więcej ludzi pisało o wrażeniach, problemach z gry w moda bo Kamo i ludzie trzymający rękę na pulsie będą mogli odpowiednio zadziałać.
Poziom trudności bitew aż tak podniesiono w DeI że nie daje rady ? czy to raczej ja taki słaby :D
Zmniejsz poziom trudnośći bitew na normalny i będzie ok. Na trudnym komputer dostaje zbyt dużo bonusów, w DEI bitwy zostały przebalansowane.
Dzięki, to tak zrobię. Bo aktualnie hoplitów nie mogłem rozwalić :)
Problem z rozwojem miast jest bugiem. Bugiem związanym z jakimś: wydarzeniem/postacią/podbojem lub czymś podobnym.
Wróciłęm do sava z tury 147 i wszystko jest ok, tura 207 już nie jest ok ale jak już pisałem problem zaistniał znacznie wcześniej tzn - na pewno po 147 i grubo przed obecną 207.
Czy da się z tym grać? - Tak, pod warunkiem, żę zaakceptuje się brak rozwoju swoich prowincji z niemożliwością stawiania nowych budynków bez koniecznośći wyburzania istniejących, powiększania miast i wszystkiego co daje bonus rozwojowy. Ja raczej poczekam na rozwiązanie (jeżeli takie istnieje) albo odpocznę od gry i moda, trochę szkoda mi tej świetnej kampanii ale jestem świadom ograniczeń które bug wprowadza.
Moim zdaniem bug działa na takiej zasadzie, że nie powinien być niekompatybilny z saveami (efekt czasowy, efekt wywołany jakąś cechą lub problem z efektami rozwoju miast), jeżeli zostanie naprawiony, to raczej będzie można grać dalej bez większego problemu.
Małe info dla czekających na spolszczenie, pozostało mi już tylko 65 linijek do końca, są to opisy jednostek.
Witam was. Mam kilka pytań odnośnie DeI.
Czy w modzie uświadczę bitwę 1 pełna flaga vs 1 pełna flaga? W Radiousie bitwy wyglądały tak, że 1 armia była wspierana przez 4 inne, i nie było możliwości podboju jedną armią.
Czy frakcje dotrzymują sojuszy jeśli są uważane za lojalne? W radiousie trafił mi się przypadek, kiedy sparta dostała ode mnie cel do ataku, zerwała pakt i ruszyła na mnie.
Czy gospodarka utrzymuje się na dobrym poziomie, kiedy nie ma niewolników. W radiousie opracowałem własny system dochodów. Nie brałem niewolników, wszystkich wypuszczałem, i kiedy miałem wiele miast odnotowywałem znaczny wzrost dochodów z podatków. Wmawiam sobie, że ludzie mają pracę i stać ich na płacenie podatków. Rzym dla Rzymian!
Czy frakcje wypowiadają wojnę, więdząc że i tak jej nie wygrają? W radiousie co turę wojnę wypowiadali mi venetowie, a zajęty podbojami na południu proponowałem pokój na którego szanse powodzenia były wysokie.
Czy jednomiastowe państwa jak Massylia (czy jakoś tak) są w stanie utrzymać 4 pełne armie? Kiedy ja przy 3 prowincjach utrzymywałem zaledwie 8?
Wiadomo kiedy wyjdzie wersja 7?
Bitwa 1 vs 1 będzie częstym wydarzeniem ale jeżeli pytasz bardziej o podbój któregoś z miast to jedną armią dużo nie zwojujesz (chyba, żę na samym początku gry) bo armie i floty garnizonowe są w modzie epowiększone w stosunku do podstawki. W modzie komputer lubi atakować w trybie zasadzki kiedy Twoja armia będzie w trybie forsownego marszu.
Sojusze są dotrzymywane ale zagrałem najwięcej 207 tur więć jeszcze wszystkiego na pewno nie doświadzyłem.
Ja też nie biorę niewolników, co do gospodarki to podglądająć w panelu zyski innych frakcji widzę, żę są znacznie większe niż te, z moich prowincji. Myśłę, żę komputer idealnie optymalizuje swoją gospodarkę a ja lawiruję pomiędzy ładem, militariami i zyskiem.
Frakcje wypowiadają wojnę kiedy jesteś słaby, kiedy będziesz potęzny będą prosiły o traktaty pokojowe, pakty o nieagresji i sojusze, będą skłonne za to nawet zapłacić choć zwykle same chcą pieniędzy.
Co do utrzymywania armii ponad ich możliwośći finansowe to sam nie wiem, przygotuj się (przynajmniej na poziomie trudnym) na to, żę komputer będzie grupował armie przy swoich miastach. Podbijająć Galię bywało, żę podciągałem 4 własne a zdarzało się i 5. Możesz posłużyć się zawsze agentami i unieruchomić armie przeciwnika, ja jednak jestem przeciwnikiem supermożliwośći tych gnid w grze strategicnzej i grałem starając się zachować realia więć z nich nie korzystałem w ten sposób.
Ogólnie DEI jest o jakieś 80% lepsze od podstawki, lepiej zbalansowane, rozsądniejsze, aktywniejszye AI i świetny balans jednostek. Z bolączek to nadal super-agenci, dziwne przeliczanie szans na rozstrzygnięcie w bitwie autom., wycieczkowy charakter armii komputera załadowanych na transportowce.
U mnie dodatkowo bug z brakiem możliwości rozwoju miast w zaawansowanej już grze - problem opisałęm dokładnie w kilku postach na poprzedniej stronie.
W Total War Radiousa nie grałem więć nie porównam, jednak gorąco polecę Tobie i innym DEI - ten mod uratował Rome 2 - podstawka jest niedopracowana, kiedyś nazwałem ją gniotem. Teraz wiem, że ma wielkie możliwośći - jest pośpiesznie wydaną niedoróbką i DEI to pięknie koryguje. Mod jest jeszcze w powijakach ale cały czas się rozwija, system pór roku z uwarunkowaniami pogodowymi -- noblowskie pociągnięcie. Będzie jeszcze kilka innych, póki co cieszmy się ty co jest.l
Hej ja właśnie odkryłem że w jednej z moich prowincji w Hiszpanii mam tak samo... Mam wolne ostatnie miejsce do rozbudowy ale rozwój zero i nic nie mogę zrobić mam nadzieje że kolejne prowincje tym się nie "zarażą"...Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Pamiętaj Gnejuszu, że DeI nie ma nic do rzeczy z przeliczaniem auto rozstrzygnięć, sam z trudem to dopiero niedawno w MTW2 naprawiłem, a w Rome chyba nie ma nawet takiej możliwości. Co do spamu agentow to zdania są podzielone, na ich forum nawet jest o tym wątek, jedni się skarżą że lata masa agentów, a inni z kolei prawie w ogóle ich nie uświadczyli, wliczając w to mnie gdy gralem Icenami. Jest submod ograniczający liczbę agentów
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -Agent-Cap
polakma, a co jest nie tak w tym, że Twoją 1 armię atakuje kilka? To chyba logiczne, że na podbój zabiera się ze sobą liczną armię i osłania się od ataków innych armii wroga. Gdyby wojny mialy wyglądać na zasadzie, że 1 armią podbijasz całe państwo to równie dobrze można sobie włączyć podstawkę na najniższym poziomie trudności.
Pamiętaj, że poziom trudności bitew powinien być ustawiony na normal, najwyżej high, bo inaczej rozwali Ci to balans jednostek, ponieważ skala statów jest kompletnie inna, więc bonusy od poziomu trudności dają dużo więcej AI. Poziom trudności kampanii spokojnie można dać high lub very hard. Oczywiście po odpaleniu kampanii na wysokim poziomie trudności wejdź od razu w opcje i ustaw oddzielnie poziom trudności bitew (wyzwania w wersji PL).
Na liczbę armii AI wydano submoda, jest w fazie testów, jak pomysł się sprawdzi to może będzie załączony do DeI.
Która tura? Czy w kwadracie panelu budowy miasta masz puste czarne pole czy strzałeczki w środku i pod spodem ilość wzrostu populacji potrzebnych do rozwoju miasta (prawidłowo).
Jeżeli w panelu rozbudowy - po lewej stronie na górze pasek rozwoju jest pusty i jak najedziesz kursorem i rozwinie Ci się menu składowych rozwoju i po podsumowaniu wyjdzie, żę miasto powinno się rozwijać z szybkością np 15-30 na turę a wykazuje "0" to trafiłeś na bug który dopadł moją rozgrywkę.
Sprawdź szybko sytuację w innych prowincjach, jeżeli jest lub będzie tak samo to musisz podjąć decyzję co do dalszej rozgrywki. Ja odpuściłęm z wielkim żalem ale dalsza gra byłaby zaledwie połową zabawy.
Do diagnozy potrzebujemy jeszcze opinii kilku graczy ale dobrze by było, żeby mieli przynajmniej +150 rozegranych tur.
Myśłę, że wpływ na moją katastrofę mogła mieć ostatnia aktualizacja która co prawda akceptowałą poprzednie savy jednak jak widać mogłą nie akceptować do końca.
Tak ale jednomiastowe panstwo ma 6 armi to jest nielogiczne... :DCytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Nigdy się z czymś takim na tym modzie nie spotkałem.
Nie przesadzasz zbytnio ? Bo ja jakoś spotkałem się tylko z tym, że jedno regionowe państewko miało 2 armie, wiec.... ;)
Jednomiastowe państwo... - jeżeli to początek gry to oczywiście absurd, jeżeli jednak gra jest zaawansowana to, to jednomiastowe państwo mogło być kilka-kilkanaście tur wcześniej małym imperium. W DEI jak dorzynałem Konfederację Gallijską jej ostatnie miasto było bronione przez 4 armie, nie jest to sześć ale też można zastanowić się jak potrafili je utrzymać. Nacje barbarzyńskie mają bonus do kosztów wyekwipowania armii, Kartagina ma stosunkowo drogie jednostki i gra tą nacją jest zazwyczaj trudniejsza.
Jakie albo raczej które to było państwo z 6 armiami na jednym mieście?
Trevetowie, stolica prowincji i jedna wiocha 100 bogactwa. 4 pelne armie. Co prawda sami włocznicy, ale wraz trzeba zebrac 3 armie i stracic polowe na automacie, bo kompek coz tyle wojska nie udwignie.
Prawda troszeczkę przesadziłem, ale wraz znacie ten ból...:D
Mam ten sam problem co Ty - bitwy 1vs 1 idą płynnie, 2vs1 nieco słabiej ale do przyjęcia, powyżej tych granic - męka i przycinkiiiiiiiiiiiiii. Automat załatwia sprawę. Na automacie jednak wyliczenia są kpiną, Kamo pisze, żę nic się z tym nie da zrobić - oby nie miał tym razem racji.
Kamo - czy mógłbyś zasygnalizować ekipie od moda mój problem z rozwojem miast? - (szeroki opis w temacie), jeżeli będą potrzebna dodatkowe informację daj mi tylko znać. Bardzo bym chciał przyczynić się do rozwoju DEI, póki mam czas gram-testuję.
Nie jestem pewien, ale chyba da się ograniczyć liczbę jednostek na mapie bitewnej, będą one przychodzić z czasem w postaci posiłków. To mogłoby pomóc.Cytat:
Mam ten sam problem co Ty - bitwy 1vs 1 idą płynnie, 2vs1 nieco słabiej ale do przyjęcia, powyżej tych granic - męka i przycinkiiiiiiiiiiiiii. Automat załatwia sprawę. Na automacie jednak wyliczenia są kpiną, Kamo pisze, żę nic się z tym nie da zrobić - oby nie miał tym razem racji.
Myślę, że najlepiej byłoby napisać temat u nich w dziale. Zgłaszanie błędów w temacie BugReports mija się z celem, bo duży spam tam jest i ciężko będzie zwrócić na siebie uwagę. Jeśli Kamo nie będzie miał czasu to ja mógłbym napisać coś takiego.Cytat:
Kamo - czy mógłbyś zasygnalizować ekipie od moda mój problem z rozwojem miast? - (szeroki opis w temacie), jeżeli będą potrzebna dodatkowe informację daj mi tylko znać. Bardzo bym chciał przyczynić się do rozwoju DEI, póki mam czas gram-testuję.
Bitwa z ligą etruską, szanse na wygraną 100% remains= 19%Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Rafkos, jeżeli można pisać po polsku to jeżeli możesz to wrzuć link do strony a ja sam do nich napiszę.
Wątpię, czy ktoś zrozumiałby tam język polski :)
http://www.twcenter.net/forums/forumdis ... mpera-(DeI)
Mam inny problem, który w tym momencie doprowadził mnie do takiej pasii... , że odkładam w ogóle grę w romka 2 i w tego moda . Czytałem na forum total war \.org , że niektórzy też mieli ten problem, a mianowicie po otrzymaniu triumfu przez mojego wodza ekran blaknie i gra przestaje działać. Pomijając fakt, że jest to jeden i tak z niewielu filmów w grze, a który mi przynosił najwięcej frajdy to teraz jest on bugiem.
Na forum pisali żeby szybko przełączać informacje, owszem to działa a co w sytuacji gdy:
" własnie skończyłem bitwę jednym legionem z trzema armiami Armenii (czas trwania 45 min)" to było moje najbardziej błyskotliwe zwycięstwo w całej kampanii i co, wciskam koniec tury Triumf i du...a.
Włączam od nowa kontynuuj i co zaczynamy od nowa bitwę.....!!!!!!
Może ktoś znalazł bardziej trwałe rozwiązanie tego bugu i podzieli się info, bo inaczej nie odpalam już tego g.......... .
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... eo-Bug-FixCytat:
Zamieszczone przez arturex8
masz tutaj fixa
Zatem za linka dziękuję, jednak nie napiszę o swoim spostrzeżeniu - problemie, angielski to nie moja epoka.
Założyłem kampanię Kartaginą, za oknem deszcz, liga pauzuje, wątroba się regeneruje, komputer to najlepsza rozrywka w takich dniach.
Mam epickie walki z Rzymem i Syrakuzami o Lilybaeum, Rzym atakuje mi na dokłądkę Karalis na Korsyce. Od początku gry nie podbiłem żadnego miasta, ledwo bronię prowincje startowe, jak ruszą na mnie nacje iberyjskie nie obronię się. Póki co mam 32 turę i żadnego regionu nie podbiłem. Trzeba było skoncentrować wszystkie siły i wziąć Syrakuzy, bałem się jednak ataku Egiptu i Iberów. Rzym wali na mnie lądem i morzem, uporali się szybko z Etruskami a Daorsowie uwolnili ich od Epiru. Nadchodzą ciężkie czasy dla Kartaginy.
Gnejusz- mam tak jak opisałeś zero rozwoju, puste czarne pole w miejscu na kolejny budynek. Mam dopiero 90 turę to widać dużo wcześniej jak u Ciebie. :cry:
Będę jeszcze grał, ale jeśli zarazi ten bug kolejne miasta to będę musiał zrezygnować...
Ja gram Kartaginą.
Zatem nie jestem jedyny, podejrzewałem kilka rzeczy i min bug z triumfem... Jestem ciekaw jak jest u innych.
Pora jednak to zgłosić ekipie od moda, lepiej żeby kolejnej łatki z tym bugiem nie wypuszczali.
Co do rozwoju miast, to czy wszystkie mniejsze osady powinny mieć tyle samo slotów na budowę? Bo u mnie niektóre mają cztery, a inne trzy (czarne pole zamiast kwadratu rozwoju), to normalne?
To normalne, w podstawce też niektóre się różnią ilością pól. Co do bugu z rozwojem to zgloszę go Dresdenowi, chyba on ogarnia sprawy. Oby nie było tak jak z triumfem, że za bug odpowiada CA.
Z tego co wdziałem to póki co do 0.8 czekam z kampanią, zapowiadane zmiany są nader ciekawe :)
Przy okazji, preview Iberów:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ian-Tribes