Re: MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven+Kam2150)
1. Nowy balans, ai 3.7 i dyplomacja
2. Portrety to sprawa mało ważna i raczej kosmetyczna
3. Money_script , róbcie jak uważacie na tym sie nie znam :D
4. IMO Podlasie jest ważniejsze niż prowincja na Sardyni, ze względu historycznego oraz ze względu na grywalność, dodałbym jeszcze z 1 prowincje w Anglii i jedną we Francji, to moje marzenie, bo tymi nacjami gram najczęściej
5. Free_upkeep bym wyrzucił a ograniczoną rekrutacje jak najbardziej zostawił.
6. Sojusze są imo bezsensowne.
7. AI bitewne Germanicu5 wersja 5.7 albo branca jako opcje do wyboru, najlepiej oba
8. Plik od KAM'a z kosztami utrzymania i rekrutacji bo te któe ja mam obecnie to jakiś śmiech, najdroższe jednostki mają mniej niż 400 denarów utrzymania.
Tyle odemnie, pozdrawiam.
Ok, mi pasuje to co piszecie. Araven tylko co z Dżihadami i Flandrią (była ostatecznie dodana czy nie?). Skoro mod się nazywa (w dosłownym tłumaczeniu) Wojny Krzyżowe to Dżihady też muszą być :)
Portrety proponuję jako opcję, spolszczenie historyczne również, , AI bitewne proponuję normalne, jako opcja Germanicu5 oraz BrancaLeone.
Inquisitor pliki Kama są w Megasubmodzie III i IV osobno ich nie było.
Pliki od Kama to podstawa, inny balans, inne koszty. Super się gra.
Dodawanie nowych prowincji odpada.
Spolszczenie musi być taki jak dam ja, większość normalna kilka plików historycznych.
Dlatego, że jest przetestowane i działa.
Po ekscesach i błędach skryptów w IV nie zamierzam robić kilu wersji spolszczenia.
Bez free_upkeep będzie osobny plik.
Dzihady już są, Flandrię mogę Francji dodać jak bardzo chcecie.
Myślę, czy nie dodać jakichś surowców na mapie, albo zamienić Wrocław albo Szczecin na miasto ???? A Płock na zamek ?
Dodałbym Ormiańskie dzielnice w Krakowie i Płocku i Gdańsku. W Gdańsku też skandynawską i amalfijską.
W Haliczu żelazo.
Ale to może potem. Na razie dodam chyba te dzielnice dodatkowe, do budowy i Flandrię dla Francji, oraz usunę sojusze.
BC 7.0 nie wiadomo nic dokładnie.
Olać tą Flandrię! Jeszcze jakieś bugi spowoduje :) Tak tylko spytałem z ciekawości czy w końcu jest czy nie, bo po megasubmodzie II nie jestem na bieżąco, bo wiele było narzekań na zwiechy, więc w pewnym momencie przestałem śledzić zmiany. Do szczęścia chyba nikomu nie jest potrzebna ta dzielka :)
Cytat:
Myślę, czy nie dodać jakichś surowców na mapie, albo zamienić Wrocław albo Szczecin na miasto ???? A Płock na zamek ?
olać to, za dużo zmian na raz i potem znowu będzie to niegrywalne bo jakieś bugi wyjdą.
Cytat:
Dodałbym Ormiańskie dzielnice w Krakowie i Płocku i Gdańsku. W Gdańsku też skandynawską i amalfijską.
W Haliczu żelazo.
jak chcesz, ale tak jak wyżej napisałem, oby to nie spowodowało bugów.
EDIT: @inquisitor i inni: w kwestii czy dawać free upkeep, zmian kosztów utrzymania, ograniczonej rekrutacji itp. to imo trzeba w tej kwestii zdać się na tych, którzy grają na tych zmianach. Tu chodzi o dobry balans. Jeśli Mietek ograniczył rekrutację, potem KAM zmienił staty jednostek, dodano free upkeep, zmieniono money script itp. i zaaplikowano to jako całość, potem ktoś to testował i uznał, że jest ok to trzeba to zostawić. Każda z tych zmian osobno rozwala balans! Ci którzy na tych zmianach grają/testują powinni wiedzieć najlepiej, czy nie ma kasy za dużo czy za mało, czy wojska są dobrze dobrane itd. Jak ktoś testuje i uważa, że ten komplet zmian jest ok, to wywalenie jednej z nich może rozwalić balans. Potem gra robi się niegrywalna, bo np. nie stać nas na utrzymanie jednej armii lub odwrotnie - mamy po 100 turach 200.000 kasy.
Potestuję jeszcze Polskę i do środy dam pliki do Instalki.
Myślę że money script jest w porządku. Ani nie zarabiasz za dużo ani za mało,więc można go dodać. Zwiech na razie nie miałem a gram na Megasubmodzie IV połączonym z Megasubmodem III. Jest 140 tura.
A kim grasz i jaka kampania?
Gram Anglią. Kampania Full.
Cytat:
Zamieszczone przez Blood_187
Hmm, ostre spamowanie armii było na oryginalnym ai i było to cholernie męczące. Na twoim piter wydaje mi się że jest z tym o wiele lepiej. Komp lepiej przygotowuje ataki. Zamiast co turę wysyłać armię na miasto, przegrupowuje siły i uderza często 2 flagami, także bez dobrego generała z umiejętnością walki w nocy może być ciężko to rozbić w jednej bitwie. Ale przez to jest ciekawiej :) Natomiast nie zmniejszałbym tej sakiewki, to stały dopływ kasy dla kompa który niechętnie rozwija farmy czy korzysta z kupców. A dla gracza te 6000 na turę może stać się mało znaczącym groszem po podbiciu paru miast, właściwym rozwinięciu startowych no i wykorzystaniu kupców.
Natomiast zastanowiłbym się nad wgrywaniem darmowego utrzymania i usuwaniu oryginalnego money scriptu. Obecnie w moją kampanię wkradła się nuda. Oprócz tego że wrogowie bardzo osłabli i nie są już tacy chętni do bitki przestałem liczyć się z pieniędzmi. W 120 turze mam ponad 200k i nie zanosi się na jakiś kryzys a miasta cały czas się rozwijają, niektóre mają najwyższy poziom, o cytadelach nie wspomnę. Trochę to za szybko. Przestałem nawet wysyłać floty handlowe po załadunek bo jest to najzwyczajniej niepotrzebne. Myślę że jest to spowodowane szybką ekspansją dzięki dużej darmowej armii którą rozsiałem po całym Lewancie gdzie poszczególne miasta nie są jakoś oddalone od siebie. W konsekwencji w każdej prowincji mam za darmo elitarnych rycerzy. Tak dobrze nawet nie było w podstawce gdzie za darmo mogłem utrzymywać tylko jakieś miejskie milicje. Darmowe garnizony psują trochę balans, w BC i tak dużo łatwiej jest zdobyć pieniądze choćby poprzez szereg nowych budowli czy bajery typu handel morski.
Money script oryginalny lub ten ze zmniejszonymi karami można by przerobić tak żeby kara za każdą prowincję zdobytą była stała i wynosiła -500, ale nie wzrastała wraz ze zdobywaniem prowincji że nagle za jedną wychodzi -1000, później -1500 itd.
Bo niestety, co to za utrudnienie -270 na turę podczas gdy zdobywam Damaszek dający 5200 turę i na dodatek trzymam tam sobie 5 oddziałów rycerzy łacińskich za darmo. No i szkolę dodatkowego kupca, kolejny 1000 wpada.
Nie wiem czy inni też mieli takie odczucia. Możliwe że wywalenie free upkeep załatwia sprawę. W każdym razie coś muszę namotać bo stan skarbca piękny no ale czuję się trochę jakbym jechał na kodach :)
Ale tu chodzi o samą grywaność, bo co to za ekonomia w grze, gdy mając średniej wielkości państwo połowe budżetu mamy z handlu,podatków itd, a połowę, no skąd? Z kosmosu? To po prostu psuje grę. W dodatku bardziej to pomaga graczu niż komputerowi, bo jeśli komp nas przyciśnie i stracimy parę prowincji to zamiast stracić powiedzmy 35% przychodu tracimy tylko 17%, a mając jedno przeciętne maisto możemy mieć co turę 7000 przychodu tylko skąd. Komp ma własne bonusy i na niego to mniej wpływa, tylko po co gracz ma mieć bonusy, tego nie wiem :) Usunięcie sakiewki króla z pewnością opóźni ekspansję gracza na początku gry- czyli w kluczowym momencie. Zanim stworzymy ekonomię tak żeby móc prowadzić sensowne działania wojenne komp zacznie już wystawiać wojska złożone z elitarnych wojsk, a nie ze słabych milicji.
Nie wiem czy ktoś gra na tym opcjonalnym AI, nie germanicu tylko tym drugim, ale ja na nim grałem i jest fatalne. Wolałbym już oryginalne z królestw.