-
Pogoda wpływa na bardzo wiele czynników, między innymi na czas uzupełniania jednostek, przychody z podatków, zadowolenie ludności, ewentualne straty w ludziach (ostre zimy), odległość poruszania się na mapie kampanii, morale itp. Do tego dochodzą również losowe zjawiska pogodowe, które dodają/zmieniają wartości tych współczynników.
Wracając do wersji 0.9, czeka nas olbrzymia zmiana. Po wprowadzeniu zmian z AOR (area of recruitment) będziemy czuli się prawie jak podczas gry w Europa Barbarorvm, dynamika gry odmieni się całkowicie :) No ale cóż, wraz z tym pojawi się mnóstwo pracy z dostosowaniem spolszczenia pod nową odsłonę DeI. Rozmawiałem już z twórcami moda i udostępnią mi oni teksty do tłumaczenia jeszcze przed premierą, więc będzie można spokojnie dążyć do celu.
-
Chciałem wiedzieć czy pogoda w DeI ma te same znaczenie co w kampanii Cezara i ma. Dzięki.
-
230 tura i mam ostatnie stadium imperium, jak na poziom b. trudny to jednak zbyt łatwo, przyczyną jest jednak zbyt duże parcie komputera do poddawania się w protektoeaty. Czeka mnie jeszcze ciekawa kampania w Afryce bo Persja stała się olbrzymim imperium z wielu sojuszami obronnymi, z poprzedniej kampanii pamiętam, żę był to b. trudny rejon z zajadłymi i nieprzejadnanymi przeciwnikami, oby i tym razem było podobnie. Szkoda mi oddziałów miotających które Rztm traci z ostatnimi reformami bo była to b. silna i uniwersalna jednostka, póki co przerzucam legiony z nad kanału do Afryki a to zajmie chyba kilkanaście tur bo zasięg ruchu na morzu jest tragiczny. Mam kilka propozycji - marzeń dotyczących zmian w modzie ale nie napiszę o nich tutaj bo mam zamiar założyć o nich osobny wątek. Postanowiłem jeszcze sprawdzić, czy prawdą jest jak piszą niektórzy, żę wojny domowej w deI można uniknąć, prowadzę b. zrównoważoną politykę wew ale mam też submoda na uniknięcie wojny domowej... Wiem, że jedno wyklucza potwierdzenie skutecznośći drugiego ale i tak byłby to sukces gdybym uniknął tego koszmaru. Póki co zainteresowanym mogę podać nazwę submoda ze steam:
Civil War Mod http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=246810654
ale jak pisałem nie jestem go do końca pewien. Może to jego zasługa, możę polityki wew. a możę wojna po osiągnięciu max imperium jest tylko kwestią najbliższych tur... Czas pokażę w mojej kampanii a Wy możecie go wypróbować sami.
Wiem, żę to nie jest właściwe miejsce ale chcę pogratulować ekipie świetnego nowego forum z zachowaniem stylu i tradycji ze starego - świetna robota Panowie.
Edit:
Niestety kolejny submod nie zadziałał, wojna domowa wybuchła z całym bezsensem jaki tylko może zaistnieć. W Hiszpanii wysypało się 16 pełnych armii i 8 flot. To już 4 moja kampania w której osiągnąłem max imperium na DeI i zawsze wybucha ta idiotyczna spamerska wojna. Jeżeli jeszcze ktoś napisze, żę w DeI można jej uniknąć to musi udowodnić to savami z + 250, 350 i 450 tury. Ten kretyński spam jest gwożdziem do trumny dla moich oczekiwań i mojej zabawy.
-
1 załącznik(ów)
Szkoda, że nikt cię nie naprostował wcześniej, gdy pochwaliłeś się tym modem. Widać, że z angielskim jesteś kompletnie na bakier, bo ten mod jedynie udostępnia frakcje rewolucjonistów w szybkiej bitwie, nic nie zmieniając w mechanizmach kampanii.
Jeśli wciąż masz save'a sprzed wybuchu wojny domowej, sprawdź poniższy pliczek. Przenosi on progi wszystkich testów skryptu wojny domowej powyżej maksymalnego poziomu imperium. Jeśli nie zadziała, to również dotychczasowe zmiany w DeI (przesunięcie ponad limit 100% szansy na wojnę i ustawienie wysokiej na ostatnim poziomie imperium) nie są poprawnie interpretowane przez silnik.
Ekipa DeI zamierza również w przyszłości usunąć wojny domowe i wprowadzić coś na zasadach podobnych do rozbicia cesarstwa z S2TW. Oskryptowanie lepszej wojny domowej jest problematyczne, bo gra ponoć nie posiada komendy oddania armii innej frakcji. Paranoja.
Jakby ten submodzik nie działał, zawsze możesz grać któraś z pomniejszych frakcji dodanych przez DeI. Nie mają one zaimplementowanej mechaniki wojny domowej.
-
Ooo, kolega z TWC :D Nawet nie wiedziałem, że jesteś z Polski :D
Witamy :D
-
Soontir, dzięki za plik, nie wiem czy wrzucać go do data czy w inne miejsce ale zacznę od :data". Angielskiego nie znam kompletnie co z pewną dozą wstydu wyznawałem już kilka razy. Jestem już stary jak na gracza, napiszę tylko, że z wojska wyszedłem już 23 lata temu, z języków poznałem jedynie rosyjski, nie przydał mi się w życiu. Dzięki też za info, że dodane przez DeI nacje nie mają skryptu z wojną domową, nie wiedziałem o tym.
-
Wypakowujesz archiwum, wrzucasz do data i zafajkowujesz w menadżerze jak każdego innego moda. Dwa podkreślniki w nazwie powinny wystarczyć do załadowania nad DeI, ale w razie czego ustaw go na samą górę. Nadpisuje tylko trzy wersy jednej tabeli, wiec nie ma prawa namieszać w innych modach.
-
Gnejuszu, zapewne zainteresuje Cię, że Dresden pracuje właśnie nad poprawką do automatycznego rozstrzygania bitew :D Nic nie obiecuje, ale pracuje z tym co ma pod ręką :)
-
Wydląda na to, żę submod zadziałał... Boże, ile ja szukałem takiego submoda na wojnę domową... Jeszcze raz dzięki serdeczne. Jakżę się cieszę, że pracą nad poprawą automatycznego rozstrzygania bitew, mam stary komputer i nie chce uciągnąć mi bitew większych niż 1 vs 1. Większe bitwy ścinają i gra się fatalnie, jestem skazany na rozstrzygnięcia automatyczne w większości starć a komputer wylicza je ... lepiej nie pisać. Nie wiem też dlaczego gra nie potrafi przeliczyć bitwy z większą ilością niż 3 armie gracza, tam gdzie muszę użyć czwartej i więcej nic z tego nie wychodzi. W ogóle cieszę się, że pracujecie nad Rome 2, niestety ale C.A. potwornie ją skopało, Soontir zaglądaj częściej na forum, będzie nam miło.
-
Zaglądam tu czasami od dawna. Zarejestrowałem się jednak dopiero, widząc jak cierpisz. :D
No to ciesze się, że działa. Można by jeszcze zobaczyć jak działałoby dopuszczenie tylko najniższego prawdopodobieństwa wojny domowej. Czy ten parametr ustawia jakąś zapisaną na twardo wartość progową wpływów do wyzwolenia skryptu, czy w jego wywołaniu przeważa element losowy, a poziom imperium jedynie zmienia prawdopodobieństwo. Niby poradnik polityczny od CA wyszedł z pół roku po obietnicach, ale takich podstawowych wyjaśnień mechaniki (nawet gdy są powergamerskie) nie zawiera... Nic to, nie mam ochoty się w to bawić. Po prawdzie nigdy w total warze nie oglądałem filmiku końcowego. Bywało blisko w medku i szogunie drugim, ale grindowanie prowincji mnie nie pociąga. W nowym romku doszedłem najwyżej do piątego poziomu imperium i to tylko Selkami kupując sobie wasali, wiec katorgi/wyzwania wojny domowej nie przyszło mi doznać. Zawsze albo kampania człowieka nudzi, albo wychodzi nowa wersja z istotnymi zmianami/niekompatybilny patch od CA.
Komputer też mam paroletni, do tego na Radeonie i z XPkiem, więc wiele z gry wycisnąć nie mogę. Najbardziej mnie rozśmieszył wielki preview malowań tarcz. U mnie to dwa warianty na oddział o teksturze ~128. :P Oblężenia na dwie pełne armie to slowmotion x4, wiec w sytuacjach, gdy gdyby AI nie było tak tragiczne, byłoby w stanie wygrać, odpuszczam i daję autorozstrzygnięcie. No i przez takie podejście przepycham się od kilkudziesięciu tur przez Bosfor z Seleucydami jako Macedonia. Dodatkowo nęka mnie błąd, którego źródeł znaleźć nie mogę. Niektóre seleucydzkie armie w ofensywie wywołują CTD (odwołanie do błędnego adresu) przy ręcznym rozegraniu bitwy. Gdy to ja atakują, wszystko działa idealnie. Armie/dowódcy podejrzanych umiejętności nie posiadają. Jednostki też poprawne, bo przecież się ładują gdy są w defensywie. Z innymi frakcjami tego problemu nie miałem, a tu już druga armia takie cuda odwala. Oczywiście, gdy już chce wysyłać Selei save, to AI nagle rezygnuje z ataku.
Kusi mnie poszukanie kogoś do kampanii multi, bo AI to jednak AI. Boję się jednak, czy takie zmuły w liczeniu bandy wojaków w wielkim pogo pod bramą przez mój procesor nie skończyłyby się desynchronizacją? Nie chcę męczyć jakichś amerykańców, by okazało się, że nie pogramy sobie przez słabość mojego sprzętu.