A to by się przydało, bo mnie zawsze irytowało (grając Imperium) jak te hordy z Norsci zalewały w kółko Marienburg. Zawsze te armie były bardziej uciążliwe niż mocne, bo po prostu nie były w stanie sforsować garnizonu (także na auto-resolve).
Wersja do druku
No i jest DLC z Bretonnią i są dorobione jednostki, czyż by się Lore nie liczyło?
Błogosławiony Trebusz ? Piechota z bronią dwuręczną ? Skoro Bretonia może dostać takie jednostki to CA ma spore pole do popisu jeśli chodzi o inne nację.
Ale to DLC pokazuje tylko że Kislev, i inne pomniejsze ludzkie "nacje" nie mają racji bytu w tym Młotku. Kislev ma dwoje Lordów w tym jeden gryzie ziemię. Nie wiem jakich ma bohaterów, jedną jednostkę magiczną i 5 jednostek z samego AB. Może zrobią z nich najemników dla Imperium ?
Po pierwsze FLC, nie DLC, bo będziesz mógł pobrać je za darmo. Sam dopisek "DLC" na logu tej zawartości jest jedynie dodany, by znaleźć się w tej "bibliotece DLC".
Po drugie - to zależy, jak rozumiesz pojęcie lore. Jeśli rozumiesz je jako ściśle połączone tylko z bitewniakiem to masz prawo się wkurzyć. Z drugiej strony jak dla mnie nie wygląda to tragicznie. Powiem nawet, że ten większy podział w tych jednostkach mi się podoba - przede wszystkim ze względu na możliwy balans.
Po trzecie - Kislev akurat może mieć śmiało i Borysa Ursę i Katarinę, bo jakby nie patrzeć to Warhammer TW zaczyna się mniej więcej w 2500 roku KI (interpretacja własna, skoro Karl zaczyna dopiero swe rządy).
Po czwarte - Kislev ma więcej niż te jednostki, co podałeś. Do tej listy dochodzą jednostki z RPG'a, Warmaster Armies i systemu Mordheim.
Po piąte - tu już do wszystkich - ciekawą sprawę odkryłem na FB.
Cytat:
Tak, już nawet miejsce w menu robią. W zakładce Grand Campaigns pewnie będzie do wyboru Stary Świat, Nowy Świat, a jak masz obie części to odblokuje ci się opcja Cały Świat. Będzie ładnie poukładane, tak jak lubię. Jeszcze tylko niech frakcje pogrupują w grupy kulturowe jak w Attyli i Rome II i modderzy będą mogli odblokować wszystkie frakcje, bo te ciągłe przełączanie się między różnymi modami żeby pograć Tileą lub Mosuillonem jest męczące.
https://scontent.fbud2-1.fna.fbcdn.n...19&oe=592C6754
Po pierwsze i najważniejsze nie wkurzam się. FCL czy darmowe DLC to dla Mnie nie różnica, robią to za darmo chwali im się, w końcu koszt gry w Polsce jak kupujesz samą grę na steam bez przeceny i wszystkie możliwe DLC płatne wynosi prawie 500 zł więc nie mało. Jeśli armie Warhammera mają zyskać to niech śmiało dodają jednostki z RPG, Warmaster, Mordheim tylko do wszystkich:P
Po drugie nie wiem jakie są kryteria brane pod uwagę jeśli chodzi o to skąd biorą oni jednostki. Warmaster zdaje sobie sprawę ale on doda raptem ze 3 jednostki, system Mordheim co doda? Oraz RPG ? Dla Kislev
Wiesz super że Bretonnia ma więcej jednostek, ale patrząc np. na armię Imperium jest ona na razie mocno związana z AB i wciąż nie pełna, a Bretonnia wygląd na pełną jeśli chodzi o jednostki. Nie wiem jak CA dobiera kryterium która rasa kiedy i co dostaje. Z tego co piszesz śmiało wynika że Imperium może dostać Legendarnego Lorda Kurt Helborg, kilku bohaterów wymienionych imiennie. Spokojnie przy wydaniu DLC o Beatmen mogli uzupełnić Imperium o jednostki związanie z Middenland, a Boris Todbringer zasługuje na coś więcej niż bycie lekko lepszym Generałem Imperium.
Po prostu dziwi Mnie jak mocno dopracowali same jednostki Bretonni(nie mam nic przeciw) a Beastmen wyglądają przy nich trochę słabo.
Wg mnie akurat dodawanie jednostek z RPG'a, Mordheimu i Warmaster zależy nie tylko od licencji na potencjalne produkty, ale również od wyczerpania materiału przez główny czynnik -> Podręczniki Armii.
Ot tresowani niedźwiedzie np. co do RPG'a to masz mnóstwo typów np. Atamanów, Lodowa Dama, Czekistów, Czarownica, Poganiacz, Lodowa Czarodziejka.Cytat:
Po drugie nie wiem jakie są kryteria brane pod uwagę jeśli chodzi o to skąd biorą oni jednostki. Warmaster zdaje sobie sprawę ale on doda raptem ze 3 jednostki, system Mordheim co doda? Oraz RPG ? Dla Kislev
Cytat:
Wiesz super że Bretonnia ma więcej jednostek, ale patrząc np. na armię Imperium jest ona na razie mocno związana z AB i wciąż nie pełna, a Bretonnia wygląd na pełną jeśli chodzi o jednostki. Nie wiem jak CA dobiera kryterium która rasa kiedy i co dostaje. Z tego co piszesz śmiało wynika że Imperium może dostać Legendarnego Lorda Kurt Helborg, kilku bohaterów wymienionych imiennie. Spokojnie przy wydaniu DLC o Beatmen mogli uzupełnić Imperium o jednostki związanie z Middenland, a Boris Todbringer zasługuje na coś więcej niż bycie lekko lepszym Generałem Imperium.
Pod tym względem masz rację, co do Imperium i Middenland.
Cytat:
Po prostu dziwi Mnie jak mocno dopracowali same jednostki Bretonni(nie mam nic przeciw) a Beastmen wyglądają przy nich trochę słabo.
Sęk w tym, że Zwierzoludzie nawet w bitewniaku zostali potraktowani nieco po macoszemu mimo, że ich bardzo lubię.
PS. https://www.twitch.tv/totalwarofficial Alberyk.
Tak ja mówiono na streamie, CA siadło z GW i stwierdzili że Bretonia ma za mało jednostek żeby ją wprowadzić do gry(zresztą dlatego ją wyrzucili z TableTopa) bo w zasadzie wszystko było już wprowadzone, więc wymyślili wspólnie nowe jednostki. Proste i dobre rozwiązanie.
PS FLC to też DLC a właściwie powinno się nazywać FDLC. :]
Boże uchowaj nas przed jednostkami tresowanych niedźwiedzi ruszających do boju niczym sfora psów...Już wolę pomysł z niedźwiedzią kawalerią z COW choć i on wieje absurdem. Jestem za rozszerzaniem rosterów ale w sensowny sposób,tak jak to zrobili przy Bretonni,właściwie nie pasują mi u niej tylko chłopi z trującymi strzałami. Co do Beastmenów to akurat są wybrakowani nawet względem niezbyt obszernego AB,choć jest spora szansa,że będą uzupełniani przy okazji kolejnych dodatków/części tak jak to zrobili przy okazji wydania WE.
Te trujące strzały też tak średnio mi pasują u nacji która ma hopla na punkcie honoru.
Dla Kislevu to wspaniała wiadomość. Możliwe nawet że dojdzie jakiś nowy legendarny lord w miejsce (teoretycznie martwego) cara Borysa. Skoro doszło do czegoś takiego to można mieć nadzieję, że kiedyś pojawią się unikalna Estalia, Norska, Albion i Araby i pewność, że dostaniemy Tileę z najemnikami i jakimś zmyślonym rodzimym mięchem armatnim.
O misiową kawalerię to ty się już nie martw - hype będzie, a każdy niezaznajomiony z lore Warhammera gracz CoWa ma straszne parcie na tą jednostkę - wątpię aby uszło to uwadze speców od marketingu z CA.
Wiesz, szlachetnie urodzeni kierują się honorem i czczą Panią Jeziora - wieśniacy z Bretonni nie muszą kierować się takimi błahostkami ;)
Trochę się rozpędziłeś,najpierw niech chociaż ogłoszą ten Kislev,potem będzie można ewentualnie myśleć o kolejnych ludzkich frakcjach. Chyba,że ludzi wydadzą w formie znanej z wcześniejszych tytułów czyli jedno dlc będzie zawierało kilka frakcji(w co szczerze wątpię).Cytat:
Dla Kislevu to wspaniała wiadomość. Możliwe nawet że dojdzie jakiś nowy legendarny lord w miejsce (teoretycznie martwego) cara Borysa. Skoro doszło do czegoś takiego to można mieć nadzieję, że kiedyś pojawią się unikalna Estalia, Norska, Albion i Araby i pewność, że dostaniemy Tileę z najemnikami i jakimś zmyślonym rodzimym mięchem armatnim.
Kawalerię jakoś zdzierżę,sforę luźno biegających niedźwiedzi z paroma poganiaczami już nie ;)Cytat:
O misiową kawalerię to ty się już nie martw - hype będzie, a każdy niezaznajomiony z lore Warhammera gracz CoWa ma straszne parcie na tą jednostkę - wątpię aby uszło to uwadze speców od marketingu z CA.
Ale taki rycerz raczej nie pozwoliłby "chamowi" na tak niehonorowe praktyki :)Cytat:
Wiesz, szlachetnie urodzeni kierują się honorem i czczą Panią Jeziora - wieśniacy z Bretonni nie muszą kierować się takimi błahostkami