Re: MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven+Kam2150)
Jak dla mnie do nowej instalki mogą iść:
1. portrety w sumie to jakieś urozmaicenie niż kilka tych samych mord nonstop
2. nowy money script ten który ma być chyba w 7 zapodany kiedyś przez Aravena
3. mapa z wersji II z Flandrią dla Francji
4.free upkeep z plikami Kama i ograniczoną rekrutacją
5. nowe tekstury
6. brak sojuszy
7. o AI bitewnym się nie wypowiem bo gram na oryginalnym a proponowanych nie znam
8. spolszczenie historyczne z poprawkami Aravena
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Inquisitor pliki Kama są w Megasubmodzie III i IV osobno ich nie było.
Pliki od Kama to podstawa, inny balans, inne koszty. Super się gra.
To ja mam coś pokiełbaszone chyba, bo najdroższe jednostki, czyli CI rycerze z trybunału kosztują chyba 350 florenów.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Ale tu chodzi o samą grywaność, bo co to za ekonomia w grze, gdy mając średniej wielkości państwo połowe budżetu mamy z handlu,podatków itd, a połowę, no skąd? Z kosmosu? To po prostu psuje grę. W dodatku bardziej to pomaga graczu niż komputerowi, bo jeśli komp nas przyciśnie i stracimy parę prowincji to zamiast stracić powiedzmy 35% przychodu tracimy tylko 17%, a mając jedno przeciętne maisto możemy mieć co turę 7000 przychodu tylko skąd. Komp ma własne bonusy i na niego to mniej wpływa, tylko po co gracz ma mieć bonusy, tego nie wiem :) Usunięcie sakiewki króla z pewnością opóźni ekspansję gracza na początku gry- czyli w kluczowym momencie. Zanim stworzymy ekonomię tak żeby móc prowadzić sensowne działania wojenne komp zacznie już wystawiać wojska złożone z elitarnych wojsk, a nie ze słabych milicji.
Hmm, muszę przyznać że to co piszesz ma sens i mnie przekonałeś. Bonus z sakiewki faktycznie jest sporo zawyżony w stosunku do podstawki czy kingdoms. Nie mam możliwości sprawdzenia jakie zmiany poczyniłeś w swoim pliku ale mimo wszystko byłbym za tym żeby bonusu z sakiewki nie usuwać a jedynie ograniczyć do poziomu 1000-2000 bizantów na turę jak to było podstawce. Dlaczego? A no żeby jednak mieć tą możliwość wyszkolenia jakiś ochotniczych włóczników w przypadku utracenia prawie wszystkich prowincji. Skąd? No tak, handel, podatki ale historia zna chyba nie jeden przykład że władca musiał zwyczajnie dorzucać od siebie pieniądze na wyprawę wojenną lub finansowanie państwa bo była powszechna bida :) Oczywiście nie cały czas, i nie w takich ilościach jak jest w BC ale myślę że to by było sensowne wytłumaczenie dla tych 1000 bizantów z kosmosu co turę. Zresztą, co tu tłumaczyć, realiów nie ma co się trzymać bo wątpię żeby budowa stajni zamkowych trwała 3-4 lata więc jest też miejsce na taki "absurd" jak pieniądze znikąd.
Pytanie tylko jak by to się miało do podwyższonych kosztów wojska i usunięcia free upkeepu. Chętnie bym ten plik potestował ale jak już pisałem, nie mam chwilowo możliwości. Możliwe że to by załatwiło problem z ogromnym skarbcem w 100 turze i zbyt łatwej grze o którym pisałem wcześniej no ale to było oryginalne EDU.
Fajnie by było jakbyś napisał piter parę słów o swojej kampanii, jak Ci się gra, na jakim poziomie skarbiec po tych kilkudziesięciu turach, jak się komputer zachowuje itd ;)
Co do pakietu megasubmoda to jestem za portretami, money scriptem, brakiem sojuszy i ai bitewnymi jako opcja i nowym balansem Kama. Co do free upkeep i ograniczonej rekrutacji to dałbym jako opcja. Nie wiem jak ta ograniczona rekrutacja wygląda i nie mogę przetestować, ale jeśli jest podobna jak w SS 6.4 to mnie niestety odrzuciło po kilku turach, 0 przyjemności z rozgrywki :? Ale to chyba można sobie ręcznie nawet przywrócić :)
Flandrii bym nie dodawał jeśli jest ryzyko błędów przez to. Rozumiem że skoro została dodana to jakiś region został usunięty?
Flandria jest zbuntowana i istnieje.
Wino, przy okazji nowej Instalki może byś dorzucił paręnaście melodii z wykopem, jak Kam2150 w MedievalXL, albo jak w Warhammerze.
Osobiście, jestem za nawet jak nie bardzo pasuje. Grając w średniowiecznego moda niekoniecznie musimy słuchać samej muzyki średniowiecznej.
Albo i kilkadziesiąt melodii.
Wszytkim się nie dogodzi, jeden chce to inny tamto.
Część będzie osobno plików to sobie pobiorą niezadowoleni z Instalki.
Pytanie wie ktoś jak można sprawdzić jaką sie ma wersje submoda????
Aha, zrozumiałem że nowa mapa z tą Flandrią jak dodanie Grodna. Nie miałem okazji tam wojować więc nie kojarzyłem prowincji. W takim razie można by dać ją Francji, z tego co zauważyłem w swoich kampaniach to Francja trochę dostaje od Aragonii i HRE, może ją to trochę wzmocni :)
Jeśli byłaby możliwość dodania nowej muzyki to miałbym propozycję aby umieścić kilka utworów ze ścieżki dźwiękowej do gry Twierdza: Krzyżowiec. Świetnie by pasowały zarówno do Jerozolimy jak i frakcji Islamskich :) Jak coś to mogę podesłać bo mam ten soundtrack na dysku. Jakby ktoś nie znał: http://www.youtube.com/watch?v=rljTVk_q2Dk
Jak sprawdzić wersję? Raczej nie ma nigdzie informacji wprost tak jak w podstawce że wersja 1.3 itp. Ja bym to zrobił łopatologicznie czyli porównał daty edycji wgrywanych plików do tych znajdujących się w instalkach, i na tym wnioskował która wersja ;)
A jaka masz minimapkę Turumbar jak różnokolorowa to raczej masz IV, jak normalna to raczej II.
Zapodajcie linki do muzyki.
W MXL muza wymiata.
Przydałyby się nowe kawałki.
Cytat:
Zamieszczone przez inquisitor
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Inquisitor pliki Kama są w Megasubmodzie III i IV osobno ich nie było.
Pliki od Kama to podstawa, inny balans, inne koszty. Super się gra.
To ja mam coś pokiełbaszone chyba, bo najdroższe jednostki, czyli CI rycerze z trybunału kosztują chyba 350 florenów.
Ale mowa o pieszych, czy konnych? Ja daję koszt utrzymania na 1/3 kosztu werbunku. Po wielu testach taki system działa najlepiej, bo jest spójny dla wszystkich nacji, może niektóre kraje mają lekkie odchyły, ale wtedy nie ma czegoś takiego, że są jednostki słabsze o wyższej cenie niż te lepsze. Mój system cen ma na celu ukazanie jak największej dysproporcji cenowej między zwykłymi/wczesnymi jednostkami, a elitą, dzięki temu nawet później opłaca się rekrutować te średnie oddziały. Elitarni rycerze kosztują po 2400-2600 werbunku i 700-850 utrzymania.
Co do muzyki to oczywiście polecam moją z MXL, nie jest wyłącznie średniowieczna, ale daje moc :) Muza jest z Królestwa Niebieskiego, Gry o Tron, Thora, Ogniem i Mieczem, Two Steps from Hell, Incepcji i paru innych.
Jeśli nuta nie musi być średniowieczna to może coś Sabatonu (40:1, Attero dominatus) lub Sonata Arctica.
http://www.youtube.com/watch?v=OIc4VHxU7iM
http://www.youtube.com/watch?v=GQDPK0sjSAQ albo coś Garmarny.
Ale z tym Sabatonem to przesada już chyba, średniowieczna nie musi być ale niech chociaż trzyma klimat :)