Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja - Preview nr 9: Pontus [Free-
Cytat:
A oprócz tych bugów ma jeszcze kupe
coraz to nowych funkcji i rzeczy w
każdej odsłonie, coraz to dojrzalsze
tematy porusza, coraz lepsze fabuły,
coraz więcej róznych smaczków,
ciekawych rzeczy itp itd.
Ta, a w Total War ciągle ciukamy w to samo, żadnych nowości.
Bo kto to widział? Nowość w TW? Skandal!
Cytat:
Pytam jeszcze raz, zamierzasz kupować Rome 2?
Nie wiem. Nawet pomijając fakt że mój komp tego nie uciągnie.
Chciałbym kupić jesli była by ta gra zrobiona rzetelnie, porządnie i fachowo. Ale jesli bedzie to Empire bis to pffffffff .
A niestety wszystko wskazuje na to ze opcja Empire bis jest bardziej prawdopodobna.
Cytat:
No tak, nawet nie jesteś stanie powiedzieć dlaczego cię to tak śmieszy
Padłem ze śmiechu bo akurat niedawno miałem okazje pograć zarówno w FIFE jak i w PESa i dalej jest tak samo jak było kiedyś ;) Fifa gówniane arcade kontra PES w którego gra sie z wywieszonym jezorem.
Cytat:
A jakie to niby nowe funkcje w GTA? W czym tak bardzo różni się GTA IV od GTA III albo San Andreas? Grałem w nie i naprawdę nie wiem co masz na myśli?
Nie widzisz roznicy miedzy SA a GTA IV chocby w sposobie prowadzenia historii, dojrzałości tematu i powagi ?? No sorry w takim razie sie nie dogadamy ;)
Cytat:
Wspominam o prefekcji, bo czepiasz się bzdur u nowych TW i jednocześnie kompletnie bagatelizujesz to samo u innych gier.
Kompletny brak historyczności w grze historycznej to bzdura ?? Kompletny brak kompetentnego AI w grze strategicznej to bzdura ? Spoko, " A u was to murzynów biją".
Nie żądam perfekcji od CA ale niestety momentami to oni nawet do "linii najmniejszego oporu" nie dociągają.
A jak chcesz przykładu kolejnego monopolisty który sie nie opieprza to masz - Bohemia i ARMA 3.
Cytat:
Pewnie po dużej ilości bezsensownych DLC i po słabych wykonaniach ich gier?
Ich DLC mało wprowadzają a jest ich od c***a... Paradox nie blokuje frakcji na swoje gry.... (co w sumie w takich grach jakie robi paradox było by idiotyzmem, chociaż Arabów w CK2 zablokowali.... ) i ich DLC coś przydatnego wprowadzają....
Owszem Paradox dał dopiero w Sword of Islam możliwość grania Muzułmanami ale pamietajmy o paru rzeczach :
A - pod względem podejścia do historyczności to CA moze Paradoxowi buty czyścić ;)
B - SOI wprowadziło cała mase nowych mechanizmów żeby uwypuklić róznice miedzy "frakcjami", coś czego CA nie nauczyło sie jeszcze ( Warpath, BI, Kingdoms etc ).
C - Paradox ma tą "dziwną" tendencje że wrecz ułatwia modowanie swoich gier ... ale co oni tam wiedzą ;)
A kolejne dodatki robiły ( zrobią ) to samo z Bizancjum. poganami, republikami itp.
Cytat:
Jaki spadem jak poza Empire TW w wersji bez modów są coraz lepsze, zwłaszcza świetny FOTS?
Nie wiem co jest takiego świetnego w Shogunie 2 . Na serio, nie wiem czym sie tu tak podniecać bo to typowa vanilla. Jednostki które wieją po paru sekundach, niezbyt blyskotliwe AI, pare dziwnych pomysłów, pare jednostek fantasy a wszystko to polane super grafiką i tyle.
Cytat:
CA życia moderom nie utrudnia, po prostu silnik się zmienił i jest znacznie bardziej skomplikowany. Kiedyś też można było banalnie modyfikować auta, a teraz przez różne nowinki jednak bez porządnego warsztatu i umiejętności za wiele nie zdziałasz. Kodu gry wypuścić przecież nie mogą, bo wiele firm by na tym skorzystało.
No oczywiscie. A oni bidusie mod tools nie potrafią sklecić i wogóle takie dzieci we mgle są z nich.
Cytat:
Ta, a w Total War ciągle ciukamy w to samo, żadnych nowości.
Bo kto to widział? Nowość w TW? Skandal!
Pomijając zmiany grafiki i settingu to ta seria wiele sie nie ruszyła od RTW. Pathfinding leży, AI leży, pokonać przeciwnika inaczej jak hekatombami na polu bitwy sie nie da ( a tak szumnie ogłaszają ze opierali to na Sun Tzu - szkoda tylko że w tej grze nie da rady wygrać o ile sie nie stosuje DOKŁADNIE odwrotnych zasad niż propagował Sun ), historycznośc leży, wykonanie leży .... można by tak długo.
Cytat:
Kompletny brak historyczności w grze
historycznej to bzdura ??
Rzeczywiście, zapomniałem że w Rome I latało się F16 i podbijało Koreę.
Cytat:
Padłem ze śmiechu bo akurat
niedawno miałem okazje pograć
zarówno w FIFE jak i w PESa i dalej jest tak samo jak było kiedyś ;) Fifa gówniane arcade kontra PES w
którego gra sie z wywieszonym
jezorem.
Gusta i guściki, tu w dodatku w mniejszości.
Cytat:
Zamieszczone przez Canaris
pod względem podejścia do historyczności to CA moze Paradoxowi buty czyścić ;)
Armia idzie z prowincji Łódź (w Średniowieczu) do sąsiedniej pół roku, w czasie wojny - z kilka lat, najmniejszy oddział (1000 luda) może zdobyć i pół Europy, realistyczne sojusze Huronów, Majów, Wenecji, Szwecji, Złotej Ordy i co tam sobie jeszcze wymyślicie, brak aneksji jeśli wróg ma gdzieś małą kolonijkę na krańcu świata - ot tak pierwsze spostrzeżenia z EU... Nad ulubionym HoI nie chce mi się pastwić 8-)
Nie mówiąc już, że gdyby CA prowadziło taką politykę jak Paradox to teraz mielibyśmy Shoguna 2, ale na silniku Medievala 2, rozmawialibyśmy o premierze Empire, który też byłby estetyczną przeróbką M2. No i po premierze silnika Empire mielibyśmy całą masę "trójek" :?
Roman! Ty żyjesz! ;) I mówisz oczywiście do rzeczy. Zabawne, że fani Total War wychwalają Paradox, który pod względem ilości DLC (będących tak naprawdę płatnymi patchami) bije CA i każdą firmę jaką znam na głowę. No ale są bardziej historyczni oczywiście, wraz z EU 2 i państwem Prusy w 1419 roku (przykład pierwszy z brzegu). ;)
Cytat:
Nie wiem co jest takiego świetnego w Shogunie 2 . Na serio, nie wiem czym sie tu tak podniecać bo to typowa vanilla. Jednostki które wieją po paru sekundach, niezbyt blyskotliwe AI, pare dziwnych pomysłów, pare jednostek fantasy a wszystko to polane super grafiką i tyle.
Grałeś w ogóle w tę grę? Twoja wypowiedź jest warta tyle samo, co te o tym, że seria się nie zmieniła od Rome, a Pont będzie dostępny tylko w pre-orderze, żeby wycisnąć z graczy ostatnią złotówkę. Parafrazując Cię: skoro nie widzisz różnicy między Medievalem 2/Rome, a Shogunem 2 w mechanice kampanii, dyplomacji, ilości frakcji, handlu, zarządzaniu prowincjami - to się nie dogadamy. ;)
Odwieczny problem braku zrozumienia pomiędzy graczami ....... jak w dowcipie z dwoma głuchymi wróblami siedzącymi na gałęzi i obrażonymi na siebie...
Jeżeli gra wyjdzie w maju, a nie tak jak zapowiadano jesienią, to proponuję zajrzeć w wyniki finansowe SEGA przed zakupem.
Naprawdę rosnie szansa na fail a la Empire, jeżeli pół roku temu twierdzili że mają mnostwo pracy rozpisanej do jesieni 2013, a teraz nagle sa już gotowi.
Chwila... Co?! Maj? Gdzie? Gdzie pisali, że wydają w maju, bo chyba coś opuściłem.
Jeśli faktycznie chcą wydać w maju i są jeszcze na poziomie tej bitwy Teutoburskiej, to świeć Panie nad ich duszami...
Cytat:
Zamieszczone przez roman zabawa
Cytat:
Zamieszczone przez Canaris
pod względem podejścia do historyczności to CA moze Paradoxowi buty czyścić ;)
Armia idzie z prowincji Łódź (w Średniowieczu) do sąsiedniej pół roku, w czasie wojny - z kilka lat, najmniejszy oddział (1000 luda) może zdobyć i pół Europy, realistyczne sojusze Huronów, Majów, Wenecji, Szwecji, Złotej Ordy i co tam sobie jeszcze wymyślicie, brak aneksji jeśli wróg ma gdzieś małą kolonijkę na krańcu świata - ot tak pierwsze spostrzeżenia z EU... Nad ulubionym HoI nie chce mi się pastwić 8-)
Nie mówiąc już, że gdyby CA prowadziło taką politykę jak Paradox to teraz mielibyśmy Shoguna 2, ale na silniku Medievala 2, rozmawialibyśmy o premierze Empire, który też byłby estetyczną przeróbką M2. No i po premierze silnika Empire mielibyśmy całą masę "trójek" :?
1. Dwa miesiące to pół roku? Przy przeszkodach terenowych (rzeki, bagna), ogólnie dużej liczebności (średnia armia to 15000-25000), różnicy w tempie marszu wojsk (piechota, jazda, działa).
2. Ta, jasne... szczególnie przy wsparciu cesarza dla każdego zaatakowanego członka ŚCR.
3. To już kompletny absurd - nacje amerykańskie ZAWSZE dostają od Europy po pysku, hordy negocjują tylko między sobą (a resztę towarzystwa napadają), a Szwecja z Wenecją to już w ogóle przykład z księżyca...
4. Podaj mi przykład do CHOĆ JEDNEGO DLC do gry Paradox'u (poza Crusader Kings).
5. Silnik ten sam? Może, ale przynajmniej porządnie zrobiony i z gry na grę, z patch'a na patch unowocześniany.
6. Historyczność żadna? Ot, same wydarzenia mają REALNY wpływ na grę, a nie jak w TW (w roku a było b).
7. Gdyby CA prowadziło tą samą politykę co Paradox, to same by nas pytało, co zmienić, jak i na co.
8. W jaką odsłonę EU grałeś i w jaką wersję?
Co do Pontu: wykonany (na oko) dość dobrze, hybryda wschodu z grecką kulturą.
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Roman! Ty żyjesz! ;) I mówisz oczywiście do rzeczy. Zabawne, że fani Total War wychwalają Paradox, który pod względem ilości DLC (będących tak naprawdę płatnymi patchami) bije CA i każdą firmę jaką znam na głowę. No ale są bardziej historyczni oczywiście, wraz z EU 2 i państwem Prusy w 1419 roku (przykład pierwszy z brzegu). ;)
Cytat:
Grałeś w ogóle w tę grę? Twoja wypowiedź jest warta tyle samo, co te o tym, że seria się nie zmieniła od Rome, a Pont będzie dostępny tylko w pre-orderze, żeby wycisnąć z graczy ostatnią złotówkę. Parafrazując Cię: skoro nie widzisz różnicy między Medievalem 2/Rome, a Shogunem 2 w mechanice kampanii, dyplomacji, ilości frakcji, handlu, zarządzaniu prowincjami - to się nie dogadamy. ;)
1. Zabawne, że jedni fani widzą słabości gry i chcą je zmienić, a ci "najwierniejsi" to by ich do banicji oddali...
2. Grałem, ale jakoś nie przemówiła do mnie, ot, komputer-dureń sam daje się okrążyć, mając jazdę i walcząc na równinie, w kampanii wróg zamiast iść na moją armię/miasto łupi wszystko w prowincji i z byle powodu się cofa.
Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Silnik ten sam? Może, ale przynajmniej porządnie zrobiony i z gry na grę, z patch'a na patch unowocześniany.
... i przy każdej części/patchu klient jest skubany... a wy narzekacie na darmowe DLC Pontu ;)
Które ma celu pozyskać jak największą liczbę frajerów, którzy kupią preorder.