Dla tych co chcą aby ciężka jazda m.in. husaria miała szyk bardziej zwarty to oto link z plikami do podmiany w folderze data:
https://www.dropbox.com/s/8w2qqsx4jq...aleria.7z?dl=0
Wersja do druku
Dla tych co chcą aby ciężka jazda m.in. husaria miała szyk bardziej zwarty to oto link z plikami do podmiany w folderze data:
https://www.dropbox.com/s/8w2qqsx4jq...aleria.7z?dl=0
Dla tych co nie wiedzą: zajmuje się obecnie graficzno-muzyczną stroną moda.
Jako "zajawkę" wrzucam tu filmik z nowym wyglądem menu i muzyką - https://www.youtube.com/watch?v=e6_64PUbkgg
Witam Muzg, bardzo fajnie to wygląda, co do muzyki to trzeba byłoby w trakcie kampanii ją podrasować, choćby w czasie gry RON. Ja trochę u siebie muzykę zmieniłem, bo już nie wytrzymywałem słuchania Miecia i Edzi:D, ale to co umieściłem do pobrania to jest wersja oryginalna.
P.S. Potrafisz przenieść na mapę bitewną fortyfikacje bastionowe, mamy na to zgodę.
Wyśmienicie:clap: Zmienisz także UI na mapie kampanii?
Pomijając częste CTD (co jest charakterystyczne dla wersji beta) to mam do podzielenia się kilkoma spostrzeżeniami.
-za złupienie Sarajewa otrzymuje się niebagatelną kwotę pieniędzy - ok. 60 000 - to o wiele za dużo i narusza jakiekolwiek balans
-podbój tureckich posiadłości w południowej Europie jest banalne, bo miasta są opustoszałe (warto byłoby dać Otomanom jakąś armię pod Budapesztem czy gdzieś)
-czy kryzys gospodarczy RONu nie jest przesadzony? Skarbiec na samym początku liczy 2000 dukatów, a w drugiej turze (bez żadnych konkretnych ruchów, tura kliknięta w ramach testu) popada w 28 000 dług.
-to XVII, czy skuteczność muszkietów nie powinna być większa?
1. Pewnie z tego względu, że Sarajewo ma populacje rzędu 100 tysięcy, było bodajże największym miastem osmańskim w Rumelii. Ale faktycznie - 60 tys. to jednak trochę za dużo:D
2. Pracuje właśnie nad dodawaniem armii w descr_strat, wersja którą posiadacie jest dopracowana głównie pod względem położenia armii i generałów, nie zagłębiałem się wtedy w strukturę i wielkości armii
3. To wina absurdalnych kosztów utrzymania jednostek, poprawiam to właśnie. Wspomnę ponadto, że na mapie brakuje surowców, jak je dodam to dochody z handlu znacznie wzrosną. Finanse RON również poprawię.
4. Nie przyglądałem się skuteczności broni palnej, ale nie będzie robiła takiej różnicy jak bezpośrednie starcie w walce. Jestem po kilku lekturach i broń palna w tamtym czasie była jeszcze mało celna, przeważała efektowność nad efektywnością. Ponadto na skuteczność przeciwko pancerzom zasługują tylko muszkiety.
Jako przykład na "skuteczność" muszkietów w XVII mogę Ci podać dane z Bitwy pod Naseby w 1645 roku. Piechota po obu stronach prowadziła walkę ogniową przez ponad dwie godziny na dystansie poniżej 100 metrów, który zużył (dosłownie) tony amunicji. Wynik? Mniej więcej 100 zabitych po obu stronach co stanowi mniej niż 1% strat(sic!)
To tyle jeśli chodzi o skuteczność ognia muszkietowego.
W 1706 pod Wschową
"obserwowano, iż jednym daniem ognia, więcej jak 2000 Moskalów razem strzelali, na te bataliony Nerk Wermelandskiego regimentu, jak już 20 kroków blisko byli, jeno dwóch oficerów trochę poraniono, ledwo 6 albo 8 gemajnów zabito i nad 20 nie poraniono.”
Cóż, pobrałem moda z nadzieją, custom battles działa jak należy, ale kampanii nie da się odpalić, nie ważne jaką frakcją :/ Wywala do pulpitu :/