-
Mój nowy komputer jaki wkrótce będę miał:
Intel i5 4690K 3,5 GHz
GeForce GTX 970 od MSI
8 GB RAM
Coś jeszcze powinienem wymienić? Budżet jaki mam to 3,5k, oszczędzałem 5 lat
Powiedzcie co o nim sądzicie i czy wystarczy do nagrywania i streamowania najnowszych total warów na max grafice w bitwach 4v4, bo w to celuję.
-
To chyba najlepszy możliwy zestaw za takie pieniądze i powinien być wystarczający.
-
Karta jak i procesor są bardzo dobre. Ja akurat będę mieć za prawie 2,5k taki:
Lenovo IdeaPad i3-4000 2.4GHz (w przyszłości niedalekiej planowane jest zmodernizowanie o i7)
GT745M 2GB
8GB RAM
Myślę, że w miarę będzie mi Rome II chodziło na multi w bitwach 4vs4. Obstawiam jednak, że bez i7 to jakieś niskie ustawienia będą (w tym lapku moim), ale cóż. Raz się żyje :mrgreen:
-
Koszt wraz z płytą główną MSI H97 GAMING 3 to 3350
RAM - 360 GPU - 1600 CPU - 960 Płyta - 430
Do tego dochodzą koszty zmontowania :/
-
Będziesz podkręcał? Wybrałeś procesor z możliwością podkręcania, jeśli nie zamierzasz podkręcać możesz zaoszczędzić biorąc procka z tym samym taktowaniem, ale bez K w nazwie. Dodatkowo, gdzie to kupujesz? W komputroniku? Na morele.net i techplanet.pl i CPU i GPU są taniej, zaś na forum benchmark.pl można znaleźć kod promocyjny na darmowy montaż i wysyłkę w przypadku morele.net i na darmową wysyłkę w przypadku techplanet.pl. Kolejna sprawa to taka, że nie popełnił mojego błędu i nie kup przypadkiem całego komputera na jedną gwarancję, nie wiem jak to jest na morele.net w przypadku składania zestawu, chyba dają oddziele na każdy element, ale najlepiej dopytaj. Możesz też sam złożyć komputer, nie jest to trudne, przypomina budowanie z klocków lego :P Instalacja systemu też jest banalna ;)
Poza tym, polecam jeszcze dać do sprawdzenia ten zestaw na benchmarku i na pclabie.
PS. Tak w ogóle to mam nadzieję że nie dostanę ostrzeżeń za pisanie o innych forach :P
-
@ WMM-Na pewno masz łebskiego w te klocki znajomego, kolegę ze studiów/szkoły/pacy. Można zaoszczędzić na zmontowaniu. ;)
-
Mam również ojca, który na mnie naciska by robić to w komputroniku i matkę, która nie chce słyszeć nawet słowa na ten temat. Kompa już składałem ale nie działał po złożeniu :P Pytanie tylko czy działał przed ;)
Wiele się teraz nauczyłem a na tym kompie i tak mi nie zależy najbardziej bo będę miał z nim długie rozłąki - do tego do czego będę chciał go wykorzystywać to wystarczy a jak coś to go podkręcę ale zanim to zrobię muszę zaoszczędzić na lepsze chłodzenie i zasilanie. Przy składaniu następnego już będę wiedział wszystko co trzeba, teraz się może troszeczkę pośpieszyłem bo okazuje się, że mogłem wybrać jeszcze o wiele lepszą płytę główną ale jakoś przeżyję.
Gajusz, w sumie nic nie mówili o kosztach montowania ale mówili, że wezmą stówę za konfigurację windowsa cokolwiek by to znaczyło. Mam swojego kupionego 5 lat temu i muszą mi go przenieść na tamtą płytę główną. Teoretycznie łatwizna bo wystarczy się skontaktować z microsoftem ale jak się na czymś nie zna i ma się takiego ojca jak ja to się płaci.
-
Mam jedno pytanie odnośnie komputerów. Czy jest jakaś stronka, w której podajesz wszystkie parametry laptopa, by sprawdzić, czy dana gra będzie na nim działać? Pomijam stronki benchmark.pl, notebookcheck. I stronkę szukam od możliwości wymian procesora do laptopa.
-
-
Niby fajnie, ale jest jeden problem - to pokazuje na moim komputerze, a nie poprzez wpisanie konkretnych parametrów komputera.