Podnosi poziom religijności, przyspiesza zmianę religii i poprawia pobożność księży tam rekrutowanych.
Wersja do druku
Podnosi poziom religijności, przyspiesza zmianę religii i poprawia pobożność księży tam rekrutowanych.
Tam rekrutowanych, czyli w tej prowincji, gdzie jest klasztor na mapie? Poza tym czemu w opisie jest że podnosi zdrowie?
Tam rekrutowanych, znaczy w prowincji z klasztorem. Może do do zdrowia też daje bonus, nie pamiętam. Muszę sprawdzić w export_descr_buildings.
Edit: Ale zaraz Tobie chodzi o klasztor np. Benedyktynów czy o ten mały na mapie strategicznej ?
Mi chodzi o klasztor na mapie, nie w zamku. Tam nie da się rekrutować nikogo :)
Ale w prowincji z klasztorem na mapie jest miasto albo zamek i w nim masz kapłana zrekrutować.
Ok, dzięki :)
Z tym bonusem do zdrowia jest tak że On daje Ci bonus do zdrowie lecz nie do postaci ale ogólnie w prowincji, czyli że jest mniejsze prawdopodobieństwo wybuchu zarazy czy coś w tym stylu, dodatkowa funkcja klasztoru jest taka że szkoli się w prowincji w której się takie coś znajduje mnicha zamiast zwykłego księdza o ile się nie mylę ma On bonusy do pobożności :)
Jak tak gadacie o BC, mam wielką ochotę wrócić do tego ZAJEBISTEGO MODA (sorry za słownictwo ale inaczej nie mogłem tego wyrazić )
Tylko zastanawiam się jakie submody itp, ostatnio jak grałem w BC dodam że była to wersja 6.2, miałem submod na 4 tury i chyba jakieś AI, że komp robił to lepiej, moje pytanie jest takie co poradzilibyście mi teraz, submod na 4 tury na rok obowiązkowo i jakieś dobre AI bitewne no i kampanii o ile znajdzie się lepsze od tego z oryginału a teraz lecę ściągać BC 6.3 ;)
Dzięki za wyjaśnienia :) Mimo to grając Norwegami dostałem w 42 turze jakieś bosa Svena jakiegoś tam, ogwiazdkowany jak ta lala, a że szykując inwazję na Danię przez kilka tur nie miał co robić to go wysłałem do tego klasztoru, tak dla świętego spokoju żeby się upewnić jeszcze raz. No i po 3 turach z wątłego zdrowia wskoczył na niepokonanego czy jakoś tak (wszyscy gienkowie w całym królestwie mają "w stosunkowo dobrym zdrowiu" a ten wskoczył z wątłego na to właśnie :)
Także albo jednak coś ten klasztor daje, ale mega przypadek mi się trafił :)
Ze swojej strony polecam mojego submoda dźwiękowego ;) Kilka poprawek dźwiękowych i dużo nowej muzy. Oczywiście submod Mietka to też podstawa, zaś AI to już w zależności od upodobań - Piter odwala kawał dobrej roboty. Obecnie gram na Jego AI 3.2 i jest ciekawie. Submod na 4 tury chyba nie istnieje do BC 6.3 (choć 100% pewności nie mam). No i oczywiście koniecznie wgraj spolszczenie :)
Spolszczenie to wiadomo, zwłaszcza że jakiś tam malutki udział przy tworzeniu miałem, mały bo mały ale zawsze -,-
Hej, gram w ten wspaniały mod z paroma submodami (wino - wspaniała muzyka, Mietek - nie sądziłem że takie kosmetyczne zmiany przyniosą mi tyle frajdy :D wiwat Podlasie!) plus spolszczeniem i paroma modyfikacjami plików (wywaliłem w cholerę money_script). Jest bardzo fajnie :) Nie dają mi tylko spokoju trzy kwestie:
1) Dlaczego co kilkanaście tur (w losowych momentach, dzięki Bogu nigdy w trakcie bitwy) komputer mi crashuje (totalny freeze ekranu + dziwny odgłos + konieczny restart), i jak to powstrzymać? Grać się da, sejwy robię często ;) ale to jednak wkurzające. Naturalnie mam bugfixera.
2) Dyplomaci. Działają porządnie, tylko dlaczego NIKOGO nie da się przekupić? A mówię tu o dyplomatach mających 8/10 wpływu, dużych rezerwach finansowych na łapówki :P - nawet oddziałów rebelii nie mogę przekupić :/ A pamiętam jak w stainless steelu rozwaliłem całą flagę wojska Irlandii za pomocą dyplomaty... Btw, SS nie dorasta BC do pięt ;)
3) Najważniejsze: JAK ODZIEDZICZYĆ (względnie doprowadzić do "zagłady przez wygaśnięcie dynastii") INNĄ FRAKCJĘ? Gram Danią, jest fajnie, mam dobre stosunki + sojusz z Norwegią, jako że wspaniale by uzupełniła moje prowincje skandynawskie chciałbym ją przejąć. Ożeniłem startową księżniczkę z gościem z familii norweskiej (swoją drogą, dobry generał mi się trafił), następnie wysłałem zabójcę do Norwegii aby wybić członków rodziny królewskiej i w najgorszym wypadku doprowadzić do upadku państwa (i podboju nędznych rebelii) a w najlepszym - do wyznaczenia mojego już Norwega dziedzicem. Zabójca absurdalnie szybko wbił 10 poziom, i generalnie jest niesamowity bo wszystkich sprząta za pierwszym razem (nawet przy 17% szansy na zamach), tylko co z tego skoro ubiłem nim już dwóch następców tronu Norwegii, dwóch dalszych generałów, a koło stolicy Norwegii non stop pojawiają się nowi adoptowani?!
Co ja mam dokładnie zrobić, aby opanować ich prowincje pokojowo, lub przynajmniej rozwalić kraj i przejąć pozostałe na jego gruzach rebelie? Proszę o pomoc, słyszałem o możliwości zrobienia Unii Kalmarskiej po opanowaniu całej Skandynawii, ale do tego potrzebuję ziem Norwegii a bardzo nie chcę wypowiadać im wojny ;/