Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
Szukam właśnie na necie i z tego co widzę to nie da się tak zrobić. Trzeba powiązać swoje konto bankowe z Paypalem.
Nie trzeba niczego powiązywać ja kasę na paypala wysyłam właśnie przelewem tradycyjnym. Zaloguj się na swoje konto na pp w zakładce moje konto masz poniżej opcje dodaj środki a później klikasz dodaj środki (w kilka dni) i będziesz miał dane na jakie musisz wpłacić kase.
Dla mnie paranoją jest, że gra, na którą wydałem ponad 150zł, zaczyna sprawiać mi przyjemność i satysfakcję dopiero po wgraniu paru modów. Gusta i guściki. Jedni zadowolą się tym co jest i w jakiej jest formie (nawet jeśli nieadekwatnej do ceny), inni nie.
I nie chodzi tu o BloodPacka.
Cytat:
Zamieszczone przez Veritimus
Dla mnie paranoją jest, że gra, na którą wydałem ponad 150zł, zaczyna sprawiać mi przyjemność i satysfakcję dopiero po wgraniu paru modów. Gusta i guściki. Jedni zadowolą się tym co jest i w jakiej jest formie (nawet jeśli nieadekwatnej do ceny), inni nie.
I nie chodzi tu o BloodPacka.
brawo, tylko chodzi tutaj o DLC blood pack, więc zrobiłeś złoty offtop. Po kiego grzyba więc się wtrącasz i jeszcze mi zarzucasz nieznajomość tematu?
ja wczoraj byłem w kinie i nie podobał mi się film, a za bilet zapłaciłem 22zł. to tak tytułem offtopu.
Zastanawiam się, czy potrafisz czytać ze zrozumieniem. Tyczyło się DLC jako takich, lecz nie BloodPacka w tym konkretnie przypadku.
Ochłoń trochę.
Cytat:
Zamieszczone przez [TIN
_Cichy]brawo, tylko chodzi tutaj o DLC blood pack, więc zrobiłeś złoty offtop..
Wiesz kolego czym w ogole jest offtop? Z tego co wiem temat nosi nazwe "dyskusja ogolna o grze total war Rome II" a nie "dyskusja ogolna o blood pack'u" :D
W Szogunie 2 blood dlc mi sie podobal. Od razu strarcia nabraly realizmu. Bo on nie tlyko krew dodaje ale takze rece i glowy ucinaja, no i jednostki wygladaja jakby braly udzial w bitwie wreszcie(zakrwawione ubranie,miecze)W Medku 2 o ile dobrze pamietam, to "krew "byla juz dostepna od razu. Mozna bylo ja wylaczyc i wlaczyc(albo mi sie pomylilo). W sumie cwanie teraz zrobili,ze trzeba za to placic. Ciekawe jak ten dlc wyglada w Romku.
P.S. Oplaca sie kupowac gry total war jedynie wtedy gdy wydadza kolejna gre a wczesniejsza juz bedzie sporo mniej kosztowala i bedzie zawierac w sobie wszystkie DLC.
Wtedy mamy produkt o cenie sensownej i dopracowany(mniej wiecej;))Takze jak sie ktos pyta czy kupowac Romka 2, to wedlug mnie na tych zasadach:)Chyba,ze jestes graczem malo wymagajacym jak np. Ci co zachwalali gre od samej premiery, to sprawa jest prosta:)
W shogunie IMO to akurat dosc malo realistycznie wygladala ta krew i przy niektorych animacjach bylo jej zbyt duzo. Aczkolwiek i tak starcia wygladaly o niebo lepiej z tym blood backiem niz bez niego. Ciekawe swoja droga czy dodadza jakies nowe animacje przy okazji wydania tego dlc do romka.
Żebyście się nie zdziwili jak wam fpesy spadną z 30 na 15 , przy teraźniejszej optymalizacji wszystko jest możliwe :D
Jestem trochę zdezorientowany, dlaczego niektórzy przedmówcy odnosili się do mnie cytując nie moje wypowiedzi :cry: Ale po kolei.
Cytat:
Zamieszczone przez [TIN
_Cichy]a może płacąc te 3 dolary docenisz pracę programistów, którzy napocili się tworząc wcześniej odpowiedni moduł blood pack, a potem tylko ułatwili sobie robotę tworząc dodatkowy interfejs łatwo włączający ów moduł? Co za różnica, czy zrobili to wcześniej, czy teraz mieliby to wszystko robić? Jakby nawet zrobili po twojemu, to być pewnie teraz płakał, że jedno DLC z prostą funkcjonalnością waży 400 MB i trzeba ściągać...
Właśnie takiej argumentacji (wspieranie twórców gry) użyłem w swojej wiadomości. Nie przesadzałbym z tym "napoceniem się" programistów. Gra działa na pewnych płaszczyznach płynniej od Shoguna 2 ale za to na innych - gorzej. Jestem zwolennikiem DLC jako rzeczy tworzonych i dodawanych PO premierze gry. W ten sposób mam (być może mylne) wrażenie, że nad grą dalej prowadzi się prace dodające content. Akurat dla mnie problem wagi patcha nie istnieje - wole duże patche niż małe ale bardziej wolę częste patche niż sporadyczne lub ich brak. Na pewno nie nazwałbym bloodpacka "prostą funkcjonalnością" ponieważ sama fizyka tych fajerwerków robi na mnie wrażenie. Płaczę nad całą otoczką wizerunkowo-biznesową tego posunięcia twórców gry, która jest po prostu zła. Brak podjęcia szybkich reakcji wobec zaistniałej sytuacji związanej z premierą przez managment i PR team nie pomaga w żaden sposób tej grze. Co więcej taka polityka urzeczywistnia wiele negatywnych argumentów dotyczących tej firmy i powoduje pogorszenie jakości marki. Myślę, że osób które poprzez kupowanie DLC chciałyby wspierać dalszy rozwój gry jest więcej. Jestem przekonany, że osoby mi podobne mogą przestać zakupywać DLC. By dodać coś pozytywnego i wesołego powiem, że sam nie kupuje tego DLC z powodu jego efektu Gore. Moje oczy rzeczywiście zaczęłyby krwawić na widok ilości klatek na sekundę podczas nagrywania :D
Cytat:
to, że płatne DLC wyjdą - wiadomo było odkąd robią gry na Steamie. Oprócz tego masz oficjalne patche prosto ze źródła, promocje na gry i darmowe już 8 frakcji, które nie musieli dać, tylko wypuścić w płatnych DLC, na które znowu byś płakał. To, że wypuścili płatnego DLC, którego nie musisz wcale kupić, dzień po wypuszczeniu darmowego DLC nie ma żadnego znaczenia. (...)
pozdrawiam
Nie jestem przeciwnikiem DLC. Lubię je i cieszę się nimi. Zdaję sobie sprawę, że są odkąd mam Steama ;). Nie zgadzam się, że wypuszczanie płatnego DLC w takim terminie nie ma znaczenia. Ostatnimi czasy coraz częściej mamy przejawy tego, że twórcy gier i jej wydawcy czy im się podoba czy nie ponoszą odpowiedzialność za swoje złe decyzje. Ea przez 2 lata otrzymywało nagrodę najgorszego przedsiębiorcy roku w USA, a ich pewne zmiany w StarWars online spowodowały nawet nagły spadek wartości akcji firmy. Sega po wydaniu Alien Colonial Marines też nie miała miło, główny szef zespołu (z tego co pamiętam) sam odczuł niezadowolenie fanów na własnym koncie Twiteer. Zgadzam się, że zakupienie tego DLC przeze mnie jest kompletnie irrelewantne z punktu widzenia CA ponieważ jestem tylko jednostką. Chciałbym też zauważyć, że polityka DLC jest inna niż przy poprzednim tytule. Dla porównania daty wydawań DLC do S2TW:
(S2TW 15.03.2011 - premiera)
Ikko-Ikki Clan Pack - 26.05.2011
Sengoku Jidai Pack - 28.7.2011
Rise of Samurai DLC - 27.9.2011
Hattori Clan Pack - 30.11.2011 (Dostępne także w edycji kolekcjonerskiej wcześniej)
Blood Pack DLC - 30.11.2011
S2TW: FOTS - 22.3.2012
Dragon War Battle Pack - 1.05.2012
The Saga/Obama/Tsu/Sendai Faction Pack - 30.05.2012
Total War: Saints and Heroes Unit Pack - 26.07.2012
Otomo Clan Pack - 30.11.2012
Pierwsze prawdziwe DLC otrzymaliśmy więc w przypadku S2TW ponad 2 miesiącach i potem kolejno co dwa miesiące. Pod względem cena/jakość tamte DLC do podstawki też wygrywają. Jeżeli spojrzymy na DLC do FOTSA to widać, że po premierze tego dodatku zaczęły się te zmiany DLC. Mimo wszystko nie było aż tak szybkiego robienia tych DLC'ków, a że było ich mało to wrócono do dalszego pracowania nad DLC do postawki. Tamta polityka mi odpowiadała. Obecna polityka coraz bardziej załamuje moje ręce. Resztę tamtego posta odbieram jako jakiś atak na mnie, z niewiadomych dla mnie powodów więc zostawię go bez dalszego drążenia.
Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
(...)Ja na to patrzę inaczej, dostałem grę niegrywalną za którą zapłaciłem całkiem sporo i delikatnie rzecz ujmując nie jestem zadowolony z produktu, który jest wadliwy. A te 8 "darmowych" frakcji traktuję jako chwyt PR mający udobruchać co bardziej niezadowolonych graczy. Jak w branży motoryzacyjnej, któryś z Mercedesów przewracał się na teście łosia, to wybuchł skandal. Tutaj gra też "nie wyrabia na zakrętach" i jest ok?!
Podzielam twoje zdanie - myślę, że każda strona ma prawo do wypowiedzenia się. Sam byłem do momentu ogłoszenia Blood DLC fanboyem CA. Niestety w ciągu ostatnich dni mój entuzjazm spada, a wraz z nią chęć wspierania gry. To na co zwracasz uwagę jest ważne - różne akcje powodują różne reakcje i dobra firma powinna dbać o swój wizerunek jak i markę. W gruncie rzeczy w końcu gdyby nam nie zależało na tej marce to zamiast wyrażać swoją frustrację czy niezadowolenie, zainstalowalibyśmy najpewniej nowszą grę i zapomnieli o tym niefortunnym zakupie.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Jakkolwiek nie lubię być adwokatem diabła, ale przy blood packu niech się ludzie nie dziwią, że już wyszedł, bo od pierwszego dnia premiery nawet na naszym forum były narzekania, że blood packa jeszcze nie ma i liczono na jak najszybsze wydanie. Tak czy siak co kto lubi, do Shoguna jakoś nie paliło mi się kupowanie tego dodatku ;)
Ja akurat mam idealnie odwrotnie - w S2TW bardzo lubiłem bloodpacka ze względu na pseudo-mangowość krwii przylepiającej się do ekranu. Trzeba przyznać, że jest to DLC który na pewno jest ważny dla wielu. Pytanie tylko czy wydawanie tego w tak wczesnym terminie po premierze gry, gdy gra ma jeszcze swoje problemy z optymalizacją jest najlepszym rozwiązaniem. Ostatecznie chyba tak jak piszesz: co kto lubi ;)
Cytat:
Zamieszczone przez [TIN
_Cichy]* - argumenty typu "podmiana wartości w pliku tekstowym jest be", oraz "wydali zaraz po darmowym DLC, mogli się wstrzymać miesiąc-dwa" uważam za bezzasadne
Znowu mamy odmienne zdanie na ten temat. Dla mnie jak i dla wielu osób na oficjalnym forum, którzy mają wrażenie bycia okradanym takie argumenty są zasadne. Mój punkt widzenia bazuje na wizerunku Creativy Assembly jako firmy i korzyściach związanych z faktem posiadania jak najlepszej marki. Oczywiście masz prawo do swojego zdania jak i do przekonywania mnie czy innych (i nawet do przekonania i usłyszenia tego, że się myliłem/myliliśmy). Jednak na chwilę obecną pomimo tego jak bardzo chciałbym móc uwierzyć w twoje argumenty, to nie mogę (a to już o czymś świadczy).
Cytat:
Zamieszczone przez Veritimus
Chyba nie zrozumiałeś, o co chodziło Sanvone.
Nie wiem czy to pomyłka czy też czegoś nie zrozumiałem albo czy źle się wysłowiłem ale :D
Cytat:
Patche nie są regularnie wydawane, bo następnego jak nie było, tak nie ma. Widzimy natomiast wypuszczanie DLC-ka po DLC-ku, co może sprawiać wrażenie, że obecnie tylko na tym skupia się CA. I owszem, z punktu widzenia PR-owego jest to jak strzelanie sobie w kolano, bo świadczy o zlewaniu dotychczasowych problemów i zrzucaniu ich na boczny tor, a co za tym idzie, o niezbyt poważnym traktowaniu swoich klientów.
Z tym się zgadzam całkowicie. Próbowałem przekazać dokładnie to samo w poprzednim poście( i chyba nie do końca skutecznie :oops: ).
Cytat:
Natomiast głupie teksty pokroju płakania i wyrzucania komputera proponowałbym zachować dla siebie. Jakiś szacunek wobec rozmówcy, hmm?
Ale tutaj to już jestem skonfudowany. Bo to wybitnie moje a nie użytkownika [TIM]_Cichy teksty, których użyłem żartobliwie. Nie do końca zdaję sobie sprawę w jaki sposób okazałem przez to brak szacunek wobec rozmówcy, kiedy odnosiłem to tylko do swojej osoby :shock: Czy aby na pewno nie pomyliłeś, co kto mówił? Bo inaczej to trudno mi będzie bez zrozumienia zachować odpowiednią kulturę dyskusji (nie mogę unikać tego o czym nie wiem/nie zdaję sobie sprawy)
Cytat:
Zamieszczone przez [TIM
_Cichy]Patche są wydawane niemal od początku wydania Romka, dosyć seryjnie. DLC wypuścili, bo chcieli na tym dodatkowo zarobić. W czym tkwi problem? Blood pack to rozwiązane znane z poprzedniej gry, na podobnym engine, więc go wydali. Kto chce, może go kupić, kto nie chce - czeka sobie na kolejne patche od CA. proste.
Wiadomo, że płatne DLC będą wydawane w czasie tzw. "największego hajpu" na grę, czyli miesiąc, dwa, trzy po jej wydaniu, kiedy wszyscy w nią grają. Zwlekać na wydanie prostego blood packa, który działał już w Szogunie2 byłoby zwykłą głupotą. Nie będą go trzymać w szufladzie, bo jakiemuś przeciętnemu gościowi z Polski klikającego myszą "może się wydawać", że tylko na nim się skupiają. Paranoja.
Co do argumentu największego hajpu to patrz moja lista dat wydawania DLC do S2TW - myślę, że nie masz racji. Problem tkwi w tym, że CA nie robi wszystkiego by zarobić jak najwięcej na tej grze, a poprzez swoje działania zdaję się starać zarobić co się da na statku, który tonie. Nie wydaje mi się też abym ja czy Vertimus powiedzieli cokolwiek co mogłoby jednoznacznie wskazywać iż mamy personalne oczekiwanie wobec CA odnośnie dostosowania ich produktu pod nasze osobiste oczekiwania. Nie mogę mówić co Vertimus miał na myśli lecz sam mówiłem nie tylko w swoim imieniu ale też wielu osób na oficjalnym forum, które śledzę. Zgodzę się jednak, że obecna sytuacja to paranoja :D I w tej dyskusji też chyba doszło do jakiś pomyłek, w kwestii tego co kto powiedział :D
Cytat:
Zamieszczone przez adi
W Szogunie 2 blood dlc mi sie podobal. Od razu strarcia nabraly realizmu. Bo on nie tlyko krew dodaje ale takze rece i glowy ucinaja, no i jednostki wygladaja jakby braly udzial w bitwie wreszcie(zakrwawione ubranie,miecze)W Medku 2 o ile dobrze pamietam, to "krew "byla juz dostepna od razu. Mozna bylo ja wylaczyc i wlaczyc(albo mi sie pomylilo). W sumie cwanie teraz zrobili,ze trzeba za to placic. Ciekawe jak ten dlc wyglada w Romku.
:shock: Jestem zaskoczony twoim postem. Nie będzie chyba wielkim zdziwieniem jeżeli powiem, że w kontekście ostatnich x stron spodziewałem się innej wypowiedzi. Dobrze wiedzieć, że są osoby którym ten DLC przypadł do gustu. ;)
Na koniec chciałbym powiedzieć, że nie zamierzałem/zamierzam obrażać ani atakować nikogo za posiadanie innej opinii. Jeżeli kogoś jednak uraziłem to przepraszam.
Pozdrawiam
Cytat:
Jestem zaskoczony twoim postem. Nie będzie chyba wielkim zdziwieniem jeżeli powiem, że w kontekście ostatnich x stron spodziewałem się innej wypowiedzi. Dobrze wiedzieć, że są osoby którym ten DLC przypadł do gustu. ;)
A czemu jestes zaskoczony? Z bloodem realistyczniej wygladaja walki przeciez:) Owszem krew na ekranie mogliby sobie podarowac ale mozna nie przyblizac zbytnio sie do walczacych jednostek.
Zerknij sobie tu;
[youtube:2xth4zpu]http://www.youtube.com/watch?v=Peq0l7iRsB8[/youtube:2xth4zpu]
Trzeba sie dokladniej przygladac by wychwycic takie smackzi jak obcinane czesci ciala;)