Ktoś już rozwiązał problem z kosztami z Dyplomacja/Trybuty ?
Wersja do druku
Ktoś już rozwiązał problem z kosztami z Dyplomacja/Trybuty ?
Qtango co masz na myśli pisząc o problemach z kosztami dyplomacja/trybuty rozwiń i doprecyzuj pytanie ok?
Chodzi mi o wydatki ponoszone w zakłądce finansów chyba na samym dole jest Dyplomacja/Trybuty tam pojawia mi się koszt 3000(nie od początku kampanii) , nie wiem skąd, moje dochody wg. komputera to 3200 a na początku tury jest to redukowane o 3000 i zarabiam w efekcie około 200.Gdy ruszę jakąkolwiek armię z jakiegokolwiek miasta koszty znikają ale na początku kolejnej tury znów się pojawiają i znowu mam dochody 200.Na początku kampanii wyłączyłem tą opcję co się pojawia w 1 turze dotyczącą wydatków.Problem mam identyczny co opisany na stronach 59-60 tego tematu.
Oczywiście mogę dodawać sobie co turę kodami 3000 ale co to za frajda ?
Poczytaj poradniki do moda: viewtopic.php?f=367&t=8785
Są kary za zdobywane prowincje, oblężenia, armie w plou. Jeden z poradników dotyczy finansów.
Jak dalej są problemy usuń money_script albo zamień na ten z submodów. Jest dużo łagodniejszy.
Nie chce zeby bylo łatwiej tylko nie wiem skad pochodzi ten minus jezeli mam zaledwie 5 prowincji, wtedy nie ma aż tak duzej kary.Ostatnio gralem Sycylia i przez ponad 120 tur zakladka ta byla pusta oprocz momentu gdy udzielilem Polsce porzyczki na 150000 ale wtedy prawidlowo mi pisalo w tej zakladce.
Czytalem poradnik o finansach juz wczesniej i nie znalazlem rozwiazania.
Mogą być niekiedy bugi z tymi karami, u mnie jest ok zwykle. Usuń map.rwm powinno pomóc z data/world/maps/campaign/custom i z kampanii w jaką grasz.
Usunąłem plik i zrobiłem nową kampanię.Po 3 turach Dyplomacja/Trybuty -610 , w 9 turze zmieniło się już na -2100.Macie jeszcze jakieś pomysły ?
Po kolejnych kilku turach dalej widzę w finansach te wydatki ale dziwnym trafem nie odejmuje mi go, a nic specjalnego nie robiłem.
W jaką kampanie grasz? Czy cokolwiek zmieniałeś w modzie?
610 kara za armie w polu i dodatkową prowincję 2100 kara za prowadzone oblężenie, te kary widnieją jako minusy, w pozycji dyplomacja i inne wydatki. Jak nie odejmuje w kolejnych to ok, te dziwne akcje to efekt money_script nie do końca rozgryzłem jego działanie.
qtango A nie płacisz komuś kasy? Nie wynegocjowałeś czegoś dyplomatą za co zadeklarowałeś kasę? Ja czasem daję kasę za mapy, wtedy tam wskakuje ten koszt. Przekupywanie armii też tam jest wrzucane.
Ja gram z pełnym money scriptem i nie wiem czemu inni go wywalają. Ja z nim mam 17 prowincji i 400 tyś kasy, dochody koło 60 wydatki na armię 20 i wychodzę ze 20 tysi na plus. Bez money scripta to musi być już łatwizna. W nim poza kosztami ujemnymi za prowincje oraz kosztami armii za granicami nie ma nic więcej, także to raczej nie wina money scripta.