Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Macie okazje zeby mi pomoc :D he
wysiadla mi grafa, to moja nieszczesna karta http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-395
daradzcie mi jaka karte mam kupic najlepiej z http://www.arest.pl lub http://www.komputronik.pl tak do 260zeta
procek to:amd athlon64 x2 4600
zasilacz:chieftec 450W
chcialbym zeby karta byla lepsza od tej co mialem. glownie ma sluzyc do giercowania :)
Jesli mozecie pomozcie w wyborze karty, prosze o linki!!! dzienks
No ja też mam problem ostatnio przesiadłem się z 2 rdzeniowców na 4 rdzeniowce. A konkretnie na Phenoma II 940 pod AM2+ i co ciekawe temperatura na boksowym colerze w idle przez pierwsze dwa tyg była w okolicach 45 'C +/- 2 'C a później zaczął się przegrzewać tak że co 15minut temperatura mu rosła o 1'C i tak bez końca aż do resetu po godzinie miałem temperaturę ok 50 'C a po dwóch powyżej 60 'C tak że musiałem wyłączać kompa. Co ciekawe w tym czasie nie miałem żadnej aplikacji włączonej oprócz zwykłego neta. Musiałem oddać procka do serwisu bo ujechać nie można było na tym tak dalej. Ale ponieważ nigdy się z czymś takim nie spotkałem mam pytanie czy wam się też coś takiego przytrafiło żeby fabryczny sprzęt był wadliwy od początku ? Słyszałem że grafy są czasem felerne ale żeby Procesory ???.
Ja mam np quad core od Intela, ale żadnych problemów nigdy nie miałem ;]
podejrzewam że Cooler fabryczny nawala bo sam procek chyba nie. Ale komputronik się nie spieszy z reklamacją złożyłem papiery i wniosek 4 grudnia i do tej pory nic się nie odezwali pewnie na Święta wszyscy już się tam szykują a pracować nie ma komu. Jak po nowym roku nie będzie telefonu to im tam chyba niezłą chryję zrobię bo to są kpiny z klientów.
Nie wiem gdzie zapytac, wiec zapytam tu;) wie ktos czy da sie przywrócić system na windows XP dalej niż 2 miechy ? Bo moge tylko do 10 listopada:(
Cytat:
Nie wiem gdzie zapytac, wiec zapytam tu;) wie ktos czy da sie przywrócić system na windows XP dalej niż 2 miechy ? Bo moge tylko do 10 listopada:(
Z tego co ja wiem to można jeżeli samemu się robi punkty przywracania. Bo komp robi to wybiórczo ale jeżeli np instalowałeś lub przeinstalowywałeś system 10 listopada to nie cofniesz się wcześniej bo to niemożliwe. :)
Co do swojej sprawy to wymienili mi proca na nowy egzemplarz poszli po najmniejszej linii oporu. Tyle że chyba coś było na rzeczy bo inaczej by nie dali nowego. Ten wydaje mi się lepszy ale i tak temperatura jest trochę za wysoka choć w stresie trzyma normę ale w Idle mam 47-48 'C na Boxowym Chłodzeniu więc widocznie słabe jest to fabryczne chłodziwo. No nic po świętach fundnę sobie Mugena 2 i bedzię po sprawie. Różnica co do wydajności jest zauważalna Przy Athlonie x2 6000+ podkręconym do ok 3.4Ghz mialem w 3D Marku 2001 wynik porównywalny do Phenoma II X4 940 na fabrycznych ustawieniach 3Gzh. OK 45000 pkt
Co ciekawe Seria Total War rządzi się swoimi prawami to nic że GTA IV chodzi na full detalach i parę innych gierek też Empire i tak delikatnie przyhacza podczas przesuwania kursora na mapie kampanii bitwy chodzą bez zarzutów. Zauważyłem też że znacznie lepiej na tym phenomku chodzi mi Miedek II który przy bitwach przycinał na 2 rdzeniowcu a teraz chodzi jak w zegarku więc naprawdę specyfikacja pod Total War to istna loteria jest.
komp wyłącza mi się podczas grania, możecie więc poradzić jak zainwestować w chłodzenie ? amd x2 64 5200 +. najlepiej oczywiście jakieś dobre części, ale nie żeby przekroczyło wartośc pc. jakieś rozsądne ceny. :)
Rownie dobrze mzoe to byc kwestia niewyrabiajacego zasilacza
Mam problem z dźwiękiem - w Windowsowym nagrywaniu z mikrofonu jakość dźwięku jest dobra, pomimo nie mogę rozmawiać przez jakikolwiek komunikator (Skype, TS itd.). Po prostu -zgodnie z relacjami kolegów- słychać tylko piski ewentualnie co drugą literę.
Uruchomiłem rejestrator podczas rozmowy- piski, szumy, nic nie słychać. Czasem jakieś co drugie słowo. Po wyłączeniu Skype od razu wszystko działa.
Słuchawki: Hama HS-10
Karta dźwiękowa: Sound MAX Integrated Digital HD Audio
Mam sprawe do fachowców komputerowych;) Mozecie sklecic mi kompa (moze byc w jakims konfiguratorze, ale niekoniecznie) tak do 2000zl? Tylko jak pisze 2000zl to mam na mysli 2000zl i mówie tu o wszystkim (monitor itd)! :P Jest mi w najblizszym czasie na gwalt potrzebny, a nie dysponuje wiekszymi srodkami. Z czasem sobie go rozbuduje wiec sie nie martwcie;) Generalnie bedzie mi potrzebny taki w miare sprawny (mozna podarowac sobie glosniki bo mam wieze), do pisania, do surfowania i do gier. Cudów nie oczekuje, chce w miare spokojnie pograc w fajne RPG i Medievala itd.
I jeszcze (prawdopodobnie jutro) zaprzyjazniony sprzetowiec da mojemu rodzicielowi proponowane zestawy komputerowe, dam wam je do porownania tez jak co;) Moze z nich cos ciekawego byc szczegolnie ze facet czasem oferuje nizsze ceny;)