Hmm,czy ja wiem? Pograł bym chętnie Bizancjum i myślę że nie ja jeden :). Hiszpanie to też ciekawy kierunek,pamiętajmy że jeszcze zostały 3 nacje więc może wszystkie te życzenia CA spełni ;)
Wersja do druku
Jakoś na razie, poza Danią, nie widzę nic specjalnie ciekawego dla siebie, ale jeszcze trzy frakcje przed nami, więc mam nadzieję, że będzie jakieś pozytywne zaskoczenie. Najbardziej by mi podeszła bizantyjska Sycylia i Słowianie lub Awarowie (raczej obu nie dostaniemy). Szkoda, że zamiast Mercji nie dostaliśmy Irlandii, ale dobrze, że jest coś grywalnego z Wysp.
Jak na razie największym plusem nowej kampanii są warunki zwycięstwa. Wystarczy zdobyć odpowiedni poziom imperium i gg. Nie lubię narzucania mi kierunków ekspansji, poza kampaniami fabularnymi oczywiście.
Niby wszystko fajnie i pięknie, są nacje duże i ważne, tak jak miało być... Ale mi się to nie do końca podoba... Za bardzo przypomina mi Empire i Napoleona.
A ja lubię jak do gry mam tych dużych (i ważnych) jak i tych małych.
Weźcie i mi tu to pogódźcie.
W sumie to Dania i Mercja wydają się zaliczać do grona tych mniejszych. Takie kraje liczące się w swoim regionie, ale wymagające trochę pracy, żeby wejść do pierwszej ligi.
Wiadomo może, czy będzie niszczenie regionów i tryb hordy?
Ponoć tylko jedna frakcja będzie mogła być hordą.
Chyba tylko Awarowie pasują do bycia również hordą.
Na filmiku o Kordobie był zniszczony region, i moja twarz natychmiast zrobiła tak.
http://i236.photobucket.com/albums/f.../fairyface.jpg
Wiem o Kaganacie. Wyżej wskazano, że frakcja może być hordą, a nie nią jest, więc istnienie Kaganatu nie wyklucza trybu hordy, zaś sami Awarowie stanowią chyba jedyny lud koczowniczy w tym DLC.
Osobiście wolałbym, żeby horda była jakimś poważnym i nagłym zagrożeniem jak np. inwazja państwa spoza mapy. Awarowie w trybie koczowniczym będą tylko chwilową przeszkadzajką po zniszczeniu ich kraju, która bardziej irytuje niż urozmaica grę i wolę do końca wierzyć w pierwszą opcję:D.
edit:
Chyba wiem, jakie będą trzy pozostałe frakcje:D. Stawiam na Awarów, Królestwo Asturii (Płn. Hiszpania) i Westfalię. Razem z tymi już ujawnionymi są pierwszą ósemką, która przewija się po zakończeniu tury (zawsze były to frakcje grywalne). Jeśli to się potwierdzi (w sumie to tylko Awarowie by wystarczyli), to czekają mnie zakupy w najbliższym czasie. Szkoda, że zamiast ewentualnej Westfalii nie udostępnili nam Sycylii.