Kolejne zdjęcie kluchy :D już jest większa :D
Załącznik 452
Wersja do druku
Kolejne zdjęcie kluchy :D już jest większa :D
Załącznik 452
Tekla
pewnie głodna jak zwykle
Spoiler:
dla ciekawskich
http://www.ptasznik.pl/nhandu-chromatus
O matko, żałuję że rozwinąłem xD niestety cierpię na arachnofobię, nie znoszę pająków chociaż uważam je za pożyteczne. Także dopóki nie zajmują mojej przestrzeni życiowej (w kątach mogą być i gdzieś przy oknach co by komary łapały w lecie. Ale takie bydle to nawet się nie pobawi :P
To jeszcze podrostek, stadium L9 czyli ma za sobą dopiero 9 wylinek, będzie jeszcze raz taka:).
Ta niebieska nakrętka to tymczasowy wodopój, dodatkowy nawilżacz powietrza. Poszukuje jednak jakiegoś w kształcie wydrążonego kamienia czy coś w ten deseń bo ta nakrętka psuje ogólny wygląd.
Fajny zwierzak:D. Można go brać na ręce, czy raczej nie lubi takich zabaw?
Zdecydowanie nie, zbyt prymitywny zwierzak a raczej budowa jego układu nerwowego(mózgu), by próbować go oswajać a branie na rękę to duży stres dla nich, co może się skończyć atakiem z ich strony.
Ja nie próbuje tego mimo iż moja Tekla ma jad na poziomie naszych pszczół. Jednak na tubie można znaleźć sporo filmików w których nawet bardzo jadowitego Murinusa biorą na ręce.
Są to robale do obserwowania a potrafią przykuć uwagę.
Nie oswoisz pająka, to pewne, ale na atak z jej strony spodziewałbym się wówczas, gdy poczuję się zagrożona. I zapewne nie był by to atak z tej strony, której się spodziewasz - czyli ugryzienie, ale zapewne użyłaby swoich włosków parzących a gdyby dostały się do Twoich oczy miałbyś przerąbane. Jad jest zbyt cenną substancją by marnować ją do obrony, a skoro natura wyposażyła ją w łatwiejszy sposób obrony zapewne by z nich skorzystała od razu.
Myślałem, że mogą nie tyle się oswoić, co nie traktować człowieka jako zagrożenie. Jak długo taki ptasznik może żyć?
O matko! Może nie mam fobii, wiem że są potrzebne dla równowagi, ale instynktownie nadeptuję, zwłaszcza w mieszkaniu. Jak znajdę piekną sieć z krzyżakiem (coraz rzadziej) w lesie, na działce itd, omijam, bo mi nie przeszkadza.
Ja tam kulturalnie biorę na ręce i wynoszę na balkon. Jednak, gdyby w moich stronach było więcej komarów, to pewnie trzymałbym parę pod sufitem dla świętego spokoju:D.
A tak z trochę innej beczki, skolopendry też można trzymać w terrariach?