Re: GALERIA WOJOWNIKÓW! (starożytność - XXI wiek)
Cytat:
Kurcze, ciężko....... Po jaką cholerą (za przeproszeniem) w ogóle robić zbroję skórzaną? Co to daje?
Eee, ochrone? Zbroje skorzane daja na prawde swietna ochrone i w przeciwienstwi do metalowych sa lekkie. Dodaktowo jak beda, dajmy na to luski, wygotowane w wosku to nabiora twardosci. Taka jak na zdjeciu to rzeczywiscie troche przesada, skora ma sens jedynie kiedy nachodza na siebie male kawalki jak w lamelce, a takie laczenie to chroni chyba tylko przed optarciami od ostrza :P
Cytat:
przesadzasz. Przeżywalność rzeczy z skór etc jest niska, b.niska. szansa, na to, że trafi się akurat na odpowiednie warunki środowiska etc i, ze nie ulegną one zmianie w wyniku jakiś oddziaływań, choćby człowieka, jest taka jak szansa trafienia 6 w totka.
No ale buty i inne elementy skorzane sa znajdowane. To co z tym fantem? No i na wschodzie jest troche znalezisk pancerzy skorzanych, a w Europie nie. To co z tym fantem?
Cytat:
Taki sam problem jest z tarczami - zbyt duża liczba się nie dysponujemy. zatem wyłączanie jakiegoś znaleziska, jest śmieszna. Na podobnej zasadzie można podważyć wszystko.
Tu sie zgadzam. Znalezisk jest malo i nie mozna wszystkiego wykluczac, bo czegos nie odnaleziono. Poza tym handel, handel, handel.
Tak sie w trancam w dyskusje, bo w wczesnosredniowiecznych bractwach jest podobny problem. Generalnie skorzane lamelki uznawane sa za mrok i glebokie fantasy. Bo nie ma udokumentowanych znalezisk lamelek skorzanych na bliskich terenach. Gdzies tam chyba w Bulgarii znaleziono luski skorzane, ale nie wiadomo czy to element pancerza. Takze jestemc iekaw opinii, bo ja akurat to srednio przejmuje sie tymi twierdzeniami :P
chyba wpływ rpg... bez urazy.
Cytat:
Eee, ochrone? Zbroje skorzane daja na prawde swietna ochrone i w przeciwienstwi do metalowych sa lekkie. Dodaktowo jak beda, dajmy na to luski, wygotowane w wosku to nabiora twardosci. Taka jak na zdjeciu to rzeczywiscie troche przesada, skora ma sens jedynie kiedy nachodza na siebie male kawalki jak w lamelce, a takie laczenie to chroni chyba tylko przed optarciami od ostrza
NIE ROBI SIĘ ZBROI Z ELEMENTÓW, SKORO NP PŁATY LEPIEJ CHRONIĄ I SĄ MNIEJ PRACOCHŁONNE.
LAMELKA SKÓRZANA TO SKÓRA ŁĄCZONA SKÓRĄ. PO CO?
ZNALEZISKA!!!
sorx za caps lock, ale może w końcu będzie zrozumiałe że marzenia o zbroi a historia to dwie różne rzeczy.
Cytat:
No ale buty i inne elementy skorzane sa znajdowane. To co z tym fantem? No i na wschodzie jest troche znalezisk pancerzy skorzanych, a w Europie nie. To co z tym fantem?
Dokładnie. Znalezisk skórzanych mamy od groma, a gdzie te zbroje? Rozumiem, że może sięjakiś pomysł podobać, ale nie musi być on prawdą historyczną
Cytat:
Tu sie zgadzam. Znalezisk jest malo i nie mozna wszystkiego wykluczac, bo czegos nie odnaleziono. Poza tym handel, handel, handel.
Czym handel? Skąd ? Skórzanymi zbrojami? to gdzie spisy? Mamy spisy uzbrojenia, gdzie skóry?
Mam pytanie. Kiedyś na podobnej stronie były chorągwie polsko-litewskie z bitwy pod Grunwaldem. Jeżeli ktoś ma to bym prosił o wstawienie na tą stronę.
Cytat:
NIE ROBI SIĘ ZBROI Z ELEMENTÓW, SKORO NP PŁATY LEPIEJ CHRONIĄ I SĄ MNIEJ PRACOCHŁONNE.
LAMELKA SKÓRZANA TO SKÓRA ŁĄCZONA SKÓRĄ. PO CO?
ZNALEZISKA!!!
sorx za caps lock, ale może w końcu będzie zrozumiałe że marzenia o zbroi a historia to dwie różne rzeczy.
Platy w zadnym wypadku nie chronia lepiej. Lamelki daja duza wieksza ochrone niz platy skory. Nie wspominam o wloczniach, ktore pkat skory przebija bez problemu, ale z lamelka moga sobie nie poradzic. Pracochlonnosc? No sorry to po robi sie kolczugi? One takie pracochlonne sa. Poza tym ja teraz mowie o tych wschodnich, sredniowiecznych, a nie Rzymskich.
Cytat:
Czym handel? Skąd ? Skórzanymi zbrojami? to gdzie spisy? Mamy spisy uzbrojenia, gdzie skóry?
Hendel wszystkim, nozamie, mieczami, helmami, pancerzami, ozdobami itd. Zeby byla jasnosc ja mowie teraz bardziej o srednioweiczu.
Rzadkość pancerzy jako takich?
Koniec antyku i okres przejściowy to stopniowe odchodzenie od opancerzenia na terenach Eur. Zach. pancerz sam w sobie jest rzadkością, buty ma każdy :D może dlatego, tak mi się widzi.
Poza tym żebyś mnie źle nie zrozumiał, też nie uważam by zbroje skórzane jako takie występowały często w historii. uważam je za wyjątki przede wszystkim paradne, czy też świadczące o pozycji społecznej, jak miedziane sztylety. zwyczajnie dla podkreślenia swej wyższej pozycji człowiek lubi ubierać się w przedmioty prestiżowe tak by każdy widział. Zbroja takim przedmiotem właśnie jest. A jak jeszcze jest z skóry jakiegoś zwierzęcia to już ułała, dochodzą też wierzenia magiczne typu - jestem w skórze krokodyla jestem silny jak on, robi to też wrażenie etc. O to moim zdaniem chodziło w zbrojach skórzanych. Ot zwyczajnie niektórzy nie potrafią się z tym rozstać nawet na polu bitwy. Tak moim zdaniem się to kształtuje, nie twierdze, ze była używana masowo bo i nie takim celom miała służyć.
Gdyby ktoś miał chorągwie polskie z pod Grunwalda to bym prosił o włożenie ich na tą stronę.