Re: Bellum Crucis 6.3 AI 3.1 (nowa sztuczna inteligencja)
Potwierdzam gralem na tym AI, jest o wiele lepsze niż wersja 3.0 ( a ta był bardzo dobra). Komu podobała się gra na 3.0 niech pobiera 3.1. Tych co nie grali też zachęcam do zagrania. Opinie mile widziane. Link w poście nr 1.
Oto zmiany -(wymienione także w poście nr 1, gdzie jest też sposób instalacji):
- nowy sposób przemieszczania się wojsk na mapie, skuteczniejsze ataki,
- komputer potrafi robić silne desanty,
- lepiej wykorzystuje agentów,
- skuteczniej lokuje wojska do obrony (wykorzystuje mosty, brody i inne sprzyjające uwarunkowania terenu),
- komputer buduje forty/zamki,
- dyplomacja oparta na dążeniu do zachowania równowagi przez frakcje "komputerowe", frakcje starają się zawiązywać sojusze przeciwko silniejszym wrogom,
- komputer w pewnych okolicznościach sam poprosi o pokój, częściej będzie chciał pokoju niż w oryginalnym Bellum, w którym prawie nigdy nie chciał się na niego zgodzić,
- 10 turowy pon na początku gry (pewny w 70%),
- innowacyjne przygotowywanie wojny przez komputer, który zazwyczaj gromadzi jakiś czas siły na granicy zanim zdecyduje się uderzyć,
- innowacyjna dyplomacja komputera oparta na kilkudziesięciu czynnikach (w oryginale oparta jest na kilku)
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
a po naszemu? :)
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Cytat:
a po naszemu? :)
Araven widze skopiował moją listę z pierwszej strony :) Pozostawiłem krótki czas nieagresji, ale żeby gracz nie mógł się skupić na podboju rebelii bez przejmowania się frakcjami AI ustawiłem czynnik losowy, po prostu przez pierwsze 10 tur prawdopodobieństwo ataku wynosi 30% normy, czy inaczej jest na 70% prawdopodobne, że nas nie zaatakują.
Hej, czy to nowe AI nie gryzie się ze zmienionymi statami jednostek? Mam małe zamieszanie w modach i nie pamiętam na 100%, ale chyba ściągnąłem i wrzuciłem sugerowane w innym wątku zmienione statystyki...
Witaj. pobieraj śmiało, nie gryzie się. ja gram na zmienionych statach i AI wesja 3.1 Pitera działa bardzo dobrze.
Na wersji 3.1 działaja savey z 3.0, czy trzeba grać od nowa.
Cytat:
Zamieszczone przez misiek1205
Na wersji 3.1 działaja savey z 3.0, czy trzeba grać od nowa.
Trzeba grać od nowa :/
Cytat:
Witaj. pobieraj śmiało, nie gryzie się. ja gram na zmienionych statach i AI wesja 3.1 Pitera działa bardzo dobrze.
Za to gryzie się najwyraźniej z polskim modem Mietka...
Wywala mnie teraz z Bellum za każdym razem kiedy szpiega albo biskupa przemieszczam z polskiej na litewską prowincję :(
Ja gram na submodzie Mietka na AI Pitera 3.1 i działa. Usun map.rwm z kampanii w jaką grasz uruchom gę zapisz ponownie, może będzie ok. Jak nei chwilowo nie wysyłaj tam agentów, usun map.rwm z kampanii w jaką grasz jak napisałem poprzednio, pograj parę tur zapisz i zobacz co z tymi agentami.
Cytat:
Zamieszczone przez Gruzin
Cytat:
Za to gryzie się najwyraźniej z polskim modem Mietka...
Wywala mnie teraz z Bellum za każdym razem kiedy szpiega albo biskupa przemieszczam z polskiej na litewską prowincję :(
To na pewno nie od mojego AI, gdyż ja podmieniam tylko pliki dot. sztucznej inteligencji, one nie wpływają na poruszanie się agentów w turze gracza, animacje na to wpływają.