Re: Sytuacje interesujące i zabawne
Grałem bizantykami (to się zdarzyło na początku gry)wenecki dyplomata przybył do Salonik, Wenecja groziła mi atakiem jeżeli nie dam 5000 florenów ja się oczywiście nie zgodziłem i wolałem stanąć oko w oko z wenecją.
Już wielka wenecka armia znalazła się na mojej prowincji a tu nagle... zbuntowała się i nici z podbojów wenecji 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez Jabułłek
Asuryan - Masz mój miecz ! Popieram twoją koncepcję i chętnie pomógłbym ci w realizacji tego zaiście zacnego pomysłu ;)
Spóźniłem się - http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=139048
Hmm... ja dobrych parę lat temu gdy zaczynałem dopiero przygodę z Total War a Medieval 2 był moim pierwszym total warem miałem nieziemską wręcz sytuację. Grałem francuzami i miałem bitwę chyba z 800 moich ludzi kontra 1200 angoli plus posiłki chyba w liczbie 500. Udało mi się rozbić pierwszą armię wroga, ale został mi tylko generał, nikt inny tylko on sam jeden. Przybyły te ich posiłki na pole bitwy a ja miałem tylko gencia (dodam że był to król, chyba nawet ten pierwszy z którym się zaczyna kampanię). Nie miałem nic do stracenia w sumie ;p, więc puściłem go na armię wrogą. I teraz jest najbardziej niesamowite. Kiedy mój generał wbił się w oddziały angoli to oni wszyscy razem zwiali normalnie najbardziej niesamowita rzecz jakiej doświadczyłem z Total War'em.
To mój pierwszy post więc chciałbym wszystkich powitać i mam nadzieję że tutaj długo posiedzę.
Ja miałem coś minimalnie podobnego w multi jak grałem z Krzyżakiem.
Ja grałem Bizancjum, głównie łucznicy konni zaś on Anglią i miał mix różnych jednostek, głównie piechoty.
Gdy poradziłem sobie z jego kawalerią i pieszymi łucznikami był duży problem. Skończyły się strzały.
Pomyślałem, że nie mam nic do stracenia, więc go jako-tak otoczyłem i szarżaaa! To, co stało się kilka sekund później było niesamowite.
Kiedy moja konnica wbiła się w jego dość mocno zgrupowane oddziały.... Anglicy zaczęli uciekać!
Panika była niebywała, oddziały z ponad połową stanu osobowego zaczęły wiać gdzie pieprz rośnie, a nie byli to chłopi czy milicja! :D
Potem się okazało, iż Krzyżak nie dawał nic w doświadczenie swoich jednostek, zaś jego generał padł dość wcześnie :D
Przed tą szarżą myślałem, że przegram ale postanowiłem zadać przynajmniej jak największe straty :)
I przez tą bitwę daję jak mogę jedną belkę do jednostek conajmniej :D
Sory za post pod postem ale chciałbym się z wami podzielić moją bardzo ciekawą sytuacją, w kampanii Anglią ;) Najciekawiej zrobiło się, gdy przyszli Tatarzy, którzy zaczęli w szybkim tempie podbijać Antiochię, Jerozolimę, Damaszek itd ;) Ruszyli na Turków, którzy padli po jakiś 10 turach, wojna z Bizancjum, przejmowanie miast trwa do teraz :P W między czasie ja walczyłem i nadal walczę, z krótkimi rozejmami z Mediolanem. Wojna jest długa, ponieważ żeby utrudnić sobie sytuację dałem im na starcie ogromną kwotę pienieżną ;) Dodam jeszcze, że na początku gry Mediolańczycy byli moimi sojusznikami. Jakieś 30 tur temu Maury rozwalili doszczętnie Hiszpanów, a kilkadziesiąt tur przed tym wydarzeniem Portugalczyków ;) Polska prowadzila o ile mi wiadomo ciekawą wojnę z Ruskami. Francja jest moim wasalem czyli Anglii, a Niemcy owej Francji :D Co do HRE to mają tylko Frankfurt ale są tam na tyle dobrze okopani, że Mediolan nie ma co myśleć o zdobyciu stolicy-miasta ;) Ruszyłem w między czasie na podbój Ameryki, z tylko jedną armią czego skutki teraz poznałem :D W czasie walki zginął mi generał, a Aztekowie co chwilę przysyłają armię do odbicia straconego miasta. Myślę, że utrzymam się jeszcze przez kilkanaście tur ale w razie czego wysłałem już statki po posiłki ;) Kolejna moja wojna to spór z Maurami, którzy urośli w niezłą potęgę ( m.in dzięki temu, że pożyczyłem im dużo kasy ;) ) Zdobyłem dla siebie jak na razie tylko Saragossę ale pod oblężeniem jest też Pampeluna, która powinna upaść przez długotrwałe oblężenie. Jakby ktoś był ciekaw jak dokładniej wygląda sytaucja na mapie to zamieszczam screena:
http://img819.imageshack.us/img819/7...lesytuacja.jpg
Również po save`y można się zgłaszać ;)
Rzeczywiście zabawna i interesująca ta sytuacja. To forum robi się coraz bardziej spamerskie.
Jeśli nie rozumiesz wyrazu w temacie "ciekawe" to najlepiej nic nie pisz ;) Bo jesteś 1, który w tym temacie spamuję :lol: Poza tym jeśli naprawdę chciałbym spamować to nie pisałbym całego wykładu tylko 1 zdanie ;]
To zaspamuje jeszcze raz. Po pierwsze w temacie nie ma wyrazu "ciekawe", ale może jestem ślepy. Po drugie myślałem, że ten temat jest to dzielenia się sytuacjami rzadkimi, które akurat ktoś miał (nie)szczęście doświadczyć. Ty po prostu opisałeś swoja rozgrywkę w dodatku taką, w której nie ma niczego nadzwyczajnego. No chyba, że chodzi o to wasalstwo. Ale to powinieneś zobrazować innym obrazkiem.
Dobra koniec offtopu z mojej strony bo jeszcze warna zaliczę, a nie to było moim celem. Uważam, że dzielenie się swoimi rozgrywkami może być ciekawe, jednak to tego służy inny dział.
Choćby ten:
viewtopic.php?f=70&t=3152
Ciekawe, to dla mnie synonim słowa interesujące ;) Moja sytuacja myślę jest o tyle ciekawa, że Mediolan podbił naprawdę spory obszar, podobnie jak Polska, która możliwe, że niedługo rozwali Ruś... Również Maurowie, Dania i Tatarzy w ciekawy sposób się rozrośli ale jeśli Ciebie to nie interesuje to ok ;)
Jak coś to moderator myślę, że może usunąć nasze posty... Sory za offtop ze strony mojej i kolegi :D