Mnie boli fakt, że nie ma podziału na rody (jak dla mnie kwintesencja Rome'a TW). Mam nadzieję, że jakoś to zmienią kiedyś :)
Wersja do druku
Mnie boli fakt, że nie ma podziału na rody (jak dla mnie kwintesencja Rome'a TW). Mam nadzieję, że jakoś to zmienią kiedyś :)
Pograłem nieco Rzymem dla rozgrzewki kampania full m/m. Ogólnie mam mieszane uczucia. Po 30 turze kampania bardzo statyczna. Mając wojnę z Iliria, Ptolemeuszami i oczywiście Kartagina spacerkiem wyparłem Kartaginę z Afryki notując tylko niemrawe ataki ze strony Ptolemeuszy. Walcząc z Ilirią obok mojej niepełnej armii stały dwie pełne Iliryjczyków i co ? i nic ! Poza tym zbyt łatwo zawiera się sojusze , a buntownicy są jak dla mnie zbyt słabi w miastach.
Ponieważ AI kampanii jest podobno oparte na tym z Bellum Crucis w tym ostatnim jest ono bardziej dopracowane i skuteczniejsze na tym samym poziomie.
Nie wiem jak u innych ale u mnie rodziło sie ponadto bardzo mało dzieci i po dośc krutkim czasie pozostało mi trzech członków rodziny, pozostali to generałowie rekrutowani w miastach.
Pogram na h/m i zobaczymy. Jak na razie modowi sporo brakuje do jej odpowiednika średniowiecznego, ale mam nadzieje że następne wersje to zmienią.
Największą beką tego moda jest wg mnie te teksty:
grając Ilyrią po zabiciu wodza wroga był komunikat: "Na Allaha..." - nie mogli pozbyć się tych głupich tekstów z gry? To jest po prostu jakiś żart? Czy może nie potrafią się pozbyć tego głupiego mankamentu?
Mod nie jest zly i z pewnoscia kolejne patche go podreperuja.Sa pewne kwiatuszki min. brak ostrokolu przy oblezeniach na mapie kampanii,brak szlakow morskich oraz okretow na nich,dosc dlugo trwa przejscie z jednej tury w kolejna(moze to wina mnogosci frakcji),czasem gra sie zacina podczas przemieszczania sie agentow,swoja droga wszystkie postaci pokonuja odleglosci dosc szybko(trasa z Syrakuz do Pl. Italii dla jednostek piechoty to 2-3 tury) :!:
Ale trzeba przyznac ze mapa robi jednak wrazenie i jest niezwyklej roboty a pomysl mozliwosci zeglowania po Dunaju jest przedni ;) Nie wiem jak z reszta mapy gdyz z braku czasu odkrylem,grajac Rzymem,Grecje,Balkany oraz troche obecnej Francji...szpiedzy ku dalszym krainom wciaz sa w drodze ;)
P.S.Przed wgraniem bitwy jak i po niej robcie save ;)
Ja bym dał do mych przemyśleń na temat tego moda:
Dlaczego Sparta czy Ateny to są tylko rebelie? Nie mogły to być oddzielne frakcje?
Rzym powinien być podzielony na 3 rody (dla mnie ciężej jest utrzymać się ze wszystkich stron)
Więcej prowincji byłoby dla mnie lepiej, co prawda co za dużo, to niezdrowo, ale jednak...
Mimo wszystko dobra odskocznia od Call of Warhammer :)
O Sparcie i Atenach była i jest dyskusja na subforum modyfikacji na twcenter, są argumenty za tym by było jak teraz jest....Skąd uzasadnienie że trzy rody jest lepiej? Rozumiem kwestia grywalności, ale jak się ma to do historii tamtych czasów? Co ilości prowincji, to masz rację, ale modujący mają taka wizję historii, chwała im za to że dali tyle na Wschód ;)Cytat:
Zamieszczone przez DMageA
- tury chodzą wolno, bo modyfikacja jest oskryptowana jak choinka bombkami na święta, a gra jest robiona z myślą o kompach na jeden procesor, plus dodatkowe obciążenie itd...i efektem jest to, ze na full kampanii tury długo trwają...Co do niedoróbek już są poprawiane i gram na zmodyfikowanych, kwestia czasu aż pojawi się kompleksowy patch...Póki co jest mniej zabugowany mod niż sławetny EB pod Romka przy swoim debiucie :mrgreen:Cytat:
zajac
Mod biorąc pod uwagę, że dopiero został skończony jest dobry, ale są pewne kwiatki, czemu np. takie Patavium ma wszystkie budynki w kulturze WSCHODNIEJ? Parę prowincji na wschód od niego tak samo. Z drugiej strony Rzymem kampania jest moim zdaniem za łatwa, spróbuję czymś innym, może kush i garamantesi będą trudniejsi(tak, imperium murzynów aż po Indie :D )
No Rzym jest przekokszony(triarii jakieś32 obrony i 13 ataku :shock: )Poza tym Grecy są za słabi.
Są inne kwiatki - Seleucja jest w kulturze wschodniej (a powinna być bardziej grecka), Macedończycy mają głos barbarzyńców z Rome TW.
To nic, Iliria ma głos Kartagińczyków i ludzi Wschodu. Czyli budynki wschodu wśród barbarzyńców to nic :D