A co myślicie o werbunku węgierskich jednostek po zajęciu Budapesztu?
Myślę, ze w realu dalibyśmy Węgrom tak status jak z Litwą i ich wojsko prosiłoby się o możliwość walki po naszej stronie.
W tej chwili tylko pandurzy, trochę to bezsensu.
Wersja do druku
A co myślicie o werbunku węgierskich jednostek po zajęciu Budapesztu?
Myślę, ze w realu dalibyśmy Węgrom tak status jak z Litwą i ich wojsko prosiłoby się o możliwość walki po naszej stronie.
W tej chwili tylko pandurzy, trochę to bezsensu.
Ci co chcieli Kurlandię, mogą pobrać roster vanilli w tym temacie
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -Retexture
dzis dodałem jeszcze 2 jednostki z odzysku z EW2
hajduków
Piechotę, która ma być uniwersalną piechotą cudzoziemską.
Jeśli chodzi o Sasów - werbować można będzie na terenie RON-u tylko jednostki, które historycznie walczyły na jej terenie, np. w czasie konfederacji St. Leszczyńskiego.
Nie wiadomo jak potoczyłaby się historia, gdyby Polska pozostała potęgą w XVIII wieku. Prawdopodobnie mozna by przypuszczać że powstałaby federacja jak za Jagiellonów. W pewnym momencie Dynasta ta władała Polską z jej lennami, Wlk. ks. Litewskim, Czechami, Węgrami. Może w sojuszu z Saksonią zamiast Prusy, to Polska przyłączylaby Śląsk i poszła dalej na północ i zachód. A może zdobylaby się na jakąś kolonię? Historia brutalnie pokazuje rzeczywistość. A o jednostkach możemy pomysleć.
Marcinie, gdzie poprawiałeś błąd, przez który wyrzucało cię z gry przez jednostkę deli (mam to samo)
Pamiętaj o Lipkach i innych Tatarach, co od czasów Memeja sie na Litwie osiedlali.Cytat:
1. Dodałem RON-owi tatarów z podstawki. Będzie ich można werbować po podpiciu Krymu. Chyba ze Szwajcar coś podesle bo po przygodzie z Pancernym się zniechęciłem troszke;)
Ogólnie radzę też Krymowi dodać Tatarów i Janczarów, ponieważ w podstawce mają tylko Kozaków.
Pozwoliłem sobie pokazać wyniki moich zmian, na razie dla wojsk z którymi zaczynamy grę w 1700roku.
Wyrzuciłem Kozaków, wczesnych dragonów i piechotę szturmową.
Myślę, ze wszystko jest jasne proszę o sugestie zmian.
W ogóle ciekawi mnie zainteresowanie tematem, może robię to tylko dla nas kilku?
http://www.wklej.org/id/1081293/
Myślę, że wszystko zrozumiałe.
@ Ivcas
Deli ma błąd polegający na tym, że raz ma karabin przyporządkowany a raz muszkiet, trzeba wszędzie dać karabin.
Też taka myśl mnie napadła :?Cytat:
W ogóle ciekawi mnie zainteresowanie tematem, może robię to tylko dla nas kilku?
W sumie to piszemy we trzech tylko czasem Salvo wspomoże nas mentalnie ;)
Zawsze znajdzie się zapaleniec dla jakiejś gry, ja do takich należę jeśli chodzi o Empire. Łatwość modowania i trzy kontynenty do podbicia, no i w ogóle moje zainteresowanie XVIII wiekiem 8-)
O to się nie matrwcie, nikt nie pisze, ale ściągnie wielu, nie raz takie historie już były. No i jeszcze newsika na główną się wrzuci...;)
Husaria ze strzelaniem? Fakt, pistolety mieli, ale priorytetem była broń biaął. Do tego o ile gracz o tym wie, to nie wiadomo jak komputer będzie taką jazdą rozporządzać.
Salvo chodzi o ile dobrze myślę o pocztowych husarskich z możliwością strzelania z karabinków.
W ogóle to sprawa dyskusyjna z tymi karabinami bo przeczytałem sporo książek i nie natrafiłem nigdzie na ślad aby nasza kawaleria, nawet pocztowi kawalerii narodowej strzelali z koni czy nawet spieszali się do strzelania. Moim zdaniem byli po prostu zwykłą lekką kawalerią jak huzarzy. Co do towarzyszy to sprawa jest jasna - lansjerzy (choć marni jeszcze).
Najprawdopodobniej chodzi o wyposażenie w broń palną zamiast kopii. Są przypadki, gdy przymuszona sytuacją husaria spieszała się i walczyła jak piechota, byli tak wszechstronnie wyćwiczeni i z wysokim morale, że w tej roli także się spełniała.
Ivkas zasugerował się przezbrojeniem w muszkiety, czyli jakąś analogią do arkabuzerów. Ja rzeczywiście tego nie sprawdziłem, dużo rodzajów kawalerii zaczęło w XVIII walić z muszkietu z konia m.in sphisi (co mnie bardzo zaskoczyło jak się dowiedziałem :o ) i uznałem to za fakt.
Nie ukrywam, ze jak nie potwierdzi się ta opcja, to chętnie wyrzucę Husarie z muszkietami, mnie też "gryzie" ta wersja.
Natomiast oczywistym jest, że przymuszona sytuacją, np obrona twierdzy, każda kawaleria walczyła pieszo. Zwłaszcza jak konie były już zjedzone, to nie szli do kościoła czekać na wynik oblężenia tylko walczyli dalej.
Wydaje mi się, że za duży bałagan byłby, gdyby każdej jeździe dać możliwość spieszania (nie wiem nawet, czy byłoby to możliwe).
Chyba najlepiej pozostać przy dragonach, którzy zwłaszcza na pocz. XVIIIw byli po prostu piechotą przemieszczającą się konno i ćwiczoną w walce pieszo.
Dałem jednym dragonom możliwość strzału konno, po pierwsze dla urozmaicenia (bo dragonów mamy dostatek), po drugie są analogią późniejszych lekkich dragonów, jeżeli uważacie, że to zmienić, tez jestem otwarty. Poczytam trochę, jak to było i popatrzę na inne nacje, zwłaszcza Rosję.
Należy zwrócić uwagę, ze jeżeli dragon ma strzelać z konia, to wtedy ma mniejszą częstotliwość strzału - także po spieszeniu, gra nie różnicuje. Więc w tym wypadku będą słabsi walcząc jako piechota przeciwko innym dragonom.
@Szwajcar, na pewno właśnie Arkabuzerzy strzelali z koni, co do reszty, trudno to wykluczyć, natomiast pytanie, czy robili to okazyjnie, np żeby przepędzić namolny oddzialik piechoty podchodzący z lasu :?: , czy też było to jedną z pdst taktyk stosowania tego rodzaju kawalerii :?:
Marcinie nie neguję tego że strzelają z konia czy się spieszają tylko pisałem że nie natrafiłem na wzmiankę o tym żeby pocztowi KN tak robili co nie oznacza że mogli strzelać i zsiadać z koni podczas walki. Tak jak pisałeś każda kawaleria nawet kirasjerzy w pewnych okolicznościach mogła się spieszać. Co do wyposażenia w karabinki też prawie każdy rodzaj kawalerii był w nie uzbrojony.
Wydaje mi się że taktyką pocztowych KN było mimo wszystko uderzenie na białą broń bo strzelanie z karabinka mając przed sobą towarzyszy (tak jak to robili strzelcy z kuszami w średniowieczu) mijało się z celem. Starano się temu zaradzić ustawiając ,,cugi'' towarzyszy na skrzydłach pocztowych a nie przed nimi.
Widzę, że masz sporą wiedzę, jeżeli coś byś zmienił w mojej propozycji parametrów jednostek to proszę o pomysły zmian.
Nie chcę zrobić "Pudziana" z XVIII RON-u, bo się będą z nas śmiali gracze, którzy mają pojęcie o historii.
Może event przy pierwszym przezbrojeniu, ze z powodu prywaty i wojen wewnętrznych nastąpiło zubożenie szlachty, husaria straciła swoje walory, i zmniejszenie parametrów?