Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Cytat:
Zamieszczone przez petavius
Podejrzewam, że ustawienia "Ekstremalne" powinny być traktowane dosłownie w tym przypadku czyli dla posiadaczy ekstremalnego zestawu komputerowego - czyli pewnie GTX Titan lub jakieś zestawy SLI (2x GTX 770/780). Cóż - ekstremalnie to ekstremalnie, popatrzcie jaka jest grafika w tej grze - DX 11 daje popalić a żeby oglądać wodotryski dostępne w DX11 z w marę sensowną prędkością potrzebny jest conajmniej GTX z serii 600 i to też nie słabszy niż 660 Ti. Z pojawieniem się na rynku konsol następnej generacji standardy graficzne w grach znowu ulegną podwyższeniu - podejrzewam że Rome jest poprostu jednym z pierwszych - poczekajmy na Battlefielda 4 czy Wiedźmina 3 - podejrzewam że o ustawieniach 'ekstremalnych' w tych grach należy zapomieć bez conajmniej GTX Titan lub 780.
Reasumując - jest DX 11 ale kiedy twórcy gier zaczynają z niego naprawdę korzystać to wychodzi dopiero fakt, że dzisiejsze karty graficzne do obrabiania materiału w trybie DX 11 są jeszcze za słabe - podobnie było z GeForce FX i Pixel/VertexShader 2.0 - karty obsługiwały efekty ale z prędkością kilku - kilkunast fps.
Pozdrawiam
Dokładnie dodaj jeszcze do tego, że ani procek ani karta nie może być z serii m.
Ja jednak czekam, za dużo niewiadomych, jak mam siedzieć i cały dzień kląć pod nosem, że nie płynnie mi chodzi. Mam nadzieję, że patch pomoże, ciągle jestem na bieżąco, i słucham waszych rad. Ale zastanawia, że gra robiona 2 lata, testowana, i po kilku dniach ma wyjść patch który wszystko z optymalizacją naprawi. Zastanawiające.
Cytat:
Zamieszczone przez Resak
Witam, mam problem z wykryciem mojej karty graficznej. Gra wykrywa tylko zintegrowaną Intel HD Graphics 4000, zamiast normalną GF GT 640m i nawet jest to pokazane w ustawieniach gdy zmieniam detale własnoręcznie w trybie zaawansowanym. Zmieniam żeby program steam użył karty tej lepszej i nic. Macie jakiś pomysł? Bo to nie gra..
Mam podobnie z tym że u mnie wykrywa Intel HD Graphics 3000 zamiast GF GT 540m. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć czarne na białym co zrobić żeby wykrywał tą karte???
• Procesor AMD X6 FX-6300 6x3,5GHz do 4,1GHz
• Płyta główna - MSI 760GM-P23
6xUSB 2.0
• Pamięć RAM 8GB DDR3 1600MHz
• Dysk twardy - 500GB SATA 3
• RADEON HD7770 1024MB DDR5
• DirectX 11
Czy zainstaluje tą grę na takim sprzęcie i czy bedzie działać plynnie?
z góry dzięki za odpowiedz
Serii m może być ale po to w grze własnie są ustawienia graficzne - można je zmodyfikować - pod posiadany sprzęt - po to jest opcja minimalne albo średnie przy opcjach graficznych. Potrzebny jest większy krytycyzm co do własnego sprzętu - laptop za 2.500 zł nie poradzi sobie tak jak stacjonarka za > 5.000 zł.
Prawda jest taka, że Polak zawsze będzie narzekał. Do tej pory w poprzednich odsłonach serii nie podobało się AI komputera - dyplomacja była nie taka etc..
Teraz jest niby ok ale do wyliczenia tego wszystkiego niestety trzeba mocy obliczeniowej. Poza tym kilkanaście tysięcy jednostek na mapie, gdzie każda zachowuje się inaczej - to musi boleć ...
Ja rozumiem że mój sprzęt nie jest high-ednowy i nawet nie chcę tych ustawień ekstremalnych, ale jakim cudem inne najnowsze gry chodzą mi na najwyższych, A RTW II nawet na tych najniższych nie chce, a do tego Graficznie jest okropny w porównaniu do Shoguna czy Empire a nawet MTW II z modami... no nic czekamy.
PS : Mnie to by tak nie bolało gdyby nie obietnice że "Jeżeli odpalałeś Shoguna II, bądź pewien że odpalisz i RTW II, staraliśmy się każdemu dać możliwość uruchomienia naszego dzieła" stfu skur***** i kłamcy z CA ...
@up Jakie AI ? ja nie zauważyłem żadnego skoku do przodu, ba jest nawet krok w tył w stosunku do AI
http://www.youtube.com/watch?v=g0ZdBZ2Q8H0
Takich tępych kroków AI jest mnóstwo, narzekamy bo zrobili nas w bambuko za ciężką kasę.
Zresztą wszystkie moje żale zawarte w jednym poście :
"
"For those that can actually play it".
Well i'm glad that the 5% of people who bought this game on release day are happy. Meanwhile i'm sat here lagging on low (i could run shogun 2 maxed out) and winning battles, getting 2000 kills in five minutes because the ai is dumb as hell and keeps trying to run past my units into capture points.
And that's just one of the problems. It can be patched, but don't try and say that its ok out of the box. It really isn't."
Wczoraj po ponad roku (nie mogąc grać w Rome niestety u mnie niegrywalnym) odpaliłem z braku laku Shoguna 2 i przeżyłem szok. Mam słaby, stary sprzęt Athlona 4000+ z gts 250. Na wysokich ustawieniach wcześniej wyraźnie ścinał, na medium chodził super. Odpalam, chciałem zobaczyć jak gra wygląda na maksymalnych ustawieniach w porównaniu z Rome 2 odpalanym na kompie kumpla (oczywiście bez zaznaczania ssao, hdr). Spodziewałem się pokazu slajdów a tu wszystko chodziło całkiem przyzwoicie. Dopiero bitwa w której brały udział 3 pełne armie, w mocno zalesionym terenie spowodowała znaczny spadek płynności. W ciągu tego roku oczywiście zmienaiłem sterowniki plus pojawiały sie jakies patche. Jak dla mnie mistrzostwo swiata, na takim złomie pograć w takiej jakości. Daje to nadzieje na podobną sytuację z Rome. Oczywiście komp i tak do wymiany. Zamiast cieszyć się moim preorderowym Romem siedzę od wtorku na testach kart graficznych, płyt głównych, procesorów a grę oglądam na filmikach na forum :D
U mnie Intel 4000 + 7670M 2 MB i prolog działa ok łącznie z trybem film :)
Chociaż w ustawieniach w Rome widzi niby tylko Intela 4000
Niezależnie od proponowanym słabych ustawień w zaawansowanych podniosłem szczegółowość jednostek i ogólnie
trochę resztę.
I w praktyce wychodzi że używa 7670M
a w konfiguracji Catalyst Control Center - ustawione że dla Rome 2 jest plan zasilania wysoka wydajność
Musze przestać czytać te posty bo tylko się denerwuję, kolega wyżej także ma słabszy sprzęt a mimo to gra :(
Koledzy , poczekajcie z pytaniami typu "czy mi pójdzie" do jutrzejszego patcha , bo na dzień dzisiejszy nawet nowe karty i procki nie dają rady.... ;)