Mnie takie mini kampanie nie kręcą. Wolę big mapę. Ale pewnie kupię -75% ^^.
Wersja do druku
Mnie takie mini kampanie nie kręcą. Wolę big mapę. Ale pewnie kupię -75% ^^.
Zacząłem sobie czytać O Wojnie Galijskiej i fajnie, że w kampanii jest dużo cytatów z Cezara (np. przy opisie plemion po kliknięciu na miasta), dodaje to klimatu. ;)
Zastanawiałem się czemu nie zaczęli od kampanii z Hannibalem. Niestety były to walki wodno-lądowe. A jak wiemy starcia statków wymagają jeszcze dużo pracy.
A ja ponawiam pytanie - warto kupić to DLC? - Jest dopracowane, AI walczy, rozgrywka wciąga?
Podstawka to zwiedzania pięknej mapki, potem robudowa gospodarki i na samitkim końcu namiastka wojen, bez modów trzeba mieć zacięcie żeby dłużej pograć.
Mi się osobiście to DLC podoba, czekam jeszcze na moda z garnizonami, ale ogólnie to nie żałuję wydania pieniędzy. Niestety podczas oblężeń AI nadal kuleje (nie wiem jak to jest z Alezją bo jeszcze nie grałem). Rozgrywka jest dosyć przyjemna, chociaż Rzym jest dosyć monotonny i jak w podstawce łatwy w prowadzeniu (a gram na b.trudnym). Legionem Cezara bez problemu rozbijam armie 2-3x liczniejsze. Nowa mapa Galii jest moim zdaniem bardzo ładna. Polecam kupić, ale na pewno nie w cenie 60 zł.
Czyli jesteś miło0śnikiem serii - ja też jestem, dziękuję Ci za Twoje słowa, przymierzam się do tego DLC a hamuje mnie niedopracowanie Rome 2. Czytałęm już, żę kolejne mody mogą wychodzić już pod Cezar w Galii analigicznie jak pod Kingdoms w MTW 2. 60 pln nie trzeba płacić - na STEAM widziałem już po 33,99, samo konto STEAM założyłem właśnie pod Shogun 2 i Rome 2. Kupię pewnie tego DLC, możę nawet jakieś mody fajne pod niego niebawem powstaną. Szkoda, żę nie potrafię zmienić balansu jednostek jak w MTW 2 bo Rzym jest mocno przegięty - korekta jest konieczna.
Po grałem trochę Rzymem i Nerwiów, i bardzo szybko się znudziłem...
Wróciłem do dużej kampanii, na nowym paczu mam dużo więcej zabawy z jednostkami od protektoratów.
O co chodzi z tymi jednostkami od protektoratów?
W kampanii głównej po ostatnim patchu na terenie protektoratów można rekrutować ich jednostki... czyli np Egiptem jednostki Cypru, gdy będziesz miał armię na terenie wasala, Macedonią Aten, Kartaginą Libii i Nowej Kartaginy, etc... Teraz naprawdę zaczyna się opłacać opcja wasalizacji.
Co do dodatku znalazłem jak na razie jednego buga - splądrowanie nie powoduje zdobycia osady, tak jak kiedyś w głównej kampanii (w głównej któryś z patchów to poprawił, szkoda że w dodatku zrobili krok w tył).
Tak na prawdę to się nie opłaca wasalizować wszystkiego jak leci.
Ponieważ dostajemy możliwość kupna tylko 3 (nie sprawdziłem czy wielkość wpływa na tą liczbę) losowych jednostek.
Rozchodzi się bardziej o urozmaicenie swoich oddziałów.