Mówiłem o Bohaterze i Ścieżce Magii z Bohaterem, nie o LL'u. LL'a podałem jedynie jako przykład możliwości co do tamtego listu, którego zawartość się wyjaśniła... widać, że umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika na równi z samodzielnością...
Wersja do druku
Mówiłem o Bohaterze i Ścieżce Magii z Bohaterem, nie o LL'u. LL'a podałem jedynie jako przykład możliwości co do tamtego listu, którego zawartość się wyjaśniła... widać, że umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika na równi z samodzielnością...
Dobra, dobra. dochodzi za to czepiadztwo i brak uprzejmości.
Ja się boje o moje leśne elfy, bo mogą podzielić ten los. Np. nie darzą np. drzewców bo za drogo wyjdzie im robić dla nich nowy szkielet (stuka w niemalowane drewno), bo to jest moja nacja którą kupię na bank.
Zawsze pozostaje Ci recenzja, gdzie możesz wypisać żale i dać minusa. Niby nie wiele bo i tak kupiłeś, ale możesz wyjaśnić że to Twoja ukochana rasa i inne tak wydanie nie mają co szukać drogi do Twojego portfela.
Niestety, obecnie niezadowolenie części odbiorców rzadko ma wpływ na politykę twórców/wydawców.
A co do Leśnych Elfów to, moim zdaniem, ich głównym atutem będzie mini kampania. Jednak z drugiej strony, w ich przypadku, może być na prawdę dobra.
Podsumowanie z mojej strony co do tego DLC. Wyłącznie z tych wieści i tego, co przejrzałem o Zwierzoludziach.
Plusy:
+Nowa rasa Zwierzoludzi, w tej grze najlepiej dopracowana (jak to interpretować? W Warhammer TW nie jest dopracowana, lecz na przestrzeni wszelkich modów do Medka 2 i gier z Warhammer Fantasy (tylko komputerowych) jest najlepiej dopracowana - w Call of Warhammer na ten przykład mamy tylko Gory, Ungory z Włóczniami, Bestigory, Minotaury i teraz Centigory, a to bardzo mało. W Dark Omen, Shadow of the Horned Rat i Mark of Chaos ta rasa w ogóle się nie pojawia)
+Dodatkowa kampania, która pozwala nam oswoić się w kampanii z tą rasą.
+Ulepszona wersja hordy Chaosu
+Magia Bestii i Dzika Magia
+Z tego, co zauważyłem w najnowszym filmie, ma być odpowiednik podziemnych bitew.
Minusy:
-Stanowczo za drogie DLC, cena nieadekwatna do zawartości
-Naciągane dodanie magii śmierci dla Zwierzoludzi (wg mnie winna być tylko magia bestii i dzika magia)
-Brak 8/10 LL'ów, dwóch trzecich lordów, Harpii, Gorgon i Dżaberslytów.
-W minikampanii możemy zagrać tylko po stronie Zwierzoludzi
-Brak nowości dla Imperium w tym DLC (FLC nie liczę, bo to co innego. Liczyłem na Teutogenów, Synów Ulryka, bądź Rycerzy Białego Wilka. Te dwie pierwsze jednostki są co prawda z Storm of Chaos, ale jednak winny być w grze)
-Do tego dziwne tłumaczenie się z tego, że nie dano Harpii, Gorgon i Dżaberslytów...
Dodanie magii śmierci to nie minus,w AB też ją mają,brakuje im jeszcze domeny cienia...Z resztą plusów i minusów się zgadzam poza tym że ta minikampania(wyglądająca jak prolog) nie może być uznana za plus.
Wiesz, co do tej minikampanii to plusem jest to, że coś jest dodanego, problem w tym, że jest ona tak słabo pod względem wyboru frakcji, wprowadzeń dla Imperium itd. wykonana. A co do magii, mimo że jest w bitewniaku tak to mi to przeszkadza, bo mamy już Wampiry z magią śmierci, Chaos, Zielonoskórych (Azhaga), a tu jeszcze by dla Imperium pewnie doszła, dla Zwierzoludzi to już w ogóle. Wg mnie za dużo tej najsilniejszej z magii, jaka w tej grze jest.
To wina CA że ta magia jest najsilniejsza nie lore,jakoś w bitewniaku potrafili w miarę zbalansować domeny...Osobiście uważam że nie można czegoś uważać za plus tylko dlatego że jest,jak dla mnie tak niedorobiona kampania wymaga piętnowania na każdym kroku bo to po prostu wstyd sprzedawać coś takiego ludziom.
"Do tego dziwne tłumaczenie się z tego, że nie dano Harpii, Gorgon i Dżaberslytów".
-Jakie było to tłumaczenie?
Naprawdę tak trudno przetłumaczyć sobie z tej strony?
https://forums.totalwar.com/discussi...f-the-beastmen
Dobra już przetłumaczyłem. Rzeczywiście bardzo kosztowne dla nich chyba. Szczególnie harpie, mają naprawdę bardzo rozbudowany model. Nie mówiąc już o tym,że każda jednostka jest "wyjątkowa". Ha, ha, ha. Z pięć wersji minotaura, różnice się bronią, a oni piszą o wyjątkowości jednostek,żenada i jaka cena.......
Pomijając już dyskusję o Zewie Zwierzoludzi, przejdźmy do typowania kolejnego DLC.
Na początku, jak wiemy, mieliśmy Wojowników Chaosu w DLC, potem z FLC o Krwawych Rycerzach dostaliśmy Krew w DLC. Teraz mamy DLC ze Zwierzoludźmi, w FLC Magów Bursztynowego Zakonu i Mistrza Inżyniera od Imperium. Teraz najbliższe FLC to Legendarny Lord, o którym wiemy już, że to będzie Krell dla Wampirów. W związku z tym najprawdopodobniej wyjdzie DLC z LL'ami - od razu możecie wyrzucić pomysł, że najbliższym DLC będą Leśne Elfy, do kosza. Raczej będą przy FLC z Bretonnią.
I teraz co do DLC z LL'ami: wg mnie będą do Imperium, Krasiów, Zielonoskórych, Wojowników Chaosu, bądź Zwierzoludzi (uwzględniam DLC do DLC) - czemu nie ma Wampirów? Bo tam już nic nie ma do dodania. Izabella, Vlad i Konrad już nie żyją i nie pojawiają się w aktualnej tj. 8 edycji (nie uwzględniam zardzewiałego End Times i skażonego Age of Sigmar). Poza tym Imperium i Wojownicy Chaosu są właśnie najbardziej pociętymi frakcjami. Brakuje obu frakcjom połowy rosteru, Chaos tym bardziej na to cierpi, bo w bitewniaku był bardzo mocno rozbudowany, mieliśmy Molochy Khorna i Wojowników Khorna na nich, inne monstra równie brutalne co Pomioty Chaosu, Ogry Chaosu, Maruderów na Rumakach Slaanesha itd., a do tego mieliśmy możliwość rozwinięcia maruderów, wojowników i wybrańców do wyboru jednego z czterech Mrocznych Bogów.
Po tym żałosnym tłumaczeniu się CA z braku Dżaberslytów, Harpii, Gorgon i 2/3 Lordów oraz 8/10 LL'ów, tym bardziej wierzę, że będzie DLC do DLC.
Ja bym się nie spodziewał LL dla Wojowników Chaosu, bo DLC do DLC nie byłoby dobre z marketingowego punktu widzenia. Na uzupełnienia do płatnych frakcji nastawiam się przy okazji dużych dodatków, bo jak dla mnie, to usprawiedliwia powycinane roostery.
Teraz LL, moim zdaniem, dostanie Imperium razem z jakimiś jednostkami zakonów rycerskich. Budynki dla nich już są w grze. Ewentualnie Orkowie mogą goblińskiego Lorda dostać z jednostkami squigów.
Co do Krella to nie pasuje mi na samodzielnego dowódcę. Żeby było zgodnie z lore, bez wampira lub nekromaty w armii powinien się rozsypać.
Wiesz, niekoniecznie. Krell po tym, jak Nagasha Sigmar zabił, błąkał się po Imperium, a dopiero Sigmar potem mu śmierć przyniósł. Wcale nie potrzebuje jako indywiduum nekromanty lub wampira, by go utrzymać przy życiu. Krell na 100% będzie LL'em z FLC.
Tyle, że w AB nie ma dla niego wyjątku w tej kwestii. Pierwszy raz wskrzeszał go sam Nagash, więc raczej zrobił to solidniej niż Kemmler. Poza tym, według zasad, dowódcą armii musi być czarodziej, więc mamy kolejny czynnik, który powinien eliminować Krella. Z drugiej strony CA pewnie go wypuści, bo i tak z zasadami wampirów trochę już namieszali.
Z tym, że mechanika w grze bitewnej i komputerowej, a historia świata Warhammera, nazywana lore'em, to dwie inne rzeczy, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by dać go jako LL'a. Tym bardziej, że obrazek z FLC "New Legendary Lord" sugeruje na Wampiry, a Vlad, Izabella i Konrad nie żyją i nie wrócą.
Arroyo nie pisz że coś będzie na pewne na 100%, pamiętaj że masz kolorek przy niku i wypada pisać tylko sprawdzone rzeczy. Chyba pamiętasz tego szamana orków?
Prawdę mówiąc tą kampanią do zwierzaków trochę wybili moje domysły.
Ale też stawiam lord paka, może nawet dwa, a dopiero na święta elfy leśne w mini kampanii i Bretka jako darmowa rasa.
Z tym, że wypada mi pisać też to, do czego mogę sam dojść, poprzez interpretację obrazów, filmów itd. A skoro obraz wokół napisu "New Legendary Lord" wskazuje na Wampiry, a Izabella, Vlad i Konrad nie żyją i nie mają żadnego prawa wracać nagle, skoro wyjaśniono, jak zginęli i rozrzucono ich prochy na wiele stron świata, to tylko Kemmler jest możliwy z nowych edycji. Tym bardziej, że nagłe dawanie mimo tak logicznego wyjaśnienia tego, co stało się z tą trójką, tych właśnie trzech LL'ów do gry, jest tak naciągane jak twór Matthew "TW Smerf" Warda, zwany End Times.
To inaczej dobieraj słowa. Bo na "100% pewne" jest tylko to co zapowie CA na swoich oficjalnych stronach.
Przy czym nie piszę że nie masz racji. Bo ja Izabelli, Vlada i Konrada spodziewam się tylko w mini kampanii (coś jak imperialna da roma2).
Wiadomo, że wszystkiego 1:1 nie przeniosą do gry, ale podstawowych zasad definiujących rasę nie powinni zmieniać. Armia nieumarłych (zarówno Wampiry, jak i TK) to, w większości, bezwolna masa ożywieńców kontrolowana i utrzymywana w kupie magią przez jednostkę posiadającą jakąś świadomość. A obecnie Krell nie ma chyba nawet wolnej woli, nie mówiąc już o zdolnościach magicznych. Jedyną sensowną opcją, która będzie w miarę zgodna, to danie mu przymusu posiadania w armii nekromanty lub wampirzego bohatera.
http://wiki.totalwar.com/w/Upcoming_Free_Content_Update Najnowszy patch 28 lipca, a w nim Mag Bursztynowego Zakonu z gryfem jako wierzchowiec, 4 mapy do trybu multiplayer: Rzeka Stir, Grimminhagen, Upadek Ludzi oraz Kelp & Koldust. Do tego Sarthorael Wszechwidzący do bitew multiplayer dołącza, a także Ścieżka Bestii, a także... większe modyfikowanie bohaterów i lordów w trybie multi. Oraz rebalans.
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...31067497_o.jpg
Czarodziej Bursztynowego Zakonu
Dalej żadnego info o tym mistrzu inżynierze dla imperium, co Arroyo zapewniał na 100% że będzie.
Sarthorael dostępny w bitwach własnych i multiplayer, ale dopiero po odblokowaniu.
Ja myślę, że w dadzą DLC z doładowaniem do Zwierzoludzi. Po każdej dodanej frakcji w DLC będą usuwać braki w Lord Packach. Tak chyba było by najlepiej, bo i tak są jeszcze w temacie poprzedniego DLC z frakcją.
Asuryan, lecz Warhammer TW jest na podstawie 7 i 8 edycji, więc na wyżej wymienionych raczej nie ma co liczyć, a szkoda :(
Jeśliby zaczęli dodawać- w Lord Packach; brakujących LL dla frakcji z podstawki + jedna jednostka brakująca z rosterów AB-wych + jakieś wymyślone elitarne wersje już istniejących jednostek; też bym się nie obraził. Jednak wolałbym taką politykę wydawniczą: Race Pack/ Campan Pack, Lord Pack- uzupełniający braki (chciałoby się żeby zawartość związana była z tą która się najczęściej pojawia w narzekaniach, ale wiem, że to nie możliwe) w wydanej wcześniej rasie; dalej rasa uzupełnienie itd. Na koniec Lord Packi do frakcji z podstawki- wliczam w te rasy również chaos. Wiem,że to może nie logiczne, ale z mojego punktu widzenia najuczciwsze. Dobranoc.
Dałem swoją propozycję o następnym DLC jak prosił Arroyo, a jak odpowiedzi nie był tak nie ma. Co tym razem jest nie tak?
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_WARHAMMER_Update_2
Ponownie rebalans poza tym, co napisałem wyżej.
Mam pytanie-czy CA powiedziało gdzieś, który z legendarnych lordów zwierzoludzi pojawi się na mapie i gdzie, gdy gramy inną frakcją? Khazrak w Estalii, Malagor w Złych Ziemiach czy może obaj?
Gramy tą samą frakcją, ale gdy wybierzemy Khazraka, to zaczniemy w Estalii i będziemy w jego hordzie po wykonaniu określonego celu przez niego zwerbować Malagora. Z kolei jak zaczynasz Malagorem to zaczynasz prawie na samym dole i by zgarnąć Khazraka, musisz wykonać jego cel.
Tak, to wiem. Chodziło mi o to, gdzie pojawią się Zwierzoludzie, gdy gramy np. Imperium-w Estalii czy Dzikich Ziemiach.
Teraz ja po komentuję. Czy pytania o tym gdzie w kampanii zwierzoludzi, zaczynają LL są na miejscu- w tym temacie? Przecież jest temat o kampanii " oko za oko", ewentualnie gdy mowa o futrzakach w Wielkiej Kampanii, to można by popisać w dyskusji ogólnej.
royal1410
Moje pytanie dotyczyło kwestii niepotwierdzonej oficjalnie, dotyczącej niewydanego DLC-dlatego umieściłem je w wątku o spekulacjach na temat DLC.
Przepraszam bardzo, mógłbyś to również umieścić w temacie kampanii "oko za oko", bo są tam też posty z treścią o niewydanym jeszcze DLC- dobra umieściłeś gdzie umieściłeś; ja mam bardziej pretensje,że purysta Arroyo się nie czepia; moje posty na temat DLC regularnie olewane- nie tylko przez Arroyo.
Spokojnie panowie.
A co do treści pytania to ja stawiam że zwierzaki zaczną w Estali podczas gry inną rasą. Bo wydaje mi się że Khazrag jest lordem ważniejszym, czyli przywódcą nacji.
Choć najpewniej dowiemy się tego dopiero po premierze. A to już tylko dwa dni, więc szybko minie.
Co do zwierzaków to mam nadzieję, że będzie więcej hord sterowanych przez komputer, powinny jakieś łazić po imperialnych lasach i w Bretonii. Wracając do patcha nr. 2, to nie tylko rebalans, ale wiele ważnych zmian zarówno w kampanii jak i w multi. Z mojej perspektywy zmiany w multi są kluczowe. Szybkie bitwy dostaną 2 ważne zmiany. Na sztywno ustawiono wielkość jednostek na duże oraz wprowadzono reset czasu odliczania przy zmianie frakcji w lobby. Dzięki temu multi stanie się bardziej cywilizowane i przyjazne dla graczy. Daje to też nadzieję, że CA nie zapomniało całkiem o multi i zamierza dopieszczać ten element gry.
Też mam nadzieję, że hord będzie więcej. Khazrak z Estalii ma wszędzie daleko, za to Malagor mógłby fajnie urozmaicić grę Orkami.