-
Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Jakos przyzwyczailem sie do lin w Empire i Napoleonie to i przyzwyczaje sie do skakajacych spidermenow w Shogunie :) ...Ja tam wole znajdowac jakies plusy w grze niz doszukiwac sie ciaglych minusow.Jeszcze gra nie wyszla a juz cala masa narzekan-a bo to zle,a bo to nie tak.Chyba tylko My Polacy tak mamy ;) .Podobnie bylo z Napoleonem.Nie jest tez tak ze kupie kazdego gniota i bede sie z tego cieszyl :!: Im gra bardziej hitoryczna i oddaje reali tym lepiej,ale ja osobiscie od gry oczekuje realksu i chwili zapomnienia od codziennych spraw,PRACY itp...i nie bede sie czepial ze w mundurze jest malo guzikow,albo ze samuraj ma na zbroi zle zawiazana kokarde :lol: Pozatym wiadomo ze w kazdej grze historia konczy sie wraz z nacisnieceim START.
Pozdrawiam
-
Faktycznie jak zauważył kolega Hasta mury są źle zaprojektowane, za duże otwory w nich porobili przez co obrońcy mają przekichane bo praktycznie nie są chronieni a atakujący mogą się dosłownie wlewać do środka ;) W rzeczywistości były w nich niewielkie otwory strzelnicze przez które nie dało się wejść za mur tylko trzeba było jeszcze po drodze przeskoczyć daszek.O ile kwestia wspinaczki pozostaje dalej dyskusyjna ale powiedzmy ze było to możliwe to połączenie tego nie codziennego zjawiska z tak zaprojektowanym murem czyni zdobycie zamku dość banalnym (przynajmniej w mojej opinii)
W jednym z wywiadów twórcy chwalili się że współpracują ze "znawcą" kultury Japońskiej oglądają namiętnie filmy Kurosawy to wydawało by się ze maja z czego się uczyć, lecz chyba nauka poszła w las, bo skoro my wychowani w innej kulturze potrafimy dostrzegać takie mało bądź bardziej istotne błędy (często w oparciu o literaturę) to sztab ludzi z firmy paradoksalnie Japońskiej powinien uraczyć nas doszlifowanym dziełem.
No ale mogę się mylić i chętnie odszczekam te słowa jeśli dostaniemy naprawdę najlepszy produkt z serii jak to nam obiecano.
Ps ciekawe czy ujrzymy jednostki które będę się posługiwać wachlarzami bo choć nie była to główna bron i raczej sięgano po nią w ostateczności to miał on przecież zastosowanie ofensywne jak i defensywne
I jeszcze jedno orientuje się ktoś czy któryś z klanów będzie mógł werbować odziały złożone z wojowniczek ? :D
-
Wachlarze bojowe u bogatszych samurajów? Teraz mnie zaciekawiliście. Ma ktoś jakiś obrazek by pokazać jak to wyglądało? Ewentualnie japońska nazwa, to sobie już sam znajdę. ;]
-
Bojowe wachlarze? :shock: Chyb chodzi o to, że dowódca w ostateczności mógł wykorzystać wachlarz do sparowania ciosu. Idąc dalej w jeszcze większej ostateczności mógł w jakiś sposób użyć tego wachlarza do zadania ciosu (w celu wydłubania oka). Ale równie dobrze możemy się zastanawiać czy niektóre jednostki będą się posługiwać pałeczkami do ryżu, może będą nimi rzucać jak sztyletami :lol:
-
Tessenjutsu - sztuka walki wachlarzami.Wachlarz wojenny (gumbai, uchiwa) używany podczas wojen przez dowódcę wojska.
lukazus- wachlarz ukazany na drugim zdjęciu w sprawnych dłoniach mógłby odciąć rękę albo wyrzeźbić uśmiech na gardle,
a pałeczka w sprawnych dłoniach mogla by wydłubać oko 8-)
-
Ten pierwszy kojarzę, ale ten drugi pierwsze widzę. Wygląda jak z fantasy. :P
Dzięki!
-
Cytat:
Tessenjutsu - sztuka walki wachlarzami.Wachlarz wojenny (gumbai, uchiwa) używany podczas wojen przez dowódcę wojska.
lukazus- wachlarz ukazany na drugim zdjęciu w sprawnych dłoniach mógłby odciąć rękę albo wyrzeźbić uśmiech na gardle,
Nie twierdzę, że wachlarze nie były używane, tylko trudno było by mi przełknąć widok jednostki która naciera na wroga z wachlarzem w dłoni. Jeżeli chodzi o to, że dowódca miałby się podczas starcia posługiwać swoim wachlarzem do obrony przed ciosami to jak najbardziej popieram. Nawet by to ciekawie wyglądało przy zbliżeniach.
ten drugi wachlarz to mi kojarzy się z jakimiś skrytobójcami albo jako broń osobista do obrony przed niespodziewanym atakiem ale nie z polem walki.
W sumie to różnego rodzaju jednostki, wyposażone w broń mało standardową albo jak niedawno ktoś napisał w innym temacie jednostki złożone z kobiet mogłyby się w grze pojawić pod warunkiem, że można byłoby zaciągać je w konkretnej prowincji albo przez konkretny klan i można byłoby mieć tylko jedną jednocześnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez profesor88
Jak wyobrażasz sobie odcięcie ręki czymś takim lub rzeźbienie w czymkolwiek?
To że znalazłeś fotkę takiego przedmiotu nie oznacza że jest to jakiś autentyczny przedmiot o jakichkolwiek walorach bojowych.
Wygląda jak dekoracja do sushi baru.
-
Wachlarze bojowe to typowe zabezpiecznie "dworskie" używane jako podręczna i... elegancka osłona na wielkich dworach. Często, bowiem stoswano tam zabójstwo przez zatrzaśnięcie rozsuwanych drzwi na szyi kłaniającego się w progu obywatela. Dyskretne wsunięcie, podczas ukłonu, w dolną szynę drzwiową takiego wzmocnionego wachlarza zabezpieczało przed takimi niespodziankami. Ewentualnie też takie wachlarze służyły do osłony przed lecącym ostrzem. A co do walki... dobrze wyszkolony wojownik potrafi walczyć wszystkim co wpadnie mu w ręce...
-
Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Wachlarze bojowe to typowe zabezpiecznie "dworskie" używane jako podręczna i... elegancka osłona na wielkich dworach. Często, bowiem stoswano tam zabójstwo przez zatrzaśnięcie rozsuwanych drzwi na szyi kłaniającego się w progu obywatela. Dyskretne wsunięcie, podczas ukłonu, w dolną szynę drzwiową takiego wzmocnionego wachlarza zabezpieczało przed takimi niespodziankami. Ewentualnie też takie wachlarze służyły do osłony przed lecącym ostrzem. A co do walki... dobrze wyszkolony wojownik potrafi walczyć wszystkim co wpadnie mu w ręce...
To ciekawe z tymi drzwiami :lol: Ogólnie to o czym pisałeś to fajny materiał na scenariusze filmików do komunikatów np. o nieudanych zamachach agentów itp.
O samych wachlarzach bojowych jest artykuł na Wiki. Były to przedmioty o funkcjonalności buławy stylizowane w formę wachlarza. Szkoda na to czasu programisty.
-
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013 ... hogun.html
Niektórzy to mają fajnie... trza czekać do środy na miejmy nadzieje obszerny opis.
-
Von Bobako O samych wachlarzach bojowych jest artykuł na Wiki. Były to przedmioty o funkcjonalności buławy stylizowane w formę wachlarza.
Skoro czytałeś ten artykuł to dowiedziałeś się z niego że dobrze wyszkolony wojownik mógł chronić się nim przed nożami czy strzałami, parować ciosy miecza,włoczni oraz załatwić swojego oponęta jednym ciosem 8-) Wachlarza samuraje używali do sygnalizacj i kierowania wojskami podczas działań bojowych.Obok składanych wachlarzy wyższa arystokracja i głównodowodzący używali sztywnych wachlarzy nieskładanych,często zrobionych z żelaza.Były one herbową oznaką feudała i w razie konieczności służyły do samoobrony
Pozatym moje słowa które przytoczyłeś były pisane pół żartem pół serio ;)
-
Nowe dane na temat stopini trudnosci-potwierdzone przez CA :!:
Oprocz juz standardowych ustawien(latwy/sredni/trudny)pojawi sie jeszcze jedna opcja"legenadry"
Hi guys
For your information and delectation. Legendary level has a number of effects.
Firstly it is only available in campaign games and it applies to both battle and campaign difficulty (i.e. you can't play with easy battles and legendary campaign difficulty)
Not only does it effect the difficulty of the AI but also removes some of the elements of your UI that would not be available to a 16th century Japanese warlord.
- No radar map for land and sea battles
- While the game is paused no orders can be given
- The camera cannot be moved while the game is paused
- You cannot move your camera more than 200 meters from the centre of any of your units. The camera will be "rubber banded" to the nearest unit
- Enemy units more than 600 meters from your units are treated as hidden
- Enemy Tooltips have minimal information
- Enemy Unit ID's are removed
- The game automatically saves before and then after every battle fought and you can only load the last save made.
- If you complete a campaign on Legendary level you will get the achievement "Legendary Commander"
- You cannot change game difficulty during a Legendary campaign.
Hope you have fun playing Total War Shogun 2 when it comes out.
Zapowiada sie ciekawie-dane potwierdzone przez CA :!:
W wielkim skrocie:
Brak radaru na mapie bitewnej,podczas pauzy nie mozna wydawac rozkazow,nie mozna daleko od swoich oddzialow odjezdzac kamera(200 m),do 600 metrow wrogie jednostki ukryte(prosze poprawic-nie jestem pewien),automatyczne sejwowanie przed i po bitwie,minimalne wiadomosci o oddzialach wroga,nie mozna zmienic poziomu trudnosci w trakcie kampani...
P.S-prosze o poprawe,byc moze gdzies sie pomylilem w tlumaczeniu...
-
Tłumaczenie miałeś w porządku 8-)
Ale dla większej przejrzystości pozwoliłem sobie przetłumaczyć cały tekst:
[spoiler:1x59acsl]Część,
Dla waszej informacji i delektacji (?) . Poziom Legendary będzie wprowadzał wiele zmian.
Po pierwsze będzie dostępny jedynie w kampanii i będzie odnosił się zarówno do bitew jak i mapy kampanii (tz. nie będzie można grać w bitwy na poziomie łatwym przy kampanii na poziomie Legendary)
Będzie miał wpływ nie tylko na zachowanie sztucznej inteligencji (AI), ale również usunięte zostaną niektóre elementy interfejsu użytkownika (UI), które nie były by dostępne dla szesnastowiecznych japońskich przywódców.
- - Brak radaru w bitwach lądowych i morskich.
- W czasie pauzy nie można wydawać rozkazów.
- Nie można poruszać kamerą w czasie pauzy.
- Nie można oddalać kamery na więcej niż 200 metrów od konkretnej jednostki. Kamera będzie 'przyklejona' do najbliższej jednostki.
- Wrogie jednostki oddalone na więcej niż 6000 metrów od naszych sił będą traktowane jako ukryte.
- Podpowiedzi będą zawierać minimalną ilość informacji o wrogu.
- Brak nazw wrogich jednostek.
- Gra będzie zapisywana automatycznie przed i po każdej rozegranej bitwie, będzie można załadować jedynie ostatni zapis.
- Po ukończeniu kampanii na poziomie Legendary otrzyma się osiągnięcie "Legendary Commander".
- Nie będzie można zmieniać poziomu trudności w czasie kampanii.
Liczę, że będziecie się dobrze bawić grając w Total War Shogun 2 kiedy już zostanie wydany.[/spoiler:1x59acsl]
-
-
-
Ten legendarny poziom trudności może być ciekawy pod warunkiem, że nie będzie równy dotychczasowemu poziomowi vh/vh w kwestii bonusów do morale wojsk kompa i ekstra funduszy, dzięki którym mając jedną osadę, wystawi 2 armie. Ciekawie byłoby sobie tak utrudnić grę, ale w tym wypadku powinno być uczciwie - żeby nie było czegoś takiego, że chłopi sterowani przez komputer trzymają się do ostatka i niemal wybiją mi jedną jednostkę jakiś elitarnych samurajów. Tak więc przyrost realizmu - tak, ale na siłę utrudnianie sobie gry poprzez dodawania bonusów przeciwnikowi - kategoryczne nie. Klimat Empire:TW poczuło się dopiero na poziomie m/m, bo na vh/vh to tylko denerwowanie się ewidentnym oszukiwaniem kompa. Oby nie było podobnie z Shogunem 2.
-
Ta nowa opcja to trochę na zasadzie - Jak coś komuś zabrać, tak by pomyślał, że coś dostał. :lol: Ale jestem za. Ograniczenia w zapisywaniu i wczytywaniu mogą nadać bitwom nowej jakości.
-
Mam nadzieję że te ograniczenia dotkną również SI: że także nie będzie miał radaru, nie będzie mógł widzieć całej mapy i szczegółów wszystkich jednostek łącznie z ich bonusami itp. Ale będzie inaczej i każdy o tym wie. To wszystko można było do tej pory i tak ustawić w opcjach gry, a zapisy... to tylko kwestia uczciwości nikt nam nie zabroni skopiować zapisów do osobnego folderu po każdym ich utrwaleniu. Ja osobiście zapisu gry używałem tylko po to aby móc wyłączyć komputer po wędrówce w historii :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Musashi Miyamoto
Ja osobiście zapisu gry używałem tylko po to aby móc wyłączyć komputer po wędrówce w historii :)
No tak ale nie każdy jest wielkim samurajem. Niektórzy są tylko skromnymi knechtami w armii HRE. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kyuzo
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,9013126,Wszystko__co_chcecie_wiedziec_o_To tal_War__Shogun.html
Niektórzy to mają fajnie... trza czekać do środy na miejmy nadzieje obszerny opis.
A nie powiem, że się nie wkurzyliśmy tym newsem. :evil:
-
Zaiste liczyłem że osoby które zjadły zęby na TotalWar też będą zaproszone na degustacje.Opisy i rzetelność Nieśmiertelnika powinny znowu zagościć na forum.
-
A jak myślicie będzie multi na mapie kampanii? Albo przynajmniej hot-seat?
-
Cytat:
Zamieszczone przez DzikiKot
A jak myślicie będzie multi na mapie kampanii? Albo przynajmniej hot-seat?
Na pewno w dodatku! A jak nie w dodatku to już w kolejnej części Total War bankowo. Następcy tronu też pewnie nie będzie można wybierać. Za to za kilka lat na pewno wrócą do tego pomysłu, kiedy przypomną sobie, że ograniczenie dyplomacji to jednak zły pomysł i należałoby wrócić do tego co było wcześniej.
Taka jest polityka CA. 2 kroki do przodu, jeden w tył.
A tak na serio, to chyba hot-seat powinien być?
-
Hot seat już w Empire był (w Miedievalu 2 był już ukryty), a Kampania Multi w Napoleonie. W Shogunie 2 będzie można rozgrywać kampanie z SI a do bitew zapraszać żywych graczy aby wcielali się w role komputera (możliwe że było to już w Napoleonie). Nie widzę to kroków w tył tylko same do przodu.
-
już się nie mogę doczekać tej gry :D
Japonia to jednak egzotyka i to taka, która nie oznacza: 'ale dzikusy' lecz egzotyka pięknej, nieznanej cywilizacji :D
większość graczy najpewniej będzie traktowało realia prawie jak fantasy ^^
i bardzo dobrze, bo ileż można gnić w tej zakichanej Europie ;/ a co do RTW2 to jednak mam nadzieje, ze go nie będzie i twórcy znajdą jednak region jeszcze nie wyeksplorowany przez gry z serii.
-
-
Narob mi screenow i filmikow :P
-
Swoją drogą szkoda że raczej nie będzie w grze remake'u legendarnych już filmików typu zamach ninjy, gejszy bądź wizyty dyplomatów - trzeba przyznać uczciwie że pierwszy TW swój klimat budował na nich równie bardzo co na muzyce i na samych bitwach, aczkoliwek już dzisiaj mocno archaicznych. Niby to dlaej będzie Shogun, w dodatku podrasowany już nową mapą kampanii i bitwami znanymi nam od Rome'a, ale jednak zawsze będzie ich już brakować w S2.
-
Pewnie nawet nie ogladales zadnych wywiadow i trailerow, zobacz i sie przekonaj, czy beda te przerywniki czy nie
-
Dokładnie, większość pretensji na forum nie ma żadnego potwierdzenia w publikowanych przecież tak często wywiadach i materiałach z gry. Pretensje o brak kampanii multi, teraz o brak cutscenek z akcji agentów, niewystarczającą ilość jednostek (ja już naliczyłem ok. 30 różnych w bitwach lądowych) o to że oddział arkebuzerów nie roznosi w pył szarżującej frontalnie kawalerii :lol: ... Mógłbym tak wymieniać długo tylko po co. Gra na pewno nie będzie słaba, ba będzie nieprzeciętna i warta każdego grosika swej ceny. Ja mam nadzieję że po miesiącu gry będę ją mógł nazwać ją wybitną bo gra w pierwszego Szoguna rozbudziła mój apetyt i nie nabawiłem się przy tym niestrawności przez archaiczną grafikę. Szkoda tylko pełnej polskiej wersji językowej (smaczki typu "Drogi panie, masz sssyna!!!" albo "Wrogi generał okazał się takim tchórzem jak się spodziewaliśmy i ucieka z pola walki" a teraz nawet samuraje mają mówić po angielsku z akcentem japońskim ale to już akurat tradycja w grach total war).
A posiadaczom jakichkolwiek wątpliwości polecam tematy ze zdjęciami oraz z materiałami wideo z gry a potem niech zadają pytania i formułują zarzuty grze o której, jak się okazuje, wiedzą niewiele więcej prócz tytułu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Musashi Miyamoto
o to że oddział arkebuzerów nie roznosi w pył szarżującej frontalnie kawalerii :lol: ...
Ehkem, przytocz mi fragment, w którym ktoś coś takiego napisał. Chodzi Ci zapewne o moje słowa, w których właśnie napisałem coś kompletnie odwrotnego do tego co przetoczyłeś
Co do czepialstwa, aż do wydania Napoleona wiernie broniłem każdej części TW, ale teraz gdy widzę te wszystkie uproszczenia i dziwności to "zmieniłem stronę". Gdy oglądam zwiastuny mam wrażenie jakbym oglądał zapowiedź nowego bzdetu od Apple, gdzie przez całą prezentację przewijają się słowa "innovative, improved, better, never seen itd".
-
Nie mam na myśli Twoich słów
Cytat:
Niestety tak dobrze to nie będzie. Na jednym z filmików arkebuzerzy roznoszą wręcz ciężką jazdę, chociaż dopiero co przyjęli od niej frontalną szarżę.
nie w tym jednak rzecz. Faktem jest że w innym wątku ktoś żalił się na niska skuteczność arkebuzerów i to po filmie w którym to kawaleria zbierała cięgi od arkebuzów.
PS: Mamy więc takie samo zdanie w tej kwestii.
-
według mnie ci strzelcy po szarży jazdy powinni chwile powalczyc i się poddac tak jak było w MTW2 i RTW.
Kawaleria w shogunie jest poprostu słaba
-
-
No i mamy odpowiedź w kwesti płonących strzał - możliwe użycie raz na jakiś czas :). Ogólnie ciekawie może być - tylko czekać na pełną wersje
-
Podoba mi się ta opcja z zakładnikiem w celu wymuszenia spokoju na granicy. Ciekawe jak to będzie w rzeczywistości.
Z drugiej strony niepokoi mnie ta "nieśmiertelność" głowy klanu oraz bonusy za ilość wygranych walk w multiplayerze. Szczególnie to drugie może się negatywnie odbić (choć z drugiej strony wpadam w coś co można odczuć przy grach typu mmorpg - duże chętnych do gry przez długie godziny). A to postępuje dalej - jak robić turnieje na wyrównanych szansach, jak określać czy ktoś miał szczęście czy był lepszy, bo zawsze można zwalić na to, że przeciwnik miał lepszego generała...
-
Cytat:
A to postępuje dalej - jak robić turnieje na wyrównanych szansach, jak określać czy ktoś miał szczęście czy był lepszy, bo zawsze można zwalić na to, że przeciwnik miał lepszego generała...
Można to rozwiązać zakładając drugie konto na Steamie i drugiej instalacji tam właśnie, albo twórcy stworzą osobną opcje bitew rankingowych i nierankingowych (system lig i rankingów jest np. w Starcrafcie 2) co wydaje się wielce prawdopodobne. Jeśli twórcy tego nie zauważyli to warto ich zapytać o to i zaproponować takie właśnie wyjście.
-
Żeby było ciekawiej, toczone bitwy będą osadzone na mapie Japonii i jeśli się nam powodzie, to zdobędziemy bonusy oraz jednostki przypisane do danego regionu. Jeśli dołączymy do klanu, będziemy wspomagali go w walkach o dominację na mapie Japonii przeciw innym.
Ho ho ho. To mi się podoba. Co prawda z tekstu wynika też, że właśnie turnieje będą mniej uczciwe ale jednak zauważmy, że nie jest jednoznacznie powiedziane czy nie będzie do wyboru jakiegoś słabszego zamiennika. Przecież Dobry generał od tego słabego w Napoleonie nie różni się aż tak bardzo, a przynajmniej nie na tyle by opłacało się go kupować.
-
Nieśmiało powrócono do tego elementu i do werbunku lepszych jednostek kawalerii wymagana jest prowincja z końmi. Mała modyfikacja, ale może mieć duże znaczenie podczas rozgrywki, ponieważ kawaleria spełnia istotną rolę podczas bitew
To akurat mi się podoba teraz nie będzie już ataku na pierwszą lepszą osade bo skoro SI jest wymagające przy oblężenie trzeba będzie rozważnie wybiera zamki ,które chcemy zdobyc