Dzięki :] :D :D
Wersja do druku
Dzięki :] :D :D
Third AGE !!! Ale musisz posiadać dodatek!!
Bellum Crucis!!! Ewentualnie Broken Crescent, jeśli chcesz przenieść się bardziej na wschód.`
Wschód nie zbyt mnie interesuje ja tam wole europe kaj jest Chaos ;D
PODA KTOS NAZWY JEDNOSTEK WIEKSZOSCI DO MEDIEVAL 2 PO ANGIELSKU
Po co ci ?? ; ]
Odpowiedź jest prosta i niektórym znana na kodach grywa w totala . ;)
Jak tak ci Loor1 zależy, to wejdź na nasz portal i poszukaj, tam znajdziesz.
Hej czy możecie mi powiedzieć czy grają Maurami będę mógł skolonizować ameryke ? bo popatrzyłem na stronkę z jednostkami i budynkami to tam nie ma jakiś dobrych statków pozdrawiam
Z tego wynika, ze da rady zerknij sobie :)
http://totalwar.honga.net/unit.php?v=m2 ... &d=baghlah
heh właśnie na tej stronce byłem przegapiłem te łodzie heh dzięki .
Powiedzcie mi jak zzrobić żeby w zamkach mieć artylerie i strzelców czytajcie Armaty i muszkieterów jeśli takowi będą dostępni gdzieś w roku 15któryymś
Musi być proch i rusznikarz.
Jaki proch?Rusznikarza tylko;d
no i Zamek,nie pamiętam jaki poziom ma być,jeśli jest wgl jakiś wymóg.
Rusznikarz bez prochu. Ale walnąłeś.
eheh i jeszcze jedno jakie jednostki zamieniają arkeburzerzy i muszkiety ??
O co dokładnie chodzi, sformułuj jeszcze raz pytanie proszę bo nie rozumiem o co chodzi z tym zamieniają :)Cytat:
Zamieszczone przez Caldern91
w sensie jaki typ piechoty czy bardziej łuczników zmieniają ??
bo sobie zapomniałem jak już to się robi :D skleroza nie boli
Nic nie zmieniają, możesz ich dodatkowo rekrutować, o to chodziło? :D
mniej więcej myślałem że zastępują normalnie łuczników albo coś w tym rodzaju, ale się najwidoczniej myliłem
W żadnym razie, łuczników możesz rekrutować tak jak poprzednio.
hmhm czyli jeśli już wejdzie do użycia proch strzelniczy to łuczników zastępować muszkieterami ?? czy jak oni sie tam nazywają
Łucznicy są szybkostrzelni a muszkieterowie wolno strzelają ale ich salwy przebijają dość skutecznie pancerze. Używaj ich przemiennie, lub jak wolisz.
Nie.
Muszkieterów możesz używać tylko do osłabienia morali wroga przed szarżą piechoty ... albo ustaw ich na górce i będą strzelali nad głowami piechoty :P Łucznicy są o wiele lepsi.
Ja ich zlekceważyłem i trzema oddziałami lekkiej kawalerii wparowałem w zastępy muszkieterów. Rezultat? Wzięli mnie w krzyżowy ogień i omal nie straciłem wszystkich bo w porę wycofałem. Łucznicy tego nie potrafią dlatego napisałem żeby używać zamiennie. Jeśli chce się ich zaatakować to lepiej rozsądnie kawalerią tak aby wszystkich szarża dosięgła bo szkoda cennych żołnierzy.
Wszystko ma swoje plusy i minusy. Muszkieterzy mają daleki zasięg plus skutecznie przebijają pancerze. Ale jak stanie jakaś nasza jednostka przed nimi to już nie strzelają w przeciwieństwie po łuczników którzy po prostu strzelają nad ich głowami.
Tak więc zależy co lubisz. Ja podczas całej kampanii użyłem muszkieterów tylko pare razy. Ale już w dodatku Kindoms o podboju Ameryki grając Hiszpanią to był jeden z moich podstawowych typów piechoty(skutecznie obniża morale przeciwnika)
Zgadzam się, ale w kwestii broni palnej rola najlepszych strzelców przypada chyba rajtarom i dragonom.
Tak masz racje. Plusy mają jak konni łucznicy (ostrzał w trakcie ruchu) a ostatecznie zawsze można nimi zaszarżować na wroga.
Szkoda tylko że w tej odsłonie w total war wtrąca się mega papa a i przez to gra traci dotychczasowy rozmach ekspansji i w ogóle ze strony katolików ,m ale nie maiłem jeszcze okazji zagra co stronie islamu. Niby grają katolikami mozna mieć rozmach dotyczący ekspansji ale za to papunia grozi ci ekskomuniką i w ogóle i to mnie strasznie irytuje w tym przypadku i nie tylko mnie mam nadzieję co więc zrobić z tym fantem upierdliwego papieża :D nie czuje już tego jak w empire lub naptku :P
mi właśnie papa poprawia chęć do gry. wolę zdobywać zamki i miasta po kolei, gdyż można wtedy poczuć ten klimat oblężeń w średniowieczu, a poza tym szybka ekspansja powoduje znudzenie się grą. ja wolę się pomęczyć, a daje to właśnie papież. ponadto stworzono w tym czasie instytucję pokoju bożego, co w grze odzwierciedlone jest pod postacią nakazów zaprzestania ataków, które wystosowuje do nas papież
jak nie chcesz mieć z nim problemów to wyszkól sobie zabójcę i stój nim pod Rzymem i kiedy cię papież ekskomunikuje to zabij go tym agentem. ekskomunika zostanie anulowana.
Gdyby nie papież nie byłoby typowo chrześcijańskiego i średniowiecznego klimatu. Nie byłoby krucjat, misji. Ja po parudziesięciu turach zrezygnowałem z gry Bizancjum bo mi się nudziło.
No tak. Kiedyś wystarczyło że papież tupnął nogą, rzucił na kogoś jakąś klątwę bądź ewentualnie nałożył ekskomunikę i niektórzy władcy szli do niego na kolanach prosząc o litość.
W 1444 r. za namową Papieża musieliśmy stoczyć niefortunną dla Władysława III Warneńczyka bitwę. Dowódca floty papieskiej blokującej cieśninę między Azją a Europą powiedział Władysławowi, że wszystkie siły tureckie będące na Bałkanach przeprawiły się do Azji. Jeszcze jakby mało tego było, ten sam dowódca został przekupiony przez Turków i przetransportował jednej nocy ich spore siły z Azji Mniejszej na Bałkany. I tu nasuwa się wniosek, że Kościół bardziej szkodził niż pomagał. Dlatego ja wolę grać Turkami i mieć pełną swobodę działania, a nie że jakiś Papa będzie mi gadał co mam robić :D.
Przytoczyłeś ciekawy przykład, ale nie należy zapomnieć, ze ta bitwa była przez krzyżowców prawie wygrana. To Warneńczykowi zachciało się szarży na umocnione pozycje janczarów i to doprowadziło do porażki. Gdyby Władysław nie szarżował to Turcy ponieśliby klęskę. A tak przegrali. Ta wojna to miał być Blitzkrieg i nie zdobywano żadnych miast, więc potem nie było dokąd uciec. Porażka w tej bitwie to wina Warneńczyka.Cytat:
Zamieszczone przez Arrim
Masz całkowitą rację. Podałem ten przykład tylko z perspektywy roli papiestwa. Nie chciałem, żeby narodziła się dyskusja w nieodpowiednim temacie :P.
Zdobycie Jerozolimy podczas I wyprawy krzyżowej dzięki komu była? Daliśmy łupnia Turkom pod Belgradem dzięki komu w XV wieku? Giovanni di Capistrano został wysłany przez papieża. Pieniądze papieskie pozwoliły na najęcie najemników. Albania się broniła tyle czasu dzięki komu? Bitwa pod Lepanto dzięki komu została zwyciężona? Wiem że wychodzę poza temat ale chce dać przykład kolegom którzy twierdzą że papież tylko szkodzi. Maciej Korwin też maszerował w stronę Turcji dzięki papieżowi. Ale lepiej zakończyć tą dyskusję bo zaraz moderatorzy się czepną ;)
Wracając do bitwy pod Warną to Warneńczyk musiał mieć pewnie tylko miażdżącą szarże ale pewnie miał słabą obronę ;)
Islam też ma ciekawe zadanie - co prawda nikt nas nie trzyma w ryzach ale raz że można spodziewać się krucjat - a to gniew połowy europy, z drugiej strony wchodząc głębiej w europe trzeba liczyć się z tamtejszą wiarą i koniecznością nawracania regionów na sporo przed rozpoczęciem ich oblegania co też utrudnia rozgrywkę.
Przepraszam że nie na temat ale chce coś wytłumaczyć. Pod Warną błąd leżał po stronie Władysława który przypuścił nierozsądną szarżę na Turków i został otoczony. Rycerze nie mieli szans. Wieść o śmierci króla się rozeszła i "krzyżowcy" spanikowali.Cytat:
Zamieszczone przez radwanski
Przepraszam, że ja tez nie na temat, ale chcę definitywnie skończyć dyskusję o Warnie. Warneńczyk miał dobrą obronę (piechota na wzór husycki w taborach), ale nasz król złamał własne zasady bitwy (stworzone razem z Huynadym) i przez to przegrał. Jeżeli ktoś chce dalej toczyć dyskusję to niech pisze na PW.Cytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce