Witam!
Czy mógłby mi ktoś wrzucić na jakiś serwer oryginalny plik descr_faction_standings z Bellum 6.3 ? Byłbym wdzięczny ;>
Wersja do druku
Witam!
Czy mógłby mi ktoś wrzucić na jakiś serwer oryginalny plik descr_faction_standings z Bellum 6.3 ? Byłbym wdzięczny ;>
Miałem bardzo ciekawą sytuację, a mianowicie gram Polską i zaatakowałem swoim królem niemiecki Rogensburg, w którym był cesarz oczywiście zdobyłem to miasto, a cesarz niemiecki zginął. Teraz najciekawsze rzecz mój król otrzymał tytuł króla Niemiec :D , oczywiście Niemcy dalej istnieją i mają się dobrze. Co mi innego pozostało jak oczywiście maszerować na Rzym i zdobyć tytuł cesarza :D
No ciekawe. To pewnie tytuł cesarza Niemiec da radę zdobyć po zniszczeniu całej frakcji. A ja wyczytałem jak zmienić głosy frakcji by np. przy Polsce nie mówili england (co niektórych wkurzało :mrgreen: ). Kilka innych frakcji też zmieniłem by ich komp nie traktował jak Anglię. Pogram na tym pliku jak będzie ok to zapodam do pobrania.
Edit: Ordenus jaką grasz kampanię i czy na submodach i wszystkich skryptach? Do Kazimierza Wielkiego już dograłeś?
Gram na pełnej bez fortów na oryginalnych skryptach plus submod na dziedzica, jestem na 1247 roku, idzie mi pomału bo tylko mam czas w weekend pograć. Królem ( z tytułem króla Niemiec) dotarłem do Mediolanu (idę na Rzym, oby mnie nikt nie zaatakował)
Edit: Chyba nic z tego, postałem koło Rzymu kilka tur i nic (miejsce na nowe tytuły mam), trzeba będzie zniszczyć HRE.
Hej mam kilka pytań
1 jak mam generała z armia na swoim polu ale nie jest on w zamku czy płace za niego kasę czy tylko jak jest na terytorium wroga
2 jeśli place to idąc samym generałem tez place ? czy tylko za armie tzn czy generał może się przemieszać za friko
3 nie rozumiem szczerze tych kar płacowych za podbijanie terytoriów czy może mi ktoś je opisać albo dać cynk jak JE WYŁĄCZYĆ bo strasznie mi się to nie podoba
4 Timbuktu taka prowincja ze starego medievala czy ona jest ? bo nie mogę przejść na dol po pustyni gram Portugalia i walczę z Maurami ciężko to idzie naprawdę jestem pod wrażeniem tego
5 mam 26 wojsko(siła armii w grze ) czy jestem na samym dnie ? czy może jest więcej państw bo nie wiem zdaje mi się ze jest 27
6 rada możnych co oznaczają te cyferki który pokazują np 5, 7 ,8 "? czy jestem 5 w radzie możnych ? i jeśli tak jakie profity mogę mieć z tej rady
7 nie wiem ale mi się wydaje ze można wziąć sobie na kreskę wojowników czy budynki mam minus a mimo tego się buduje to tak jak w Polsce powoli ale buduje
8.co zrobić z tymi głupimi strzelcami tzn są na murach bronie zamku bo ciągle mnie atakują Maurowie z PLD bo ich wygnałem z Hiszpanii (dzisiejszej) tzn daje im Strzelać a oni stoją patrzą się nie wiem o co im chodzi może coś ich źle ustawiam , Co prawda poprawiły się ruchy jednostek to mi się podoba zwłaszcza jak jedna szarża mogę rozwalić 70 ze 150 lekkiej piechoty tylko nie mogę rozgryźć łuczników nie wiem kusze lepiej się spisują i to dużo lepiej .
9 nie wiecie czy będzie w przyszłości spolszczenie do tej gry. Wiem że ono jest, lecz wiele jest nie przetłumaczonych tekstów zresztą one są po włosku
10 nie wiecie od ilu (chodzi o stopień stosunków ) kraje pokazuje swoje mapy .Heh latam i tylko z papieżem się wymieniłem plus Niemcami
11 co może się stać jak prestiż wejdzie np w fazę minimalna ? może dojść do końca gry ? zamachu bo nie rozumiem o co chodzi z tym prestiżem
PS: bo mnie to od długiego czasu gryzie wymawia się MEDIEVAL ? czy MEDIVAL jeśli ktoś mi na coś odpisze będę wdzięczny a gra jest SUPERRRRRRRRR tzn MOD jeszcze takiego nie grałem Pozdrawiam
Odpowiedź 1 i 2. Zawsze płacisz 600 za każdą armię w polu nawet jak to 1 jednostka.Cytat:
Zamieszczone przez Optymista24
Odp. 3 Kary za prowincję opisałem w poradnikach do Bellum. Aby nie mieć kar za prowincje jakie zdobywamy, należy usunąć money script z campaign scriptu każdej z 4-ech kampanii.
Odp. 4 Timbuktu nie ma - wciśnij tyldę i wpisz toggle_fow i zobacz jakie są prowincje ponowne wciścnięcie tyldy i wpisanie tej komendy przywróci mgłę wojny.
Odp. 5 raczej jesteś ostatni
Odp. 6 Przeczytaj poradniki do Bellum tam jest wszystko wyjaśnione.... co do Rady Możnych. rada odwierciedla poparcie Możnych dla Twej polityki. viewtopic.php?f=367&t=8785 link do poradników do Bellum.
Odp. 7. Na minusie się nie buduje, ale jak zaplacisz wcześniej to dokończą cI budowę.
Odp. 8 Na początku nie ma strzelców, tylko łucznicy albo kusznicy.
Odp. 9 Możesz pomóc w spolszczaniu. Nie są spolszczone eventy to kilkadziesiąt stron tekstu...
Odp. 10 Frakcje AI niechętnie dają legendę mapy. Ale można ją uzyskać.
Odp. 11 POCZYTAJ PORADNIKI - poniżej 25% prestiżu wybucha wojna domowa ponad połowa Twego państwa może się zbuntować i powstanie Liga Baronów - nowe niezależne państwo. link do poradników podałem w odpowiedzi nr 6.
Co do pomocy w spolszczaniu Bellum Crucis 6.3 zgłaszasz się ? Jak tak proszę o kontakt na PW.
Edit: Zgadzam się Bellum Crucis 6.3 jest SUPER. Również nie grałem w lepszego moda o średniowieczu. :D
Chyba zakończyłem grę Portugalia :D
zająłem Maurom 2 wioski w afryce nie miałem obsadzonych zamków u siebie i Aragonia i Hiszpania zrobiła plus Sycylia zrobiły mi szybki podbój w ciągu 1 tury mam 3 oblężenia i jeden zajęli mi pusty zamek czy to jest możliwe ? czy oni są jakoś w zmowie heh prestiż mi spadł wcześniej na poziom 45 bo straciłem króla umarł śmiercią naturalna ale się wam powiem zdziwiłem ja tu ładnie podbijam afrykę a tu bach po 2 turach tracę 4 zamki i jestem na minus 8 tys muszę wyłączyć te kary finansowe z kolejne prowincje bo tak się nie da rami stworzyć mam najgorsza armie i heh ciągle minus ,Dodam że miałem z Sycylia i Hiszpanią sojusz eh....
Ps następnym razem nie będę walczył z Maurami tylko pójdę w Hiszpanie która jest słabsza i porobię kupców z 10 zanim pójdę na jakaś wojnę
Ja Portugalią rozwijałem się do 30 tury potem około 30/31 tury ożeniłem księżniczke z Hiszpanią :) i miałem spokój a Maurów kosiłem jak trawnik ;D
Hej czy ja to dobrze usunąłem
monitor_event SettlementTurnEnd I_SettlementUnderSiege Ajaccio
and SettlementName Ajaccio
if RandomPercent > 66
and not SettlementBuildingExists >= granaio1
add_settlement_turmoil Ajaccio 5
end_if
if RandomPercent > 66
and not SettlementBuildingExists >= granaio1
add_events
event plague
date 0
position 108, 129
end_add_events
end_if
set_counter Ajaccio_siege 1
end_monitor
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;pannello costi suppletivi
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;local player
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;scotland
monitor_event FactionTurnStart FactionIsLocal
and I_TurnNumber = 0
and CampaignDifficulty = hard
if not I_IsFactionAIControlled scotland
increment_kings_purse scotland 889
end_if
terminate_monitor
tu jest koniec części 1 usunąłem druga tylko zostawiłem napis i włącza się trzecia chyba cześć
Na moje oko źle usunałeś i będą ctd, bo oprócz money_script usunaęłs część skryptu nr 3 a to źle. Na PW Co pisalem jak to ma wygladać. Jak nie dasz rady sam napisz do mnie na PW, podaj maila i kampanie w ajkeij chcesz by Ci usnąć money_script to to zrobię i ci wyślę campaign_script. O zmianach w skryptach piszemy w indywidualnych kompilacjach skryptowych.
Mam problem z instalacją Bellum Crucis 6.3, ten sam problem pojawiał się również przy instalowaniu 6.2 mianowicie nie odpala mi się plik .exe
Komp muli muli muli i nic explorer pada i musze się wylogowywać żeby odzyskał sprawność.
Komputer mam dobry jest to laptop hp z serii dv5 gra chodzi płynnie i nigdy nie miałem podobnego problemu :cry:
Pewnie masz strasznie Windows zamulony wirami lub programami ;) A wgl to nieraz trzeba kilka minut zaczekac zanim instalator załaduje się u mnie było podobnie :0 Troche cierpliwości na przyszłość ^^
Faktycznie wystarczyło odczekać :P
Ale teraz mam inny problem, straaaaasznie długo ładują mi się tury. Odpaliłem kompanie light i na samym początku po odpaleniu kolejnej tury kolejne frakcje zajmuja około 20 sekund ;/ da się coś z tym zrobić ? Na zwykłej wersji medievala tury idą w mgnieniu oka
Cała tura w kampanii Light trwa Ci 20 sekund, czy ruch jednej frakcji trwa 20 sekund? Medievala nie można porównywac z modami w większości modów jest pododawane dużo nowych rzeczy i skryptów - w Bellum Crucis zaś wyjątkowo dużo co czyni rozgrywkę o wiele ciekawszą ale i tury są dłuższe. Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez Sisaxu
Edit: Ew. zajrzyj tu viewtopic.php?f=367&t=10068 by przyspieszyć czas trwania tury można usunąć niektóre skrypty, ale na początku nie polecam pograj na oryginalnych.
Light 20 sek to jeszcze w miare normalny czas,długie tury to niestety największa wada modów :D
witam ktoś wie jak szkolić pizańskie piechury bo w kampani pizy ich nie ma to samo dotyczy polskich berdyszowców ?
Niektóre jednostki są dostępne dopiero po określonym roku w grze. W export_descr_buildings można to sprawdzić np. Polscy rycerze są dostępni od 1270 roku pisząc polscy berdyszownicy masz na myśli tych z tarczami i toporami ? też chyba są od 1270. Jest to uzasadnione historycznie. Są jednostki dostępne dopiero od 1370 roku (ale tylko kilka). :mrgreen:
Witam i wielkie dzięki o taką odpowiedż mi chodziło.
A ja mam problem z uruchomieniem gry. Instaluje part1 do :Medieval/mods, part 2 tak samo, później fix. Gdy uruchamiam grę wyskakuje po chwili, że brak płyty, chociaż jest ona w napędzie. Poprzednią wersję BC mam odinstalowaną.
Uruchom ponownie Windows i wtedy spróbuj odpalić Bellum. Skrót do moda Ci się utworzył na pulpicie?
Najprostsze metody są chyba najskuteczniejsze. Restart pomógł. Dzięki za pomoc.
Cześc - witam wszystkich i od razu sprawę mam.. ;]
Fajnie mi się gra w tego moda, ale kurczę nie mogę sobie króla ukoronować - gram Anglią i król ma zdolność, że jest gotowy na koronację w Londynie - to go tam posłałem, ale dupa z tego wyszła... - nadal jest gotowy i czeka....
Acha - typ ma jeszcze zdolność Regent - i tez nie wiem, jak się jedno do drugiego ma....
Możliwe, że cecha regent uniemożliwia koronację. (Regent to zastępca prawowitego króla i chyba dlatego nie może zostać koronowany uroczyście). Z następnym powinno się udać dokonać uroczystej koronacji.
viewtopic.php?f=367&t=9949 Pod tym linkiem w poście nr 1 jest nowa wersja spolszczenia do BC 6.3 z dnia 05.06.2012. Pozdrawiam.
viewtopic.php?f=367&t=10655 Pod tym linkiem jest nowy temat o POLSKIM submodzie Mietka77 - zmiany dla naszego kraju, nowe rody Historyczne, nowa prowincja na mapie Podlasie, zmiany nazwisk i imion polskich i wiele Innych oraz skrypt na rewoltę Bułgarów. Pobierajcie i grajcie oraz piszcie propozycje dalszych zmian BC 6.3 związanych z Polską i nie tylko. Link do submoda Mietka77 w poście nr 1 powyższego tematu.
Witam mam pewien problem z BELLUM CRUCIS 6.3 a mianowicie grając Bizancjum około 260 turze gra nagle spowolniła tzn. „ zamuliła” , nie chodzi mi tu o czas trwania tur ale o mapę kampanii . Wygląda to tak jakby komputer się nie wyrabiał , chociaż kilka tur wcześniej wszystko chodziło idealnie. Próbowałem wczytać poprzedni stan gry ale i to nic nie pomogło, ponowna instalacja moda i też nic. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem ( gram ze spolszczeniem) .
Rzadko ale czasem tak się dzieje. Pograj kilka tur może się naprawi. Mnie spowolniony save naprawił się kiedys po kilku turach jak Ktoś mi dyplomatę podesłał. Rób kilka savów minimum dwa co kilka tur. Spolszczenie nie ma tu nic do rzeczy. Próbuj. Włącz toggle fow na kilka tur.
Nie przejmuj się tym i graj dalej ja miałem już tak 2 razy po 2 - 3 turach prędkość wraca do normy.
Ile trzeba mieć prowincji żeby komputer naliczał kary?
Kary za dodatkowe prowincje ponad te jakie mamy na starcie - one wynikają z money script - ja je sobie usunąłem.
Oto te kary: Podaję tylko kary za 10 prowincji, kary za kolejne zdobywane prowincje są coraz wyższe.
monitor_event FactionTurnEnd FactionIsLocal
and FactionType saxons
if I_NumberOfSettlements saxons = 1
console_command add_money -10
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 2
console_command add_money -10
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 3
console_command add_money -500
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 4
console_command add_money -1000
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 5
console_command add_money -1500
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 6
console_command add_money -2000
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 7
console_command add_money -2500
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 8
console_command add_money -3000
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 9
console_command add_money -3500
end_if
if I_NumberOfSettlements saxons = 10
console_command add_money -4000
Jak je usunąć? Strasznie pożerają kasę :roll:
Wejdź w campaign_script kampanii w jaką grasz i zostaw w money_script to co ja resztę usuń. Nowa kampania konieczna.
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;pannello costi suppletivi
;declare_counter costi_suppletivi
;set_counter costi_suppletivi 0
monitor_event ButtonPressed ButtonPressed finances_button
;and I_CompareCounter costi_suppletivi = 0
add_events
event historic costi_suppletivi
date 0
end_add_events
;set_counter costi_suppletivi 1
terminate_monitor
end_monitor
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 3- Balance Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Czy najnowsze spolszczenie będzie mi chodzić na obecnej kampanii czy od nowa muszę zacząć grę?
Powinno chodzić. ew zrób sobie kopię katalogu text nim je zainstalujesz.
Pomoc dla kampanii pełnej Polskiej na dużym stopniu trudności rozgrywki i bitew. Próbowałem zagrać na trudnym poziomie, do 30 tury zdołałem podbić Gdańsk, Czechy i Halicz (łącznie miałem 8 prowincji), ale potem zaatakowała mnie Norwegia (mimo, że nie zdobyłem wcześniej Szczecina), za nimi Niemcy i Ukraińcy, na koniec zdradzili mnie Węgrzy zrywając sojusz i miałem 4 fronty. Czy to normalne? Jak uniknąć takiej "rzeźni" Rzeczypospolitej (poza zmniejszeniem stopnia trudności)?
Faktycznie granie Polska w wersji 6.3 na vh jest praktycznie niemożliwe. Może jak usunę ten skrypt potrącający kase za nadmierną ilość prowincji to się coś da bo inaczej to nie ma na nic kasy a zwłaszcza na płacenie trybutów czy czegokolwiek, by podtrzymywać jako takie stosunki z sąsiadami - czyli jest permanentna wojna. Ja używałem kodu na kasę by się zbytnio nie gimnastykować. W 6.2 nie było takich problemów :roll:
Myslę, że najlepiej będzie zacząć od nowa, wcześniej robiąc zmiany w plikach + pogrzebać ( jak ja to robię szykując sobie granie na wakacje ;) ) w tych dodatkach do 6.3 i zacząć od nowa. Ta kampania jest po prostu skopana i dość, że nie ma się za bardzo kasy, słabych kupców, to nie pomaga szybki rush po okolicznych wiochach bo i tak są zajebiste kary za nadmierne prowincje...
Zauważyłem też, że kupcy polscy szybko dostają złe cechy zwłaszcza "ukrywa swe dochody". Idzie się wkurw**8 gdy idzie się takim kupcem z Gdańska ( tam jest gildia kupiecka ) do Hiszpanii a nie dość, że ci kupcy się robią nie najlepsi to dostają głupią cechę i są w efekcie debilami. Podchodzi taki komp swoimi przypakowanymi - i wiadomo, zjada naszego kupca...
Pytam, bo w sumie to mój ulubiony sposób na kasę :) a tutaj ten patent nie za bardzo działa.
istnieje coś takiego jak Państwo Krzyżackie w tym modzie? W którymś SS widziałem, ze było i się zastanawiałem czy w SS tez jest ( nigdy nie dotrwałem do 1226r ) i dlatego pytam.
Mam wrażenie, ze Ruś jest trochę zbyt przypakowana, prawie zawsze zjada Novogród :roll:. w efekcie czego mają olbrzymie państwo jak ZSRR. reszta spoko, choć trochę Bizancjum słabo przędzie. Węgrzy ich ostro leją, turasy to już w ogóle.
Na VH można wygrać ale fakt, że ciężko bardzo jest ale można. Domyślny poziom gry w BC 6.3 wg Twórców to medium w kampanii na wyższym grać nie radzę nim się nie wprawisz. Kupcy w 6.3 są ok wcześniej byli mocno przegięci. Zagraj na moim submodzie na kilka darmowych jednostek w garnizonach (free_upkeep). Z rozwojem innych państw różnie bywa to częściowo losowe. AI i balans w Bellum 6.3 jest ok ale trzeba je rozgryźć bo są inne niż w 6.2.
Edit: Krzyżaków nie ma. Może w jakimś submodzie się pojawią.
Radax: Poczytaj poradniki do 6.3 w tym temacie viewtopic.php?f=367&t=8785 są na końcu szczególnie ten o dyplomacji i finansach w 6.3 są na końcu.
Wie ktoś jak zmienić kursor na ten normalny co jest w podstawowej wersji Medka ? Ten z BC jest dość "nie wygodny".
Skopiuj katalog cursors z jakiegoś moda i wklej go do data Bellum. Ja mam większość kursorów z submoda do Broken Crescent a część z Bellum Crucis 6.3 zachowałem.
Witam. Tu masz link do tematu o Bellum Crucis i tam pytaj o tego moda. Ani w 6.2 ani w 6.3 nie zanotowałem problemu wywalania mada przy niszczeniu jakiejś frakcji. To grasz teraz w 6.2 w końcu czy 6.3 ?Cytat:
Zamieszczone przez gandalfpepe
teraz 6.3