Usuń map.rwm z katalogu base. data/world/maps/base, może wtedy się zmienią. Może zmieniłeś nie te słonie co chciałeś?
Wersja do druku
Usuń map.rwm z katalogu base. data/world/maps/base, może wtedy się zmienią. Może zmieniłeś nie te słonie co chciałeś?
Nie wiem co robie nie tak. Wszedlem do tego pliku co podawal mi Lwie Serce, znalazłem ten rodzaj słoni i nic. Drugia raz wywalilem plik maprwm wszedlem i probowałem zmienic tylko stat_helath z 4 na 15, zeby z ciekawosci zobaczyc , czy cos sie zmieni. Jak zmienia w tym pliku gdzie sa wszystkie jednostki , to jest ok, bo nawet jak go zamykam, to wyskakuje okienko z zatwierdzeniem zmian, ale jak wchodz w gre to ta jednostka dalej ma hp 4 zamiast 15.
Wklej całą jednostkę, bo muszę widzieć co porobiłeś. Powinno działać. Zacznij nową kampanię i sprawdź jakie mają statystyki te słonie. Obstawiam, że zmieniasz nie te słonie co trzeba, zobacz inne. Poza tym Kolega Lwie Serce napisał, że zmiana statystyk nie działa na starym zapisie. Nowa kampania konieczna, a zmiana z 4 na 15 bardzo radykalna jest.
Edit: W wielu modach zmiany statystyk w unit działają na savy tu chyba jednak nie.
Te slonie to nie taki wielki problem. Zmiany robiłem oczywiscie na nowa kampanie. Ta zmiana z 4 na 15 to tak z ciekawosci, bo przede wszystkim zalezalo mi na szarży słoni, bo hp moglby zostac.
Czyli na nową kampanię, też ci nie działa zmiana w unit? Coś robisz źle w takim razie. Pisałem wklej w temacie zmienione statystyki.
Edit: Toranaga chcesz częściowo spolszczone pliki do Broken 2.3.2.2 ? Czy masz?
; COMMENTS rajput elephant javelins / Start exp: 0 / Refr rate: 0.375 / Pool cap: 9
type rajput elephant javelins
dictionary rajput_elephant_javelins
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
accent Mongolian
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier levy_in_elephant_javelins, 18, 6, 2.55
mount bc elephant
attributes free_upkeep_unit, frighten_foot, frighten_mount, can_run_amok, can_withdraw
formation 8, 12, 12.25, 15, 2, square
stat_health 1, 15
stat_pri 9, 2,javelin_horse, 65, 12, thrown, missile_mechanical, piercing, none, 5, 1
stat_pri_attr thrown
stat_sec 3, 0, no, 0, 0, melee, melee_blade, blunt, mace, 100, 1
stat_sec_attr ap, launching, area
stat_pri_armour 0, 4, 2, flesh
stat_sec_armour 14, 4, flesh
stat_heat 0
stat_ground 0, -1, -1, -2
stat_mental 14, normal, untrained
stat_charge_dist 80
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 3541, 658, 4500, 350, 3541, 20, 1973
stat_stl 5
armour_ug_levels 3
armour_ug_models levy_in_elephant_javelins
ownership sicily, aztecs, slave
;unit_info 4, 7, 5
to są te słonie które przykladowo chcialem zmienic, tak dlaprzykladu dalem te 15 zamiast 4 hp. Tak dla upewnienia się jeszcze, która cyfra w tym przypadku to jest szarża. Za spolszczenie na razie dziękuję.
; COMMENTS rajput elephant javelins / Start exp: 0 / Refr rate: 0.375 / Pool cap: 9
type rajput elephant javelins
dictionary rajput_elephant_javelins
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
accent Mongolian
soldier levy_in_elephant_javelins, 18, 6, 2.55
mount bc elephant
attributes free_upkeep_unit, frighten_foot, frighten_mount, can_run_amok, can_withdraw
formation 8, 12, 12.25, 15, 2, square
stat_health 2, 4
Słonie to jednostka miotająca, akurat ta oszczepami, nie mają współczynnika szarża, jego ma jazda, ale słonie mają atak obszarowy i tak masakrują swoją masą.
Zmiana stat_health z 1, 4 na 1, 15 czyni je niemal nieśmiertelnymi, zdrowo przesadziłeś, zmian na 2, 4 też je uczyni silnymi, ale nie aż tak jak u ciebie.
Tu masz fragment wpisu o straży generalskiej Bizancjum, jako jazdy pogrubiłem wpis dotyczący szarży.
; COMMENTS ere bodyguard / Start exp: 0 / Refr rate: 0.4 / Pool cap: 2
type bodyguard ere
dictionary bodyguard_ere
category cavalry
class heavy
voice_type General
accent Mediterranean
soldier bodyguards_ere, 8, 0, 2.04
mount mount half kat
mount_effect elephant -1
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, sea_faring, power_charge, can_withdraw, can_formed_charge, general_unit
formation 1.5, 2.8, 3, 4.5, 4, square
stat_health 1, 2
stat_pri 4, 12, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
stat_pri_attr ap
stat_sec 4, 5, no, 0, 0, melee, melee_simple, blunt, mace, 100, 1
Czyli nie da sie słoniom zwiekszyc szarży, bo sa jednostak miotajaca? Te 15 to dawalem tak do sprawdzenia czy cos sie pojawi. Ta 2 co ty dales zamiast jedynki , to co to jest? Jezeli straż generalska u Rajputów to tez słonie (włocznicy albo łucznicy) jako jednostka miotajaca, to takiej strazy tez nie da rady zwiekszyc szarży?
p.s. nie wiem czy to jakis bug czy zamiar tworcow moda, ale nie moglem na statek zaaokretowac jednostek słoni :)
To chyba świadome co do słoni i okrętów, w attrbutes jednostki musi być sea_faring by mogła być przewożona jednostka, słoniom można to dopisać (straż generalska Bizancjum wyżej ma ten atrybut, a słonie nie mają).
Jak nie ma szarży to nie można jej zwiększyć ani zmniejszyć bo jej nie ma prawda? Możesz im poprawić strzelanie, albo walkę wręcz co najwyżej.
Te 2 przy stat_health to podstawowa ilość punktów życia czyli zapis 2, 4 jest dużo silniejszy od zapisu 1, 4 przy stat_health a cztery to chyba szansa na uśmiercenie danej jednostki. Nie pamiętam dokładnie ale jak jednostki mają w stat_health 1 punkt życia np. stat_health 1, 1 to dużo lepsza od niej jest jednostka stat_health 1, 2 a jeszcze lepsza stat_health 1, 4 (oczywiście, o ile mają podobne i inne statystyki, broń zbroje). Statystyki robił doświadczony moder, jak zmieniasz to minimalnie bo balans rozwalisz.
Hej
Macie może jakiś pomysł, aby rozwijać miasta? a raczej zamki .
Zarządców mam kiepskich po maks 4 Chivarly eh( co rozwój populacji odzwierciedla wielkie ZERO albo minus 0.5 ) . Bo co da mi wyjście z zamku jego bunt i wycięcie ludzi ? tylko wróci nędza z powrotem i będzie ta sama sytuacja hehe .
Tak z ciekawości czy jest wyznacznik nędzy do wzrostu populacji np ile 0.5 procent wzrostu ludności generuje nędzy? tzn o ile może mi wzrosnąć liczba mieszkańców by mi rozwój ludności nie spadł z powrotem do zera .
Nie opłaca się chyba ładować człowieka co mi da 0,5 wzrostu jak potrzebuję 4 tyś ludzi, bym osiągnął kolejny poziom zamku nie wiem ile te pół jego procent mi daje mieszkańców .
Buduj wszelkie farmy, klasztory dawaj dobrych zarządców duża szlachetność, ew. przebudowa w miasteczko, napakowanie ludności, niskie podatki i wszelkie budowle od porządku, szczęścia i farmy i ponowna pzrebudowa w zamek. Uważaj bo od pewnego poziomu miasta nie da się zamienić w zamek i odwrotnie.
a widzisz ta przebudowa to może być dobry pomysł . a nie wiesz do którego poziomu nie da się przemienić już potem miasteczka w zamek ?
Zauważyłem dziwną rzecz może wy mnie oświecicie bo kombinuje z tym wzrostem ludności ,
Mam zamek jest w nim jego mość daje ZERO do rozwoju , wioskę obok mam jego mościa daje 1 procent ok wchodzę nim do zamku a tamtego jego mościa z zamku wrzuciłem do wioski no i co się stało.
Gość co daję 1 procent w wiosce nie daję nawet pół procenta w zamku i to mnie zdziwiło :/ w Wiosce dawał plus 1 bo miał w głównych statystykach 3 chivarly plus jakieś dodatkowe chivarly w świtach .
Wiesz Araven to jest dziwne z tym rozwojem miast gość w mieście rozwój zabiera 0.5 procent jak nim wyszedłem z zamku wzrósł rozwój do 0,5 natomiast jak poszedłem nim do stolicy to mi skoczyło z 1 do 1,5 procent :D jakby się zmęczył heh .
Ci co mi dawali rozwój czasem jak wyjdę z miast czy zamku to się okazuję , że oni mi go powstrzymywali potem hehe radze wam wychodzić generałami to się możecie zdziwić , Bardzo dziwnie gra to przelicza.
Mam pana X w Mekce mi się ładnie rozwinął 6 chivarly dawał tam 1,5 procent wziąłem do do zamku to daje tylko 1 procent heh ,
hej
jak walczyć z tymi słoniami ? to jakaś paranoja jest koleś ma wieś wchodzę mu on ma króla 71 słoni ja mam 20 oddziałów i rozwala mi to wszystko prawie
Machiny bojowe, ogniste strzały, szarża jazdą, włócznicy i się jakoś wygra ;)
Nie sprawdzałem jeszcze szarszy jazdą i machin .dość nawet fajnie to sobie radzą oszczepnicy atak koło 10 przy rzucie , może ten pan król miał takie duże bonusy :D
Katapulty i balisty zmasakrują słonie bez problemu, a jak szarżujesz jazdą to ze wszystkich stron pojedyncze oddziały, nie ma co się wykrwawiać.
Przyrost w zamkach jest zwykle mniejszy niż w miastach. Poza szlachetnością, co do przyrostu decydują i inne cechy generała, czy dobrze, zarządza, jaką ma świtę. Niekiedy w mieście słąbo mu idzie, a w zamku daje znaczny pzryrost ludności. To nie żaden bug, trzeba sprawdzać w praktyce.
Dzięki już sobie radze z zamkami i przyrostem naturalnym .
Mam takie pytanie jeszcze .Wyprawiłem się na te Indie(nie daleko) chodzi mi o walki głównie z Guirds i Sind . Zająłem jeden zamek następny LVL ma na 36 tyś czy 30 tyś już nie pamiętam, a tam tylko mogę werbować oszczepników . Czy to jest tak zrobione , że jak gram Makurii (wybaczcie ale te nazwy są dla mnie trudne) to mam tylko dostęp do podstawowych jednostek z danej nacji po podbiciu zamku ? tak samo jak podbiłem Egipt tylko tam są łucznicy, włócznicy , i jakaś jazda zero jakiś konkretnych wojsk :) .
W Broken jest zasada, że poza ojczystymi ziemiami możesz rekrutować w zasadzie tylko jednostki lokalne z podbitego kraju. Niektóre submody to łagodzą. Spoko daje się radę, to nawet logiczne. Trudno Czarnoskórych Makurian rekrutować w Gruzji np.
Mi się to rozwiązanie bardzo podoba, hamuje blitzkrieg przez co gra się dłużej i ciekawiej, oraz realistyczniej, taką Jerozolimą nie wyszkolimy sobie paru słupków doborowych rycerzy :mrgreen: Dodam jeszcze że jak się gra krzyżowcami robi to klimat, utrata 100 rycerzy jest widoczna, bo jest ich po prostu mało. Można się lepiej wczuć w króla walczącego desperacko z nawałą saracenów ze wszystkich stron.
Jak dla mnie to jest genialne mam taki problem z podbiciem Guirds :D .
Zająłem całą Afrykę wyspy od Bizancjum i chciałem iść na 2 fronty z jednej strony wojska w Indiach z drugiej Konstantynopol .
Powiem wam , że ledwo coś tam osiągam te armie lekkie padają jak muchy ledwo zdążam z dostawami armii .
Konstantynopol to już nie wiem Armenia od 50 tur oblega chyba to miasto :D dostaje wciry i tak wkoło ale mam pewien plan .
Chcę wziąć katapultę i zakatować nocą bo koleś stoi tam armią pełną 20 jednostek armie to ja nie wiem skąd on taka armie ma przetrenowana na złoto i srebro w obronie ponad same 30 dla mnie to jest nie do ruszenia .Na szczęście atak nocny sprawi ze nie będzie posiłek dla Bizancjum więc te 3 jednostki szybko rozwalę :D
Trochę się zdziwiłem bo w okolicy 155 tury przyszły do mnie 3 pełne rebelinadzkie armie Egiptu mające w składzie wojska "Maurów " i są nie daleko Aleksandrii :D a ja tam nie mam armii prawie heh .
Są jeszcze jakieś takie kwiatki ?:D z Konstantynopola też będą ? czy krucjaty? przyjdą ? heh
To nie żadne kwiatki a Mamelucy. Jak Egipt istnieje to są jako armie dla Egiptu, jak go zniszczyłeś to są jako rebelianci. I nie pisz posta pod postem własnym, jest opcja edytuj.
jakie macie wrażenia do łuczników ?
Nie sądzicie , że obrona jest przepakowana? bo hehe moja lekka jazda nie ma szansy ich przebić coś z nimi powalczyć .
Lekka jazda tu chyba jest do ganiania za dobitkami .:)
czy Też jak dajecie motywację generałem zagranie na tym rogu czy co tam jest też nie macie dźwięku? bo nie wiem czy to działa .
Co do balist to jest rewelacja na walkę ze słońmi .
Jednego nie mogę przeboleć , gdyż przepycham się z Guirds maja tam XXX armi ciągle super jednostki . Bardzo mnie to zdziwiło ta różnorodność i tak pomyślałem sobie obejmę Guirds na próbę. No i szok ile tam tego w zamku jest do werbowania czemu ta moja Makuria tyle nie ma :D oni chyba nawet połowę tego nie mają co w Guirds .Właśnie mi tego brak więcej różnorodności . Bo Guirds jest świetnie zrobiony pod wpływem jednostek nie wiem jak to wygląda u innych nacji :) .
Powiedzcie mi proszę jak to jest z najemnikami ? . Bo nigdy tego nie ogarniałem w medivalu powiedzmy wezmę sobie wszystkich najemników w regionie .To by zrobić kolejny pobór muszę czekać ? czy porostu Tych których z werbowałem muszą umrzeć?
Tak pytam bo jak przerzucam ciągle jednostki to w okolicach omanu mam ciężko zbrojną piechotę tych marynarzy czy jakoś tak i zastawiam się co ile można ich brać bo mam deficyt tam ciężkiej piechoty .
Korzystałem z nich tylko w obronie fortyfikacji, w polu grając Jerozolimą nie znalazłem dla nich zastosowania, w sumie potrafili przerzedzić szyki lekkozbrojnym, ale na ciężkozbrojnych lepiej nie marnować strzał, bo wielkich strat nie poniosą.Cytat:
jakie macie wrażenia do łuczników ?
No i dobrze - historycznie, albo ganiać niedobitków albo flankować :DCytat:
Lekka jazda tu chyba jest do ganiania za dobitkami
O ile pamiętam to tak, trzeba odczekać jakiś czas.Cytat:
Powiedzcie mi proszę jak to jest z najemnikami ? . Bo nigdy tego nie ogarniałem w medivalu powiedzmy wezmę sobie wszystkich najemników w regionie .To by zrobić kolejny pobór muszę czekać ?
Hej
Poszedłem do Armeni mojego sojusznika bo chce ZACZĄĆ Z NIMI WOJNĘ RAZEM przeciwko Gruzji .
Tylko mam takie pytanie jak zrobić by to Armenia Zaatakowała pierwsza? jest tam w dyplomacji opcje "zaatakuj frakcje i ja mu daje to samo " tzn chcę dać lecz nie wiem czy to ja mam zacząć wojnę on się przyłączy czy na odwrót :D . Szczerze samemu to raczej mam małe tam szansę bo mam wojnę jeszcze na jednym froncie tam mam kilka armii a szkoda mi te garnizony utrzymywać pełne jak nic nie robią .
Dyplomatycznie marne szanse, by ich skłonić do ataku. Ale spróbuj ich przekupić, daj im kasę i jakąś prowincję i zobacz czy zaatakują za to Gruzję.
Ew. Jak jakiś oddział Ormian jest blisko jednostki Gruzji to ją zaatakuj. Ormianie Cię powinni poprzeć jak masz z nimi sojusz i będzie wojna Gruzji i Armenii.
tzn oni się zgadzają tylko nie wiem czy oni myślą sobię "pierw atakujemy my czekamy na niego " czy na odwrót . Zaraz to sprawdzę .
Bo tam jest jedna opcja "żądaj a druga daj komuś coś " w dyplomacji i zastawiam się czy to ma znaczenie czy pierw żądam by zakatowali jak ustalam dyplomacje czy te opcje w kolejności nie mają znaczenia.
bo może jak ja żądam pierwszy w tej tabelce dyplomacji to oni zaczynają wojnę a jak ja oferuję jako pierwszy w tabelce to może ja ? hehe
Siema, widzę że temat Broken Cresent ucichł. Wiecie może czy będą jeszcze kontynuacje tego moda, czy wersja 2.3.2 to już wersja ostateczna?
Witaj. Ja to nic nie wiem ale Araven kiedyś wspomniał:
Więc może jakaś wersja nowa jest planowana.Cytat:
Submod zawiera całkowicie nowy unit i statystyki armii od gamegeek2 wg zasad jakie będą w 3.0
Maroes zajrzyj na ich forum. ma być i 2.4 a potem wyższe wersje.
Zresztą niedawno wyszedł preview bahrajnu.
przepraszam a też macie tak pasywną Jerozolimę mam poziom Trudny kampanii a ona co podbije jej ziemie to ona ucieka ma 3 armie pod moimi granicami ,
Natomiast zajmuje jej miasto zamiast to odbić to ona się cofa ,niby bronić innego miasta ale tam w tym mieście jest 1 jednostka armia stoi obok CAŁA i to samo odbijam miasto a ta armia kica do góry do innego miasta,
Kolejna sprawa jak kraj ABSYDZI czy jakoś tak (czarna flaga ). mając 10 prowincji ma na turę 100 tyś kasy? po odliczeniu wydatków . ja mam największe państwo , najlepszy handel kupiecki indywidualny ten , i mam 88 tyś przychodu ziem mam coś koło 30 nie mówiąc o wydatkach to mam na plus jakieś 16 tyś na turę .
Graj na VH.
Może jesteś kilka razy silniejszy jak oni?
trochę się boję w to grać na tak dużym poziomie :D . może jak skończę zobaczę .
tak to prawda mam więcej od nich wojsk , kasy , wszystkiego , ale i tak to jest dziwne bo komp ma lepszą jakość tych wojsk .
a to normalne ze miałem 150 lekkiej piechoty tej Egipskiej 5 ataku 18 obrony i konnica mi się wbiła z 150 osób zostało mi 30 po 1 uderzeniu potem kilka sekund i odział znikł :D
ps przeglądałem wasze posty do wersji 3,0 pewnie nie ma dokładnej daty? mapka dla mnie rewelacja tylko za mało rebeliantów na pld
Nie ma powodu raczej, czasem jest ciężkawo ale i ciekawiej dużo. Ja sobie na najtrudniejszym grałem Jerozolimą, i to kilka razy bo kampania niesamowicie wciągała, a wróg wcale pasywny nie był, zwłaszcza Egipt na początku, był agresywny bardzo i często przypuszczał ataki na moje ziemie, w czasie jednej z rozgrywek dopiero jak przetrzebiłem wielką inwazję ich którą urządzili z dwóch stron - się opanowali i zawrócili. W pozostałych kampaniach było zazwyczaj podobnie. Także polecam grę na VH - może być naprawdę fajnie. Pozdrawiam.Cytat:
trochę się boję w to grać na tak dużym poziomie
Znalazłem poważny błąd w BC.
Gram Chauchan Rajputs, na najwyższym stopniu trudności. Cholernie ciężko sie gra. Właśnie podbiłem Ghaznavi, w 30 turze, ale mam 30k złota na minusie.
No i tuż przed pokonaniem Ghaznavi, zaatakowali mnie Paramara Rajputs.
A błąd polega na tym, że podczas obrony przed oblegającymi mnie hindusami, pokonałem wszystkie ich wojska które podeszły bezpośrednio pod mury, a reszta ich wojsk odeszła na większa odległość i nic nie robi. No i bitwe mam praktycznie wygraną, ale komputer nie chce jej zakończyc. Niestety mam zbyt mało wojska żeby pokonać resztę wojsk wroga w polu, więc czekam za murami. Czekałem tak chyba 2 godziny i nic.
Poza tym jest dużo mniejszych błędów, ale ten praktycznie uniemozliwia dalszą grę.
A jaka wersja moda?
To nie błąd a taktyka wg mnie.
Czasem komo się zamuli.
Generalnie to bardzo stabilny mod i jeden z najlepszych. Ai bitewne ew. zmień na inne.
mod 2.3.2
A gdzie znaleźć inne AI?
Jak możesz twierdzić, że to taktyka? Nie powinno byc sytuacji w której bitwa jest nierozstrzygnięta. A komputer ani nie atakuje, ani nie wycofuje sie. To tylko marnowanie czasu gracza.
Ustaw sobie limit czasu bitwy w opcjach. To będzie rozstrzygnięta. Raczej odznacz, bo masz pewnie zaznaczony brak limitu czasu bitwy.
Czasem tak bywa, że posiłki wroga nie wchodzą do bitwy. To sporadyczny pzrypadek i twierdzenie, ze to błąd to spora przesada.
Mody uzupełniające ai bitewne Germanicu5 wersja 5.7.