-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
@Umbrecht
1.Wypowiadam się o aktualnej wersji Romka która w stosunku do obietnic jest po prostu żartem
2. Co do jak to nazwałeś "jechania" poprostu wyrażam swoją opinię na temat tej akurat gry w tym akurat czasie
3. Nie jestem studentem
4.Co do Romka 1:
Bynajmniej nie żart, Przyjemniej się gra w Podstawke pierwszego Romka niż w aktualną wersje Romka 2. ( moje prywatne odczucie )
Romek 1 miał swój klimat mimo cholernej niehistoryczności.
A tutaj dostajemy grę ładną rozbudowaną ( rozbudowaną pod pewnymi względami, w niektórych miejscach seria wykonała krok wstecz ) itd. ale bez tego czegoś.
Mówisz, że będziesz bronił Romka 2 do upadłego,okey nie mam nic przeciwko. Potrafię uszanować zdanie innych, jeden woli to inny tamto.
Co do obwieszczania jak bardzo gracze są zawiedzeni:
Najzwyczajniej w świeci wytykają błędy i niedoróbki które wypełniają tą grę aż po brzegi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez szrama86
Widzę że na forum wiele krzykaczy, a może by tak opisać co do poprawy i co powinno być zawarte w grze? Macie od tego ten temat;
viewtopic.php?f=471&t=14040
A ja widze,ze dzieki tym "krzykaczom" dostaja patche i poprawki Ci co zachwalaja ta gre pod niebiosa, i moga sobie grac w miare sensownie :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez Arwiodx
Najzwyczajniej w świeci wytykają błędy i niedoróbki które wypełniają tą grę aż po brzegi.
Co oczywiście nic nie da bo CA tego nie widzi i nie czyta. Najlepszym pomysłem było by wysłanie listu z propozycjami zmian i naprawy błędów do CA. Może to by coś dało. Masz od tego odpowiedni temat.
Cytat:
Zamieszczone przez adi
A ja widze,ze dzieki tym "krzykaczom" dostaja patche i poprawki Ci co zachwalaja ta gre pod niebiosa, i moga sobie grac w miare sensownie :D
Jak nie rozumiesz czyichś postów to radziłbym się nie odzywać.
-
To jest dyskusja ogólna, więc dyskutujemy , temat do tego co mogło by się znaleźć w grze rzeczywiście jest, ale nie to było przedmiotem dyskusji Mojej i Umbrechta więc nie musisz bawić się w moda, czasem lepiej przeczytać coś dwa razy niż od razu wysuwać zarzut o offtop
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Jak nie rozumiesz czyichś postów to radziłbym się nie odzywać.[/quote]
A ja Ci radze nie atakowac jak trol:) A co do czytania postow ze zrozumieniem to Ty masz spory klopot. Bo i z kolega wczesniej miales spor w ktorym racji nie miales . Po prostu nie przeczytales jego postu ze zrozumieniem. "Dzieciaku" :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez Arwiodx
czasem lepiej przeczytać coś dwa razy niż od razu wysuwać zarzut o offtop
Gdzie tu napisałem że ktoś robi offtop. Widzę że niezłe pokolenie nam wyrasta. Komuś zarzucasz o brak czytania ze zrozumieniem, a sam robisz taką gafę.
up. za trolla idzie raport.
-
Szramo ;)
Mówisz ,że do wypisywania naszych oczekiwań w związku z grą mamy osobny temat, więc skoro napisałeś tego posta podając dodatkowo link był to jasny sygnał że nasza dyskusja nie pasuje do tego akurat tematu.
Ja to widzę tak ale może chodziło ci o coś innego, nie wiem :)
Zresztą może lepiej skończyć tę dyskusję po faktycznie się robi offtop teraz :D
-
@Umbrecht, jest pewna (zresztą dość spora grupa) graczy do której zaliczasz sięTy i jaszcze kilka innych osób na forum, którzy nie mają specjalnie wysokich wymagań wobec tej gry, ot usiąść na chwilkę po trudach dnia i pyknąć parę bitew popodziwiać fajną grafikę i itd. No i wszystko w porządku, ale proszę nie krytykuj tych którzy mają troszkę większe wymagania wobec tej gry niż Ty. Ciesz sie tym co zaserwowało CA jeśli Ci to odpowiada, ale nie wieszaj psów na tych co krytykują ;) bo w większości przypadków ta krytyka jest konkretna i konstruktywna niestety. Mimo sporych możliwości i kilku ciekawych rozwiazań ta gra na chwilę obecną dla większości na tym forum jest po prostu mówiąc delikatnie średnich lotów. Ja, jak oddam do użytku niedopracowany wyrób to mnie klient za to zjedzie mimo, że sprzęt ma spore możliwości ,ale produkt jest niedopracowany.Przyjemnej gry życzę.
-
Cytat:
Zresztą co daje to jechanie? Nie lepiej jak się ma już tyle czasu nauczyć się chociaż trochę modować?
Niezłe jaja sobie robisz. Gra przy ukazaniu się powinna być ukończona, a nie przygotowana do beta testów i modowania dla przeciętnego użytkownika. Poprawki oczywiście są konieczne zawsze, ale nie w takim stopniu. Tym bardziej przy takiej reklamie i zapowiedziach. CA za bardzo pośpieszyło się i źle zrobiło nie korzystając z beta testów. Gra byłaby bardziej dopracowana i gracze sami zdecydowaliby czy np. takie family tree, lub capture points są potrzebne czy nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Ja Rome 2 będę bronił do upadłego
Nie wiem czy wiesz, ale to już zalicza sie pod fanboizm - nie ważne jaki produkt jest, nawet gdyby nie dało się go uruchomić, będzie się go bronić fanatycznie.
Nie potrafisz zaakceptować iż większa ilość osób wypowiadających się tu czy na twcenter, nie uznaje tej gry jako dobrej, często nawet średniej. Czemu? bo tak nie jest , pierwotnie twórcy kłamali i zachwalali grę jaka to wspaniała jest, najlepsze AI w historii, optymalizacja gry będzie, o 40% większy budżet, nowe wspaniałe innowacje, cud, miód, orzeczki , przyszła premiera okazało się iż gra to po prostu wybebeszony z dobrych elementów, ograniczony jak się da, zabugowany, uproszczony, i dla cześć osób nawet w ogóle nie grywalny komfortowo badziew, który był sprzedawany i reklamowany jako "cud, miód, orzeszki" i jest to na dodatek wręcz wersją beta, a ludzie beta testerami tego produktu.
Prosta sprawa, gdyby gra była dobra to nie były by jechana tak ciągle i wszędzie. Czemu tak jest? bo na to w pełni zasługuje. A ocenianie gry na zasadzie "bo wyjdą kiedyś patche" jest dla mnie żałosne, ocenia się produkt który się otrzymało, a nie ktory może kiedyś będzie poprawiony do danego stanu.
-
@Up & marko
Ok, ja rozumiem że możecie sądzić że ja nie mam specjalnych wymagań odnośnie tej gry (może i nie mam) ale coś robię aby była lepsza dla mnie, pomimo że mam też inne zajęcia :) .
Krytykować też krytykuję bo nie wszystko mi się podoba, ale nie ograniczam się do krytyki i to jest róznica między nami. Ponadto żadna gra nie będzie na poziomie historycznego doktoratu a jak ktoś przez grę chce się dokształcać to nie tędy droga :), bo specjalnie nie wiem czego "specjalnego" można oczekiwać od gry.
Widzę niektóre bugi i mam nadzieję że je poprawią,oraz rozbudują niektóre aspekty w dlc lub expansion packach co jeszcze innego "specjalnego" ?
A Wy co konstruktywnego robicie poza gadaniem że wszystko prawie jest nie tak jak chcieliście :) i to bez przerwy od 3 września ?
No ok są błedy, każdy to widzi i wie, Ameryki nie odkryliście :) Co dalej?
Większości bugów opisywanych na forach (nie tylko na tym) w mojej wersji zwyczajnie nie ma (podobnie jak u sporej ilości osób).
Uważacie ,że to gniot i gracie w niego jeszcze? Czy będziecie teraz pisać jaka to zła gra przez najbliższe pół roku. Normlanie jak baby na targu.
Owszem będę bronił tej odsłony "fanatycznie" bo jest mimo błędów lepsza od pozostałych i stanowi ogólny krok naprzód (mimo paru drobnych w tył jak family tree, które jestem pewien na bank zostanie rozbudowane w następnej albo jeszcze tej części) :D
Dawno się tak dobrze nie bawiłem grając w TW o innych strategiach nie wspominając (wyjątkiem jest chyba tylko CiV5 z BNW, bo na pseudorealistyczne arkusze kalkulacyjne od paradoxu z pierdyliardem dlc , (ostatni fajny tytuł przez nich stworzony to Eu2) ,szkoda mi czasu).
Szanuje Wasze opinie aczkolwiek mam inną i zaprawdę gra się dobrze.
-
Cytat:
lepsza od pozostałych i stanowi ogólny krok naprzód
Gdzie ty widzisz krok naprzód? W porównaniu do S2/FOTS jest krok w tył - wycięte drzewko rodzinne, filmiki akcji agentów, i masa innych.
-
W dyplomacji dla przykładu.
W ilości zmiennych opisujących jednostki.
W rozwinięciu bitew.
W ficzerach dotyczących armii.
W oprawie.
W praktycznie każdym innym elemencie.
Drzewko rodzinne W S2 I Fotsie i tak było już ostro wykastrowane.
Dobra koniec krucjaty na dziś, wracam sobie grać :lol: .
-
Cytat:
W rozwinięciu bitew.
W oprawie.
W dyplomacji tyle jest zmian,ze jak zwykle jej nie uzywam. Owszem sa zmiany bo cos zmienili:)I problem polega na tym,ze te zmiany nic daja. Bo to nie sa zmiany na lepsze.
-
Ehhh a ja miałem nadzieję na jakąś twórczą dyskusję :) Cholerni malkontenci , cholerny świat :D te posty ryją beret.
Powiem tak " Miej wyj...ne a będzie ci dane" w kwestii współczesnych gier to się sprawdza :lol:
Przychodzi na myśl kawałek kolegi:
-
Cytat:
bo na arkusze kalkulacyjne od paradoxu z pierdyliardem dlc szkoda mi czasu).
Wiesz, jeżeli nie lubisz danej gry albo nie umiesz grać na porządnym poziomie to nie musisz od razu nią pogardzać. W HOI2 rozegrałem kampanię 1936 Polską, która była najbardziej pasjonującą rzeczą, jaką można wymyślić w strategii. Padły dwa reżimy a w ich miejsce powstały państwa marionetkowe - które rzeczywiście pomagały - surowcami, wojskiem (można przejąć cudze armie), pieniędzmi, naukowcami itd. Jest ważna rzecz - tam gra żyje - sojusznicy wypowiadają wojnę wrogom, pokój zawarty przez Niemcy skutkuje tym, że Węgry nie dobijają Jugosławii lecz też zawierają pokój.
Co więcej - gra jest historyczna, Niemcy w 90 % przypadków zajmują Polskę i Francję, w 75 % przegrywają pod Uralem, USA w 50 % desantują się w Japonii, Włosi przegrywają w Afryce. Może D-Day nie działa jak powinno, ale cóż, można w pliku zmienić dwie linijki i już Amerykanie jak głupi lądują w Normandii.
To działa, to pasjonuje ! Gracz może zmienić historię, ale AI się jej trzyma i reaguje (eventy) na zmiany.
Wiem, to jest lekki offtop, ale dochodzimy do sedna, w RTW2 gracze ciągle donoszą, że jakieś plemiona z Afryki podbijają Egipt, Kartaginę...Etruskowie dokonują rozprawy z Rzymem, albo Rzym ma kilka mieścin zamiast imperium, zamiast tego jakieś plemię germańskie rozpełza się po świecie. W RTW1 tego nie było, Juliusze w 90 % podbijali Galię, Brutusowie Grecję a Scypionowie Afrykę. Egipt w 90 % był nad Nilem, Seleucydzi szybko upadali.
Tak to powinno według mnie wyglądać. To było zrobione dobrze. Moim zdaniem pomniejsze frakcje powinny przejąć rolę buntowników, to znaczy powinni mieć jedynie jedną prowincję i mało zasobów, żeby nie odegrały znaczącej roli zamiast potęg.
-
Cytat:
Ehhh a ja miałem nadzieję na jakąś twórczą dyskusję :)
No to dyskutuj a nie pisz kasliwych uwag:)Spytalem wprost co Ci sie podoba w Romku2 a Ty ogolniki. Ze fajny jest bo cos zmienili.Konkrety. I wtedy zacznie sie dyskusja i polemika.
Cytat:
ostatni fajny tytuł przez nich stworzony to Eu2
No ba, genialny tytul. Szczegolnie na MP. 3 i 4 to nieporozumienie. Tak na wyrost, to ROme 2 wedlug mnie idzie w kierunku Eu 3 i 4;)Dodaja coraz wiecej opcji, zamiast to co jest najlepsze w grze poprawic i "psuja" gre,jej grywalnosc.Jak ktos chce zagrac(w eu2 mp) niech da znac. Dam, mu namiar na kampe MP;)Persja czasem potrzebuje suba.Tak przy okazji.
-
Cytat:
W rozwinięciu bitew.
W oprawie.
Akurat w każdej rzeczy którą wymieniłeś ja widzę kroki wstecz, może poza tradycjami legionów
Ubmrecht gdybyś poszedł do restauracji , zamówiłbyś szeroko reklamowaną specjalność zakładu a dostałbyś niedopieczone i niedorobione g***o to rozumiem że byś powiedział: "ojtam ojtam, przecież ładny kawałek sałaty położyli obok, talerze takie ładne, to tylko jedzenie, a zresztą macie sól i pieprz to sobie doprawcie zamiast krytykować bez sensu" :D
Jasne, masz prawo do własnego zdania. Ale właśnie przez takich jak Ty firmy dochodzą do wniosku, że mogą wydawać coraz gorsze badziewie bo ludzie i tak je kupią i będą piać z zachwytu. Otóż nie, w branży gier jest konkurencja, najwyżej przesiądę się na GTA albo Civ - a Ty płać za DLC i expansion packi, które naprawią produkt, za który już raz zapłaciłeś.
Aha, mam już nabite 60 godzin. Czekałem na tę grę 1,5 roku i chcę przynajmniej jedną kampanię przejść do końca. Siłą rozpędu. Potem Rome2 wędruje na półkę.
-
@ Kampinosek
W gry od Paradoxu i podobne grałem jak ty jeszcze przechodziłeś na stojąco pod szafą.
Nie "pogardzam" serią Paradoxu :lol: , grałem w nią i jej zwyczajnie nie lubię z wielu powodów.
@Adi
I co nam to da?
Dla Ciebie ta gra to syf, ale w nią grasz dalej i codziennie piszesz na tym forum jaki to syf.
Dla mnie ta gra jest fajna i gram w nia , codziennie pisząc na tym forum jaka jest fajna .
Pójdźmy na kompromis, uznajmy że mamy zupełni einne spojrzenia na to w co gramy i ja gram w coś co sprawia mi przyjemność a Ty grasz w coś od czego ci niedobrze.
@Bojaki
Chyba przeceniasz moje znaczenie ;) swoją drogą ciekawa filozofia. Widać znasz się na rzeczy.
PS.
Koniec krucjaty na dziś :mrgreen:
-
Problem z opiniami w Internecie na temat jakiegokolwiek produktu jest taki, że jak komuś dana gra/program/sprzęt się podoba i wszystko działa dobrze, to po prostu z niego korzysta i jest zadowolony, nie szukając okazji do wypowiedzenia się w Sieci, bo i po co? Za to jak coś jest już nie tak, to trzeba o tym koniecznie napisać na wszystkich możliwych forach, najlepiej w kilku tematach. ;) Ot, specyfika Sieci. Rome II ma dużo niedoróbek i czeka go sporo łatek, ale i tak według mnie będzie najbardziej rozbudowaną i najciekawszą grą z serii, w której nie trzeba będzie robić modyfikacji zmieniającej absolutnie wszystko, jak EB. Ciekawe, że sporo osób pisze, że gra może się podobać tylko ludziom o niskim wymaganiach, którzy lubią sobie wciskać byle kupę i się z tego cieszą, ale pomiędzy negatywnymi opiniami w tym dziale wyłapałem przynajmniej kilka, napisanych przez ludzi, którzy na forum są prawie od początku, zęby zjedli na Kampaniach Online i bitwach w MP, a którym gra się podoba - na tyle, ze wolą grać, niż pisać 10 razy o tym samym. ;)
-
Demonizować nie można, ale chyba każdy przyzna że gra jest mocno niedorobiona obecnie. ;)
-
Grogmir mądrze napisane. Rome 2 czeka idę grać, ale nie mogę się opędzić od mysli jak niektórzy mogą w to grać skoro tak im sie nie podoba a widać że grają ;).
@Myrkull
Ja nie przyznam, więc pisz każdy poza Umbrechtem :D (jestem uparty prostak).
-
Cytat:
Grogmir mądrze napisane. Rome 2 czeka idę grać, ale nie mogę się opędzić od mysli jak niektórzy mogą w to grać skoro tak im sie nie podoba a widać że grają ;).
W systemie komunistycznym tez Polacy zyli chociaz im sie nie podobal ale ciagle parli do zmiany;)
Rozumiem,ze sobie podyskutowalismy;)Czyli lubisz gre bo jest. Kocham ja jaka jest bo jest;)
P.S. Gdy dostalem Rome 2 to gralem bez przerwy kilkanascie rund lub wiecej az wreszcie sie poddalem. Teraz sprawdzam co daja nowe patche. Wiec czy to takie granie jak Twoje, to nie wiem:P
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Problem z opiniami w Internecie na temat jakiegokolwiek produktu jest taki, że jak komuś dana gra/program/sprzęt się podoba i wszystko działa dobrze, to po prostu z niego korzysta i jest zadowolony, nie szukając okazji do wypowiedzenia się w Sieci, bo i po co? Za to jak coś jest już nie tak, to trzeba o tym koniecznie napisać na wszystkich możliwych forach, najlepiej w kilku tematach. ;) Ot, specyfika Sieci. Rome II ma dużo niedoróbek i czeka go sporo łatek, ale i tak według mnie będzie najbardziej rozbudowaną i najciekawszą grą z serii, w której nie trzeba będzie robić modyfikacji zmieniającej absolutnie wszystko, jak EB. Ciekawe, że sporo osób pisze, że gra może się podobać tylko ludziom o niskim wymaganiach, którzy lubią sobie wciskać byle kupę i się z tego cieszą, ale pomiędzy negatywnymi opiniami w tym dziale wyłapałem przynajmniej kilka, napisanych przez ludzi, którzy na forum są prawie od początku, zęby zjedli na Kampaniach Online i bitwach w MP, a którym gra się podoba - na tyle, ze wolą grać, niż pisać 10 razy o tym samym. ;)
Popieram i także będę bronił mimo wszystko Rome 2 ;) Owszem, w wersji 1.0 jest do bani, ale u mnie chodzi dobrze, nie crashuje, jest ciekawie (ten szczęścliwiec u którego dyplomacja działa, a AI nie jest pasywne). Jest masa rzeczy do poprawy, ale ja w sumie poza pierwszą kampanią nigdy więcej nie gram w podstawową grę, od razu wchodzą mody. Rome 2 nie wymaga aż tak gigantycznych zmian jak poprzednie części, aby było grywalne. Juz na obecnie dostępnych modach stwierdzam, że to najlepsza część TW. I basta ;) Co dopiero będzie za pół roku jak już wyjdzie masa patchy i modów :D
-
@Adi
Adi dokładnie, tak właśnie, masz rację, przyj.
I Cię lubię ty uparty skurczybyku :lol: , dawaj przytulmy się , koniec waśni.
Dodam że najnowszy beta patch 1.02 jest bałdzo fajny, w pytę wręcz (jako fanboj już narysowałem laurkę i wysłałem poleconym do CA oraz przelałem im trochę rubli o rozwolnieniu na sam widok czejndżloga nie wspominam nawet bo to wiadomo ).
-
No ale co Wam sie podoba w Rome 2? Jaki apekt pojawil sie w Rome 2, ktory powoduje,ze nim zachwycacie?
Ja tam nie widze nic nowegoa jak cos jest, to nie dziala wiec lepiej zeby tego nie bylo. A kupe bugow widze, ktore jak osy uprzykrzaja gre.
-
@Adi
Kocham GO, a on tańczy dla mnie :lol:
-
Cytat:
@Adi
Kocham GO, a on tańczy dla mnie :lol:
Chciales dyskusje a starasz sie moje wypowiedzi osmieszyc. Sam nic nie odpisujac w sumie:)
-
Na rozluźnienie nerwów - ukryty model rzymskiego cesarza, znaleziony w plikach gry przez forumowiczów z TWCenter. Ponoć jest więcej takiego niewykorzystanego stuffu, brak czasu, czy DLC? ;)
[spoiler:1doqazkd]http://imageshack.us/a/img543/4611/n61e.jpg[/spoiler:1doqazkd]
łołoło, jest tego więcej! Ktoś z CA wspominał, że zamierzają zmienić UI w kolejnych patchach i chyba możemy się domyślać jak to będzie wyglądać - odzyskane z istniejących, ale póki co nieużywanych plików gry:
[spoiler:1doqazkd]http://farm8.staticflickr.com/7416/9...36858ff4_c.jpg[/spoiler:1doqazkd]
[spoiler:1doqazkd]http://farm8.staticflickr.com/7449/9...364cbe4d_c.jpg[/spoiler:1doqazkd]
Wygląda to DUŻO lepiej, niż obecnie. Ciekawe, kiedy to zaimplementują i co jeszcze poprawią. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Owszem, w wersji 1.0 jest do bani, ale u mnie chodzi dobrze, nie crashuje, jest ciekawie (ten szczęścliwiec u którego dyplomacja działa, a AI nie jest pasywne). Jest masa rzeczy do poprawy, ale ja w sumie poza pierwszą kampanią nigdy więcej nie gram w podstawową grę, od razu wchodzą mody. Rome 2 nie wymaga aż tak gigantycznych zmian jak poprzednie części, aby było grywalne. Juz na obecnie dostępnych modach stwierdzam, że to najlepsza część TW. I basta ;) Co dopiero będzie za pół roku jak już wyjdzie masa patchy i modów :D
Mi gra podoba się nawet i bez modów. Ale nie mam zamiaru bronić jakoś aktywnie gry na forum - szkoda mi czasu na próby przekonywania zawiedzionych, wolę poświęcić go na grę.
-
Czyli nie odpowiecie mi?:)No w sumie milosc jest bezinteresowna ;)
Czym chcesz przekonac? Ja jestem zawiedziony gra bo ma bugi. Przekonasz mnie,ze ich nie ma? Te bugi po prostu mi gre robia niegrywalna.
Grogmir robisz nadzieje:D
-
Podoba się mi prawie wszystko:
- dyplomacja
- system rozbudowy miast
- bitwy
- klimat
- rozmach
Owszem, jest kilka rzeczy do poprawy, nie mówię że gra jest idealna:
- za silna flota transportowa
- flagi w bitwach poza osadami
- polityka wewnętrzna
Jednak zalety dla mnie zdecydowanie przeważają nad wadami.
-
Robię ją przede wszystkim sobie i przy okazji dzielę się tym na forum. ;) Tak sobie czytam któryś już temat o nowym beta patchu na zachodnich forach i 9/10 graczy jest zachwyconych! I to tych, którzy wcześniej naprawdę mocno krytykowali grę. AI ponoć na mapie kampanii jest bardzo agresywne i atakuje silnymi armiami, w bitwach też jest duży postęp, tury ładują się kilka razy szybciej, poprawiono mechanizm nędzy i głodu. Ledwo mogę się powstrzymać, żeby nie ściągnąć go i nie rozpocząć nowej kampanii, ale postanowiłem sobie, że poczekam na oficjalną wersję. ;)
-
Tak śledzę tę dyskusję i odnoszę wrażenie, że niektórzy wypowiadający się tutaj są albo bardzo młodzi i w Roma 1 grali kilka lat po ukazaniu się (gdy był już po kilku patchach), albo bardzo starzy i nie pamiętają ze względu na sklerozę. Ja Roma 1 pamiętam jako grę która (czysta - bez patchów) potrafiła wywalić do Windowsa nawet co godzinę, na moim niezłym wtedy sprzęcie ledwo ciągnęła na "średnich" a AI to już "bez jaj". Armie wroga potrafiły w bitwie stać i czekać jak zostaną w 70% wystrzelane - wystarczyło tylko postawić 4 onagery i 4 oddziały łuczników. Potem te resztki dobijało się jednym atakiem. Oczywiście później wszystkie te błędy zostały usunięte i gra do dziś wydaje się chyba najlepsza z całej serii, ale powtarzam PO KILKU (a może ...nastu) PATCHACH. Tak to jest, że prawie każdy pamięta wyidealizowany obraz gry po wielu poprawkach.
Co do Roma 2 to faktem niezaprzeczalnym jest, że gra wiele niedopracowanych elementów oraz bugów.
Optymalizacja kuleje, ale nie jest fatalna - przynajmniej w moim przypadku. Mój sprzęt jest dosyć leciwy (Intel Core 2 duo E 8400 "kręcony" do 3,6 MhZ, GeForce GTX660TI, 4 GB Ram 1600 Hz, Windows 7 32 bit) a gra chodzi płynnie na "wysokich", tylko bodajże cienie na niskich i szczegóły jednostek na ultra, Antyalising x4. Do Windowsa na ponad 30h gry nie wywaliło ani razu, raz gra się zawiesiła a raz bitwa nie chciała wczytać - w obu przypadkach wystarczyło Alt+F4. Oczywiście włączona opcja nieograniczonej pamięci wideo (czy jak to się ona nazywa) która grafikę (przynajmniej u mnie) poprawiła diametralnie.
AI bitewne jest durne, ale niewiele głupsze niż w podstawowym Rome 1. Wierzę, że to (podobnie jak w poprzedniku) zostanie poprawione patchami.
AI na mapie w większości przypadków durne, ale potrafi też zaskoczyć manewrami których doświadczony gracz by się nie powstydził. Widać, że zaimplementowano nowe, dobre rozwiązania, tylko ich (tak jak całej gry) nie dopracowano. Te rzeczy również do poprawienia w patchach.
Podobają mi się:
- mapa strategiczna,
- grafika,
- różnorodność jednostek,
- nowy typ podziału na prowincje,
- rozwój miast i konieczność planowania i myślenia a nie budowanie "na pałę" bo inaczej brud skończy imperium.
Nie podobają mi się:
- flagi w bitwach (szczególnie w tych w otwartym polu). Rozwiązanie to powoduje, że trzeba pilnować flagi i możliwość zaskoczenia wroga jakimś manewrem bądź ustawieniem jest ograniczona do minimum. Tego idiotę który je wymyślił CA powinno wywalić dyscyplinarnie w trybie natychmiastowym. Zresztą odnoszę wrażenie, że AI bitewne jest "skasztanione" w dużym stopniu właśnie przez te flagi, bo dąży tylko do ich opanowania. O "historyczności" tego rozwiązania nawet nie wspominam.
- pływanie armii beż użycia floty.
- brak drzewka rodziny przez co nie czuje się związku z nacją którą się prowadzi.
Interfejs i ikony jednostek początkowo mi się nie podobały, teraz się chyba przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadza. Twórcy gry chcieli prawdopodobnie stworzyć klimat, ale ja jakoś tego nie czuję. Kwesta gustu.
Reasumując - z ostatecznymi ocenami poczekajmy do ukazania się poprawek. Każda część serii (grałem we wszystkie od Medivala 1) była w chwili ukazania się w mniejszym lub większym stopniu niedopracowana. Jak już napisałem wcześniej, większość graczy błędów nie pamięta, bo są stosunkowo szybko usuwane i najwięcej czasu spędza się na poprawionych wersjach. Poza tym, Rome 2 ma pecha, bo ukazał się po Shogunie 2 który był chyba w dniu wejścia najlepiej dopracowana grą tej serii.
I na koniec prośba do wszystkich płaczków - nie powtarzajcie w co drugim wpisie jaka ta gra zła i jak to czujecie się oszukani. Napisałeś raz - wystarczy. Jak się czyta niektóre wpisy to się robi niedobrze.....
Edit...
Zapomniałem o jednej rzeczy która mi się bardzo nie podoba - prędkość ruchu jednostek w bitwie (szczególnie piechoty). Nie wiem jak inni - ja klikać nie nadążam. Ta gra ma być strategią a nie zręcznościówką. Chyba, że się mylę.
-
@Adi
Pisząc :
"Kocham GO, a on tańczy dla mnie " miałem na myśli ROME 2, bo go kocham bezinteresownie a nie Ciebie, no co ty!:
Poza tym gra jest dżezi dla każdego fanboja jak ja bo:
1) Wczytuje się (co wiadomo dzisiaj nie zdarza się czesto w tytułach AAA)
2) Mogę zmienić rozdzielczość
3) Ma super ludzików w armiach
4) tury siem szybko ładujom
5) Steam robi updejty często i gęsto
6) AI jest takie mondre że wszysktie bitewy to grom na autoresolwie, z lenku przyd porarzkom
7) w końcu nie muszem siem głowić nad tym co mam zrobić z rodzinom w family tree
8) podpalanie metalowych bram jest ołsom
9) lorika sejgmentata i sandałay są takie jak na zółnierzykach do sklejania
10) jak już przez pomyłkę wcisnę manual battle czy jakoś tak to już nie muszem myśleć (jak każdy fanboj mam kore gładką) ino se ustawiam regimenty na fladze i hej ho
11) jack lusted juz obiecał wsparcie dla oculus rifta i bieżni do niego
12) grafika jest najważniejsza wiadomo i jak dam na maksa to moja karta zmienia monitora w kalafiora
13) żeby było trudniej gram samymi najemnikami a jak jest za łatwo gasze monitor i rozpoznaje rodzaje oddziałów po chrzęście zbroi
14) wojny domowe!!! sam przeciw wszystkim, tak jak lubiem
15) biere tylu niewolników ile moge i staram sie trzymac ład publiczny najnizej jak mozna o tak
16) rzymem to tylko gladiatorów rekrutuje jak w filmie gladiator
17) szczelanie z katapulty ma szczałke a w szogunie nie ma szczałki
18) interfejs nie ma żadnej stylizacji, ornament to zbrodnia!
19) barby mają łódki jak wikingowie, nie jakieś tam triermy czy plecionkowe łajby
20) nie nudzą się generałowie, czeba ich kochać bo szybko odchodzom
21) kampania multi wiesza sie co 3-4 tury i można próbować wciaż nowych strategii
22) AI jest miłe i nie spiskuje przeciwko mnie na mapie kampanii
23) nic wiecej mi nie przychodzi teraz do głowy ale jak w koncu zagram wiecej niz 20 minut na wyzszym poziomie niz hard to napisze
-
A, uwaga kolejny bug. Jak pada deszcz, to AI gdy atakuje miasto z murami stoi i nic nie robi bo nie moze podpalic bram(chyba dlatego stoi?). Jestem wdzieczny CA za to,ze dodali opcje gry w oknie. Moge sobie cos godzine robic a czas w grze przeleci. I kolejny maly bug. Zmniejszyli predkosc ale tym samym jak dam maks speed, to jednostki i w sumie czas niezbyt szybko sie poruszaja/mija. Nie wiem po co w ogole cos majstrowali z czasem w grze. Przeciez bylo dobrze w Szogunie 2. Moze gracz mial nie miec czasu na zaobserwowanie bugow w bitwie?;);)
P.S. No to podoba Wam sie to co najlatwiej zrobic i ma najmniejsze znaczenie w grze. Szczegolnie MP. Jestescie malo wymagajacy:P I wiekszosc tych rzeczy bylo juz w poprzednich seriach. Nie podaliscie zadnego konkretu co wywyzsza Rome 2 ponad poprzednie wersje.
-
Zainstalowałem bete nowego patcha, odpaliłem kampanie Partami na vh i panowie powiem wam że jest dobrze. Czas trwania tury przyspieszony bardzo, komp nie buduje już samych procarzy, jest troszkę agresywniejszy, wprowadzili znaczniki do głównego ekranu na ikonkach technologii(ile tur do końca albo że nic nie odkrywamy), i wydarzeń frakcyjnych itd.
-
U mnie po pobraniu patcha pojawila sie dosc dziwna sytuacja w kampanii w ktora gram od poczatku - otoz wszystkie panstwa z ktorymi mialem umowy handlowe i pakty o nieagresji, zerwaly je ze mna :D Poza tym w oblezeniach AI robi takie samo dziadostwo i leci na "urra" jak wczesniej, natomiast bardzo pozytywnie zaskoczyla mnie AI na mapie kampanii , gdzie egipt jako moj sojusznik wojskowy stal sie mega agresywny w stosunku do panstw z ktorymi prowadzimy wspolnie wojne i nareszcie nie produkuje wylacznie najslabszych jednostek, tury wczytuja mi sie tak samo dlugo jak wczesniej (to obecnie jest jak dla mnie jeden z najwiekszych minusow gry), zauwazylem tez ze CA dodalo fajny smaczek w postaci cyfry na przycisku technologii mowiacej jaka ilosc tur pozostala do wynalezienia danej technologii. Ogolnie widac ze rome 2 zmienia sie na plus. A jeszcze jakby zmienili (w co niestety watpie) te paskudne karty jednostek to bylbym wniebowziety :D
-
Macie swoja super gierke. Dwa ataki pod rzad. Myslalem,ze dlatego nie atakuja bo nie moga tej smiesznej bramy podpalic. Ale kolejny atak bez deszczu i to samo. Za to jakies tance jednostki odstawiaja albo podchodzi jedna pod mur co milimetr:)
http://www.youtube.com/watch?v=Wc4dLpNRuHw
Oni tancza dla Ciebie Umbrecht ;
http://www.youtube.com/watch?v=lAeATWPYdzo
-
Czy istnieje jakaś modyfikacja zwiększająca limit armii? Bo jak dla mnie mając już całe imperium 15 to za mało. Gram Rzymem i po kilku podbojach ciężko jest się bronić przed kontratakami Brytów w... Italii... Azji mniejszej... :shock: