Po prostu wciśnij "K" w trakcie bitwy :)
Wersja do druku
Po prostu wciśnij "K" w trakcie bitwy :)
Czy jest możliwość w Rome II przekazania miasta sojusznikowi ??
Z tego co mi wiadomo to nie.
Z góry przepraszam jeśli pytanie się powtarza, ale nie sposób przekopać się przez wszystkie podstrony gdzie może znajdować się odpowiedź...
Kupiłem grę, wkrótce zagram Rzymem. Interesuje mnie kwestia reform armii rzymskiej. Jak to wygląda w Rome 2? Są jakieś warunki zajścia? Jakaś data?
Poprzez technologię, śmiesznie szybko dostępną.
Dzięki za odpowiedź.
Możesz coś bliżej napisać? Ile jest tych reform (w EB były 3)? Jak uzyskać technologię? Decyduje upływ czasu, pieniądze, jeszcze coś innego?
Czy utrzymanie agentów cokolwiek kosztuje?
Grałem Baktrią na poziomie legendarnym, mogłem zawrzeć pakty handlowe z dwoma państwami. Po rozrośnięciu się imperium i spotkaniu chyba 20 kolejnych nacji, z NIKIM nie mogłem podpisać żadnej umowy handlowej. Oczywiście, nie byłem z nimi w stanie wojny. O co kaman?
Cytat:
Zamieszczone przez maciej
Nie ma nad czym się rozpisywać, bo to wszystko, rozwijasz w ciągu pierwszych tur technologię, która z miejsca daje Ci dostęp do jedynej reformy.
Utrzymanie agentów nic nie kosztuje.
Czytałeś poradnik?Cytat:
Zamieszczone przez [TIN
viewtopic.php?f=471&t=14655
Dział dyplomacja. :)
Nie no, jest jeszcze jedna technologia ("professional soldiery" chyba), która daje dostęp do późniejszej wersji legionistów, więc mamy jakby dwie reformy.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Szukam porad do gry Icenami. Mam już zajętą całą wyspę i zaczynam zjadać północno-zachodnią część dzisiejszej Francji. Szukam głównie porad co rozwijać i budowac, jakie armię trenować, jak rozwijać generałów itakie tam.
Dlaczego powtorki z bitew nie sa zapisywane w calosci. Zawsze urywa w decydujacym momencie bitwy. Mimo tego ze bitwe wygralem to powtorka nigdy nie pokazuje do konca i wyswietla blednie ze bitwa jest przegrana lub remis.
Chyba dobry temat :) Pytanie do nowych graczy Wy też tak macie że po nowym Patchu jak gracie Rzymem to Kartagina zrywa z wami od razu pakt o nieagresji a później wypowiada wojnę?
Na jakim poziomie trudnosci komputer wykazuje minimum agresji na mapie kampanii? Zajalem juz 6 regionow a nikt dotychczas mnie nie zaatakowal, gram na normalnym poziomie trudnosci.
Widocznie na wyższym poziomie wykazuje więcej agresji. :)
Włącz sobie legendarny, Seleucydów. Od razu zapragniesz trochę spokoju. :)
Mam problem z Rome 2 Mod manager. Po kliknięciu na niego od razu pojawia się okno, "program przestał działać". Bez powodu, nagle program odmawia posłuszeństwa. Przeinstalowałem go ale problem pozostał. Proszę o pomoc.
Czy w kampanii głównej jest limit tur - tzn., że po tym czasie kampania się zakończy jak to miało miejsce bodajże w Empire?
W każdym TW jest moment w którym kampania się kończy, ale można grać dalej, tak samo jest w Rome II :)
Czytałem gdzieś że w 30 r n.e. - ale zawsze udawało się mi zwyciężyć przed tą datą.Cytat:
Zamieszczone przez Krecik1218
Jak działa system najemników?
Tzn. moze doprecyzuje. Zajalem prowincje gdzie mozna rekrutowac kretenskich lucznikow. zwerbowalem 1 dostepna jednostke. czekam kolejne 5 tur i nic. Bad luck?
czy szczescie nie ma tu nic do rzeczy i dziala to tak, ze sie nie doczekam lub najpierw musze stracic tych co mam?
Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że system jest oparty na ograniczonej ilości jednostek w danej prowincji w danym okresie czas.
Przez pamięć przebija mi się 5% szans na pojawienie się nowej jednostki najemnej w prowincji, nowej w sensie odnowienie się którejś z listy dostępnej w prowincji.
A tutaj bardzo ciekawy odnośnik z mapą, na której zaznaczono gdzie jakie jednostki najemników można zaciągać:
http://twmap.nivv.se/
inny odnośnik do fragmentu encyklopedii z tym samym:
http://dsi0fanyw80ls.cloudfront.net/en/regions
Witam,
Czy znacie jakiś przejrzysty roster jednostek do tej gry?
W encyklopedii jest bardzo słabo to zrobione, nie da się dobrze porównać.
Nic lepszego nie znam:
http://www.honga.net/totalwar/rome2/
jak usunac mgle wojny
chcialbym widziec jak sobie radza inne frakcje
Są trzy sposoby: zatrudniasz armię agentów i wysyłasz ich w teren, googlujesz i masz odpowiedź w kilka minut, http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ifications.
Jak zmusić AI do bitew w polu? Mam już dość oblężeń,...
Na jakim poziomie trudności grasz? Ja oblężenie mam może raz na kilkanaście bitew, jak mam sporą przewagę nad oblężonymi i nie stracę więcej niż 20% wojska to daje auto. Głównie sam atakuję AI w polu lub oblegam miasto i daję się obrońcom zaatakować z resztą ich armii. To ostatnie uskuteczniam sprawnie w każdej części TW, najlepszy sposób na masowe bicie wrogich armii, ponieważ mocno się koncentrucją.
Kampania idzie na łatwym, ale mod się aktualizuje, więc myślę że bedę zmuszony grać od nowa. A wtedy dam na średni, czas na zmianę.
Bitwy nie wiem jak się zmienia ich poziom, jedyne co znalazłem to realistyczna bitwa i limity, więc musisz mi powiedzieć. Moje bitwy wyglądają tak, że grając Rzymem mam 4 całe prowincje, 10 pełnych legionów i 10 tyśków na turę. Trochę wieje nudą, ale jakoś żyje.
Próbowałem przestawić się na divide et ???, ale budowa na 6 tur i badanie na 40 mnie odstraszyło :)
Wut? To się nie dziw, że komp Cię nie atakuje i masz full kasy jak na łatwym grasz, średni nawet jest za latwy. Trudny to najniższy przyjemny poziom gry. Trudnośc bitew ustawiasz jak już odpalisz kampanię, wciskasz escape, pojawia się menu, wybierasz ustawienia gry, poziom wyzwania i tam wybierasz jak trudne będa bitwy.
DeI zmienia prędkość gry, więc wszystko się wydłuża, ale nie czuć tego, bo nie ma jak w podstawce że non stop coś się dzieje, tylko masz więcej czasu na rozwój i planowanie, a nie że w każdej turze 2-3 bitwy jak to w podstawce.
Jaki mod Ci się aktualizuje? Na Radiousie gra się jeszcze łatwiej.
Więc co sugerujesz, abym zrobił? :D
Graj na trudnym, albo bardzo trudnym ;) Z gry na łatwym, czy średnim nie ma przyjemności.
Jeszcze szybkie pytanie dotyczące armi. Otóż mój podstawowy legion to 4 velites 6 konnicy 4 włóczników i 6 armi lądowej. Jeśli to niewystarcza, to armia axilarów (przepraszam za literki) z 4 konnicy i 6 lądu za główną armią. Czy to dobry rozkład? Co sądzisz?
Drugie pytanie to o flotę? Robię po 5 oddziałów aby likwidować piractwo, ale czy warto mieć flotę bojową, bo dla mnie nie ma ona żadnego pożydku...
Za każdym razem dotychczas wlaczalem kampanię na poz trudnym, niezależnie od frakcji. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale każda nacja dostaję przychód od samego początku 3000 zapisane jako 'inne'. Jest to uzależnione od poziomu gry? Tzn. Powiedzmy na łatwym dostajemy więcej a na legendarnym wcale? Oraz czy frakcje prowadzone przez ai również otrzymują takie niezidentyfikowane przychody?
A dobrze Ci się tym walczy?Cytat:
Zamieszczone przez polakma
viewtopic.php?f=471&t=14655Cytat:
Zamieszczone przez polakma
I ostrzeżenie ustne za język polski.
Tak, każda. Nie. Nie wiem. Te dochody nie są niezidentyfikowane, obrazują pieniądze uzyskiwane z Twoich dóbr prywatnych.Cytat:
Zamieszczone przez szulikowski
Zależy z kim walczę. Raz lepiej raz gorzej, ale ogólnie to tylko z icenami mam problem. Te ich rydwany mnie dobijają...
Inne frakcje barbarzyńskie leżą, grecy i wschodnie też problemów nie mam, chociaż czasami kilka oddziałów już nie wróci.
Zrobiłem tak jak chciałeś i gram na trudnym, powiem że gra się przyjemniej, sojusznicy dotrzymują umów, ale myślę, że tylko czekają aby zaatakować...
Dowiedziałem się, że poziom bitwy mam ustawiony na trudny, to mnie ucieszyło, ponieważ wygrywam dość często, a ja się dziwiłem czemu te bitwy są tak długie i krwawe? :)
Aż miło oglądać kiedy walczą dwie pełne flagi i zwyciężca traci trochę armi :D
Dodatkowo zauważyłem, że wprowadzono pory roku i ich plusy i minusy. Trochę realizmu, to zawsze coś miłego. Czy jak gram na trudnym to zmienią się czasy technologi, bo mi się zmieniły, niby coś nowego ale 40 tur na armię? To chyba zmuszenie, aby budować biblioteki i kaplice Minervy.
Jak zbudować fort? Jeśli jest opcja fortyfikuj, ale to daje tylko narzędzia obronne. Widziałem kilka zdjęć i tam mają coś na podobiznę fortu z Rome I, albo to tylko miasto, wieś?
Co to znaczy budynki produkcyjne? Czy to znaczy że jak jest premia do budynków produkcyjnych to dodaje mi premię w sumie do czego? Do przemysłu czy czego?
Budynki produkcyjne to przemysł lub rzemiosło. Stawiaj je w regionach w których masz surowce tupu:
-żelazo
-miedź
ołów
złoto
-marmur
Wtedy przynoszą większe dochody, możesz też wzmocnić je odpowiednią śiątynią zbalansujesz tym dodatkowo ład i czasami żywność.
Podobnie masz z budynkami rolniczymi, są regiony w których jako surowiec występuje zboże, są takie, że wystęują ryby - buduj w nich targi rybne. Hodowla może być wsparta również odpowiednimi świątyniami.
Nie stawiaj w regionie z żelazem budynkó rolniczych a regiomie ze zbożem nie stawiaj budynków przemysłowych, dochody z takiego regionu będą duszone zamiast powiększone. Co do żywnośći to pamiętaj, że ostatecznie dla nacji jest rozliczana całościowo, owszem daje bonusy w prowincjach ale możesz uzyskać korzystniejsze wykorzystując odpowiednio surowce.
Jestem niemal pewien, że budynek produkcyjny - to budynek przemysłowy. Pamiętam jak takie nazwy widniały w technologiach z zakładki Konstrukcja i zostały zmienione. Pytanie gdzie masz te nazwy jeszcze? Bo mi się wydawało, że wszędzie została ta lokalizacja poprawiona.
Pozdrawiam
Pamiętaj, że większość surowców, które podałeś występują dopiero w DeI, a to temat o vanilli. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz